В категории: 2019, автомобили, Актуални статии, Брой 5-6/2019, Инструменти

Акумулаторни шприцове DeWALT DCE571/ DCE580

От години различните по предназначение и състав пастообразни уплътняващи и залепващи материали тотално завладяха строителството и ремонтните дейности, навлязоха в множество производства и дейности, включително в авторемонтните. Материалите на силиконова, акрилна, полиуретанова, битумна и други основи станаха неразделна част от стенните и подови облицовки в бани и кухни, масово се прилагат за уплътняване на дограма, включително покривни прозорци, на пролуки в зидарията, за уплътнения на покривната конструкция и особено при полагане и ремонт на битумни керемиди, за уплътняване на водосточни тръби и улуци, при поставяне и ремонт на дъсчени настилки и подови покрития от масивна дървесина и т.н. Безброй са приложенията за запълване и уплътняване на фугите между различни материали и елементи. Пастообразни материали с по-малка консистенция се използват за залепване при голяма обща дължина на шева.

Лавинообразното навлизане на този вид материали в практиката породи и потребността от създаване на професионални електроинструменти – шприц-пистолети, които спомагат за многократно повишаване на производителността на труда. С такъв пистолет се постига много точно дозиране на пастообразния материал, с лекота се изпълняват добре запълнени, с равна и гладка повърхност шевове.

Измежду най-доброто, което се предлага на пазара, са акумулаторно задвижваните пистолети на DeWALT. Тук представяме два от тях – моделите DCE571 и DCE580. Те се различават един от друг по дължината на тръбата (резервоара) за поставяне на материали, които се доставят в тънкостенна обвивка. Поради външната им прилика с кулинарния продукт „салам“, те са добили гражданственост и под това име. При модела DCE571 тръбата е дълга 240 mm, а при модела DCE580 – 375 mm. Съответно дължината на първия шприц заедно с накрайника (дюзата) за шприцоване е 605 mm, докато на втория е 740 mm. Разликата в теглата е минимална – 2,1 kg за първия и 2,2 kg при втория.

Пистолетите са предназначени за работа и с двата вида опаковки, с които се предлагат тези материали. Едната представлява цилиндрично тяло от твърда пластмаса (наричано често и патрон). В предния си край завършва с дюза, чийто връх се прерязва преди употреба и върху нея се завива накрайник за шприцоване. В задния край се намира подвижно дъно, което изпълнява ролята на бутало за изтласкване на съдържанието на цилиндричното тяло. Обемът на този вид опаковки е 300–310 ml. Те са най-често използваните за работа с ръчен механичен пистолет, чиято задвижваща сила е ръката на майстора.

Както вече споменахме, вторият вид опаковки силно наподобяват дебел колбас – тънкостенен шлаух от здрава материя, напълнен с пастообразен материал, чиито краища са здраво прищипани с алуминиеви клипсове.

Моделът DCE571 работи с материали в мека опаковка (тип „салам“) с вместимост 400 ml. DCE580 работи с материали от този вид с вместимост 400 и 600 ml. Те се вкарват в цилиндричното метално тяло на шприца, върхът на „салама” се прерязва и накрайникът за шприцоване се завива на мястото си.

И двата модела може да работят с твърди опаковки с вместимост 300–310 ml, като за целта се демонтира буталото, а на мястото на металната тръба се поставя приставката DCE5601, която силно наподобява тялото на обикновените ръчни шприцове.

И двата шприца се доставят от „Ташев-Галвинг“ ООД с една литиево-йонна батерия FLEXVOLT XR DCB 183 с изходящо напрежение 18V и капацитет 2,0 Ah. Еднакви са и зарядните устройства – FLEXVOLT XR DCB113. Времето за зареждане на батерията е 50 min. Индикаторът за контрол на степента на зареждане се намира на батерията, което позволява проверка, без да е необходимо тя да бъде свързана към машината.

Изтласкването на уплътняващия материал или лепилото се извършва от зъбна рейка с бутало в предния край, което оказва натиск със сила 245 kg. Зъбната рейка се придвижва напред от електродвигател и зъбна предавка. Назад се изтегля на ръка, след натискане на освобождаващия движението й бутон.

Честотата на въртене на електродвигателя, оттук, скоростта на движение на буталото и количеството на изтласканата маса, се управлява електронно, плавно, в диапазон от 6 степени. Допълнително, при зададеното вече ограничение на максималната честота, тя се контролира и посредством степента на притискане на пусковия бутон.

Това позволява прецизно дозиране на количеството шприцован материал според широчината и дълбочината на запълваната фуга. За разлика от ръчните шприцове, при които изтласкването на материала до голяма степен става на тласъци, тук материалът изтича равномерно, с постоянна скорост и дебит, което позволява лесно получаване на равномерно запълнени с равна повърхност фуги. Равномерното точно дозиране е от много голямо значение, особено при работа с лепила.

При акумулаторния инструмент ръката е освободена от необходимостта да натиска силно ръкохватката на пистолета. Това прави работата лека и приятна, а вниманието на работещия се концентрира върху качеството на работа.

Вляво – задният край на зъбната рейка е оформен като кука за окачване на инструмента. Вдясно – честотата на въртене на електродвигателя, респ. дебитът шприцования материал, се управляват електронно в диапазон от 6 степени

Възможността шприцът да работи с опаковки по 600 ml позволява двукратно по-продължителна работа без прекъсване, което също се отразява положително при по-дълги шевове, значително спомага за повишаване на производителността на труда.

При прекъсване на работа и отпускане на пусковия бутон, зъбната рейка не спира движението си веднага, а се връща автоматично няколко милиметра назад. Това е направено с цел буталото да дръпне леко назад, благодарение на което и капка от материала да не изтече от дюзата след изключване на двигателя.

За подсигуряване срещу неволно включване и задействане на шприца е предвиден предпазител, който блокира движението на пусковия бутон.

Инструментът има поставен в основата на ръкохватката мощен светодиод, който осветява работната област. Скоростта на работа, измерена с дължината на шприцования материал, е от 51 до 533 mm/min. Задният край на зъбната рейка е оформен като кука, чрез която инструментът може да се окачва, когато не се използва.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото