В категории: 2019, Актуални статии, Брой 12/2019, Инструменти, Представяме ви

Производство на професионални акумулаторни батерии STIHL AR

Изключително бързото навлизане на акумулаторно захранваните прибори и инструменти – от четката за зъби, през почти всички ръчни електроинструменти и инструменти за работа в градината, до автомобилите, се дължи на бързото развитие, усъвършенстване и поевтиняване на батериите. Успехът на всеки производител на акумулаторни електроинструменти зависи от качеството на техните батерии.

Затова всеки от световните лидери в производството на електроинструменти се стреми сам да произвежда батериите за тях. Всички те използват литиево-йонни елементи, в чието производство световни лидери са основно Samsung, Panasonic/Sanyo, LG Chem и др. Поради това, производителите на батерии, които целят най-високо качество на своите продукти, влагат в тях най-качествените и най-скъпи акумулаторни елементи, които се предлагат на пазара.

STIHL има над десетгодишен опит в разработването и производството на инструменти и машини за градината, работещи с акумулаторни батерии. През 2009 г. компанията пусна на пазара своите първи акумулаторни ножици за жив плет HSA 65 и HSA 85. Около година по-късно излиза и първият акумулаторно захранван верижен трион STIHL MSA 160 C-BQ (https://napravisam.net/?p=17034), който си позволихме да наречем „мечтата на градинаря“. За кратък период от време повечето от най-често използваните в градината ръчни инструменти и машини – тримери и коси, ножици за храсти и жив плет, уреди за обдухване (въздушни метли), верижни триони и кастрачки за клони на STIHL добиха и своя акумулаторен вариант.

В зависимост от натоварването и характера на работата акумулаторните инструменти и машини на STIHL са разделени в три групи:

За поддържане на малки градински площи при по-рядка и непродължителна употреба на инструмента. При тези прибори батерията е вградена в тялото им.

– Системата STIHL Compact е предназначена за поддържане и работа в условията на средни и големи площи.

– Системата STIHL PRO е подходяща за професионална работа. Включените в нея машини и инструменти все по-успешно заместват класическите си събратя с бензинов двигател.

Системата STIHL PRO включва мощни ръчно преносими акумулаторни инструменти – верижни триони (MSA), коса (FSA), кастрачка за клони (HTA), ножица за жив плет (HSA), „КомбиДвигател” (КМА), въздушна метла (BGA), уред за жив плет (HLA) и ъглошлайфмашина, предназначена основно за рязане на строителни материали (TSA).

Тези инструменти изискват също така мощни батерии, които да им осигуряват необходимата сила на тока и продължителност на работа, характерни и необходими за професионалната работа. За тези цели с най-големи възможности са батериите на STIHL AR 1000, AR 2000 и AR 3000 с изходящо напрежение 36 V и различен капацитет. Поради по-големите си габарити и тегло, те са предназначени за носене в специална раничка на гръб.

Някои инструменти, като „КомбиДвигателя” КМА 130 R, имат куплунг за присъединяване на захранващия кабел. При други се използва адаптор, който се поставя на мястото на батерията и чрез кабел се свързва с батерията.

За илюстрация на възможностите на батериите AR посочваме сравнение според продължителността на работа с другия вид компактни батерии, включени в системата STIHL PRO – AP. С батерия AP 100 косата STIHL FSA 65 може да работи сумарно около 30 min, с батерия AR 2000 – 300 min, а с батерия AR 3000 – 380 min.

За развитие на производството на акумулаторни инструменти през 2016 г. STIHL създава във Вайблинген развоен център за акумулаторни захранвания и електротехнологии, а по-късно, в непосредствена близост до този център, изгражда и собствено най-модерно предприятие за производство на професионални акумулаторни батерии, предназначени за носене на гръб. По време на организираното за журналистите посещение, предприятието вече работеше от 2 месеца.

AR 3000

В него се произвеждат батериите AR 2000 L и AR 3000 L с изходящо напрежение 36 V. Батерията AR 2000 L акумулира 1000 Wh енерия, AR 3000 L – 1500 Wh. Теглото им е 6,5 и 6,8 kg.

За производството им се използват (към момента) сочените като едни от най-добрите литиево-йонни елементи (клетки) на Samsung 40T 21700. Поради качествата си те се влагат в най-отговорни батерии, включително за електроавтомобили и други превозни средства.

Производственият процес – от поставянето на изолиращи шайби върху двата полюса на всеки от литиево-йонните елементи, разполагането им с оглед последователността при свързване на полюсите, подреждането им в касетата на батерията (60 елемента в батерията AR 2000 L и 90 при батерията AR 3000 L), електрическото свързване на полюсите им чрез контактни шини помежду им и на групи чрез прецизни лазерни точкови заварки, се извършва напълно автоматизирано. На ръка се извършва: в началото – изваждането на елементите от транспортната опаковка и поставянето им в касети, и в края – електрическото свързване на батерията с платката за нейното микропроцесорно управление, извършване на окончателен качествен контрол и поставяне на батерията в нейното пластмасово тяло. За защита срещу външни влияния и основно от повреждане поради проникване на влага, печатната платка с електронните елементи е сигурно защитена чрез заливане със специална пластмаса.

Много от пластмасовите детайли, като касетите, в които се поставят акумулаторните елементи, изолиращите шайби, тялото на батериите и др., са производство на STIHL.

Повече информация за акумулаторните батерии за системата STIHL PRO може да се намери на сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото