В категории: 2019, Актуални статии, Брой 3-4/2019, Инструменти, Металообработване, Представяме ви

HiKOKI – иновациите никога не спират

Партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД и Koki Holdings Co. Ltd.

 

На 22 март т.г. „Ташев-Галвинг“ ООД проведе извънредна за годината и първа пролетна партньорска среща. Изпреварваща с около месец традиционната среща, която тази година ще се проведе в края на април т.г., тя бе посветена само на един производител от световна величина. Целта бе поредно представяне на все още новата за пазара марка HiKOKI, която заменя наложилата се от над 70 години изключително популярната марка на японския гигант Hitachi.

По утвърдена от години традиция презентацията и практическите демонстрации бяха дело на добре познатият и радушно посрещан от аудиторията представители на дистрибуторската мрежа на „Ташев-Галвинг“ ООД г-н Крунослав Павичич, регионален търговски мениджър за марката HiKOKI. Своята презентация той бе нарекъл „Иновациите никога не спират“.

Срещата се проведе в обширния комплекс на „Ташев-Галвинг“ ООД в Ямбол, който съчетава модерна складова база, голям изложбен, демонстрационен и търговски център. Това позволи на г-н Павичич да изнесе своята презентация в обкръжението на голяма колекция нови модели, преобладаващо акумулаторни електроинструменти от новата платформа Multi Volt. Няколко от тях бяха толкова нови, че ще постъпят в склада на „Ташев-Галвинг“ ООД в края на март, началото на април т.г. На стената, ограждаща зоната за презентации, бяха изложени машини от всички групи и видове ръчни и настолни електроинструменти.

Срещата бе открита от инж. Стефан Стефанов, ръководител направление „Електроинструменти“ в „Ташев-Галвинг” ООД. Той подчерта, че целта е още веднъж участниците в нея да бъдат детайлно запознати с хода на промяната и преодоляването на евентуални трудности, които обичайно съпровождат всяка смяна на популярна марка. Затова още известно време в електронния и останалите магазини на „Ташев-Галвинг“ ООД, тези машини ще бъдат изписвани и с двете марки – утвърдената, добре позната Hitachi и новата HiKOKI, за чието възприемане със същото доверие клиентите се нуждаят от известно време.

Като редакция на списание, което не пропуска съществени моменти от развитието на фирмите, с които имаме дългогодишно сътрудничество, може да кажем, че внимателно следящите новостите от сайта на „Направи сам“ наши читатели, вече са подробно информирани за причините, довели до смяна на марката. Както и за най-същественото – че промяната по никакъв начин няма да се отрази на качеството и потребителската стойност на електроинструментите, които доскоро излизаха от същите заводи с марката Hitachi. Затова съвсем накратко ще проследим тази част от презентацията на г-н Павичич.

Поради промяна в собствеността фирмата производител на електроинструментите Hitachi Koki Co.,Ltd. в средата на 2018 г. е преименувана на Koki Holdings Co. Ltd. Нейните електроинструменти и други продукти вече ще носят марката HiKOKI. За крайния потребител промяната е само визуална – новата марка. Познатият дизайн на електроинструментите също е запазен напълно. Същото се отнася за производителя с неговите изследователски и развойни центрове, същите са заводските производствени мощности, в притежание на новата фирма остават наличните към момента над 2500 патента, чието използване в производството ще осигурява и занапред изключителните иновационни и конкурентни предимства на електроинструментите с новата марка HiKOKI. Нещо повече, още по-мощните финансови възможности на така преобразуваната фирма производител, ще дадат нов силен тласък за ускореното технологично развитие на нейните продукти за постигане на високо заявената цел: с новата марка клиентите да получават продукти, които са №1 на пазара. Глобалната цел на компанията е и позицията №1 на световния пазар. Тези две цели, отбелязани с цифрата 1, са заложени и в графичното изображение на новата марка.

Втората основна тема в презентацията на г-н Павичич бе съсредоточена върху все още новата платформа Multi Volt. Нейната поява на световния пазар вероятно не случайно съвпадна с обявяването на новата търговска марка. Тази платформа за захранване на акумулаторните електроинструменти също не е новост за читателите на списанието.

Спираме се само върху нейните най-съществени отличителни белези и предимства, които ще бъдат конкретно и по-подробно подчертани при разглеждане на някои от най-новите електроинструменти HiKOKI, базирани на тази технология.

Новите по-интелигентни и по-мощни батерии от серията Multi Volt автоматично разпознават с какво захранващо напрежение работи инструментът, с който са свързани – 36 V или 18 V. Съответно те превключват и подават електрически ток с подходящото напрежение. Благодарение на това батерията Multi Volt е подходяща както за захранване на компактни акумулаторни електроинструменти, така и на машини с мощност, която ги прави конкурентоспособни със сходни по възможности инструменти за захранване с променлив ток. 
Същевременно тези батерии може да захранват и електроинструменти, които не се нуждаят от голяма мощност и поради това работят със захранващо напрежение 18 V. Работейки с двете обособени групи, според големината на захранващото напрежение – 36 V или 18 V, новите батерии позволяват значително разширяване на кръга от машини, за които батерията е взаимнозаменяема. По този начин използването на акумулаторни електроинструменти и в ценово отношение става все по-изгодно.

Машините, захранвани от батерията Multi Volt BSL36A18 с напрежение 36 V и капацитет 2,5 Ah достигат мощност 1080 W. Батерията BSL36B18 със същото напрежение и капацитет 4,0 Ah позволява захранване на електроинструменти с мощност до 1440 W. Благодарение на тази батерия бързо се появиха няколко вида машини, които доскоро оставаха запазена територия за електрическата мрежа. Типичен пример са представените тук три нови модела.

Новите литиево-йонни батерии Multi Volt BSL36A18 и BSL36B18, предназначени за работа с електроинструменти Multi Volt с напрежение 36 V, са напълно съвместими и могат да работят с всички електроинструменти с марките HiKOKI, както и с Hitachi, които ползват ток с напрежение 18 V. Това се отнася както за бъдещите модели от този вид, така и за досегашните.

Когато батерия Multi Volt, примерно BSL36A18, се използва за захранване с напрежение 18 V, капацитетът й се удвоява – в случая от 2,5 Ah на 5,0 Ah. Удвоява се и продължителността на работа с едно зареждане на батерията.

Към предимствата на батериите Multi Volt, трябва да се добави и това, че те са по-компактни и по-леки от батериите с напрежение 36 V не само на конкурентните производители, но и от по-предния модел (BSL3620) на Hitachi.

Новите батерии Multi Volt, както и всички останали акумулаторни батерии HiKOKI, имат вградена електронна система за защита, която ги предпазва от прекомерно изтощаване или презареждане, от прегряване, както и от повреди поради черпане на прекомерно силен ток. Системата предпазва и електродвигателя на машината от претоварване и повреда. Батериите Multi Volt имат голяма дълготрайност. За всичко това, включително и за зарядното устройство UC18YSL3, може да се намери подробна информация във вече публикуваната статия.

Тук ще представим четири от най-новите машини на HiKOKI, които г-н Павичич постави в центъра на презентацията си.

 

Акумулаторен перфоратор HiKOKI DH36DMA

Самият факт, че системата за захващане на инструмента е SDS-max подсказва, че става дума за машина от висок клас на мощност. С енергия на единичния удар 8,5 J по своята мощност и производителност перфораторът DH36DMA се изравнява с мрежово захранван перфоратор с мощност на електродвигателя 1100 W и тегло 7,1 kg (DH40MC). Това са типични стойности за този клас перфоратори с променливотоково захранване. Акумулаторният перфоратор тежи 7,2 kg без батерията.

DH36DMA позволява пробиване в бетон на немислимите до скоро за акумулаторна машина отвори с диаметър до 40 mm, а с боркорона – изрязване на отвори с диаметър до 105 mm. Захранва се от батерия Multi Volt с напрежение 36 V. Има безчетков електродвигател, който на практика не се нуждае от сервизна поддръжка и има над двукратно по-продължителен експлоатационен живот. Електропневматичният ударен механизъм също се отличава с голяма износоустойчивост и дълготрайност.

Машината разполага с антивибрационна система на основната ръкохватка, която осигурява ниско ниво на предаваните на ръката вибрации. Разполага и със защитна система, която изключва електродвигателя и предотвратява внезапното завъртане на машината при заклинване на свредлото.

Като всеки перфоратор, и този може напълно успешно да се използва в режим на къртене. Положението на длетото може да се фиксира чрез завъртане в 12 положения за най-удобна работа.

Г-н Павичич изнесе показателни за възможностите на акумулаторния перфоратор данни, получени при изпитания в лабораторни условия. Сравнението е между перфоратор DH36DMA и споменатия вече мрежов модел HiKOKI DH40MC за пробиване в бетон на отвори Ø25 при еднаква сила на натиск – 2,352 N/cm². Акумулаторният DH36DMA печели съревнованието по скорост на пробиване с цели 17%. Това пролича и по време на демонстрациите в Ямбол.

Акумулаторният перфоратор DH36DMA спечели съревнованието по скорост на пробиване срещу мрежовия DH40MC

В режим на къртене, при същата сила на натиск върху машината, възможностите на двете машини, измерени в количество (kg) изкъртен бетон за 6 min, са практически изравнени. Мрежовата машина е изкъртила 15,5 kg, докато акумулаторната – 15,3 kg.

Ключов показател за всеки акумулаторно захранван инструмент е неговата производителност с едно зареждане на батерията. DH36DMA е в състояние да пробие до 25 отвора с диаметър 25 mm и дълбочина 60 mm. В режим на къртене батерията осигурява продължителност на работа 11 min, за което време машината изкъртва бетон с тегло до 26 kg.

Честотата на въртене на свредлото без натоварване е в диапазона 260–590 min¯¹. При пълно натоварване честотата на ударите е диапазона 1420–2860 min¯¹. Тя се избира предварително в четири степени, регулира се и се поддържа постоянна чрез електронното управление на електродвигателя.

Функционалният превключвател е трипозиционен – за избор на режимите на ударно пробиване, къртене или регулиране положението на длетото. Патронникът е добре защитен срещу проникване на прах, а смяната на инструмента става с една ръка.

За допълнително подсигуряване срещу случайно изпадане на батерията, заключващият механизъм на батерията е подсигурен допълнително със застопоряващ механизъм, който се намира в ръкохватката на машината.

 

Настолен циркулярен трион HiKOKI C3610DRA

Това е поредната машина, която поставя високи изисквания към мощността на електродвигателя, а оттук и към възможностите на платформата Multi Volt и батерията да осигуряват захранване с необходимата сила на тока. BSL36B18 се справя чудесно – с едно зареждане циркулярният трион успява да среже 375 пъти летва от иглолистна дървесина с напречно сечение 5х10 cm.

Машината работи с циркулярен диск с диаметър 255 mm, който се върти с честота 4000 min¯¹. Големината на диска в съчетание с механизма за изтегляне и хоризонтално придвижване на режещия агрегат (двигател и циркулярен диск) позволяват рязане под прав ъгъл на дъски с дебелина до 89 mm и широчина до 292 mm. При рязане под ъгъл 45˚ широчината на рязане намалява до 204 mm.

Това са възможности, които очертават широк кръг приложения, примерно при полагане на подови настилки от дюшемени дъски до ламинатен паркет, на повечето стенни и други обшивки от дървесни материали, до строително дърводелство, работа в подпокривното пространство, монтиране на дограма и т.н. Дейности, които се извършват на място и наличието на циркулярен трион от този вид, независим от електрическата мрежа, често е много ценно предимство. За отбелязване е също, че настолните циркулярни триони от този вид с мрежово захранване (на водещи световни марки) при същите възможности на рязане обичайно имат електродвигатели с мощност 1400–1800 W. Това е още едно потвърждение, че благодарение на платформата Multi Volt и конкретно на батерията BSL36B18, акумулаторно захранвани машини на HiKOKI плътно се доближават по своите възможностите до мрежовите машини.

Това, което силно ни впечатли е, че за този циркулярен трион ще се предлага адаптор ET36A AC/DC, който му позволява работа при захранване от електрическата мрежа. Така той ползва предимствата и на двата начина на захранване – универсалност, която допълнително повишава неговата стойност като изключително полезна и необходима машина. Това е новост, която все още липсва на пазара. Дори и всезнаещият Google мълчи за нея. Г-н Павичич обеща, че до месец-два този адаптор ще бъде пуснат в продажба. Също така, че се предвижда и други мощните акумулаторни машини да работят с него.

За толкова усъвършенствана технологично машина едва ли е необходимо да споменаваме, че работи с безчетков електродвигател, че има прецизен лазерен маркер, ясно очертаващ линията на рязане по цялата широчина на дъската, LED осветление в зоната на рязане и т.н. Механизмът за въртене и застопоряване на плочата при точно зададен ъгъл на рязане функционира прецизно, което гарантира максимална точност на работа. Същото се отнася и за механизма за двустранно странично наклоняване на режещия агрегат до ъгъл 48˚.

Прави впечатление също височината на линеала, който служи за надлъжна опора на рязания предмет. Това е направено с оглед осигуряване на по-стабилна опора при рязане на дебели материали. Плотът на машината, върху който лежи, примерно дъската, има странично разположени допълнителни опори, които при рязане на по-дълги материали, се изтеглят встрани. Прибрани плътно към плота спомагат за намаляване на габаритите на машината (792х778х686 mm), което улеснява нейното транспортиране и пренасяне.

Машината има система за засмукване на отделените при рязането стружки, които се събират в платнена торбичка.

Теглото на циркулярния трион е 20,6 kg.

 

Акумулаторна ъглошлайфмашина HiKOKI G3623DA

Появата на нов модел малка ъглошлайфмашина с обичайната големина на диска 125 mm отдавна вече не е новина. Новина обаче е пускането в продажба на голяма акумулаторна ъглошлайфмашина с диаметър на диска 230 mm. С тегло от само 4,9 kg новият модел HiKOKI G3623DA е най-лекият в своя клас. Това е и поредната акумулаторно захранвана машина, която уверено навлиза в територията на мощните машини с мрежово захранване.

За илюстрация на възможностите на новия модел G3623DA г-н Павичич представи резултатите от сравнителен тест, при който „съперникът“ е класическа, с мрежово захранване и мощност на електродвигателя 2000 W ъглошлайфмашина HiKOKI G23SU с диск Ø230.

В режим на шлифоване (изпиляване) на детайл от стомана JIS SS400 (ISO E275A) при сила на натиск с големина 29 N, приложен в централната зона на диска, акумулаторната G3623DA отнема около 4,1 g метал за минута работа. Производителността на нейния съперник G23SU е 3,6 g/min. С едно зареждане на батерията (BSL36B18) машината може да отнеме около 48 g стомана. При изрязване с диамантен диск на канал с дълбочина 10 mm в мазилка възможностите на двете машини са изравнени – средно 2,2 m/min. С едно зареждане на батерията може да бъде изрязан канал с дължина около 9 m при тази дълбочина.

Към това ще добавим ще едно предимство на G3623DA – машината тежи 4,9 kg заедно с батерията, докато теглото на мрежовата G23SU е 5,1 kg.

Задвижвана от безчетков електродвигател, машината има спирачна система, която значително съкращава времето от прекъсване на захранването до спиране въртенето на двигателя.

Честотата на въртене на диска е 5300 min¯¹. Машината има системата за „интелигентно“ управление на честотата на въртене в зависимост от натоварването. При работа на празен ход честотата на въртене автоматично се поддържа на 3200 min¯¹, което намалява разхода на електроенергия и намалява шума от машината.

Нивото на предаваните на ръцете вибрации при шлайфане е 6,0 m/s² при коефициент на несигурност K 1,5 m/s².

Налична е защита на двигателя и батерията срещу претоварване, срещу самоволно включване след аварийно прекъсване на захранването, система за плавно развъртане на диска. С две думи, всичко, което може да се желае от ъглошлайфмашина от най-висок клас.

В семейството мощни акумулаторни електроинструменти на HiKOKI, показани и демонстрирани на срещата на „Ташев-Галвинг“ ООД, се открояваше и пистолетът за коване на пирони NR18DBRL. Той е толкова нов, че още липсва на сайтовете на HiKOKI. Затова ще отложим неговото представяне за щом постъпи за продажба у нас, а ние получим възможност да го изпробваме в редакционната работилница.

Сред изнесените на преден план по време на презентацията общо над 30 модела, само 3 от тях, с мрежово захранване, нарушаваха хегемонията на акумулаторните. Това обаче в никакъв случай не означава залез на електроинструментите и машините с мрежово захранване. Новата марка HiKOKI продължава успешното развитие на всички продуктови групи, чиито представители носеха досега марката Hitachi. Това се отнася за всички сфери на приложение – промишленост, строителство, дърводелство и т.н. до инструменти и машини за работа в градината.

От мрежовите машини не устояхме на изкушението да представим най-малкия сред общо петте модела, носещи към момента знака „Ново“ на сайта на HiKOKI. За пълнота ще добавим, че семейството къртачи съдържа 16 модела от целия диапазон на разрушителна мощ.

 

Къртач HiKOKI H41MB2

Изящна наглед, удобна за държане, мощна при работа, олекотена и щадяща откъм вибрации машина. Това бе първото впечатление, което къртачът оставя след кратко изпробване. На официалния сайт на HiKOKI за неговото пускане на пазара е обявена датата 20 март. „Ташев-Галвинг“ ООД вероятно се ползва с привилегия, защото още от началото на януари предлага тази впечатляваща машина.

От голямото семейство къртачи на HiKOKI този модел е с най-малка мощност на електродвигателя – 950 W. С теглото 5,2 kg, (заедно с допълнителната ръкохватка), той се нарежда в началото на 5-килограмовия клас къртачи. Новият модел е „олекнал” спрямо предшественика си H41MB с 0,4 kg. Това е съществено предимство, защото спомага за намаляване на умората, което отчетливо се усеща при по-продължителна работа и особено, когато машината се държи в хоризонтално или близко до него положение. По-ниското тегло също така улеснява воденето и контрола на машината.

Основната ръкохватка е с антивибрационна конструкция

Енергията на единичния удар е 10 J. Честотата на ударите върху опашката на шилото или длетото е 3000 min¯¹. Системата за захващане на инструмента е SDS-max.

Новият H41MB2 има с 29% по-висока мощност на къртене в бетон в сравнение със своя предшественик H41MB. При сравнителни тестове с еднакви условия с H41MB2 се постига производителност от 54,9 kg изкъртен бетон за 30 min работа.

Основната ръкохватка е с антивибрационно изпълнение (LVH), което намалява натоварването на ръката. В долния си край тя е закрепена шарнирно към тялото на машината, а в горния си край – посредством еластичен елемент, който ефективно „гаси” вибрациите. Нивото на предаваните на ръката вибрации по време на работа е 9,2 m/s² (измерени по трите оси). Максимално измереното ниво на отделяния при работа шум е 103,7 dB.

Електродвигателят е колекторен, четките се самоизключват при достигане до степен на износване, налагаща тяхната подмяна. Това защитава колектора от повреждане.

Машината е с напълно херметизирана вътрешност, която сигурно предпазва нейните механизми от проникване на прах или изтичане на грес.

Длетото може да се завърта през 300 и фиксира в 12 различни положения за най-удобна работа.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото