В категории: 2019, Актуални статии, Брой 1-2/2019, Градина, Инструменти

Аератори за поддържане на тревни площи STIHL RLE 240 и STIHL RL 540

Популярната рецепта, че за създаване на тревна морава тип „английски парк“ са необходими редовно поливане и косене, 100 години поред, отдавна е допълнена със също така периодичното аериране на почвата и прочистване на тревната площ за изваждане и отстраняване на вплелите се между живите изсъхнали стъбла трева.

По този въпрос е писано неведнъж в „Направи сам“. Понеже повторението е майка на знанието, ще си позволим да цитираме част от посочената статия. „С времето те образуват все по-дебел и по-плътен пласт (филц). При малка дебелина той може да бъде и полезен, защото през летните горещини спомага за ограничаване изпаряването на влагата от почвата. Щом обаче надхвърли определена дебелина, филцът започва да вреди. Сплъстен и дебел, той затруднява достъпа на вода и въздух до корените на тревата, засенчва и ограничава проникването на слънчевите лъчи до основата на стъблата и почвената повърхност. Липсата на достатъчно влага принуждава тревата да развива кореновата си система хоризонтално, в близост до повърхността на почвата, а не в дълбочина. Така тя става по-податлива и уязвима към заболявания и погиване. По-трудно понася временни засушавания, по-трудно понася и се възстановява след механично натоварване при ходене върху поляната. В резултат на места тревата започва да оредява, появяват се и оголени места, които обичайно се заемат от бурени. Тревната морава боледува, въпреки редовното поливане и косене.“

Затова се налага периодичното механично отстраняване на сплъстения филц и изнасянето му извън тревната площ. Това се извършва със специализирани машини, аератори, които до края на миналата година STIHL произвеждаше под собствената си марка VIKING. Едновременно с почистването на тревната площ, аераторите извършват още една необходима за доброто развитие на тревата обработка – плитко надиране, раздробяване и разрохкване на почвената повърхност. Това разрушава по-твърдия повърхностен пласт. По-рехавата почва улеснява проникването и попиването на водата в дълбочина и разтворените в нея хранителни вещества. Улеснява се и проникването на кислород в почвата – нещо, от което корените на тревата се нуждаят.

Ето защо наред с косачките за трева и аераторите, производство на немската фирма, от десетилетия се ползват със заслужено признание и пазарно търсене.

Новост от началото на 2019 година е, че досега произвежданите модели аератори с марката VIKING, подобно на косачките (линк към предната статия) вече ще се предлагат с марката STIHL и с характерната за нея комбинация от цветове. Промяната логично влече и промени, по-нататъшни подобрения и усъвършенстване на машините в интерес на клиентите.

Първите два модела аератори, които от началото на 2019 г. попълват новата серия на STIHL, се различават един от друг основно по своите производствени възможности, респективно обработваема площ и, съответно на това – по вида и мощността на двигателя.

 

Електрически аератор STIHL RLE 240

Тази компактна, лека, удобна за работа, задвижвана с електрическа енергия машина е предвидена за обработване на малки тревни пространства с площ до 500 m². За тази цел електрическият двигател е най-подходящ и по отношение на ниското ниво на шума, липсата на изгорели газове, по-ниската цена, по-малките експлоатационни разходи, по-лесно обслужване и т.н. Новият модел STIHL RLE 240 е базиран на пуснатия преди малко повече от година на пазара, убедително доказал качествата си модел VIKING ВЕ 240. Техническите характеристики и конструктивни решения при двата модела са еднакви. Затова ще споменем само най-съществените – широчина на работа 34 cm, максимална дълбочина на врязване на ножовете в почвата – 15 mm. Дълбочината на врязване може да се регулира в 6 степени, според конкретните условия и изисквания при обработката. Мощността на електродвигателя е 1500 W. Теглото на машината е 15 kg. Извлечените изсъхнали стебла и мъх се събират в кош, който периодично се изпразва. Тялото на аератора е изработено от здрава, удароустойчива и устойчива на влиянието на ултравиолетовите лъчи пластмаса.

Стандартно аераторът работи с вал със 7 неподвижно закрепени двустранни тънки стоманени ножове със сърповидно извити заострени върхове. Валът се върти с честота 4100 min¯¹. В повече от предшественика си, новият STIHL RLE 240 се доставя с допълнителен работен инструмент – вал, който наподобява ротационна четка с множество зъби от тънка пружинна стоманена тел. Те представляват свободните краища на неподвижно закрепени към вала цилиндрично навити пружини. Това е инструмент за премахване на тревния филц и мъха, без обаче да се надира в дълбочина повърхностния почвен слой.

Машината се почиства лесно от наслоените частички пръст и растителни замърсявания, като се наклони, така че ръкохватката да опре на земята. Така се открива достъп до вала и вътрешната повърхност обграждащия го корпус. При сгъната напред ръкохватка аераторът заема значително по-малко място, което улеснява съхранението му.

 

Бензинов аератор STIHL RL 540

Това, второ за януари т. г. попълнение в серията аератори с марката STIHL, също е базирано на досега предлаган модел с марката VIKING – LB 540. Заслужава да се подчертае, че това е изключително успешна машина, която с някои подобрения и модификации през годините, се предлага на българския пазар от далечната 2009 година до края на миналата. За техника, при която механиката е водеща, а не електрониката, дълготрайното пазарно присъствие е верен показател за качеството на продукта и ласкавия прием от клиентите. Понеже този с утвърдено пазарно присъствие модел LB 540 вече е подробно представен в списанието, ще си спестим подробностите. По основните си експлоатационни параметри новият STIHL RL 540 малко се отличава от досегашния VIKING. Широчината на работа е същата – 38 cm, а дълбочината на врязване на ножовете в почвата се регулира централно на 6 степени в диапазона 0-25 mm. Управлението се извършва директно от ръкохватката на машината. Оттук валът с ножовете може да бъде повдиган в транспортно положение, за да не пречи и спускан, за привеждане на машината в готовност за работа.

Аераторът STIHL RL 540 е предназначен за обработване на площи до 2000 m².

Машината се задвижва от четиритактов бензинов двигател с вътрешно горене на реномираната американска фирма Kohler Co. – Kohler Courage XT6.75 OHV SC. Той има работен обем 150 cm³ и мощност 2,2 kW (3,0 к.с.). Горното разположение на клапаните (OHV) спомага за по-благоприятното разположение на входящите клапани спрямо горивната камера. Това осигурява чувствително повишаване на мощността и по-плавна работа, по-спокоен ход на двигателя. Това се отразява положително върху ефективността на работа на машината.

Двигателят разполага със система SmartChoke, която осигурява значително по-лесно запалване при всякаква температури, по-малко усилия за издърпване на стартовото въже.

Работният инструмент STIHL RL 540 е вал със 7 неподвижно закрепени двустранни тънки стоманени ножове със сърповидно извити заострени върхове. Честотата на въртене на вала е 2800 min-1, което е съобразено с по-голямата дълбочина на врязване в почвата. При въртенето си ножовете разрушават втвърдения повърхностен слой на почвата и същевременно нарязват на ситни парчета съставения от изсъхнали стъбла сплъстен филц.

За повече информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото