В категории: 2020, Актуални статии, Брой 9-10/2020, Инструменти, Металообработване

Секрети при работа с пила за метал

Представяйки съвременно производство на пили и по-конкретно – пилите на чешката фирма Ajax, предлагани у нас от фирма „Ташев-Галвинг” ООД, съвсем логично бе да добавим и някои указания за правилната употреба на този инструмент.

Времената се промениха драстично. За щастие! Едно време на пазара имаше технически книги – наръчници, справочници, пълни с подробни описания на инструменти (по стандарта ГОСТ), които или не се продаваха на пазара, или в крайно ограничен асортимент, какъвто бе случаят с пилите. Навярно и затова почти всички илюстрации бяха графични, а не снимки. Не подминаваме, разбира се, и нивото на полиграфията по това време.

Днес пазарът е препълнен с всевъзможни инструменти, интернет бъка от търговски сайтове и реклами, а грамотно написаната техническа информация за тези предлаганите продукти, за тънкостите при тяхното използване и поддържане, става все по-голяма рядкост, обречена е на изчезване. Тук-там се появява някой и друг превод на интелектуално ниво Google, в който, примерно електродите, са наречени пръчки, дърводелските дибли – шипове и т.н. Открихме в мрежата и няколко по-смислени обяснителни текста на темата пили, част от чието, повтарящо се съдържание, ни се стори подозрително познато. Възможните източници на копирания 1:1 текст са два – статия във вестник „Направи сам” и своеобразната енциклопедия за домашния майстор „Знаете ли как”…, издание на издателство „Техника”, 1986 г. Нейните първи 8 глави, включително „Работа с метали” са авторски от редакцията на вестника, предшественик на книжното, а днес – електронно списание „Направи сам”, с 40 годишно присъствие на пазара.

Понеже майсторенето на пили е занаят с над 600-годишна история, това ни даде кураж да погледнем написаното от нас преди само 35 години. Макар и в съвсем телеграфен вид, поради ограниченото мястото в това справочно издание и свръх беден откъм инструменти пазар, написаното тогава е валидно и днес. Затова го пренасяме в днешното издание на сп. „Направи сам”, в частта му „работа и грижи за пилите”. Илюстрациите са на инж. Борис Ачков.

 

Пилене

….. Когато се пилят, детайлите трябва да бъдат добре закрепени в менгеме, така че да стърчат не повече е от 5–10 mm над челюстите им. Дръжката на пилата се хваща с дясната ръка, а лявата натиска и държи предния й край. На фиг. 6.10 е показано как е правилно да застане работещият. Натиска се едновременно и с двете ръце, като по-големият натиск се прехвърля върху ръката, която в момента се намира по-близко до обработвания детайл. За получаване на по-гладка повърхност посоките на изпиляване се кръстосват (фиг. 6.11). При изпиляване на криви повърхнини пилата следва кривината, която трябва да се получи.

За много фини работи, например поправка на ключове и брави, се използват т. нар. часовникарски пили (фиг. 6.12).

За да могат пилите да се използват по-дълго време, за тях трябва да се полагат съответни грижи, а при работа да се спазват някои основни правила:

– Когато се изпилява дебел слой, най-напред се работи с груба пила, а след това работата се довършва с по-фина.

– Със съвсем нова пила първоначално трябва да се пилят само по-меки метали, докато връхчетата на зъбите й се притъпят леко. След това вече могат да се пилят и по-твърди материали.

– Не бива да се пилят предмети от закалена стомана –това поврежда пилата.

– Острите ръбове се изпиляват най-напред с по-стара пила и чак след като се заоблят, работата може да продължи с нова пила.

– Меки метали (олово, калай, алуминий, мед) не бива да се пилят с фини пили, защото зъбите им бързо ще се запълнят със стружки.

– Пилите трябва да се пазят от омасляване и влага (омаслената пила се почиства с нафта).

– Нарезите на ситните пили се запълват със стружки по-малко, ако предварително се натрият с тебешир.

Към днешна дата бихме добавили, че особено фините пили за метал, трябва да се почистват редовно от металните стружки, които се попаднали между зъбите. Включително и по време на работа, когато се установи, че пилата започне да се плъзга и все по-слабо да отнема стружки. Почистването се прави със специални четки за пили, изработени от тънки месингови или закалени стоманени телчета. Четката се движи успоредно на насечката на пилата.

 

В „Наръчник на шлосера“, Техника, 1987 г., също се съдържат няколко допълнителни съвети за работа с пилите и тяхното поддържане:

– С нова пила да не се пилят твърди стомани, чугун (чугунът по повърхността си образува твърда корица, която трябва да се изсече със секач и тогава да се пили), оксиди, отливки, закалени детайли.

– Винаги да се работи с едната страна на пилата, другата да се използва, когато се изхаби първата.

– По време на работа пилата да не се чука в твърди предмети, за да не се повреждат зъбите или да не се счупи пилата.

– Пилите да се поставят на работната маса на специални дървени поставки, а не една върху друга.

– Да не се допуска попадане на абразивен прах върху пилата, тъй като е по-твърд от върховете на зъбите и ги затъпява в процеса на работа.

– Пилите да се пазят от корозия и попадане на киселини върху тях.

В книгата са описани и методи за почистване на пилите от стружки чрез потапяне за 8-10 min в разредена киселина, измиване с вода, последвано от почистване с месингова четка, повторно измиване с вода и неутрализиране на остатъците от киселина с воден разтвор на сода каустик. Накрая – окончателно измиване. Описано е също почистване на омаслени пили със сода каустик. Подробно разгледан е и метод за възстановяване на износени зъби чрез химична обработка в киселинен разяждащ (байцващ) разтвор. Това само за информация.

В днешно време е много по-лесно, финансово напълно достъпно и най-вече, безвредно за здравето, да се купи поредната нова качествена пила, вместо да се киснат захабените в разтвори на киселини и основи.

Секрети при работа с пила за метал
от
4,6 / 5 звезди
Секрети при работа с пила за метал Статията разглежда техниката и секретите при работа с пили за метал.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото