В категории: 2019, автомобили, Актуални статии, Брой 12/2019

Многофункционални стартерни устройства за запалване на двигател

Едва ли има шофьор или мотоциклетист, комуто акумулаторът да не е погаждал номер, отказвайки да запали двигателя. По известния закон за всемирната гадост това става в най-неудобни моменти, когато превозното средство е най-необходимо. Протяжният, замиращ за секунди звук, който издава стартерът в немощен опит да завърти достатъчно енергично маховика и коляновия вал, е кошмар, който всеки с по-продължителен стаж зад волана не забравя. Това най-често става в студено зимно време, когато капацитетът на автомобилния акумулатор значително намалява, маслото се сгъстява и стартерът изпитва по-голямо усилие да завърти коляновия вал. При поостарелите батерии това се случва често и е время за подмяна. Не са застраховани обаче и нови акумулатори зарядът им да спадне под допустимата граница (при напрежение под 8 V акумулаторната батерия е дълбоко разредена). Напрежение 12,3–12,35 V се приема за долна граница, чието достигане е сигнал за потребност от незабавно дозареждане на батерията.

Често причината не е във възрастта и техническото състояние на акумулатора, а неговото постоянно недозареждане поради по-голяма консумация на електроенергия, отколкото алтернаторът може да произведе. Това се наблюдава по-често при продължително движение в градска среда с ниска скорост и дълъг престой пред светофари и в задръствания, когато алтернаторът, поради ниските обороти, произвежда около 1/3 от номиналните си възможности. Поради това не смогва да осигури консумацията на електроенергия в пренаситения с електроника автомобил и батерията трябва да помогне. Да не говорим, че забравено за денонощие-две осветление в купето, е в състояние да остави бездиханен дори и чисто нов акумулатор.

Класическото спасение при такава ситуация е взимане на ток от друг автомобил с помощта на специалните за целта кабели с голямо напречно сечение. За такива случаи сервизите разполагат с професионални стартиращи устройства с мощен акумулатор – обемисти, тежки и скъпи. На пазара се предлагат и умалени варианти на стартерни устройства, комбинирани със зареждащо устройство. Цената им ги прави подходящи за личния гараж, но не и за ползване далеч от него.

Казаното дотук обяснява защо вниманието и интересът ни бяха неудържимо привлечени, когато от „Ташев-Галвинг“ ООД ни предложиха за тестване в редакционната работилница описаните тук три устройства на италианската фирма Deca. Те са предназначени за аварийно стартиране на двигатели с изтощена акумулаторна батерия. Deca е авторитетна водеща фирма, тясно специализирана в две основни направления – електродъгови заваръчни апарати и зареждащи устройства за стартерни и тягови акумулаторни батерии. За нейните „интелигентни“ зарядни устройства вече е писано в списанието.

Сега представяме ново за фирмата, сравнително ново и за световния пазар, производство. Серията портативни, дори бихме казали, джобен формат, устройства за стартиране на закъсали мотоциклети и автомобили Fast 7K, Fast 10K и Fast 15K. Освен по основното си предназначение, те са многофункционални, защото могат да се използват за зареждане на батериите, както и директно да захранват различни мобилни устройства.

Това, което веднага грабва окото, са техните габарити. Елегантни наглед кутии с големини от по-голяма табакера до малка кутия за бонбони. С изящен външен вид и ниско тегло, те се побират лесно дори в жабката на автомобила, а две от тях се предлагат и в удобна за носене и съхраняване чантичка. Всяко от устройствата има вградена литиево-полимерна (LiPo) акумулаторна батерия. Този тип батерии имат нисък саморазряд, поради което продължително време съхраняват капацитета си, т.е. готовността си за работа. Препоръчва се зареждане на батерията на всеки три месеца. Максимално добър резултат при стартиране на двигателя се постига при напълно заредена батерия на стартовото устройството.

Необходимо е да се има предвид, че тези устройства са предназначени за аварийно стартиране на двигателя, но не и да заменят акумулаторната батерия. Те я подпомагат при запалване на двигателя, след което стартовото устройство се откача.

Аварийното стартиране на моторното превозно средство сравнително рядко се налага, ала когато потрябва, стартерното устройства е безценно. Друго много полезно приложение и на трите модела е възможността им да поддържат електрическото захранване на електроинсталацията на автомобила при откачена акумулаторна батерия. Това обичайно се налага при смяна или изваждане на акумулаторната батерия за зареждане. Съвременните двигатели се управляват от компютърни системи, които при прекъсване на електрозахранването губят необходимата информация за прецизно управление на двигателя. Системите имат способността да се самообучават и настройват, което обаче изисква време. Примерно десетина километра движение, докато автомобилът започне да поддържа стабилни минимални обороти на двигателя и престане да гасне на всеки светофар. Подавайки електрически ток през гнездото на запалката, всеки от трите уреда позволява напълно безопасна смяна на акумулаторната батерия, без описаните след това неволи.

Освен тези безценни за всеки автомобилист приложения, и трите устройства представляват мощна универсална външна батерия (Power Bank), подходяща за зареждане батериите на преносими устройства като телефони и таблети, фотоапарати и др. (USB 5 V), както и да захранват ноутбуци и лаптопи (19 V). За тази цел всеки от комплектите съдържа необходимите за свързване кабели с богата гама на накрайници (букси, жак).

Всяко от устройствата има вградено доста мощно LED осветление – с един светодиод при модела Fast 7K и по два – при останалите два модела. Светлината може да бъда включена и мигаща в режим SOS.

Трите модела на Deca се различават основно по силата на подавания към стартера ток и максималната големина на изходящата енергия, измерена в интервал от 3 s (J-BME3s). Съответно на това, в зависимост вида на превозното средства и необходимата сила на стартерния ток, се подбира оптималното стартово устройство.

 

Deca Fast 7K

Това е най-малкото, съответно и най-евтино от трите модела устройство. Пригодено е за аварийно запалване на автомобили с бензинов двигател и работен с обем на двигателя до 2500 cm³, както и за мотоциклети. Подходящо е също за зареждане на батерии на смартфони, таблети, на фотоапарати, които имат съответния куплунг за включване на захранващия кабел.

Fast 7K има литиево-полимерна батерия (LiPo) с капацитет 6000 mAh. Зарежда се за 6 h. Комплектът на устройството съдържа зарядно устройство. То може да се зарежда и през стандартния куплунг на автомобилната запалка. Има вградена защита, която изключва зарядния ток, щом батерията бъде заредена.

В режим на стартиране на автомобилен двигател максималната изходящата енергия (J-BME3s), която устройството подава към стартера е 4000 J. Силата на пусковия ток е 350 A, като пиковата му стойност достига 1000 A.

За зареждане на батерията на телефони и таблети през USB порт, устройството подава ток с напрежение 5 V и сила 2,1 A.

Теглото на Fast 7K е 250 g.

 

Deca Fast 10K и Deca Fast 15K

Тези две устройства имат LiPo батерии с по-голям капацитет, съответно отдават стартов ток с по-голяма сила и енергия, поради което са подходящи за запалване на:

– Deca Fast 10K – мотоциклети, автомобилни бензинови двигатели с работен обем до 3500 cm³ и дизелови двигатели с работен обем до 2500 cm³.

– Deca Fast 15K e подходящ за бензинови двигатели с работен обем до 5000 cm³ и дизелови двигатели с работен обем до 3500 cm³. Това го прави подходящ за стартиране на широка гама автомобили, микробуси, малки товарни камиони, кемпери и други подобни превозни средства.

Възможностите на двата модела за зареждане на батерии на мобилни устройства са еднакви – USB изход 5 V, 2,1 A. Същото се отнася и за способността им да захранват преносими компютри – DC 19 V, 3,5 A. Накрайниците за свързване на устройствата и в двата комплекта са еднакви.

Останалите съществени технически характеристики са дадени в таблицата.

За разлика от най-малкия по мощност модел Deca Fast 7K, тези два имат т.нар. умен (интелигентен) стартерен кабел (SMART BOOSTER) за свързване към акумулаторната батерия. Той има херметично затворен блок с управляваща електроника, който предпазва устройството от повреда при погрешно спрямо полярността на акумулаторната батерия свързване, при възникнало късо съединение, предпазва батерията на стартовото устройство срещу силно разреждане (под 11 V), както и самото устройство. Блокът има два светодиода, които показват дали устройството е готово за стартиране на двигателя, алармират за ниско напрежение на батерията, при възникване на късо съединение, при включване към батерията на автомобила с неправилна полярност, при зареждане на батерията на стартовото устройство от електроинсталацията на автомобила, сигнализира и при нейното прегряване.

Процесът на зареждане на батерията се изключва автоматично, когато достигне необходимия заряд.

Двете устройства ползват собствени зарядни устройства, могат да се зареждат и от акумулаторната батерия на автомобила.

Последователността за запалване на двигателя със стартерно устройство е изобразена на схемата.

1. Включване на стартера в продължение на до 3 s.

2. Ако двигателят не запали от пръв път, се изчаква 15 s за зареждане на кондензатора на устройството и операцията 1 се повтаря.

3. Ако и този път двигателят на тръгне, целият цикъл се повтаря, след изчакване от 2 min за зареждане и охлаждане на устройството.

С устройството се работи изключително лесно, така да се каже, интуитивно. Може да се ползва и от сам човек, защото след като сигнализира със светване на зеления диод за готовност, човек има на разположение 30 s – време достатъчно да завърти ключа за запалването. Времето стига и за подгряване на свещта при дизелови двигатели.

 

Повече информация за портативните стартерни устройства на Deca може да намерите в магазина на „Ташев-Галвинг“ ООД, както и да пазарувате от него.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2019, автомобили, Актуални статии, Брой 12/2019

Ключови думи


 
към началото