В категории: 2020, Актуални статии, Брой 1-2/2020, Инструменти, Топлоизолация

Електрически ножове Fervi за рязане на плочи от полистирен (стиропор)

Представяме три ръчни електроинструмента с едно и също основно предназначение – рязане на топлоизолационни плочи от полистирен EPS (стиропор). Също така успешно може да се използват за рязане на плочи XPS (екструдиран полистирол), на твърди пенопласти (уплътняващи, топлоизолиращи) и други изкуствени материали, податливи на високотемпературно рязане.

Трите модела са от новата колекция на италианската фирма FERVI, производител на много широка гама от продукти. Известна е с много доброто съотношение на качество на предлаганите с марката продукти спрямо продажната цена. Дистрибутор на FERVI за България е фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Този вид ръчни инструменти не са новост за нашия пазар. Назад през годините са се появявали „срамежливо“ модели на едни или други производители. Все още обаче, по наше мнение, те не са достатъчно познати сред хората, които имат жизнена потребност от такъв инструменти – гилдията на работниците специалисти в поставяне на външна топлоизолация на сградите.

Fervi 0333

Би могло да се каже, че това е и най-голямата строителна площадка от около десетилетие насам, когато не само хората, които плащат тежките сметки за отопление, но и управниците, проумяха, че е много по-икономично и здравословно да се обитават добре топлоизолирани сгради, а не да се строят разоряващи електроцентрали за щедро отопляване на околното пространство. Огромно количество сгради, старо и ново строителство, побеляваха временно от налепените по фасадите им плочи от полистирен, преди да бъде положена връхната декоративна мазилка. Макар и да отстъпват на каменната вата по множество показатели, именно плочите полистирен овладяха безапелационно пазара на топлоизолационни материали и у нас, и в Европа, най-вече поради значително по-ниската си цена. За работещите с тях обаче, най-голямото им предимство е ниското тегло и значително по-лесната механична обработка – рязане и пробиване, в сравнение с плочите от каменна вата. Тези два фактора придобиват още по-решаваща тежест, защото, особено при саниране на стари сгради, се работи не само на скеле, но често и „на седалка и въже“ при т. нар. алпинистки способ.

Механичното рязане на плочите полистирен с трион или макетен нож не е добро решение, защото материалът се рони на гранули, плочите лесно се чупят, а издълбаването на канали става още по-трудно. Затова общоприетият метод на рязане на всякакви изделия от полистирен е с нагрят до висока температура инструмент, най-често опънат електросъпротивителен проводник, примерно кантал. Така работят специализираните полустационарни инструменти за рязане на топлоизолационни плочи, наподобяващи голямогабаритна тежка рамка с подвижно крило, на което е опънат електросъпротивителен проводник. При описаните методи на работа за саниране те намират ограничено приложение. Освен това, те са подходящи само за праволинейно прерязване на плочата, но не вършат работа при изрязване на канали, отвори, оформяне на ъглови парчета и т.н. Познати са и ръчни режещи инструменти, наподобяващи резбарски лък, който вместо с трионче, реже с опънато между раменете му нагрято до висока температура парче електросъпротивителен проводник. Общо взето, неудобен за работа, технически поизостанал във времето инструмент.

Казаното дотук обяснява необходимостта от специализиран ръчен инструмент за термично рязане на топлоизолационни плочи EPS и XPS, както и останалите вече посочени материали, подходящи за този метод на рязане. Именно такива са описаните тук три модела на FERVI. При тях режещият електрически проводник е заменен със здрав, електрически загряван при температури до 450–500 °С инструмент, който условно може да бъде оприличен на нож.

Това са леки и маневрени инструменти, подходящи за работа и на иначе неудобни места. Температурата на ножа може да се регулира в широк диапазон с цел осигуряване на оптимален за рязане режим в зависимост от материала и неговата дебелина.

Тези инструменти са особено полезни, дори абсолютно необходими, при рязане на плочите на място. Подходящи са за праволинейно и криволинейно рязане, за оформяне на плочите около прозорци, балконски врати и на други места, за изрязване на отвори и канали, и др.

И трите инструмента имат режещ инструмент с листовидна форма, който наподобява острието на нож. Рязането се извършва чрез разтопяване на материала от нагретия „нож“ по линията на рязане.

Вляво – Fervi 0321, вдясно – Fervi 0441

При модела 0333 ножът се нагрява в интервала от 70 °С до 500 °С, като температурата може да се задава стъпаловидно на 5 степени. Изработен е от електросъпротивителен материал, който се нагрява от протичащия през него електрически ток. Включването и изключването на инструмента става с отделен пусков бутон. Мощността му е 150 W. Максималната дебелина на рязане (респективно дълбочина) е 150 mm. Инструментът се доставя в практично и здраво пластмасово куфарче, в което се съдържа още метална четка за почистване на ножа и ключ за неговото закрепване и демонтиране.

Моделът 0321 e с електрическа мощност 130 W. Режещият нож е кух и в него е поставен нагревателния елемент. Максималната температура на режещия нож е 450 °С. Тя може да се регулира на 5 степени, като минималната е 120 °С. Включването и изключването на захранването става с отделен пусков бутон. Дълбочината на рязане може да се регулира в диапазона от 14 до 97 mm.

Ножът 0441 е най-мощен – 220 W. Конструкцията на ножа му е като при предния модел. Дебелината на рязане, респективно дълбочината при оформяне на канали, може да се задава в интервала от 20 до 150 mm. Температурата на ножа се регулира на 5 степени от 120 °С до 450 °С. Електрическият нож се доставя с ламаринена поставка, която улеснява и прави по-безопасно поставянето му върху маса или друга повърхност.

И трите инструмента има удобни за държане и работа, ергономично оформени ръкохватки.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото