В категории: 2020, Актуални статии, Брой 7-8/2020, Инструменти

Специализирани инструменти с мощни магнити Alfra

През последните няколко години „Ташев-Галвинг“ ООД развива успешно сътрудничество с немската компания Alfra GmbH, чиито продукти предлага на нашия пазар. Компанията има над 100-годишен опит в продажбата на инструменти и над 40 години богат опит в разработката и производството на щанцови инструменти за изрязване (изсичане) на отвори в ламарина. За изключителното качество на тези инструменти красноречиво говори фактът, че 80% от използваните в Европа инструменти от този вид са произведени в заводи на Alfra на територията на Германия – в близост до прочутата писта за Формула 1 Хохенхайм и в Берлин. Продуктите на Alfra се продават в над 120 държави по света.

Компанията разработва и произвежда инструменти и машини за електромонтажни дейности при монтиране на разпределителни (комутационни) и контролни метални шкафове за всевъзможни електроинсталации, за обработка на метали, включително рязане чрез отнемане на стружки, както и за почистване на ръбовете от образувалите се по тях остри „мустаци“.

85% от продуктите с марката Alfra са произведени в заводи на компанията, а това означава още добре известното немско качество – Made in Germany.

Към момента компанията е фокусирана основно в производството на висококачествени професионални механични инструменти, електроинструменти и машини за:

– Направа с щанцови инструменти (механични или с хидравлично задвижване) на отвори (кръгли или с правоъгълна форма) или пробиване в материали от черни и цветни метали с дебелина от 0,8 mm до 100 mm.

– Биметални, от бързорежеща (високоскоростна) стомана (HSS) и твърдосплавни боркорони, стъпаловидни свредла, триончета за саблен трион, стъпаловидни свредла за ламарина и др.

– Широка гама бормашини с магнитно закрепване на стойката към феромагнитни материали (стоманени профили).

– Инструменти за прецизно разкрояване по дължина и пробиване на отвори в профилни монтажни шини за електротабла, комуникационни шкафове и др.

– Инструменти за рязане на кабелни канали.

– Монтажни маси за сглобяване на електрически табла.

– Машини за огъване и пробиване на отвори в токопроводящи шини (120х12 mm).

– Хидравлични ръчни инструменти за пресоване (кримпване) на кабелни обувки, съединителни и др. елементи за кабели от мед или алуминий с напречно сечение от 10 до 300 mm² и други.

Вляво – щанца с винт за изрязване на отвор в ламарина без деформиране на материала. Вдясно – ръчна хидравлична преса за щанци и матрици

Тук представяме едно сравнително ново, изключително иновативно направление в производствената гама на Alfra – повдигателни и други приспособления, които се закрепват чрез вградени в тях постоянни магнити към стоманени и други феромагнитни материали. Те заместват примитивното, губещо време и усилия, при това не винаги сигурно ръчно връзване на стоманени профили, листове и други материали при тяхното вдигане и пренасяне с телфер или друго подемно устройство.

Alfra е технологичен лидер в производството на магнитни захващащи приспособления. В основата на тези изделия е представената преди 5 години на най-престижното в света изложение за ръчни електро- и механични инструменти Eisenwarenmesse в Кьолн за пръв път в света единствена по рода си патентована магнитна система TML (Thin Material Lifting). Нейното наименование подсказва най-същественото за тази система – способността й да създава изключително мощно магнитно поле, респективно голяма сила на задържане, включително при тънкостенни материали, нещо, което обичайните магнити не могат.

Така например, при материал с дебелина от само 2 mm магнит TML е в състояние да създаде магнитно поле със сила на задържане 50 kg. При дебелина на материала 4 mm силата на магнитното му поле позволява сигурно задържане и вдигане на стоманени изделия с тегло до 195 kg. От фиг. 1 се вижда, че магнитите TML далеч надхвърлят възможностите на обичайните магнитни материали, които се използват от други производители на инструменти и приспособления. Минималната дебелина на материала, който те могат да задържат достатъчно здраво, е 4 и повече милиметра.

Още по-впечатляващо е превъзходството на магнитите TML спрямо останалите, когато се сравни силата на задържане, отнесена към теглото на самия магнит (фиг. 2). Изводът е, че при многократно по-ниско собствено тегло спрямо конкурентите си, магнитът TML има значително по-голяма сила на задържане, включително, подчертаваме отново, при тънки материали.

Фиг. 1. Зависимост между силата на задържане на магнита и дебелината на материала (стомана S235)

Фиг. 2. Зависимост между силата на задържане, отнесена към теглото на магнита и дебелината на материала (стомана S235)

Благодарение на патентованата система за производство на постоянни, дълготрайни магнити, инженерите на Alfra са създали редица приспособления с отлични качества, ползващи силата на магнитното поле за захващане, задържане и повдигане на стоманени елементи.

– Приспособления за лесно и бързо захващане и сигурно задържане при вдигане.

– Стойки с магнитно захващане за ръчни бормашини.

– Приспособления за точно позициониране, нивелиранe и сигурно фиксиране един спрямо друг на елементи от стоманени конструкции при тяхното заваряване.

– Инструменти за събиране и почистване от стоманени стружки.

От предлаганите към момента от „Ташев-Галвинг“ ООД представяме четири такива продукта, които проучихме и изпробвахме в редакционната работилница.

 

Приспособления за захващане и задържане с мощен магнит

Alfra предлага общо 9 такива приспособления. Най-малкото и леко от тях (1,6 kg) – TMH 50, има ръкохватка и е предназначено за вдигане на ръка. Останалите 8 са предназначени за вдигане с телфер на стоманени предмети с тегло от 100 до 1000 kg.

Тук представяме модела TML 250. Той е пригоден за вдигане на стоманени профили, примерно, с плоска страна и тегло до 250 kg. Тази стойност е определена при фактор на сигурност 3:1. Това означава, че магнитът е способен да удържи вдигания предмет при трикратно по-голямо тегло – 750 kg. Стойностите са валидни за изделия от конструкционна стомана S235.

Те важат също така при минимална дебелина на стената, към която е захванато приспособлението 10 mm. При дебелина 3 mm, теглото не бива да надвишава 90 kg. На тялото на приспособлението има таблица, която показва максималното тегло за повдигане в зависимост от дебелината на материала. При наклон на повърхността, към която е захванато приспособлението – 6°, максималното тегло, което може да бъде вдигнато е 230 kg.

Теглото на TML 250 е 3,5 kg, което е с около 70% по-малко от теглото на подобни повдигателни приспособления с традиционни магнити и сходни възможности. Размерите му са 191х91х138 mm. Широчината позволява лесно и сигурно захващане на приспособлението между раменете на двойно Т-образни стоманени профили – примерно HE120A (височина 114 mm) и по-големи. Ухото за закачане с куката на телфера може да се завърта на 360° и да се наклонява двустранно.

Устройството може да се закрепва само с една ръка, като магнитът се задейства чрез притискане на ръкохватката. Освобождаването му става още по-лесно – чрез натискане на блокиращия бутон.

Контактната магнитна плоча е изработена от закалена стомана с покритие от титаниев нитрид, което има висока твърдост и износоустойчивост. Това допълнително гарантира продължителна експлоатационна дълготрайност на устройството.

Магнитът има минимална задържаща сила и при отпусната ръкохватка. Това улеснява точното позициониране на приспособлението. Същото важи и за магнитния фиксатор.

Alfra предлага също така магнитни приспособления (TMH) за вдигане на стоманени тръби с диаметър от 25 до 400 mm и тегло от 50 kg до 400 kg.

 

Фиксатор за заваряване под прав ъгъл TMA 600 F

Поредното, бихме казали, безценно приспособление, улесняващо неимоверно и гарантиращо точното сглобяване на конструкции от заварени метални профили. С негова помощ, лесно и бързо, най-важното сигурно, стоманените профили се фиксират под прав ъгъл един спрямо друг, след което вече може да бъдат заварени. Пестят се много усилия и време, за качеството, вече стана дума, а то е от решаващо значение.

Приспособлението има стабилна, прецизно изработена масивна конструкция от висококачествен алуминий. Тежи само 4,7 kg. Има голяма ръкохватка, която допълнително улеснява неговото поставяне и напасване на необходимото място. Има два магнита със сила на задържане 300 kg всеки. Задействането на магнитите става чрез завъртане на лостче, което се задържа в специален прорез при включено положение. Голямата сила на привличане гарантира, че детайли ще бъдат заварени под прав ъгъл един спрямо друг на точното място. Контактната плоча на двата магнита е изработена и защитена по същия начин, както при приспособленията за вдигане.

Фиксаторът има 4 странични подвижни опори, които се фиксират с винт. Чрез тях заваряваните детайли се наместват така, че кантовете им да лежат в една равнина. Конструкцията осигурява достатъчно свободно за работа място около мястото на заваряване.

 

Магнитна „метла“ за стоманени стружки

Устройството е предназначено за лесно и сигурно събиране на падналите върху пода на работилницата стоманени стружки. Има тяло от затворен алуминиев профил с дължина 400 mm, в чиято вътрешност се намира продълговат постоянен магнит. В двата му края има колелца, с които се води по пода. Ръкохватката е телескопична, като дължината й се настройва според височината на работещия. Когато „метлата“ не се използва, ръкохватката може да се отвие, за да заема по-малко място.

Магнитът се намира в челото на устройството. Там се събират и привлечените от пода стружки, винтове и други дребни метални предмети. Чрез издърпване на пластмасова втулка в основата на ръкохватката магнитът се премества назад и събраните стружки се освобождават и падат на желаното място.

Магнитната „метла“ позволява събиране и задържане наведнъж до 9 kg стружки.

 

Ловец на стружки

Кръстихме така този наподобяващ дебела пръчка инструмент, защото той е мощно средство за събиране на стоманени стружки, разпилени винтчета, пирончета и др. Чудесно допълва описаната вече магнитна „метла“, като събира стружките от трудно достъпни места, например около или от плота на металообработващата машина.

Магнитът е закрепен в края на подвижен метален прът. След като около върха на приспособлението бъде събрана купчинка от стружките, прътът се издърпва, с него и магнита, а стружките се освобождават и падат на желаното място.

Представените четири приспособления на Alfra, използващи мощни магнити TML, са специализирани професионални инструменти, безценни по своето предназначение.

Допълнителна информация за тези и други продукти на Alfra може да бъде получена, както и да се закупят от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Специализирани инструменти с мощни магнити Alfra
от
кл.думи:
4,4 / 5 звезди
Специализирани инструменти с мощни магнити Alfra Представено едно сравнително ново, изключително иновативно направление в производствената гама на Alfra – повдигателни и други приспособления, които се закрепват чрез вградени в тях постоянни магнити към стоманени и други феромагнитни материали. Те заместват примитивното, губещо време и усилия, при това не винаги сигурно ръчно връзване на стоманени профили, листове и други материали при тяхното вдигане и пренасяне с телфер или друго подемно устройство.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2020, Актуални статии, Брой 7-8/2020, Инструменти

Ключови думи


 
към началото