Още статии за Ташев-Галвинг ООД

С пръскачки MESTO срещу COVID-19

Избрахме това заглавие, защото е напълно в духа на времето, в крак и с практиката за всеобщото пръскане с дезинфектанти. Откак този коронавирус плъзна и по нашите земи, както никога досега, започнахме да дезинфекцираме усърдно не само ръцете си, но и всичко, до което се докоснем – дръжки на врати, волан, скоростен лост и други места в автомобила и т.н. По телевизията постоянно показват хора в защитни облекла, които със специални пръскачки щедро разпръскват дезинфекционни препарати из всевъзможни помещения и открити терени, превозни средства на градския транспорт – навсякъде, където се предполага, че може да се е притаил коварният вирус.

За подобни твърде сериозни цели и отговорни задачи правилото е да се ползва не само най-подходящият препарат, но и най-добрата пръскачка за него.

В тази класация водещо място заема немската фирма MESTO. Тя има 101-годишна история в разработването и производството на много широка гама от висококачествени пръскачки, предназначени за всевъзможни приложения – от подхранване на стайни декоративни растения с листни торове, до растителна защита на големи градини, лозарски масиви и овощни градини. Пръскачките MESTO намират широко приложение също така в строителството, почистващата индустрия, за дезинфекция на големи площи. Компанията заема челно място на европейския пазар в този продуктов сегмент. Пръскачките й се продават успешно и в множество други страни по целия свят.

Марката не е непозната на търговските партньори и директни клиентите на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД, която е техен вносител за България. Не е непозната и за читателите на списание „Направи сам“, защото в две последователни статии представихме основните групи и модели, намиращи приложение в домашната и дворната градини, в професионалното растениевъдство. Описахме и специализираните модели, предназначени за строителни и занаятчийски и други дейности.

Големият читателски интерес и многообразието от модели ни подтикна да подготвим и публикуваме втора статия, която цели да улеснява избора на най-подходящия модел пръскачка според конкретните потребности и приложение. Нещо повече – интересът, който разнообразието от пръскачки MESTO ни подсети да подпомогнем читателите на списанието и в тънкостите при подготовката на разтворите за растителна защита. Причината – указанията върху малограмажните пликчета и шишенца за домашно ползване обичайно са в проценти или отнесени към декар площ.

Тук ще съсредоточим вниманието си, като представим няколко модела пръскачки MESTO, специализирани за разпръскване на разтвори – дезинфекциращи, почистващи и др. препарати, чийто химически състав не позволява използване на обичайните пръскачки.

 

Малки пръскачки

От серията малки пръскачки най-подходящи за дезинфекционни цели са два модела. Моделът 3132PP е предназначен за работа с киселинни разтвори с pH 1-9. Моделът 3132BC пък е силно устойчив на алкални разтвори с pH 7-14.

Уплътнителите елементи, включително овалният уплътнителен пръстен на буталото на помпата при модела 3132PP са изработени от FPM/FKM (синтетичен флуоркаучук) – материал, който има висока устойчивост на въглеводороди, масла, силни киселини, ароматни и хлорсъдържащи разтворители. Притежава и добра топлоустойчивост. В модела 3132BC уплътняващите елементи са изработени от EPDM (етилен-пропилен-диен каучук). Този еластичен материал, тип синтетичен каучук, се използва за уплътнителни елементи, устойчиви на органични разтворители. Те имат голяма устойчивост и на алкални разтвори.

И двата модела пръскачки се характеризират с висока устойчивост при работа с разтвори, съдържащи различни химически вещества. Това се отнася за въздушната помпа, резервоара и всички уплътнителни детайли. Резервоарът им побира 1,5 l течност. Помпата на пулверизатора се намира в главата на пръскачката. Тя е способна да нагнетява въздуха в пространството над разтвора до налягане 3 bar. Това е и максималното налягане, с което работят двете пръскачки. При пълен резервоар това налягане се достига след около 15 напомпвания с буталото. Задният край на главата на пръскачките е оформен като дръжка за удобно държане с ръка. Тук се намира и спусъкът за пръскане. В предния край се намира разпръсквач с регулируема дюза, позволяваща управление на формата на факела и едрината на капките течност.

 

Пръскачки с цилиндрично тяло

От тази група пръскачки, подходящи за работа с дезинфекциращи препарати, са моделите CLEANER 3275PP и CLEANER 3270PP. Със същия успех те може да се използват също за работа с почистващи препарати, с химически разтвори, използвани в строителството, като препарат за премахване на тапети, например. Специално пригодени са за работа с киселинни разтвори (pH 1-9). Съответно уплътняващите детайли са изработени от флуоркаучук (FPM/FKM).

Разликата между двата модела е във височината, респективно в обема на резервоара. Моделът CLEANER 3275PP е по-малък, побира 5 l разтвор при обем на резервоара 8 l. По-големият модел CLEANER 3270PP има вместимост 10 l, като обемът на резервоара е 12,5 l. Разликата в обема на резервоара и обема, който заема разтвора, дава обема на въздушната възглавница над течността. В конкретния случай той е подбран така, че да осигурява по-продължителна работа без прекъсване за напомпване.

Разликата в теглата на двата модела в празно състояние е 300 g – 2,6 kg за по-малкия и 2,9 kg за по-големия. С максимално количество разтвор обаче първата тежи 7,6 kg, докато по-голямата вече тежи 12,9 kg.

Двете пръскачки могат да бъдат пренасяне на ръка, а така също да се носят на рамо, за което е необходим ремък. Пригодени са също за поставяне върху специална количка, която също се предлага допълнително. Максималното работно налягане на двете пръскачки е 3 bar, като максималният дебит при това налягане е 0,86 l/min. Оптималното работно налягане е 2,5 bar.

Маркучът, свързващ помпата с разпръскващия накрайник, е дълъг 200 cm. Той е направен от гъвкава пластмаса. Разпръсквачът с дължина 50 cm е от пластмасова тръба. В ръкохватката му е вграден филтър, който предпазва дюзата от задръстване. Допълнително се предлага удължаваща тръба с дължина 46 cm. Разпръскващата разтвора дюза също е изработена от пластмаса. Създаваната от нея струя има плоска форма с обхват на разпръскване 90°. Пръскачката има бутален индикатор за измерване на налягането във въздушната възглавница, който служи също за изпускане на въздуха от резервоара.

Изработената от пластмаса помпа има характерната и за останалите два модела ергономична, удобна за държане ръкохватка. Чрез завъртане встрани тя може да се „заключва“. В това положение тя служи като ръкохватка за пренасяне на пръскачката. В „отключено“ положение ръкохватката служи за напомпване на въздух в резервоара. Буталният прът има специално покритие.

Основата на помпите е широка, което осигурява стабилна опора, когато пръскачката е поставена на земята и се помпа, включително при неравна основа.

 

Освен за дезинфекция, което е тема на статията, пръскачката MESTO 3558ME е отлично средство за растителна защита в растениевъдството и всяка друга професионална дейност, изискваща мощно и фино разпръскване на разтвори.

Гръбна пръскачка MESTO 3558ME

Новост сред гръбните пръскачки на MESTO е моделът 3558ME. Той е специално пригоден за разпръскване на разтвори за дезинфекция и което е съвсем актуално – за борба срещу пандемията от COVID-19, обхванала целия свят.

С вместимост на резервоара 18 l разтвор, удобен за носене на гръб, притежаващ всички отличителни технически характеристики и качества на гръбните пръскачки на MESTO, моделът 3558ME е проектиран, препоръчван и много успешно използван за дезинфекция на големи площи в помещения – зали, коридори, сервизни помещения и др., както и за дезинфекциране на външни, открити площи.

С оглед на прилаганите за дезинфекция материали, всички уплътняващи елементи в пръскачката са изработени от EPDM (етилен-пропилен-диен каучук). Този вид синтетичен каучук има висока устойчивост срещу въздействието на алкални разтвори. Разпръскващата разтвора дюза PVDF 90-02 също има висока устойчивост срещу агресивни химически вещества. Тя разпрашава разтвора под формата на факел с плоска форма.

MESTO 3558ME е отлична пръскачка, специално разработена за професионални приложения – основно за дезинфекция, почистване и поддържане на високи хигиенни стандарти. Освен за дезинфекционни цели, тя е подходяща също за редица други дейности, свързани с разпръскване на фино разпрашени течности като овлажняване, премахване на обледеняване, импрегниране, консервиране, почистване, смазване и др. Тава я прави ценен помощник при различни бояджийски дейности, полагане на стенни и подови облицовки с плочки, при санитарни дейности, поддържка, почистване и дезинфекциране на превозни средства, най-вече в обществения транспорт и др.

Резервоарът на пръскачката е изработен от здрава и устойчива на химическо въздействие пластмаса – полипропилен. Стените му са полупрозрачни, което позволява визуален контрол върху количеството на намиращия се в него разтвор. Формата на резервоара е проектирана така, че да приляга в максимална степен към гърба на работещия. Това, заедно с широките и меко подплатени презраменни ремъци, значително улеснява носенето на пръскачката и намалява умората при продължителна работа. Отделно има ремък, който обхваща кръста. Той придава допълнителна стабилност срещу разместване и клатушкане на пръскачката по време на работа.

Лостът за задействане на помпата може да се поставя от дясната или от лявата страна на резервоара, да се измества странично, както и да се удължава или скъсява. Това позволява не само оптимално напасване спрямо ръста на работещия, но се отразява и на големината на силата, която се прилага при помпане.

Работното налягане на пръскачката е 6 bar. То се контролира посредством вграден в пусковата ръкохватка манометър. При неговото надвишаване се отваря предпазен вентил, който изпуска част от въздуха. В пусковата ръкохватка на разпръсквача е вграден филтър, който предпазва дюзата от задръстване. Тръбата на разпръсквача е дълга 50 cm, като може да се удължава до 3 m. Тя може да се завърта спрямо ръкохватката на 360°. Дължината на маркуча е 1,5 m.

Пръскачките имат голям отвор с цедка, което улеснява наливане на разтвора, без опасност от разливане встрани. В капака на резервоара са оформени гнезда за съхраняване на три мерителни чашки с вместимост 5, 10 и 25 ml. Те се използват за дозиране на препарата. Основата на резервоара е уголемена, което придава по-голяма стабилност, когато пръскачката е поставена на земята.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото