В категории: 2019, Актуални статии, Брой 5-6/2019, Инструменти

Новите попълнения електроинструменти Raider и Raider Pro

В продължение на повече от година вниманието ни бе привлечено почти изцяло  първоначално от най-новото развитие на семейството електроинструменти на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, фамилията Raider Industrial. От появата на първите пилотни модели през есента на 2017 г. и мащабното пазарно разгръщане на основната група от машини през 2018 г. В началото на тази година фокусът на списанието ни бе поставен върху новото семейство Raider Pro R20 System. Фамилия акумулаторни електроинструменти, базирана на философията за максимална взаимозаменяемост при най-ефективно използване на една и съща батерия и зарядно устройство.

От началото на 2019 г. семействата Raider и Raider Pro се сдобиха с нови попълнения, част от които подбрахме да представим в този брой на списанието. Затова потърсихме, както и друг път, експертната помощ на инж. Красимир Петков, брандмениджър за Raider в „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

Част от новите модели заменят по-стари, което е закономерна практика на всеки производител за затвърждаване на вече завоювани пазарни позиции,  стремеж към тяхното разширяване и заемане на нови. Други са новост не само в продуктовата листа на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, а и на нашия пазар. Трети са създадени като усъвършенстван в техническо отношение и още по-конкурентоспособен по отношение на цената отговор на появили се на пазара конкурентни модели.

Такъв именно е случаят с още съвсем новият

 

 

перфоратор Raider Pro RDP-HD55.

След първият, доказал се като успешна машина, SDS max перфоратор от серията Raider Pro – RDP-HD30,  сега „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пусна на пазара втори в същата серия модел със SDS max захват на инструмента – RDP-HD55. Това разширява възможностите на клиентите за избор. Благодарение на своите много добри технически характеристики и експлоатационни качества, доказалият се и добре приет на пазара RDP-HD30 не е загубил своята актуалност. Както поясни инж. Красимир Петков, с пускането на новия RDP-HD55, чиито характеристики са сходни с предния модел, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД цели да добави към добрите му технически характеристики още едно силно, чисто пазарно предимство  –  цена от само 299 лв. Цена, досега непозната у нас за перфоратор в този клас.

Съчетанието на технически параметри, експлоатационни възможности и цена правят новият перфоратор RDP-HD55 значително по-привлекателен на пазара в сравнение с появили се наскоро конкуренти, разчитащи основно на ниска цена. Исторически погледнато, досега най-ниската, предлагана на пазара у нас, при това промоционална цена за перфоратор с SDS max захват, е била с 30 лв. по-висока от базовата цена на RDP-HD55. С две думи, с новия си модел, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлагат достатъчно добра машина на невиждана досега у нас цена. Колкото до възможностите на тази SDS max машина, те неизбежно насочват погледа към по-висок клас перфоратори. По най-важния за всеки перфоратор показател, при 10 J енергия на единичния удар, за своя ценови сегмент RDP-HD55 е несъмнено постижение.

Задната ръкохватка на перфоратора е с антивибрационна система VCS

Перфораторът позволява пробиване в бетон със свредло на отвори с диаметър до 40 mm, а с боркорона – до 105 mm. Мощността на електродвигателя му е 1500 W. Честотата на въртене на свредлото може да се задава предварително в диапазона 230-550 min¯¹ (без товар), а честотата на ударите, от 1350 до 3200 min¯¹.

Все пак да не се забравя, че всяко качество, макар и в известни граници, си има своята цена. Валидно е и обратното. Какво вече е писано в „Направи сам“ основните разлики между инструментите с марките Raider, Raider Pro и Raider Industrial са в пригодеността на машините към характера на извършваната с тях работа и най-вече към интензивността и продължителността на тяхното натоварване в рамките на деня, на седмицата, месеца и т.н. Не случайно статията, посветена на тази тема е озаглавена „За всеки вид дейност и натоварване – подходящата машина Raider“.

Перфораторът RDP-HD55 има антивибрационна система на задната ръкохватка (VCS). Долният й край е шарнирно свързан към тялото, а горният – посредством „гасящ“ вибрациите пружинен механизъм.

Перфораторът се доставя в солиден, здрав пластмасов куфар, в комплект с твърдосплавно свредло – 38х350 mm и шило 18х280 mm.

Теглото на RDP-HD55 е 6,2 kg.

Цена – 299 лв.

 

 

Пневматичен пистолет за нанасяне на  полиуретанова пяна RD-PUSG13.

Този, с необичайно приложение пистолет, принадлежи към фамилията ръчни пневматични инструменти Raider Pneumatic. За разлика от масово използваните пистолети с дълъг тънък накрайник, чрез който полиуретановата пяна се шприцова във вид на тънка струя, този пистолет позволява тя да се нанася под формата на широк плосък или с конусовидна форма факел. Както се вижда от снимката специализираният пистолет много малко се различава от типичните пневматични пистолети за боядисване, работещи със сгъстен под налягане въздух. Всъщност RD-PUSG13 е модификация на такъв вид пистолет.

Различното при него е липсата на казанче за боята (лака). На неговото място е монтиран обичайният адаптер (изработен от алуминий с незалепващо тефлоново покритие) за закрепване чрез завиване на флакона с пяна. Понеже пяната има по-голям вискозитет (по-голяма гъстота) в сравнение с лако-бояджийските материали, диаметърът на дюзата за течността е увеличен на 1,8 mm. Чрез тестове е установено, че пистолетът работи добре при налягане на въздуха 2,2-2,5 bar. С две думи, под действие на налягането във флакона, съдържащата се в него течност се изтласква към главата на пистолета. Тук въздушната струя от компресора я разпръсква на ситни капки, които образуват факел с широчина около 30 cm. Широчината може да се регулира чрез винта, намиращ се отстрани на главата на пистолета. Подобно на бояджийските пистолети, формата на факела се нагласява чрез промяна на положението на главата с две срещуположни рогчета с отвори за изтичане на въздушната струя. Когато двете рогчета се намират във вертикално положение, едно спрямо друго, формата на факела е плоска и наподобява широка четка.

По този начин се получава равномерно наслоено покритие от пяна, която след окончателното експандиране и втвърдяване, образува здраво свързан с повърхността пласт с дебелина около 30 mm. Поради своята клетъчна структура и затворен в нея въздух, той има отлични топлоизолационни и добри шумоизолиращи свойства. Сред топлоизолационните материали пенополиуретанът е с най-добър коефициент на топлопроводност – първоначална стойност λ = 0,021 W/mK. След време, в резултат на стареене, коефициентът нараства до около λ = 0,028 W/mK. Понеже е най-скъп, този матерал се използва там, където това е необходимо и финансово оправдано. Поради съдържанието на над 95% затворени клетки, втвърдената полиуретанова пяна е и добър хидроизолатор. Към тези й качества се добавя и устойчивостта на натиск, което в редица случаи също може да бъде ценно предимство.

Пистолетът RD-PUSG13 открива нови възможности за полагане върху ограничени площи на добра, плътно покриваща топлоизолация. При това на места, където с обичайните топлоизолиращи плочи не може да се постигне желания ефект. По този начин може да се положи топлоизолация откъм долната страна на носещата керемидите или друго покритие дъсчена обшивка, при уплътняване на по-широки фуги и др.

Необходимо е да се знае също, че при  температури по-ниски от +5 °С пяната не бива да се полага. За по-доброто експандиране, тя се нуждае от влага, поради което повърхността предварително се овлажнява.

Пръскането на пяната става от разстояние 25-30 cm от повърхността, като пистолетът се движи успоредно на нея.

След завършване на работата пистолетът се почиства чрез продухване от флакон със специален разтворител за полиуретанова пяна.

Дори и да се допусне запушване на пистолета, бедата не е чак толкова голяма, защото цената му е само 19,98 лв.

 

Прободни триони RD-JS31, RD-JS32 и RD-JS33

Тези три нови модела заместват досега предлаганите от същата серия Raider Power Tools модели RD-JS24, RD-JS27 е RD-JS22Т. Целта на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД очевидно е да предостави повече нови възможности при избор на прободен трион в ценовия диапазон 43 – 70 лв. При първите два модела промяна в цената спрямо по-предните няма, а при третия, новият е малко по-евтин поради отпадане на лазерния прожектор.

За по-лесно ориентиране основните технически характеристики на трите триона са дадени в таблична форма.

Трионът RD-JS33 има механизъм за бърза и лесна смяна на триончето без помощен инструмент

 

 

 

Към данните в таблицата ще добавим още, че и трите триона позволяват рязане под страничен наклон 0-45˚, разполагат със система за засмукване на стърготините чрез свързана към машината прахосмукачка. Зоната на рязане е защитена с прозрачен пластмасов предпазител.

 

Пневматичен такер RD-AS04

Симпатичен наглед, приятен за държане и работа, със силно привлекателна цена, този такер е поредният инструмент, който привлича вниманието  и подканва за навлизане на пневматичните инструменти и в непрофесионалната работилница. Иначе казано, приканва още към покупката на компресор, машина, без която работилницата на напредналия в занаята  домашен майстор вече не може. Такерът работи само със скоби с широчина 10 mm, дебелина 1,2 mm и дължини от 10 до 20 mm. Работи при налягане на въздуха от 4 до 7 bar. Изисква дебит на въздуха 22 l/min, което позволява да се работи и с малки, съответно леки компресори, с по-малък обем на ресивера.

Магазинът е изработен от прецизна алуминиева отливка, подвижният плъзгач, който изтласква пакета със скоби, се движи с лекота.

Изпробвахме такера. При налягане 6 bar той забива с лекота скобите с дължина 20 mm в твърд материал – многослоен дебел шперплат.

Такерът се предлага в елегантно и здраво пластмасово куфарче.

Цената на RD-AS04 също е впечатляваща – 49,98 лв.

 

За пълнота ще добавим, че този най-нов модел допълва гамата от актуалните към момента три модела пневматични такери RD-AS01,  RD-AS02 и RD-AS03. Всеки от тях работи с различна големина скоби.

 

Акумулаторна тресчотка  RD-RW01

Това е поредната новост, при това много полезно попълнение, на гамата Raider Power Tools. RD-RW01 е инструмент, който позволява безпроблемна, лесна работа на места, където обикновената механична тресчотка е трудно приложима, а акумулатореният винтоверт дори и не може да достигне. Продълговатата форма й позволява да прониква в тесни места. При работа инструментът се държи неподвижно, а въртенето на гайката или болта става от вградения в тялото й електродвигател. Инструментът е с ударно действие, което улеснява отвиването на силно притегнати или спечени гайки или болтове. Максималният въртящ момент на тресчотката е 40 Nm.

Честотата на въртене на изходящия вал (без натоварване) е 230 min¯¹.

Инструментът се захранва от литиево-йонна батерия с напрежение 12 V и капацитет 2 Ah. Тя се зарежда за 2 h.

Тресчотката се предлага в пластмасово куфарче, в комплект със зарядно устройство и комплект от 7, с най-често използваните размери (10, 11, 12, 13, 14 ,15 и 17 mm), шестостенни накрайника (вложки) с квадратен отвор за закрепване 1/4″. Има и преходник от отвор 1/4″ към 3/8″.

Заслужава внимание и фактът, че със същата батерия работят акумулаторните бормашини RD-CDL27, RD-CDL09T и RD-CDL26. Това позволява  съчетаване на инструментите за по-ефективно използване на батериите им.

Цената на тресчотката е 109,98 лв.

 

Шлайфмашина за стени и тавани RD-DS06

Този вид шлайфмашини намират широко приложение за завършващо шлифоване на стени и тавани с гипсова шпакловка, както и на леки преградни стени и тавани, изградени с плочи на гипсова основа. Благодарение на тях тази трудоемка и обилно отделяща прах операция се извършва много по-бързо и лесно, със значително по-малко запрашаване на въздуха и пода, съответно, значително по-безопасно за здравето. По правило всяка такава машина работи заедно с подходяща за целта промишлена прахосмукачка. Желателно е тя да бъде с клас на очистване M, което означава също, че цената й обичайно започва от 1000 лв. нагоре.

При извършване на по-малки по обем ремонти, в случаите, когато такава скъпа прахосмукачка не може да бъде осигурена, на помощ идва новата специализирана шлайфмашина RD-DS06. Освен да работи с промишлена прахосмукачка, тя може да се използва и без нея. Шлайфмашината има собствен центробежен вентилатор, който засмуква отделената прах. Посредством гъвкав маркуч въздушният поток я пренася в торба, където тя се събира и периодично изхвърля на подходящо място. Торбата е изработена от специална въздухопропусклива материя, която задържа праховите частици. По време на работа торбата се носи на рамо, окачена на ремък.

Шлифоващият лист се закрепва към диска по системата велкро. Дискът с диаметър 225 mm се намира в своеобразен кожух, ограден околовръст с ивица – плътна четка с формата на лента, която задържа прахта,  не й позволява да излиза от зоната на шлифоване и да преминава в околното пространство. Честотата, с която дискът се върти, се задава предварително в границите от 800 до 1750 min-¹. По този начин се настройва режимът на работа за по-грубо или по-фино шлифоване. По периферията на кожуха е поставена лента със светодиоди, които осветява мястото на работа, а неравностите се открояват по-ясно.

Мощността на електродвигателя е 750 W.

Дръжката на инструмента е с телескопична конструкция, което позволява нейното удължаване или скъсяване в границите между 133 cm и 183 cm. Тя има две ръкохватки за държане и водене на шлифоващата глава при работа. На предната ръкохватка се намира пусковият бутон и регулаторът на честотата на въртене. Шлифоващата глава е закрепена шарнирно към дръжката, така че да приляга успоредно върху шлифованата повърхност.

Теглото на машината е 4,9 kg.

Цената на шлайфмашината е 259 лв.

 

Настолен циркулярен трион  RDP-MS11

Това е добре изпипана машина, което се вижда от пръв поглед и бързо усеща при работа с нея. Снабден с колекторен електродвигател с мощност 2100 W и циркулярен диск с диаметър 305 mm, трионът е в състояние да реже напречно (под прав ъгъл) бичме с дебелина до 100 mm. Благодарение на подвижният, изтеглящ се напред режещ агрегат, трионът може да реже дъски, по-точно талпи, с широчина до 330 mm. По тези базови за всеки настолен циркулярен трион характеристики, моделът от семейството Raider Pro – RDP-MS11, се нарежда в челната група настолни триони според възможностите си за рязане. Това значително разширява сферите на приложение на машината, включително в строителното дърводелство. Допълнително предимство в този случай е теглото от само 16 kg, което улеснява транспортирането на триона и пренасянето му на обекта.

Машината се доставя с циркулярен диск със 100 зъба с твърдосплавни резци. При честота на въртене 4500 min-¹ той осигурява чист срез и гладък кант.

Посочената максимална широчина на рязане се дължи както на диаметъра на диска, така и на възможността двигателният блок (двигател и циркулярен диск) да се движи в хоризонтална посока. В задната част на блока са монтирани паралелно два обли стоманени водача с полирана повърхност. Те преминават и лагеруват посредством сачмени лагери в носач, свързан неподвижно с основата на машината. Блокът с циркулярния диск може да се изтегля или избутва назад, при което се движи с лекота и без никакво странично отклонение, което осигурява висока точност при рязане. Друго съществено предимство на тази конструкция е, че машината може да се използва и за изрязване на нутове с точно определена дълбочина. За тази цел дълбочината на рязане се задава предварително.

Механизъм за ограничаване на дълбочината на рязане (при издълбаване на нутове).

За рязане под ъгъл плотът с триона може да се завърта вляво и вдясно до ъгъл 47˚, като се фиксира в желаното положение. За най-често използваните стойности при рязане под ъгъл (0°, 15°, 22,5°, 30°, 45°) механизмът за въртене на плота има сачмен фиксатор, който улеснява точното му застопоряване за всяка от тези стойности.

Механизъм за двупосочно странично наклоняване при рязане под ъгъл до 47˚.

Циркулярният диск може да се наклонява и странично до ъгъл 47˚. При това и в двете посоки, което улеснява и прави по-точна работата при този начин на рязане. Намалява се и вероятността от погрешно срязване. Друго предимство е, че при рязане лицевата страна на детайла се намира отгоре, поради което ръбът на среза  ще бъде равен и гладък, без нащъ

рбване.

Плотът, върху който се поставя рязания материал, има дължина 490 mm. Такава е  дължината и на страничната надлъжна опора. При височина от 65 mm тя осигурява стабилна опора и на по-дебели материали. При рязане на по-дълги материали, които имат склонност да се огъват под тежестта си, от двете противоположни страни на плота се поставят и фиксиран две допълнителни подпори, с което опорната дължина достига 830 mm.

Машината има система за електронно управление, която осигурява плавно развъртане на диска. Това е важно поради голямата мощност на двигателя и също така големия диаметър на диска. Така се избягва неговото рязко, ударно завъртане, повишава се удобството и безопасността при работа. Ограничаването на големината на пусковия ток се отразява добре и на електрическата мрежа, предпазва я от появата на токов удар.

Циркулярният трион има лазерен прожектор, който очертава линията на рязане и позволява точното поставяне на детайла преди неговото рязане. Положението му, респективно местоположението на очертаната от лазерния лъч линия,  може да се регулира, ако това е необходимо.

Машината има система за засмукване на стърготините и събирането им в платнена торбичка.

Цената на циркулярния трион е 499 лв.

Допълнителна информация може да се намери на сайта на Raider.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото