В категории: 2019, Актуални статии, Брой 5-6/2019, Градина

Подбрани машини Raider за пролетно-лятната градина

Пролет е, а и лятото вече чука на вратата. Природата се събуди бързо от зимния си сън, а с това дойде и сезонът за активна работа в градината. За домашната градина с поддържана затревена площ това включва многократно косене на тревата. Също и многократно пръскане с препарати за растителна защита.

Именно с оглед потребностите в домашната градина от колекцията машини с марката Raider подбрахме няколко модела четириколесни косачки за трева и тримери, както и гръбни пръскачки от ново поколение – с акумулаторно захранвана помпа.

Представените косачки са машини, пригодени за поддържане на затревени площи до 300–500 m². Тримерите са необходимост за косене там, където косачката не може да стъпи, а понякога поемат и основното натоварване.

Машините са с електрическо захранване – било от мрежата или от акумулаторна батерия, което е и най-доброто решение за малки домашни градини, разположени най-често в крайградска среда, където хората са силно и неприветливо чувствителни към шумната работа и мирис на изгорели димни газове.

В допълнение избрахме и една моторна коса, задвижвана с бензинов двигател, защото тя няма конкурент, когато се налага косене, често брутално изрязване на висока, жилава дива растителност, дори на тънкостеблени храсти.

 

Акумулаторна косачка RDP-SLM20

Изкушението да поставим тази машина начело в статията е мотивирана и от това, че именно с нея завършихме краткото представяне в предния брой на списанието на най-новата серия акумулаторни инструменти – Raider Pro R20 System. Това е изцяло новообособено семейство, което към момента съдържа общо 13 машини, покриващи най-често извършваните в практиката дейности. Единствен към момента представител на градинската техника в него е тази косачка за трева. Това, което здраво свързва неговите членове, е една основна, а като цяло – три батерии, със захранващо напрежение 20 V, различаващи се по капацитета си. Класическо, възприето от всички по-големи производители решение, позволяващо най-ефективно и икономически изгодно използване на акумулаторната батерия.

Имайки предвид мощността на електродвигателя на косачката, трудният за предсказване разход на електроенергия, който зависи от състоянието на тревата и обичайната продължителност на работа, желателно е за косачката да се използва батерията с най-голям капацитет – 4,0 Ah. Разликата в цените между тази и базовата батерия с капацитет 2,0 Ah не е голяма – 35 лв., а при теглата, само 270 g. Освен това при косачката теглото на батерията изобщо не оказва влияние.

Широчината на косене е 36 cm. Честотата на въртене на ножа без натоварване е 3500 min¯¹. Височината на косене може да се регулира на три степени – 25, 35 и 50 mm. Това се прави поотделно за всяка от двете оси на колелата, които се преместват в желаното положение. Просто, ефективно и евтино решение.

Кошът за събиране на тревата е с вместимост 35 l. Капакът му е от твърда и здрава пластмаса, има ръкохватка за лесното му пренасяне до мястото за изпразване от окосената трева. Дъното е гъвкаво, а страниците са от мрежеста, добре пропускаща въздуха материя. Има индикатор от типа „клапа“, която се поддържа изправена от налягането на въздушната струя. При запълване на коша тя пада, което е сигнал, че той трябва да бъде изпразнен. Кошът се сваля и поставя на машината лесно и бързо.

Косачката има пластмасов „ключ“, който прекъсва електрическата верига, когато е изваден. Двигателят се управлява едновременно от две ръкохватки, които при работа се притискат едновременно или само едната, при водене на машината с една ръка. Има и блокиращ бутон, който не позволява неволно включване на двигателя.

Височината на ръкохватката може да се регулира в широк диапазон. Механизмът представлява две двойки пластмасови шайби със странично назъбване, което осигурява сцеплението между тях. Също така позволява завъртане и повторно фиксиране на ръкохватката в желаното положение. Тя, от своя страна, е съставена от две части. При разхлабване на фиксиращия механизъм задната й част може да се сгъне силно напред. Така тя не стърчи извън габарита на машината, което е удобство при транспортиране и съхраняване.

Тялото и колелата на косачката са изработени от здрава пластмаса с едър грайфер. Разположена в близост до центъра на тежестта на машината, върху тялото има здрава ръкохватка, която много улеснява нейното пренасяне.

Косачката тежи 11 kg. Продава се без батерия и зарядно устройство, защото е част от споменатото семейство Raider Pro R20 System.

Поради липса на подходяща за тестване в реални условия затревена площ, може само да потвърдим, че с едно зареждане на батерията с капацитет 4 Ah, на празен ход косачката работи 45 min. След като автоматиката за предпазване на батерията изключи захранването, нейната температура не бе забележимо повишена.

Машината струва 249 лв.

 

Електрическа косачка RD-LM28

Косачката работи с мрежово напрежение 230 V. Задвижва се от електродвигател с мощност 1200 W. По данни на производителя, машината е подходяща за поддържане на площи до 500 m². Широчината на косене е 32 cm. Честотата на въртене на ножа е 3450 min¯¹. Височината на косене може да се регулира в диапазона 20–60 mm. Кошът за събиране на тревата е с вместимост 35 l.

Задните колела са с диаметър 200 mm, предните – 120 mm. Това осигурява по-лесно преминаване на машината през малки препятствия, а в съчетание с едрия грайфер, осигуряват на машината стабилно движение и повишена повратливост при заобикаляне на препятствия.

Вляво RD-LM 28, вдясно RD-LM 27

Тялото на машината е изработено от здрава износоустойчива пластмаса. Двустранно, в долната му част, се намират специални „гребени“, които подхващат и насочват тревата към ножа. Това улеснява и подобрява качеството на косене в близост и покрай прегради като бордюри, зидове и други препятствия.

Тялото има подходящо разположени и оразмерени отвори за по-добро охлаждане на електродвигателя, както и филтър за очистване на обтичащата го въздушна струя. Има ръкохватка за по-удобно носене на машината.

Ръкохватката за водене на машината е съчленена от две части, което позволява нейното сгъване, така че да не стърчи извън корпуса на машината. Пусковата ръкохватка е една и е закрепена върху едно от двете рамена на ръкохватката. Също има блокиращ бутон, който предпазва от неволно включване на двигателя. Височината й не се регулира.

Теглото на косачката е 8,8 kg. Цената е 149,99 лв.

 

Електрическа косачка RD-LM 27

Машината е пригодена за косене на площи до около 400 m². От предната косачка се отличава по по-малката мощност на електродвигателя – 1200 W и по-малката максимална височина на косене – 20–50 mm. Кошът й има по-малка вместимост – 25 l.

Тежи 7,5 kg. Цената на машината е 129,98 лв.

 

Комплект косачка с тример RD-LMGJ01

Този комплект представлява интересно, рационално и привлекателно в ценово отношение решение. Предлага едновременно две машини, които се допълват, а цената му е по-ниска, отколкото при покупката им поотделно.

Комплектът включва електрическа косачка с по-мощен в сравнение с описаните до момента модели – 1600 W. Има и по-голяма широчина на косене – 360 mm. Честота на въртене на ножа е същата – 3500 min¯¹. Височината на косене се регулира на три степени – 25, 40 и 55 mm. Вместимостта на коша е 35 l.

Тримерът е с електрическо задвижване, захранвано с ток от мрежата. Мощността на електродвигателя е 250 W. Честота на въртене на косящата глава без натоварване е 12 000 min¯¹. Широчината на косене е 220 mm. Работи с корда с диаметър 1,2 mm.

Цената на комплекта е 189,98 лв.

 

Електрически тример RD-GT26

Вляво RD-GT26, вдясно RD-GT11Q

Тримерът е с мрежово захранване, има електродвигател с мощност 300 W. Широчината на косене е 220 mm, а диаметъра на кордата е 1,2 mm. Честота на въртене на главата е 12 000 min¯¹. Тялото му е с постоянна дължина. Има допълнителна ръкохватка за държане с две ръце, което улеснява работата и позволява по-точно водене на машината.

Тежи 1,2 kg. Цената му е 34,98 лв.

 

Електрически тример RD-GT11Q

Захранва се с електрически ток с напрежение 230 V. Мощността на двигателя му е 350 V. Широчината на косене е 250 mm. Тялото му има телескопична конструкция, която позволява промяна на дължината му в границите на 110 mm. Работи със същата корда, както и останалите електрически тримери – с диаметър 1,2 mm.

Теглото му е 1,98 kg. Цена – 44,09 лв.

 

Моторна коса RD-GBC20

Тази моторна коса се задвижва от едноцилиндров двутактов двигател с вътрешно горене с работен обем 52 cm² и мощност 1,8 kW. Мощността му го нарежда в групата на моторните коси. Бензиновият двигател му предоставя автономност за работа на места, далеч от електрическата мрежа. Също така и продължителна работа, стига да има на разположение бидонче с двутактова горивна смес.

Това са машини се справят с лекота при косене в условия, където традиционните четириколесни машини са безпомощни. Те са предназначени за косене на площи, обрасли с диви високи треви и бурени с жилави стъбла. Справят се и с тънкостеблени ниски храсти. В зависимост от растителността RD-GBC20 може да работи с косяща глава с найлонова корда с диаметър 2,4 mm или с трилистен стоманен нож с диаметър 255 mm. Стартирането на машината става по обичайния начин за този тип двигатели – чрез издърпване на стартово въже и завъртане на коляновия вал.

Вместимостта на резервоара за горива е 1,2 l. Широчината на косене с метален нож е 22 mm, а с найлонова корда – 44 cm.Дължината на косата е 1830 mm.

Косата има две ръкохватки, чрез които се държи и направлява при косене. По време на работа тя виси окачена на презраменен колан, като ръцете са разтоварени. Те единствено придържат косата и направляват движението на косящата глава или нож.

Металното тяло на косата е разглобяемо на две части, което много улеснява нейното транспортиране.

Машината тежи 8,5 kg (без гориво). Цена – 219 лв.

 

Моторни пръскачки RD-BKMD03
 и RD-BKMD04

Това са две конфигурации на един и същ модел пръскачка. Разликата между тях е в това, че RD-BKMD04 се доставя в комплект с транспортна количка, към която пръскачката се закрепва стабилно чрез два винта. Така, стига теренът да позволява, носенето на гръб отпада. За работещия остава единствено да държи и насочва разпръсквача.

Резервоарът побира 16 l течност. Той е изработен от висококачествен, дълготраен полиетилен.

Двата модела са от типа „гръбни пръскачки“, т.е. пригодени са за носене на гръб. Снабдени са с качествени презраменни ремъци, които в зоната на раменете имат широки и меки подплънки. Помислено е и за такава наглед дреболия като стоманените карабинери, с които ремъците се закачат към резервоара. За разлика от пластмасовите, каквито се срещат при други марки, тези на практика са вечни.

Пръскачките са предназначени за разпръсване на водни разтвори на различни препарати – инсектициди, фунгициди и хербициди. За по-сигурна защита на помпата при работа с разтвори, съдържащи фини абразивни частички, каквито са подготвените със син камък, на гърлото на резервоара е поставен фин мрежест филтър.

Това, което най-силно привлича вниманието и обяснява бързия значителен пазарен успех на тези пръскачки Raider е, че те са добър представител на все още нов за пазара вид. Вместо с познатата на много поколения градинари класическа (лозарска) пръскачка с ръчна помпа, тази работи с електрическа помпа, захранвана от акумулаторна батерия. Тя се намира в обособен във вътрешността на машината отсек.

За разлика от професионалните и доскоро единствени на пазара моторни гръбни пръскачки, задвижвани с тежък, шумен и създаващ силни вибрации бензинов двигател, акумулаторните са компактни и по-леки, работят тихо, нямат нагряващи се от газовете елементи, цената им е съизмерима с цената на масово продаваните гръбни пръскачки с ръчна механична помпа от среден клас.

Вляво RD-BKMD03, вдясно RD-BKMD04

Все пак, трябва да се има предвид, че този вид акумулаторни пръскачки не са предназначени за професионално земеделие и градинарство.

Като се добави пълното разтоварване на ръката, която движи лоста на помпата при обикновените пръскачки и значително по-мощното и добро разпрашаване на разтвора при високо налягане, всичко това обяснява защо, само за седмица в края на март т.г., в една от големите вериги магазини от типа „Направи си сам“ са били продадени над 1500 пръскачки Raider RD-BKMD03 и RD-BKMD04.

Пръскачката има компактна електрическа мембранна помпа с пресостат, която се захранва от необслужваема капсулована оловно-киселинна батерия с напрежение 12 V и капацитет 10 Ah. По-големият с около 25–30% капацитет на батерията е още едно предимство на пръскачките Raider спрямо конкурентни модели от същия клас. Това удължава със същия процент продължителността на работа с едно зареждане на батерията.

За зареждането на батерията се ползва външно зарядно устройство. Правим изрично това уточнение, защото формата на куплунга може да подведе и пръскачката, поради незнание, да бъде включена директно към мрежата.

Пръскачката има индикатор – аналогов волтметър със стрелка, който отчитайки напрежението на батерията при включена помпата. Така показва степента на наличния в батерията заряд. С едно пръскачката може да работи в продължение на до около 6 часа. Батерията се зарежда за 10 часа. Допълнителна екстра към зарядното устройство е наличието на USB куплунг за зареждане на батериите мобилни устройства.

Дебитът на помпата, оттук и налягането за пулверизиране на разтвора, се управляват плавно чрез копчето на потенциометър, разположено отстрани на пръскачката. Неговото действие може да бъде блокирано чрез намиращ се в съседство бутон. В този случай помпата работи при максимално налягане и дебит. Тя се управлява от пресостат. В резултат на това при натискане на спусъка на ръкохватката помпата се включва, а при неговото отпускане, спира да работи. Необходимо е да се има предвид, че човек, свикнал да работи с механична пръскачка, ще остане изненадан, в началото и неподготвен за бързината, с която резервоарът се изпразва. Дебитът на помпата е 3,1 l/min. Количеството на разпрашения разтвор, в зависимост от дюзите, може да надхвърли 3–4 пъти обичайното за ръчна пръскачка количество. Освен това тази пръскачка пулверизира значително по-добре разтвора до образуване на гъста мъгла. С две думи, тя има по-висока производителност, ускорява работата и спомага за по-доброто покриване на растенията с препарата.

Налягането при разпръскване на разтвора се регулира в рамките от 2 до 4,5 bar. Това позволява работа до 7 m височина. В зависимост от използваната дюза, в хоризонтална посока пръскачката може да пръска до около 8 m.

Дължината на маркуча до ръкохватката е 1,5 m.

Пръскачките се предлагат в комплект с три дюзи:

– Единична – за налягане 2,5–3,3 bar, дебит 1–1,5 l/min

– Сдвоена – за налягане 2,0–2,8 bar, дебит 1,8–2,6 l/min

– Единична (за хербициди) – за налягане 2,5–3,3 bar, дебит 1–1,5 l/min.

Теглото на пръскачката (с батерия) е 5,1 kg.

Цената на RD-BLMD03 e 109 лв., а на модела с количка RD-BLMD04 – 129 лв.

Подбрани машини Raider за пролетно-лятната градина
от
кл.думи: ,
4.8 / 5 звезди
Страхотен продукт Чудесен продукт от новата линия продукти Raider Pro R20 System. Препоръчваме.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2019, Актуални статии, Брой 5-6/2019, Градина

Ключови думи

,
 
към началото