В категории: 2019, Актуални статии, Брой 1-2/2019, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Перфектни кантове с ръчната кантираща машина Festool KА 65 Conturo

Две мнения няма, че марката Festool e еталон за най-високо качество в света на ръчните дърводелски електроинструменти. Освен това някои инструменти на Festool са уникални и нямат аналози в производствената програма на други компании. Типичен пример за това е уникалната система за неразглобяеми дърводелски сглобки със специалните дървени дибли, наречена DOMINO. Отворите за тях се издълбават с единствената по рода си фреза DOMINO DF 500 или нейната по-голяма разновидност DOMINO XL DF 700. Това са незаменими инструменти за всеки мебелист, който работи с масивна дървесина – дограма, столове, маси, масивни легла и канапета, шкафове и др. С тази фреза трудната за изпълнение сглобка на длаб и чеп се прави изключително лесно, бързо и най-вече – с изключително висока точност. Посочените тук статии, описващи подробно и от личен опит устройството на фрезите, работата и тънкостите „в занаята”, също без аналог в българоезичната част на интернет. Първата от тях, от януари 2006 г., бележи появата на първата в България фреза DOMINO DF 500. Двата модела на фрезата DOMINO, в различни конфигурации според включените в комплекта принадлежности, както и аксесоарите към тях – фрезери, плоски дибли и др., може да бъдат купени от фирма „Ташев-Галвинг“ ООД:

– Фрезата DOMINO DF 500

– Фрезата DOMINO XL DF 700.

Групата на уникалните изделия на Festool включва също ръчната машина за кантиране на детайли от мебелни плочи, наречена KА 65 Conturo – световна новост при появата си на пазара в началото на 2014 г. Представител на редакцията присъства при нейното първо официално представяне у нас, проведено в началото на 2014 г. в демонстрационния център на „Ташев-Галвинг“ ООД. Верни на десетилетните традиции на списанието ни, преди още информацията да остарее и седмица, написахме обширна статия за новата машина, базирана на личните ни впечатления от нейните възможности и технология на залепване на кантовете.

По една или друга причина, обаче, решихме да изчакаме да мине време и след като KА 65 Conturo се утвърди на нашия пазар, да публикуваме статията. Продажбите чрез „Ташев-Галвинг“ ООД на KА 65 Conturo ни убедиха, че е време и си заслужава да качим на сайта на „Направи сам” статията, за да популяризираме този специализиран инструмент сред над милионната читателска аудитория на списанието.

Първото публично представяне и демонстрация на машината за лепене на кантове KA 65 Conturo в демонстрационния център на „Ташев-Галвинг” ООД

Появата на KА 65 Conturo бе събитие за мебелното производство, защото дава възможност и на по-малки производители, на самостоятелно работещи мебелисти-занаятчии да създават единични или в малка серия корпусни мебели с качество, което не отстъпва на производството на големите предприятия, които използват стационарни кантиращи машини. Стойността на такива машини ги прави непосилни за покупка и неефективни като инвестиция за малки работилници.

Масово наложилите се при вътрешното обзавеждане корпусни мебели се състоят основно от сглобени детайли, получени чрез прецизно разкрояване на мебелни плочи. Това, което видимо отличава професионалното от недотам професионално изпипаното, често и на любителско ниво изпълнение, е именно оформянето на кантовете чрез облепването им с кантираща лента. Извън големите производствени предприятия, останалите производители нямат особен избор – най-често за кантиране се използват тънки меламинови ленти с фабрично нанесен на гърба им тънък пласт твърдо лепило, които се продават и в магазините тип „Направи си сам”. Залепването им става чрез полагане на лентата върху канта, нагряването й с пистолет за горещ въздух (или приглаждане с прежалена домашна ютия) и притискане с дървено трупче, което се движи по продължение на канта, докато лепилото стегне. Полученият по този начин кант силно отстъпва на естетически изпипаните, лепени със стопено лепило дебели кантове от различни материали. По-лошото е, че залепените по този начин меламинови кантове след време нерядко проявяват склонност към самоотлепване. Нещата допълнително се влошават при кухненските мебели, които, особено в близост до печката и умивалника, се намират в среда с висока относителна влажност на въздуха. Водните пари проникват през фугата по ръба на канта и след няколко години поелата влага плоча започва да се раздува, фугата се разширява и става все по-ясно забележима.

KA 65 Conturo се справя еднакво добре с кантиране на прави и криволинейни кантове, на кантове под ъгъл, както и при вътрешни и изпъкнали закръгления

Машината с лекота се превръща в стационарна, като се закрепи към специална стойка, позволяваща кантиране на перпендикулярни или скосени под ъгъл 45° спрямо повърхността на плочата кантове

Вляво – Закрепването на машината към работната маса значително улеснява кантирането на малки детайли. Вдясно – Обрязването на стърчащите краища на залепената кантираща лента се извършва при голяма точност със специална гилотина

Споменаваме тези подробности от практиката, за да подчертаем още по-отчетливо значимостта на появата на новата машина на Festool за ръчно залепване на кантове. Срещу една приемлива инвестиция за покупка на KА 65 Conturo всеки майстор-мебелист се сдобива с възможността да произвежда по поръчка корпусни мебели с безупречно оформени и трайно защитени кантове с плътно запълнена от втечненото лепило съвсем тънка, на практика незабележима фуга. Именно за такива работилници и производства е предназначена новата машина – за изпълнение на индивидуално проектирани мебели, както и за малки серии. Освен в работилницата KА 65 Conturo може да се използва също така успешно и на различни обекти, за извършване на допълнително кантиране на място.

Машината е пригодена за кантиране на прави и заоблени кантове, а така също и за кантиране на скосени под ъгъл до 45° (max 47°) кантове. Тя се справя отлично с облепване на кантовете при закръгления с минимален радиус 50 mm при вътрешни закръгления и до 25–30 mm при изпъкнали.

Уникалното при KА 65 Conturo е системата за обмазване на кантиращата лента с втечнено чрез стопяване лепило. То се зарежда в машината във вид на твърди цилиндрично оформени блокчета с диаметър 63 mm и дебелина 26 mm. Това решение осигурява на KА 65 Conturo редица конкурентни предимства, на които ще се спрем по-късно. Всъщност конкуренцията в този пазарен сегмент е твърде рехава, защото ръчно водeните кантиращи машини, работещи със стопяемо лепило, при появата на KА 65 Conturo, бяха екзотика на пазара и не можеха да се конкурират с новата машина на Festool.

KА 65 Conturo позволява с лекота получаването на перфектно залепени кантове. Машината е изключително удобна за работа, повърхността й почти не се нагрява, липсва характерното при други ръчни машини зацапване на пода и околни предмети с лепило. Въпреки че при демонстрациите не бе усетена миризма от стопеното лепило, производителят все пак е предвидил и възможност за свързване на машината към промишлена прахосмукачка в случай, че с нея работи човек, силно алергичен към някои химически вещества.

KА 65 Conturo има две скорости на движение и съответно на лепене – 2 m/min и 4 m/min, като втората се доближава до производителността на стационарните машини. Първата се използва при криволинейни кантове, докато втората е подходяща за прави. Машината може да лепи ленти с широчина от 18 до 65 mm при дебелина от 0,5 до 3 mm. Работи с всички използвани за кантиране материали – естествен фурнир, PVC, меламин, метали. За кантиране на скосени под ъгъл 45° кантове, машината се поставя на носач (стойка) с регулируем наклон, който от своя страна се монтира в отвор в плота на работната маса. Това решение със сигурност е значително по-удобно при работа, докато при стационарните машини, за кантиране на скосени кантове най-често се променя наклона на плота. Възможността за неподвижно закрепване на машината върху работната маса я превръща в стационарна, при което работещият придържа и притиска към машината детайла. По този начин може да се облепват както кантове, скосени под герунг, така и кантовете, намиращи се под прав ъгъл спрямо повърхността на плочата. В редица случаи това също представлява удобство за работещия, особено при кантиране на детайли с малки размери.

Машината е готова за работа около 8 min след нейното включване. С помощта на няколко бутона и дисплей се настройва режимът на работа – температурата на стопеното лепило, количеството на нанасяното върху канта лепило, скоростта на движение на машината (залепване на канта)

Вляво – Машината се настройва според широчината на кантиращата лента. Вдясно – Дюзата нанася разтопеното лепило върху гърба на лентата на равномерни успоредни ивици

Целта на Festool е не просто да създаде нова машина, а да предостави на клиентите си цялостно решение за перфектно кантиране. Машината за кантиране се предлага в два варианта: KA 65 Plus или KA 65 Set. Първият съдържа машината, опорен плот за нейното водене, 4 бр. блокчета лепило и куфар. Вариантът KA 65 Set включва допълнително магазин за кантиращата лента, допълнителна притискателна ролка, гилотина за прерязване на лентата, цикла и материали за фина обработка на канта – шлифовъчни листове, брустче, шлифоваща вата, филц и паста за полиране. Това са инструменти и материали за прецизното напречно прерязване на кантиращата лента, за отстраняване и на най-малките неравности по ръба на канта чрез изцикляне, шлифоване и дори полиране до получаване на блестяща повърхност на канта и неговите ръбове.

Машината работи с четири разновидности на лепилото EVA (етилен-винил-ацетатни полимери) – безцветно, оцветено в бяло, кафяво и черно. Използване на твърдо лепило под формата на цилиндрични блокчета, решетката за стопяване на лепилото и дюзата за неговото равномерно полагане върху лентата имат редица съществени предимства. Лепилото се оползотворява практически напълно, защото се стопява само количеството, което се нанася върху кантиращата лента. Минимална загуба на лепило има само при смяна на цвета на лепилото, при което принудително се източва само количеството лепило останало от вече използваното блокче. Ако в магазина на машината се намира и второ блокче, то се изважда предварително. Електронното управление на системата за разтопяване на лепилото поддържа зададената оптимална температура постоянна, което гарантира съхраняване на неговите слепващи свойства, предотвратява се и промяната на цвета му вследствие на прегряване.

KA 65 Conturo работи с твърдо лепило, оформено във вид на цилиндрични блокчета. То може да бъде безцветно или оцветено в бяло, кафяво или черно. В магазина на машината се поставят едно или две блокчета лепило

Кантиране на детайл със закръгление, като машината се води така, че да обходи канта и да залепи лентата. В началото и в края се оставя стърчащо парче от лентата, което се отрязва точно с гилотина

Фабричните настройки на работната температурата на лепилото са 190 °C за безцветното и 200 °C за оцветените лепила. Освен това е възможна и ръчна настройка на температурата в обхвата от 100 °C до 210 °C. По същия начин може да бъдат променяни и фабрично зададените настройки за количеството лепило, което дюзата полага върху лентата. Информацията, свързана с управлението и текущите настройки на машината, се изобразява върху дисплей. Много полезна е и информацията за дължината на лентата (съобразено с нейната широчина), която може да бъде залепена с намиращото се в магазина на машината лепило.

От тази първа, а и от следващите демонстрации на машината по време на традиционните годишни партньорски срещи на „Ташев-Галвинг“ ООД (https://napravisam.net/?p=28480), може да заявим, че работата с KА 65 Conturo е едновременно лесна и приятна. След поставяне на блокче лепило в магазина и включване на машината, тя е готова за работа след около 8 min. Машината се настройва според широчината на кантиращата лента. Избират се температурният режим и скоростта на движение. След еднократно натискане на пусковия бутон машината изтегля лентата, докато началото й достигне дюзата и спира. С това машината е готова за работа. Следващото задействане на пусковия бутон включва механизма за изтегляне на лентата и придвижване на машината по канта. Дюзата нанася стопеното лепило върху гърба на канта на успоредни ивици в зависимост от зададената за количеството му настройка.

KA 65 Conturo лепи кантиращи ленти от обичаните за целта материали – естествен фурнир, PVC, меламин, метали. При дължина на лентата над 1,5 m се препоръчва тя да се навие и постави в закрепен към машината магазин

Показано е кантиране на детайл с кръгла форма. При достигане началото на вече залепената лента машината се издърпва назад докато краят на лентата излезе от нея с нанесено лепило. Излишната част от лентата се прерязва с гилотината така, че краищата на лентата да прилегнат плътно един до друг. Залепването на крайната част от лентата става след нагряване с пистолет за горещ въздух и притискане

В началото се пропуска парче лента с дължина около 5–10 cm, което остава да стърчи извън детайла. След това машината се притиска към облепвания кант и започва да се движи сама със зададената скорост. Задвижването се извършва от въртящ се валяк с гумирана повърхност, който едновременно притиска и току-що положената лента. Благодарение на страничната опора с ръкохватка, машината лежи стабилно и се плъзга върху повърхността на плочата. Работещият я придържа и притиска към канта, а щом се стигне краят, я изтегля леко встрани и изключва движението й. Втечненото лепило има голяма начална слепваща сила, поради което още от началото на канта, лентата веднага залепва здраво. При залепване върху криволинеен контур, както и на допиращи се под ъгъл съседни кантове, на машината се поставя допълнителна гумирана ролка, която притиска началото на лентата. В такива случаи може да се наложи и кратко притискане на лентата с ръка, докато лепилото стегне.

Лентата се залепва симетрично спрямо осевата линия на канта на плочата. Така от двете страни остават да стърчат еднакво широки ивици. Технологията за кантиране на детайли с кръгла форма или на участъци с криволинейна форма изисква повече опит, който бързо се придобива.

Стърчащите отстрани краища на залепената лента се прерязват с гилотина (KP 65/2), която еднакво удобно и точно реже, независимо от коя страна на канта се работи.

Ръчната гилотина има решаваща роля и при кантирането на детайли с кръгла форма, защото позволява толкова точно прерязване на излишното парче в края на лентата, че двата й края да се допират без забележима фуга между тях.

Стърчащите над повърхността на плочата ивици от лентата се обрязват с ръчна фреза Festool MFK 700 Basic, а останалите след фрезата „мустаци” се премахват със специалната цикла ZK HW 45/45

С циклата се заоблят и ръбовете на кантовете. Festool предлага и останалите материали, необходими за шлифоване и полиране на кантовете

Завършващото заглаждане на ръбовете се прави с твърдовлакнесто кече (филц)

Стърчащите над повърхността на плочата ивици от залепената лента се обрязват най-добре със специализираната за целта фреза Festool MFK 700 Basic и също така специализиран фрезер. Останалите след фрезоването малки неравности по ръбовете се почистват окончателно на ръка с патентованата миниатюрна цикла (ZK HW 45/45), произведена от метал с висока твърдост и износоустойчивост. Освен челния режещ ръб, циклата има и три изреза със закръгления R1, R1,5 и R2 mm. С тях чрез изтегляне се заоблят острите ръбове на кантовете. Завършващата обработка на кантовете включва шлифоване с абразивен лист Brilliant 2 с едрина на зърното P320 и последващо шлифоване с твърдовлакнесто кече. За окончателно полиране до блясък се използва шлайфпастата MPA 6000.

На снимките е показано още едно изключително ефикасно устройство, което неимоверно улеснява работата, особено при кантиране на неголеми детайли. Това е вакуумна система (VAC-SYS) за фиксиране на детайли с гладка повърхност, без да е необходимо притискане на кантовете с механични стеги. Освен че улеснява работата и пести време, този начин на закрепване силно ограничава вероятността от надиране на повърхността на кантираните детайли.

Вакуумната стега VAC-SYS улеснява много работата, особено когато се кантират малки детайли

Представяне на Tooltechnic Systems и демонстрация на KA 65 Conturo по време на партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ ООД, Албена, октомври 2016 г.

При облепване на дълги кантове към машината се закрепва магазин, който побира до 8 m лента с дебелина 2 mm. Магазинът улеснява точното подаване на лентата и я предпазва от механично увреждане, както и от зацапване, ако тя се влачи свободно по пода.

Теглото на KА 65 Conturo е 7,9 kg, а електрическата мощност – 1200 W.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Перфектни кантове с ръчната кантираща машина Festool KА 65 Conturo
от
кл.думи:
5 / 5 звезди
Перфектни кантове с ръчната кантираща машина Festool KА 65 Conturo ръчна машина за професионална кантиране на мебели

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото