В категории: 2019, Брой 7-8/2019, Градина

Бране и съхраняване на ябълки

 

 

Подбрано от архива на „Направи сам“, бр. 9/1995 г.

 

Ябълките собствено производство са най-вкусни. Това се знае. Знайно е още и това, че не е толкова важно с колко ябълки е отрупано дървото, а колко от тях ще съумеете да съхраните за дългите зимни месеци. За разлика от зимните сортове круши, които са особено чувствителни на удар и студ, а и бързо узряват, при подходящо съхраняване някои сортове ябълки в домашни условия издържат и до май. Сортовото разнообразие при ябълките е голямо – едни са ранозрейни и трябва да се консумират веднага, докато къснозрейните сортове са издръжливи на продължително съхранение. На диаграмата са дадени сроковете на узряване и съхранение на някои от най-разпространените у нас сортове ябълки.

Съхранението на ябълките освен от сорта, зависи от три основни фактора: степента на узряване на плодовете, начина им на бране и условията за лагеруване.

 

 

 

Бране

Тест за узряване: хваната отдолу ябълката се откъсва след леко завъртане

Берачът достига и до най-отдалечените ябълки – често без за това да е необходима стълба. Торбичката му побира 3-4 ябълки.

Могат да се съхраняват само напълно здрави, без заболявания и наранявания ябълки. Затова е най-добре брането да става на ръка – всяка ябълка поотделно. Тя се хваща внимателно в долната част и леко се завърта наляво-надясно. Ако ябълката е узряла, в края на нейната дръжка се е образувал тънък корковиден слой и на това място тя лесно се откъсва. Брането на по-високите клони става от стълба, а недостъпните от стълбата ябълки се откъсват със специално приспособление – берач с торбичка. От голямо значение за удобната работа с този берач е неговата дръжка – тя трябва да бъде достатъчно дълга, права и да не се огъва, но същевременно да бъде и лека. Такива са телескопичните алуминиеви универсални дръжки. След като ябълката попадне между два от зъбите на берача, тя се откъсва чрез леко подръпване или завъртане встрани. Откъснатата ябълка пада в торбичката. За предпочитане е ябълките да се берат една по една, защото всяка следваща пада върху намиращите се вече в торбичката и може да ги набие. Ако в торбичката се съберат две-три ябълки, тя натежава и с берача става трудно да се работи.

Истинският мераклия застила предварително дъното на кошницата с тънък дунапренов лист, по-дебела мека кърпа, или пък се ушива от зебло ръкав по формата на кошницата. Така лежащите най-отдолу ябълки няма да се набият вследствие натиска на намиращите се върху тях ябълки. Опазването на ябълките и от най-малките натъртвания е изключително важно, защото това са местата, от които впоследствие започва загниването.

 

Лагеруване

Най-добре е плодовете, колкото е възможно по-скоро след обирането им, да се поставят в помещенията за лагеруване.

Дълготрайното съхраняване на ябълките зависи в най-голяма степен от поддържаните в помещението оптимална температура и влажност на въздуха. Идеални за всички сортове ябълки са температурите между 2 и 6 ˚С и влажност на въздуха 80-90%. Затова е необходимо в помещението да се поставят термометър и хигрометър. Влагата се поддържа значително по-лесно, като в помещението се поставят съдове с вода или от време-навреме подът се поръсва с вода.

Поддържането на температурата е доста по-сложен проблем и в домашни условия най-подходящи са дълбоките зимници, които имат добра термостабилност. Плодохранилището трябва периодично да се проветрява, за да се отстранява отделяният от плодовете въглероден двуокис, който при по-голяма концентрация вреди на плодовете. Понеже проветряването е свързано и с поддържането на температурата в помещенията, през есента това трябва да се прави в по-хладните нощи, а през зимата трябва да се подбира по-топло време.

В помещения с идеални (включително хладилни) условия ябълките могат да се съхраняват и в по-високи сандъци. Особено подходящи за съхраняване на ябълките са стелажи от дъски (летви), на които ябълките лежат, без да се докосват една друга и при които е осигурено обдухване с въздуха отдолу. Подходящи са и щайгите за плодове, които могат да се нареждат една върху друга (по 5-6 щайги) при спазване на вече посочените условия – ябълките да не се допират и да се проветряват. Между редовете с щайги се оставят пътеки с широчина 70-80 cm, а между щайгите в реда – за вентилация около 20 cm.

При вече употребявани щайги и плодохранилище е добре, преди да се прибере новата реколта щайгите и помещението да се дезинфекцират чрез опушване със сяра или чрез измиване с гореща вода.

Когато се съхраняват малко количество ябълки, те може да се поставят в надупчени найлонови пликове, които забавят процесите на узряване на плодовете и намаляват изпарението на влагата от тях.

Подходящи за съхранение са само напълно здравите ябълки. Повредените, колкото и малко да са нараняванията им, е най-добре веднага да се консумират или преработят, защото всяка загниваща ябълка бързо ще зарази и околните здрави. На снимката са показани някои от най-честите увреждания на плодовете.

Разделно съхранение

Добре е да се знае, че съхраняването на плодове и зеленчуци в едно и също помещение може да доведе до неприятни изненади. Така например при узряването на ябълките се отделя газ етилен, който от своя страна активизира процесите на узряване на картофите например и те започват да кълнят. Ето защо ябълките трябва да се съхраняват по възможност в самостоятелно помещение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2019, Брой 7-8/2019, Градина

Ключови думи


 
към началото