Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Автомат STEINEL HG Roof за заваряване на хидроизолация на плоски покриви

Немската фирма STEINEL е добре позната на световния и на българския пазари със своите продукти в четири основни сфери – сензори за движение, сензорно управлявани осветителни тела и интелигентни осветителни системи, такери (Novus) за приковаване със скоби и пирончета, пистолети за лепене със стопяеми лепила и пистолети за горещ въздух. В съвместната ни от години работа с фирмата-вносител на продуктите STEINEL в България – „Ташев-Галвинг“ ООД, списание „Направи сам” периодично представя най-новите модели във всяка от тези продуктови области.

Тук заделяме внимание на една новост в сектора на професионалните методи за термообработка и по-конкретно, слепване на термопластични материали чрез загряване с горещ въздих – автоматът за заваряване на листови материали HG Roof. Досега в списанието сме представяли ръчните професионални пистолети за горещ въздух на STEINEL, които имат много широк диапазон от приложения. Последната такава публикация е „Професионални пистолети за горещ въздух на STEINEL” .

Автоматът HG Roof е тясно специализирана машина за свързване чрез заваряване на термопластични листови материали, използвани за хидроизолация на плоски покриви. Това са листови материали, които се доставят на обекта навити на руло. Те се разстилат върху покривната повърхност и се изпъват добре, като съседните ленти се застъпват една с друга на ивица, широка 40 mm (в този случай). Заваряването помежду им става по тази ивица, като материалът се загрява със струя горещ въздух до предписаната от производителя температура. Материалът и на двата листа се разтапя повърхностно и те се свързват чрез притискане с ролка. След изстиване, съединението става не само водоплътно, но и много здраво механично.

Пистолетът, с който работи автоматът HG Roof, може да се използва и отделно, за работа на ръка.

Изпълнението на обекти с голяма площ е трудно осъществима, да не кажем и непосилна задача, за залепване на платната с ръчен пистолет за горещ въздух и ръчното притискане с ролка по ивицата на слепване. Ето защо при полагането на термопластични листови покривни покрития използването на автомат за заваряване, като модела HG Roof, може да се приеме за задължително.

Автоматът се движи на собствен ход, като скоростта му се регулира според материала на покритието в границите 1–5 m/min. Пистолетът за горещ въздух, с който автоматът заварява, има керамичен нагревател с мощност 2000 W. Температурата на въздушната струя се регулира в границите 50–620 °С през стъпка 10 °С. При необходимост нагревателят може да се подменя. Пистолетът има дисплей, на който се изобразява зададената температура.

Теглото на машината е 16,33 kg. То е подбрано така, че притискащата ролка да оказва достатъчно голям равномерен натиск, необходим за сигурно слепване на двата листа по цялата повърхност на ивицата на застъпване. Автоматът има завъртаща се около точката на закрепване телескопична ръкохватка, което позволява машината да се води лесно и в двете посоки. Той може да заварява на разстояние до 8 cm покрай странична преграда и до 15 cm от насрещен цокъл, ограждащ плоския покрив. Това са участъците, които остават за ръчно лепене с пистолет и ролка.

Апаратът е лесен за транспортиране. Здравото му тяло е изработено от неръждаема стомана, което заедно с безчетковия електродвигател, който не се нуждае от периодично обслужване, осигуряват дълготрайност поне 10 000 работни часа.

От едната си страна машината стъпва върху ремък, който я движи по време на лепенето. В предния край, преди плоската дюза на пистолета, се намира тънък метален диск, който служи за водач при движението на машината. Тя опира плътно и се плъзга по канта на намиращото се отгоре, леко повдигнато в края, платно. Така силно се улеснява точното водене на машината.

За допълнителна информация вижте електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото