В категории: 2019, Актуални статии, Брой 1-2/2019, Инструменти

Акумулаторен пистолет за коване на пирони в бетон DeWALT DCN890

По време на проведена през октомври 2018 г. в Ямбол партньорска среща на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД, сред открояващите се нови електроинструменти на DeWALT особено силно впечатление направи акумулаторно захранваният пистолет за коване на пирони в бетон и елементи от конструктивна стомана DCN890. Той все още бе новост за българската публика, защото на световния пазар бе пуснат в продажба в началото на лятото на 2018 г.

Моделът DCN890 на американската фирма DeWALT е първият пистолет, предназначен за забиване на стоманени пирони в бетон или метални носещи елементи, при който не се използва експлозивна енергия, получена от патрон с взривно вещество или чрез възпламеняване на лесно запалим газ, съхраняван в специален сменяем флакон, намиращ в инструмента. Ударният механизъм на DCN890 е електромеханичен. Задвижва се от безчетков електромотор, захранван от литиево-йонна батерия. Той може да пробива и съответно да забива стоманени пирони в елементи от конструктивна стомана на дълбочина до 13 mm, а в бетон – до 57 mm.

Пистолетът работи с пирони с дължина от 13 до 57 mm и дебелина от 2,6 до 3,7 mm. Пироните се доставят на пачки от еластична пластмаса. Те се поставят в магазина на пистолета, който побира до 33 пирона. Магазинът има пружинен механизъм, който избутва пачката към дулото и ударния механизъм. След всяко приковаване пачката се премества нагоре със стъпка, равна на разстоянието между пироните в нея. По този начин следващият в реда пирон заема положение в готовност да бъде забит.

Машината има тристепенен регулатор на силата на удара, който ударникът нанася върху главата на пирона. Тя се подбира според твърдостта на материала (плътни тухли, бетон, стомана) и дължината на пирона. Първите две степени се използват при закрепване на елементи от метал или дърво към бетон или плътна тухла (дължина на пироните 19–29 mm). Третата е предназначен за приковаване с пирони към конструктивна стомана или твърд бетон (дължина на пироните 13–57 mm).

Пистолетът има два режима на работа – нормален и режим за ускорено забиване на пирони (Rapid Cycle). Вторият позволява ускорено забиване на повече пирони за единица време. При този режим обаче батерията се изтощава по-бързо.

Инструментът се предлага от „Ташев-Галвинг“ ООД в два варианта – DCN890 без акумулаторна батерия и зарядно устройство или DCN890P2, в чийто комплект те са включени. И в двата случая се доставя в здрав пластмасов куфар.

Акумулаторната батерия е от серията XR FLEXVOLT на DeWALT с изходящо напрежение 18 V и капацитет 5,0 Ah. С едно зареждане на батерията пистолетът може да забие около 600 пирона. Това е приблизително около 100 пирона по-малко от количеството, което с един флакон газ може да забие пистолет на водеща световна марка, който работи по този „взривен“ метод.

Голямо предимство на новия пистолет на DeWALT е, че работата с него спестява разходите за флакони с газ или взривни патрони. Отпадат и грижите за тяхната доставка и безопасно съхранение, характерни за взривните и лесно запалими вещества.

Пистолетът DCN890P2 има широка сфера от приложения в строителството и ремонтите. Той е отличен инструмент за бързо и здраво закрепване на всевъзможни дървени и метални детайли към бетонни елементи или плътна тухлена стена от строителната конструкция. Типичен пример е закрепването на хоризонталните (към пода и тавана) и вертикални (към стени) метални профили за изграждане на леки преградни стени. Чрез приковаване се закрепват различни носещи елементи за окачени тавани, кабелни канали и други носачи на кабели, при закрепване на осветителни тела, шкафове, кутии и други електроинсталационни компоненти, на скоби и други средства за закрепване на тръбопроводи и др. Теглото на DCN890 е 4,2 kg.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2019, Актуални статии, Брой 1-2/2019, Инструменти

Ключови думи


 
към началото