Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Новото поколение акумулаторни инструменти HiKOKI за работа в градината

Започналото през миналата година мощно настъпление на световния пазар на все още малко познатата за част от потребителите японска марка HiKOKI масирано продължава през 2020 г. Пълната смяна на утвърдената от над седем десетилетия в света на електроинструментите марка Hitachi с новата HiKOKI вече е факт в търговската мрежа. За тази промяна информирахме читателите на списанието още в края на 2018 г. Тя бе продиктувана от промяната в собствеността на компанията,производител на електроинструментите Hitachi. В средата на 2018 г. от Hitachi Koki Co., Ltd. тя бе преименувана на Koki Holdings Co. Ltd. Това наложи и промяна на марката.

Преди около година, в статията „Иновациите никога не спират“ представихме подробно марката HiKOKI, както и подбрани модели от основните групи електроинструменти. Преходът към новата марка е нагледен пример, че името може да претърпи промяна, ала политиката на японския производител към непрестанно развитие и усъвършенстване на досегашните модели и създаването на нови, все по-производителни и дълготрайни инструменти, не се променя.

Още повече, когато производителят остава същият с неговите досегашни изследователски и развойни центрове, и производствени мощности. В притежание на новата компания е богатството от наследените над 2500 патента, което още по-ускорено ще се допълва в бъдеще. Това е стабилна основа, която и занапред ще осигурява иновационните и конкурентни предимства на електроинструментите с марката HiKOKI.

Гаранция за ускореното технологично развитие на продуктите са и значително нарасналите финансови възможности на компанията производител.

Както заяви г-н Крунослав Павичич, регионален търговски мениджър на HiKOKI, на специално проведеното от „Ташев-Галвинг“ ООД представяне на японския производител, целта е: „С марката HiKOKI клиентите да получават продукти, които са №1 на пазара. Глобалната цел на компанията също е позицията №1 на световния пазар. Тези две цели, отбелязани с цифрата 1, са заложени и в графичното изображение на новата марка.“

Преходът към марката HiKOKI бе проведен плавно в рамките на около година. Той бе извършен паралелно с периодичното обновяване и по-нататъшно усъвършенстване на съществуващите до момента модели. Така всяка машина, носеща марката HiKOKI, е или усъвършенствана версия на по-предния модел, с редица подобрения и по-високи технически и експлоатационни характеристики, или напълно нов модел.

При акумулаторно захранваните инструменти това означава разширяване на палитрата машини, работещи с най-добрия към момента вид електродвигатели – безчетковите, както и към тоталното преминаване към новата платформа Multi Volt – новите, значително усъвършенствани акумулаторни батерии и зарядни устройства.

За тази все още технологична новост, осигуряваща значителни предимства на електроинструментите HiKOKI, също е писано подробно в „Направи сам“. Това са статиите:

Новата платформа акумулаторни електроинструменти Multi Volt на Hitachi и

HiKOKI – иновациите никога не спират

 

Улеснени от вече публикуваната от нас техническа информация, тук ще откроим само някои от най-съществените отличителни белези, технически и експлоатационни предимства, които осигурява тази платформа за усъвършенстване на електроинструментите и, естествено, на работещите с тях.

Както подсказва наименованието, новите акумулаторни батерии HiKOKI Multi Volt са пригодени да захранват машини, работещи както с ток с напрежение 36 V, така и с напрежение 18 V. По този начин потребителите разполагат с пълна взаимозаменяемост по отношение на батерията между тези две големи групи машини. Получават едновременно практична, изгодна в ценово отношение възможност и същевременно значително нараснала производителност на машините. Това важи за досегашни модели на Hitachi и HiKOKI, ползващи системата Multi Volt, както и за бъдещите модели на HiKOKI, работещи с тези две стойности на напрежението на захранващия ток. Батериите Multi Volt захранват с електрически ток само електроинструменти, съвместими тази платформа.

Повече за съвместимостта на машините и батериите Multi Volt с техните събратя от по-стари поколения, може да прочетете тук.

Батериите Multi Volt, както и всички останали акумулаторни батерии HiKOKI, имат вградена електронна система за защита – HMCP (HiKOKI Multiplex Circuit Protection), която ги предпазва от прекомерно изтощаване или презареждане, от прегряване, както и от повреди поради черпене на прекомерно силен ток. Системата предпазва и електродвигателя на машината от претоварване и повреда.

Към момента платформата Multi Volt включва две батерии с изходящо напрежение 36 V. Батерията автоматично разпознава с какво напрежение работи машината и съответно й подават ток с 36 V или 18 V. Това са моделите BSL36A18 с капацитет 2,5 Ah и BSL36B18 с капацитет 4,0 Ah. Тези батерии се зареждат със зарядни устройства UC18YFSL, UC18YSL3 и някои други модели на HiKOKI. Устройството UC18YSL3 зарежда батерията BSL36A18 за 32 min. За батерията BSL36B18 са необходими 50 min.

Когато батерия с напрежение 36 V и капацитет примерно 2,5 Ah (BSL36A18) захранва машина с напрежение 18 V, капацитетът й се удвоява, т.е. става 5,0 Ah. На свой ред това удвоява времето за работа между две зареждания на батерията. Аналогично, при батерията BSL36B18, капацитетът й 4,0 Ah се удвоява на 8,0 Ah, когато захранва машина с напрежение 18 V.

Машините, захранвани от батерията Multi Volt BSL36A18 (капацитет 2,5 Ah), достигат мощност 1080 W. Батерията BSL36B18 (капацитет 4,0 A) позволява захранване на електроинструменти с мощност до 1440 W. Тази батерия вече позволява производство на мощни акумулаторни инструменти, способни да конкурират мощни машини, захранвани с напрежение от мрежата.

При еднакъв капацитет батериите Multi Volt са по-компактни и по-леки и от батериите с напрежение 36 V на конкурентните производители. Също така по своите размери и тегло новата BSL36A18 почти не се отличава от по-старото поколение батерия с напрежение 18 V и капацитет 5,0 Ah, каквато е BSL1850.

С настъпването на пролетта, поставяща началото на усилена работа в градината, съвместно с „Ташев-Галвинг“ ООД ви представяме няколко от най-често използваните в градината електроинструменти HiKOKI с акумулаторно захранване.

 

Акумулаторен верижен трион CS3630DA

Започваме с тази машина, защото преди година и нещо изживяхме удоволствието да изпробваме продължително време нейния предшественик, модела CS36DL. Прекрасна, производителна, лека и удобна за работа машина. Отличен инструмент за рязане на клони, дори и в режим на свободно катерене по дървото, за кастрене на отрязани дървета, за отрязване на дървета с неголям диаметър на стъблото, за рязане на греди, бичмета и дъски. За работа на двора, включително при изграждане на дървени съоръжения, за целите на строителното дърводелство, за поддържане на домашната и професионална градина.

Максималната широчина на рязане с триона е 300 mm. По своята механична конструкция и електродвигател може да се каже, че новият модел CS3630DA не се различава от предшественика си CS36DL. Веригата е Oregon тип 91PX-45XJ със стъпка 3/8“ и дебелина на свързващите звена 1,3 mm. Тя е нископрофилна, разработена е специално за леки и компактни моторни триони. Характерно за нея е силно ограничена склонност към възникване на „обратен удар“ при досег на челната част на шината с дърво. Веригата е предназначена за работа с триона от широк кръг потребители – професионални и любители градинари.

Тя съчетава висока режеща способност с много добро качество на среза. Скоростта на движение на веригата – 8,3 m/s, е характерна за акумулаторно захранваните триони.

При движението си веригата равномерно пренася маслото и смазва шината по цялата й дължина. Системата за смазване има резервоар с вместимост 90 ml. Количеството на подаваното от помпата масло може да се регулира.

Както и своя предшественик, моделът CS3630DA има усъвършенстван механизъм за лесно и бързо опъване на веригата без използване на допълнителен инструмент. По този начин се ограничава вероятностна от нараняване на пръстите на ръката при допир до острите режещи звена на веригата. Също така е важно, че механизмът силно улеснява оптималното опъване на веригата. Това е съществено предимство при ползване на триона от хора непрофесионалисти.

CS3630DA има класическия стоманен зъбен гребен за придържане на машината по време на рязане. Механичен предпазител преустановява движението на веригата при възникване на обратен удар, който изхвърля предния край на шината нагоре.

Основната ръкохватка е ергономично оформена и покрита с еластична гума. В задния си край трионът има стоманена халка, към която се закача карабинера на осигуряващото въже при работи нависоко. Машината е с добре балансиран център на тежестта, което улеснява държането й и намалява умората по време на работа.

Съществената разлика между новия модел – CS3630DA и по-предния CS36DL е, че първият принадлежи към платформата HiKOKI Multi Volt, съответно работи с новите литиево-йонни батерии BSL36A18 (напрежение 36 V, капацитет 2,5 Ah) и BSL36B18 (напрежение 36 V, капацитет 4,0 Ah). Докато по-старият, не.

Оттук идва и съществената разлика в продължителността на работа с едно зареждане на батерията, респективно в производителността на всеки от трионите. С по-малката по капацитет батерия BSL36A18 новият CS3630DA е в състояние да среже до 190 пъти бичме от кедрово дърво с напречно сечение 50х50 mm. Трионът CS36DL (с батерия BSL3620, 2 Ah капацитет) срязва до 140 пъти с едно зареждане на батерията. Разликата в продължителността на работа е 35% в полза на новия модел.

Както вече стана дума в началото на статията, електродвигателят и батерията са защитен чрез системата на HMCP (HiKOKI Multiplex Circuit Protection). Трионът има светодиоден индикатор за състоянието на батерията и LED осветление на мястото на рязане.

Поради по-ниското тегло на батерията Multi Volt, новият верижен трион е олекнал със 100 g и тежи 4,3 kg.

Като членове на системата Multi Volt CS3630DA и останалите, представени в статията електроинструменти, ползват един и същ модел батерия – BSL36A18 или по-мощната, BSL36A18, при необходимост. Поради това в повечето случаи тези машини се продават без батерия и зарядно устройство. Така клиентите имат възможност сами да подбират най-оптималната за себе си конфигурация.

 

Акумулаторна ножица за жив плет 
CH3656DA

Подобно на току-що описания верижен трион CS3630DA и новият модел ножица за жив плет на HiKOKI е по-нататъшно развитие на също така успешната машина от този вид – моделът CH 36DL. Доказалите качествата си механика и електродвигател при този модел са надградени с възможностите, които осигурява платформата Multi Volt и новите батерии. За предшественика, ножицата CH 36DL, като редакция на специализирано техническо списание също имаме отлични впечатления, придобити при продължителното му тестване за подрязване на различни плетове – запуснати с дебели клонки и редовно поддържани, при които дебелината на клоните не поставя машината пред изпитание. Затова, вече написаното за този модел в „Направи сам“ по отношение на основните технически и експлоатационни характеристики, важи и за новия модел CH 33656DA.

Отново, разликата между тези две поколения ножици се дължи на това, че новият използва батерия от системата Multi Volt – BSL36A18 или по-рядко, BSL36B18. Поради това той превъзхожда предшественика си преди всичко по продължителността на работа с едно зареждане на батерията. С по-малката по капацитет от двете батерии, BSL36A18, ножицата за храсти CH3656DA може да работи в продължение сумарно на до 62,5 min, докато продължителността на работа с по-стария модел CH36DL и неговата батерия BSL3620 е до 50 min. Тези стойности са валидни при работа с максималната честота на движение на режещия гребен 1500 minˉ¹ и фино подрязване на редовно поддържан жив плет.

Иначе казано, новият модел работи с около 25% по-продължително с едно зареждане на батерията.

Поради наличната вече публикувана подробна информация, тук ще бъдем по-лаконични. Ефективната широчина на рязане на ножицата CH3656DA е 560 mm. Режещата гарнитура има два гребена с двустранно разположени зъби, които, плътно притиснати един към друг, се движат в противоположни посоки. Зъбите им са двустранно заточени, което позволява да режат и в двете посоки на движение – чисто и с равен срез на клонките. Челният им кант също е заточен, което подпомага рязането.

Стъпката между режещите зъби е 35 mm. Максималното разстояние между два зъба е 25 mm, което ограничава и максималната дебелина на клонките, които ножицата може да реже. От лично придобития ни опит при продължителна работа с нейния предшественик, установихме, че ножицата се справя безпроблемно с клонки с дебелина до около 15 mm. Поради това тя се справя много добре както при редовно поддържани плетове, така и за първоначално оформяне на силно запуснати, израсли храсти, които до момента или дълго време не са били обрязвани.

Честотата на движение на гребените (зъбите) може да се задава на четири степени в диапазона от 1000 до 1500 minˉ¹. Първите две честоти – 1000 и 1170 minˉ¹ се използват за фино подрязване, докато честотите 1330 и 1500 minˉ¹ са по-подходящи при по-голям обем на работата, за по-бързо подрязване, както и при по-грубо, първоначално рязане.

Избирането на желаната честота става чрез натискане на бутонче, разположено в предния край на основната ръкохватка. Индикатор с четири светодиода показва избраната честота на движение. Чрез него се контролира и степента на зареждане на батерията.

Машината е с добре балансиран център на тежестта, ръкохватките й са оформени така, че да улесняват държането и воденето на ножицата, независимо дали се реже в хоризонтална или вертикална повърхнина.

Без батерия машината тежи 3,1 kg.

 

Акумулаторен тример за косене на трева CG36DA

Този пореден нов член на фамилията акумулаторни градински инструменти HiKOKI Multi Volt има широчина на косене 310 mm. Работи с найлонова корда с диаметър 2 mm. Честотата на въртене на косящата глава може да се управлява в диапазона 5800–7000 minˉ¹. Машината е снабдена с нов като разработка, мощен електродвигател, което повишава режещата способност на тримера.

С едно зареждане батерията BSL36A18 осигурява сумарно работно време на тримера до около 42 min. Дължината на машината е 1900 mm. Без батерия тримерът тежи 4,6 kg.

 

Акумулаторна духалка RB36DA

Мощна и сравнително лека за мощността си, тази духалка е чудесен помощник за бързо и лесно почистване в двора и градината от нападали листа и други леки замърсявания. Машината има безчетков електродвигател, което е съществено предимство, спомагащо за по-икономично разходване на акумулираната в батерията електрическа енергия. Този вид двигатели практически не се нуждаят от периодично обслужване, характерно за колекторните електродвигатели, а дълготрайността им е около 2 пъти по-голяма.

Духалката осигурява въздушна струя с дебит до 680 m³/h и скорост 45 m/s. По тези параметри, определящи възможностите на всяка машина от този вид, акумулаторно захранваният RB36DA се доближава до духалките с бензинов двигател. Същевременно голямото му, а в някои случаи и огромно предимство пред тях, е липсата на шумния, замърсяващ въздуха и създаващ силни вибрации двигател с вътрешно горене.

Машината има четири режима на работа, като за всеки от тях максималната граница на честота на въртене на турбината е стъпаловидно ограничена в диапазоните: 0-14 000, 0-16 500 min, 0-18 500 и 0-20 500 min¯¹. Съответно дебитът на въздушната струя може да се регулира от нулата до 460, 560 и 680 m³/h.

Отделно духалката има и режим Turbo, при който дебитът нараства до 800 m³/h. Той се използва краткотрайно – при необходимост от максимално силна въздушна струя за издухване на мокри, сплъстени листа или по-тежки замърсявания. За предпазване от повреда на електронните компоненти, батерията и двигателя поради претоварване при този режим, електронната защита на машината автоматично изключва захранването за около 10 s. След това работата може да продължи.

Захранвана от батерия BSL36A18 духалката може да работи сумарно до 9,5 min. Това е с 20% повече в сравнение с по-предния модел RB 36 DL. Заслугата е на батерията MultiVolt и на по-икономичния безчетков електродвигател.

Теглото на духалката RB36DA е 3,5 kg, а дължината й е 904 mm.

Подобно на предните машини, и тази се отличава с добре балансиран център на тежестта, което е от съществено значение за намаляване умората на ръката при работа. С оглед постигане на този баланс, батерията е поставена напречно, а не надлъжно спрямо тялото на машината.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото