Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Storch-Ciret Group. №1 в Европа в производството на машини и инструменти за боядисване

 

Един от акцентите на поредната партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД, проведена на 17-18 май в нейния търговски и складов център в Ямбол, бе първото представяне на новото партньорство с немската фирма Storch-Ciret Group. Това допълнително засили интереса на участващите в срещата български фирми, търговски партньори на „Ташев-Галвинг“ ООД, към презентацията на г-н Онджей Симон. Тя бе последвана от демонстрация, с която г-н Алес Складани представи две от професионалните системи на Storch – за безвъздушно боядисване и за боядисване с ниско налягане на въздушната струя.

Г-н Онджей Симон (вляво) и г-н Светослав Асенов, управител на „Цирет” ЕООД

Групата Storch-Ciret е тясно специализирана в производството и разпространението на много широка палитра от машини, инструменти и помощни средства, предназначени за боядисване, поставяне на тапети и подови покрития в трите основни пазарни сегмента – любителски приложения, професионално и промишлено използване. Марката Storch (на немски щъркел) е изключително популярна на пазарите в почти всички европейски държави. За близо столетие тя се е утвърдила като синоним на високо качество на продуктите, които я носят. В своята област Storch-Ciret Group е безспорен лидер в Европа с оборот от 200 млн. евро при 10% ръст спрямо по-предната година. Към момента в групата работят над 1400 служители.

Тя има 6 завода в Германия, Чехия и Китай. Европейският пазар се обслужва от 11 разпространителски фирми. Държавите от Западна Европа се обслужват от два логистични центрове. За държавите от Източна Европа, включително България, е обособен отделен логистичен център. Като цяло 56% от оборота на компанията се реализира в чужбина – в 87 държави по света.

Средно годишно производството на Storch включва над 10 млн. четки и над 160 млн. бояджийски валяци. Компанията е притежател на над 100 регистрирани патенти и производствени образци.

Рекламен плакат на Storch от 1910 г.

Storch е фирма с 125 годишна история. Тя е типичен представител на семейния бизнес в немската индустрия. Основана е през 1896 г. в Ерберфелд, днес град Вупертал, първоначално като „Училище за декоративно оформление на стени“. Марката Storch e регистрирана през 1910 г., както първото производство са шаблони за декоративно боядисване. Същата година Вилхелм Гретен става съдружник във фирмата, а през 1921 г. и едноличен собственик. Под негово ръководство Storch се специализира в производството на четки, валяци и други ръчни инструменти за боядисване. През 1929 г. достига и заема водеща позиция в този сектор на немския пазар. През 1943 г. фабриката е напълно разрушена при въздушни бомбардировки. След войната производствените мощности са наново построени и през 1950 г. фирмата отново заема своята водеща роля в бранша. През 1958 г. Storch първи в бранша предлагат електрически инструменти за професионално боядисване. Следват ги устройство за сваляне на стари тапети с помощта на пара, както и пистолети за боядисване при ниско налягане на въздушната струя. Компанията създава и едностранно самозалепваща се лента, за ограничаване и предпазване при боядисване, която пуска на европейския пазар през 1968 г.

През 1978 г. започва сътрудничество с Китай, където по-късно Storch създава собствена фабрика и дистрибуторски център. От 1991 г насам са създадени 30 търговски, управленски и производствени звена в Европа и Китай. През 1998 г. излиза и на пазара на строителна техника чрез придобиване на фирма HBG Barteldrees GmbH.

През 2011 г. в резултат на сливане на Storch Holding GmbH с международно представената фирма Ciret Holdings AG бива създаден холдингът Storch-Ciret GmbH. Така групата се издига и досега заема първото място в Европа като производител на висококачествени инструменти и машини за боядисване.

През 2017 г. Storch-Ciret Group е отличена от престижното списание Wirtschafts Woche като една от най-иновативните компании в сферата на средно-големия бизнес (по немските стандарти). В тази престижна класация тя е поставена на 40 място, сред общо 3500 анализирани компании.

Специализирана в област с множество, при това масови, приложения – в бита, поддръжката на дома и градината, в строителната и други индустрии, Storch предлага изключително широка продуктова гама от над 3500 артикула. Те са оптимално съобразени с най-малките тънкости при подготовката на повърхностите, за полагане на различните видове бои, лакове и други материали по всички познати методи, за залепване на тапети, полагане на подови покрития и т.н. За изпълнение на фасадни и други топлоизолации Storch предлага специален статив (ProCut basic и ProCut basic 128) за точно вертикално, хоризонтално, под ъгъл или под страничен наклон рязане на плочи EPS и XPS с нагряващ се съпротивителен проводник. За рязане на плочи от минерална вата се предлага статива ProCut mineral PLUS, който служи за точно водене на малък акумулаторен саблен трион. Освен на земята,  тези стативи може да се използват и на самото скеле.

За улеснение на клиентите продуктите на Storch се делят на три нива на качество – професионален клас с най-високи претенции, професионални занаятчийски и инструменти за напреднали любители, които ценят и търсят най-добрия инструмент при изгодна цена. Storch е лидер в иновациите при този вид продукти, а цялата гама, която предлага, е произведена в собствени предприятия при контрол на материалите и готовата продукция.

Холдинговата структура на Storch-Ciret Group e създадена и функционира с оглед потребностите и търговското обслужване на отделните групи от клиенти. Обособени групи от инструменти се предлагат със собствени марки. Така например STORCH Malerwerkzeuge & Profigeräte GmbH произвежда високотехнологични машини и инструменти, предназначени за професионални цели с приложение в производството и строителството. Те се предлагат се с марката Storch. Дистрибуторската фирма COLOR EXPERT GmbH е специализирана в доставката за търговски фирми от типа „Направи си сам“ на инструменти за боядисване, лакиране, почистване, залепване на тапети и др.  Продуктовата програма с марките Rota (бояджийски валяци), Kana (четки), Masq (облепващи ленти) и Prep (бояджийски принадлежности) обхваща гама от висококачествени продукти, предназначена за професионално ориентираните търговци. Продуктите са така подбрани, че взаимно да се допълват при извършване на една или друга дейност.

Голяма част от палитрата инструменти за боядисване на Storch-Ciret Group  – четки, валяци и т.н. се предлага от години от „Ташев-Галвинг“ ООД.

Новото сътрудничество между българската и немската фирма ще бъде фокусирано основно върху машините и системите за професионално боядисване. Това е сектор, който изисква висока техническа компетентност, добре развита търговска мрежа и сервиз, реноме сред професионално ориентираните клиенти, каквито „Ташев-Галвинг“ ООД безспорно притежава. Това е солидната основа на новото, развиващо се в професионалната сфера партньорство.

Затова тук ще запознаем читателите на „Направи сам“ с две от професионалните системи за боядисване на Storch, които бяха представени и демонстрирани по време на срещата на „Ташев-Галвинг“ ООД в Ямбол.

 

Система за бъзвъздушно боядисване ST 550

Безвъздушното боядисване е професионален, широко използван метод за бързо и качествено нанасяне на декоративни, защитни и други течни материали чрез тяхното фино разпрашаване. За разлика от обикновените пистолети за боядисване, при този метод не се използва сгъстен под налягане въздух. Разпрашаването на материала става в резултат на високото налягане, с което помпата го подава към пистолета. Обичайно то е около 150 bar в зависимост от вискозитета на материала. Боядисването по този начин е над четири пъти по-бързо отколкото при работа с валяк. Освен това този метод многократно улеснява и ускорява боядисването на предмети със сложна форма,  при неравни и грапави повърхности, които силно затрудняват използването на четка, а понякога го правят и невъзможно. Безвъздушното разпрашаване на материалите силно намалява образуването на фина мъгла, която се разнася с движението на въздуха. Това може да причини нежеланото им отлагане върху повърхности, които не може да бъдат почистени след това. Също и крайно нежеланото вдишване при липса или недостатъчно ефикасна лична защита. По тази причина безвъздушното боядисване е значително по-икономично, отколкото работата с пистолет, работещ с въздух с високо налягане, при което само около 35-40% от материала се използва по предназначение. Останалата част, във вид на фина мъгла, се разнася,  губи и замърсява околното пространство.

Много голямо предимство на системите са безвъздушно боядисване е възможността им да работят с широк спектър от материали с ниско съдържание на разтворител. Материали, силно различаващи се по своя вид и вискозитет –  бои на воднодисперсна основа за вътрешно и външно (фасадно),  боядисване, водоразтворими, блажни, алкидни, акрилни, силиконови, полиуретанови и други видове лакове и бои. Също и с материали на епоксидна основа, различни грундове, пожарозащитни и хидроизолационни материали и др.

Системите за безвъздушно боядисване се прилагат за вътрешно и външно боядисване, при ново строителство и ремонтни дейности, в индустрията, корабостроенето, при всевъзможни промишлени и ремонтни дейности и т.н. В зависимост от използвания материал те се използват за грундиране и боядисване  на стени и тавани с класическо изпълнение или по метода на сухото строителство с плочи на гипсова основа, при различни облицовки и изделия от дървесни материали или масивна дървесина, дограма, метални предмети като радиатори и т.н.

Този метод на боядисване позволява лесно настройване на факела с разпрашен материал в зависимост от неговия вискозитет, позволява нанасяне на дебели покрития и лесно постигане на съвсем гладка повърхност.

Системата за боядисване се състои от бутална помпа, маркуч и пистолет със сменяеми дюзи. Помпата се избира в зависимост от големината на боядисваните повърхнини и вида на материала.

Storch предлага близо дузина помпи за безвъздушно боядисване, като най-голямата група, обозначена със ST, са представители на най-новата генерация бутални помпи. Те се характеризират с висока износоустойчивност и продължителна, стабилна и сигурна работа, фино разпрашаване на материала, улеснено обслужване и контрол – благодарение на наличието на „интелигентна“ електронна система за управление на машината.

Към момента фамилията ST включва 6 модела, които се различават по мощността на електродвигателя, дебита на помпата и диаметъра на дюзата на пистолета. Подходящи са за боядисване на различни по големина площи, било при ремонтни дейности или ново строителство. Може да разпръскват от нисковискозни лакове до трудно течливи материали за шпакловка с голям вискозитет. Отличават се с финото разпрашаване на материала, което осигурява отлично качество на покритието. Максималното налягане при всички помпи е 227/228 bar.

Помпата се подбира според големината на обработваните площи и вискозитета на материала. С най-голяма производителност, респективно за ново строителство или реновиране на големи площи, най-подходящ е моделът ST 1700+/ ST 1700.

„Ташев-Галвинг“ ООД започна продажбата на системи за безвъздушно боядисване на Storch с два модела помпи – ST 450 и ST 550. Вторият бе представен и демонстриран пред  участниците в партньорската среща в Ямбол.

ST 550 е предназначена за малки и средно големи по площ ремонтни дейности, при ново строителство и други малки обекти. Работи с пистолет 009 ST с дюза №517 (с диаметър 0,023“). Дебитът на разпрашавания материал е 2,3 l/min. Широчината на факела е 25 cm. Системата  е подходяща за работа с лазурни, алкидни и акрилатни лакове, материали за грундиране и предлакиране, дисперсни бои за вътрешно и външно боядисване, лепило за стъкловлакнести тапети и др.

Пистолет за безвъздушно боядисване 009 ST и бутална помпа за ST 550

При необходимост смяната на буталната помпа става изключително лесно и бързо  (QuickReload System). За броени минути на работната площадка, на практика без прекъсване на работния процес.  За целта е необходим раздвижен (френски) ключ за отвиване и завиване на холендровата гайка, която свързва помпата с тръбопровода за високо налягане. Фиксиращата помпата гайка се разхлабва чрез леко почукване с малък чук, след което се отвива на ръка. По същия начин, в обратен ред, се монтира новата.

Машината има електронно управление с дисплей, който показва продължителността на работа в часове, моментното работно налягане, кодове за възникнала грешка в системата.

ST 550 има електродвигател с мощност 0,65 kW. Теглото на помпата е 23 kg.

 

Система за боядисване с ниско налягане на въздушната струя Storch EcoFinish

Storch предлага няколко модела на системи за боядисване, работещи при ниско налягане и голям дебит на въздушната струя (технология HVLP). Те са предназначени за получаване на качествени покрития в резултат на доброто, фино разпръскване на лака или боята. При този метод на боядисване се пести между 10 – 30% от количеството боя, което се изразходва при боядисване с пистолет за високо налягане на въздуха. Съответно с толкова намалява разпрашеното количество боя, което се губи в околното пространство и го замърсява.

Системата Storch EcoFinish е предназначена за боядисване с водоразтворими и съдържащи органични разтворители алкидни и акрилни лакове, лазурни лакове и грундиращи материали. Тя е лека, удобна за работа и високо производителна.

Г-н Алес Складани демонстрира боядисване със системата Storch EcoFinish

Системата включва въздушен компресор с три турбинни колела, маркуч и пистолет за боядисване. Компресорът има максимален дебит 2800 l/min и максимално налягане на въздушната струя 0,41 bar. Честотата на въртене на турбината може да се регулира плавно, оттук и параметрите на въздушната струя, на факела с боя. Теглото на компресора е 10,9 kg. Той работи тихо.

Пистолетът има три сменяеми дюзи за пропускане на боята с диаметри 1,3; 1,7 и 2,5 mm и две глави за подаване на въздуха, позволяващи боядисване с материали с различен вискозитет.

Маркучът е с дължина 6 m. Мощността на електродвигателя е 1400 W. Компресорът тежи 8,5 kg.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото