В категории: 2019, Актуални статии, Брой 9-10/2019, Инструменти, Ремонти, Строителство

Ръчни миксери на Collomix за подготовка на строителни разтвори

Миксери с една бъркалка

За разлика от преобладаващата част производители на електроинструменти, за които миксерът е поредният продукт в обширната продуктова листа, обичайно с електродвигател от друга машина, двигателите за миксерите на Collomix са специално разработени с оглед осигуряване на продължителна, дълготрайна работа в условия на високо натоварване, запрашеност и опасност от проникване на вода, характерни при разбъркване на строителни разтвори. Същото се отнася и до предавателната им кутия. В резултат миксерите на Collomix се отличават с голяма сигурност при работа и дълготрайност. Според данни от сервизната поддръжка, само 0,0025% от миксерите на Collomix са показали някакъв дефект в гаранционния срок. Те се отличават с удължен интервал от време до текущо техническо обслужване (смяна на четки) и голяма дълготрайност като цяло. Смяната на четките се извършва средно на всеки 150 часа работа. При среден експлоатационен живот на един ръчен миксер около 350 часа и времетраене за разбъркване на една торба суха смес – 3 min, с него може да бъдат обработени около 7000 торби сух материал.

Към момента се предлага новото поколение миксери с една бъркалка от доказалата качествата си изпитана серия Хо. Тя включва три модела. За да се отличават от своите предшественици, към името на всеки от тях е добавена буквата R.

От ляво на дясно: Xo 1 R, Xo 4 R и Xo 6 R

По-съществените промени при новите машини са повишената мощност на електродвигателя и буферите от еластична материя, поставени в четирите ъгли на ръкохватката. Целта е не толкова те да защитават самата ръкохватка, която при Collomix има здрава стоманена конструкция, а да предпазват подовото покритие от повреждане при евентуално изпускане на машината, както и при нейното поставяне върху пода. Техническите данни на трите миксера са дадени в таблицата.

Най-общо за тях може да се каже:

– Повишената спрямо предните модели мощност на електродвигателя допринася за по-голяма производителност и подобрено разбъркване при трудни за работа материали, които оказват по-голямо съпротивление на бъркалката.

– Честота на въртене на бъркалката до достигане на максималната стойност се задава прецизно.

– Общата височина на машината и бъркалките е подбрана така, че да позволява работа при изправено, по-малко уморително, положение на тялото на работещия.

– Ергономично оформените ръкохватки и подходящо подбраното разстояние между тях способстват също за по-удобната и по-малко уморяваща работа.

– Имат защита срещу неволно включване на електродвигателя.

– Моделите Xo 4 R и Xo 6 R имат механична двустепенна предавателна кутия, което, в съчетание с възможността за плавно регулиране, позволява по-точен избор на оптималната за случая честота на въртене на бъркалката и големина на въртящия момент.

– Всеки от моделите се предлага или със стандартно закрепване на бъркалката, посредством резба М14, или с разработения от Collomix специален куплунг за бърза смяна на инструмента HEXAFIX. Решение, което много улеснява и позволява почти мигновена смяната на бъркалката. При работа с повече бъркалки и отпадналата необходимост от гаечни ключове, наличието на този куплунг е голямо удобство.

Към конкурентните предимства на ръчните миксери Collomix трябва да се добави и изключително здравият материал, от който е изработено тялото на машината, оптималното разположение на отворите за засмукване на охлаждащия двигателя въздух с оглед ограничаване до минимум на възможността за проникване на водни капки във вътрешността. Захранващият кабел и при трите модела е с дължина 4 m, което е характерно за професионалните електроинструменти. Изолацията е от полиуретан, което значително повишава устойчивостта им срещу механично увреждане. Кабелът влиза в корпуса на миксера по начин, по който в максимална степен го предпазва от силно огъване или дори пречупване при поставяне на машината върху пода.

В презентацията бе пропуснат миксерът с акумулаторно захранване, който също има своята нова версия – Xo 10 NC. Пригоден е за разбъркване на разтвори с еднократен обем до 40 l и работа с бъркалки с диаметър до 120 mm.

С едно зареждане на батерията Xo 10 NC е в състояние да разбърка до 5 торби с тегло 25 kg прахообразна маса. При материали с по-ниска вискозност, т.е. по-течни, броят на торбите може да нарасне до 8. Машината се доставя в комплект с 2 батерии.

 

Миксер с две бъркалки

Вляво – Xo 33 R duo HF, вдясно – Xo 55 R duo HF

Безспорно най-високо в класацията при ръчните миксери стоят също новите модели Xo 33 R duo HF и Xo 55 R duo HF, които работят с две, въртящи се в противоположни посоки бъркалки. За по-предните модели на този миксер, Xo 33 duo и Xo 55 duo, също е писано в списанието. Както при останалите миксери от серията Xo R, новите Xo 33 R duo HF и Xo 55 R duo HF се отличава от предшествениците си по по-мощния електродвигател и ръкохватката с еластични буфери в ъглите. Затова ще обобщим само най-същественото за тях: благодарение на едновременното действие на двете бъркалки тези миксери осигурява най-доброто смесване и разбъркване на разтвора, постижимо с ръчен миксер. Дори при най-тежките и с най-висок вискозитет разтвори те осигуряват оптимално хомогенизиране на сместа, увлечена и попадаща между двете бъркалки. При това за до 50% по-кратко време. Да се работи с такава машина е удоволствие, защото противоположните по посока и еднакви по големина въртящи моменти, породени от съпротивлението на материала при въртенето на всяка от бъркалките, се уравновесяват взаимно. Не се налага работникът да полага значителни усилия да удържа машината срещу завъртане.

Разликата между двата модела е в мощността на електродвигателя, съответно 1150 W за модела Xo 33 R duo HF и 1600 W за Xo 55 R duo HF. Първият е подходящ за еднократно смесване на до 50 l разтвор, а вторият – до 90 l.

 

Бъркалки

Collomix е единствената фирма, която е разработила и към момента предлага общо 12 модела на бъркалки за строителни разтвори. Г-н Гасперини специално подчерта, че бъркалката с най-универсално и поради това с най-често приложение в света, е създаденият от Collomix модел WK. Поради това тя се произвежда и от множество други фирми, а повечето производители на ръчни миксери ги комплектуват именно с нея.

Комплектът бъркалки WK, KR и DLX предлага много добро решение за около 75% от потребностите в практиката. За останалите случаи, при работа с материали със специфични качества и особености, Collomix са разработили гама от 12 модела. Разнообразието е много по-голямо, защото от всеки модел се предлагат бъркали с различно голям диаметър, което позволява, примерно за WK еднократно размесване на разтвори с максимален обем от 7 до 35 l. Всяка от бъркалките се предлага във вариант за свързване към миксера посредством куплунг HEXAFIX или по класическия начин чрез резба М14. Бъркалката MK има и вариант, изработен от неръждаема стомана и т.н.

От ляво на дясно: бъркалки WK, KR и DLX

За всеки вид материали, съобразно вискозността на разтвора, съдържанието на твърди и абразивни включвани в него и други особености, Collomix предлага специално разработена и оптимална за целта бъркалка, нещо за което вече е писано подробно в списанието.

Логично е да си зададем въпроса: по какво произведените от Collomix бъркалки се отличават от по-масовото производство на най-често използваните модели, чието основно достойнство е по-ниската цена?

За миксерите на Collomix, а в частност и за бъркалките се знае, че съдържат с около 30% повече стомана, което ги прави по-здрави, износоустойчиви и по-дълготрайни, включително при тежки експлоатационни условия. Използването на висококачествени стомани с по-голяма жилавост, в комбинация с високоякостни заварки, гарантират продължителната експлоатационна дълготрайност на бъркалките.

Преобладаващата част от бъркалките на Collomix имат предпазен пръстен, който позволява работа в непосредствена близост до стените на съда, без да го повреждат.

Големият избор може да затрудни дори и специалистите в занаята. Collomix предлага улеснение за своите клиенти – на сайта на компанията се намира многоезичен „пътеводител“, чрез който съвсем лесно може да бъде избрана оптималната бъркалка според марката на материала (23 фирми производители) и неговото търговско наименование. Съобразно това биват посочени два модела бъркалки – „най-подходящ” и като вариант – „подходящ”.

„Ташев-Галвинг“ ООД предлага на своите клиенти опростен механичен вариант на „помощник” при избора на бъркалката. Подвижният кръг се завърта, докато видът на материала попадне срещу стрелката (1). Стрелката (2) показва „най-подходящата” и „подходящата” за случая бъркалка.

 

Принадлежности за приготвяне на 
строителни разтвори

Като тясно специализиран производител, Collomix предлага не просто отделни машини и инструменти, а цялостни решения – като се започне от специалните кофи, в които се разбъркват материалите, до високопроизводителните миксери за строителни разтвори Collomtic, които ще бъдат тема на следващата статия. За част от тези принадлежности

Например стойката RMX служи за закрепване на ръчния миксер и така тя поема неговото тегло. За работещия остава само да придвижва машината в дълбочина и встрани, докато цялото съдържание на кофата бъде добре разбъркано и хомогенизирано.

също e писано в списанието.

Вляво – стойка RMX, вдясно – транспортната количка на Collomix

Специалната транспортна количка на Collomix е така проектирана, че да позволява лесно повдигане, транспортиране и изливане на кофи с обем 65 и 90 l.

Кофата за измиване на бъркалката (Mixer-Clean) много бързо доби популярност. Тя има изключително проста конструкция – две неподвижни, разположени една срещу друга четки. Кофата се пълни с вода и при въртенето между четките бъркалка буквално за секунди се самоочиства от полепналия по нея материал. Удобна за работа, пестят се усилия и време, значително се удължава живота на бъркалката. Дребна покупка, която изпраща в историята досадното и времеядно механично почистване на втвърдения разтвор, често чрез очукване, което може да повреди инструмента. Почистващата кофа е подходяща за измиване на бъркалки с диаметър до 210 mm.

Collomix mix.GRIP

Сред новостите, показани за пръв път у нас, са и няколко практични приспособления, които допълнително улесняват и правят работата още по-безопасна. Такова е устройството mix.GRIP, което чрез натиск с крак върху педал, захваща здраво основата на кофата. Така лесно и сигурно се предотвратява нейното завъртане при разбъркване на материала. А това постоянно се случва, особено при разбъркване на тежки и гъсти, силно вискозни разтвори. Въртенето на бъркалката увлича разтвора, особено в началния стадий на разбъркване, и кофата започва да се върти. Това принуждава работещият да я удържа чрез притискане между ходилата, затруднява се работата, а и вниманието се отвлича от контрола върху работещата машина. Устройството решава ефективно този проблем, работата се улеснява, ограничава се до минимум вероятността от разплискване на разтвора и замърсяване на пода. То е подходящо за работа с кофи с диаметър от 250 до 325 mm в основата.

Прахоуловител dust.EX

Новост е и системата dust.EX – специално конструиран прахоуловител, който се свързва с промишлена прахосмукачка с клас на очистване М (VAC 35M). Прахоуловителят се закрепва към кофата и засмуква преобладаващата част от неизбежно вдигащата се при насипване и първоначалното разбъркване на сухата смес прах. Това решение спомага за опазване здравето на работещия, намалява се замърсяването на околната среда.

Системата за обезпрашаване на работния процес функционира още по-ефективно, когато бъде съчетана със също така новото приспособление (нож) за бързо, лесно и минимално замърсяващо разкъсване на хартиените чували, наречено Sharky. Стоманената пластина с насочени нагоре едри заострени зъби се закрепва върху кофата. За изсипване на съдържанието на чувала е достатъчно той да бъде леко пуснат или притиснат напречно на ножа, така че зъбите му да го прорежат. Сместа изтича в непосредствена близост до отвора на кофата, което допълнително ограничава отделената във въздушното пространство прах, а нейното засмукване чрез прахоуловителя става още по-ефикасно. Работи се по-лесно и бързо, не се налага удържане на ръце на чувала, докато бъде отворен с нож, което е класическото досега решение.

С използването на ножа за разкъсване на хартиени чували Sharky облекчава работния процес и спомага за минимизиране на замърсяването

При кофа, снабдена с нож за разкъсване на чувала и прахозасмукваща система, насипването на сухата смес става почти без запрашаване на въздуха (вдясно). Вляво – изсипване съдържанието на чувала по обичайния начин и условия.

Четете в следващия брой: Високопроизводителни смесителни машини Collomatic за подготовка на строителни материали на работната площадка.

 

За допълнителна информация и закупуване на инструменти на Collomix посетете обновения електронен магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото