В категории: 2020, Актуални статии, Брой 7-8/2020, Инструменти

20 години електроинструменти Raider – новото попълнение на фамилията Raider Pro R20 System

2020 година е юбилейна за марката електроинструменти Raider. За изминалите 20 години, откак тези електроинструменти се появиха първо на българския, а след това и на редица чуждестранни пазари, Raider се утвърди като водеща марка, чиято широка гама от електроинструменти и принадлежности към тях присъства буквално във всеки магазин за инструменти. За двете десетилетия на непрестанен растеж и развитие на гамата електроинструменти Raider, те бяха предпочетени и приети на „въоръжение“ от милионна армия клиенти от всякакво ниво на майсторлък – били те любители, напреднали любители или професионални занаятчии. За качеството на електроинструментите Raider и техния пазарен успех красноречиво говори и фактът, че досега са продадени над 2,4 млн. През последните години продажбите на продуктите Raider бележат траен ежегоден ръст от над 20%.

Създаването и планомерното развитие от братята Баша на фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, чиято марка Raider e нейния гръбнак, е христоматиен пример за днешните и бъдещи поколения бизнес лидери у нас как с ясно избистрена правилна стратегия, с добро познаване на съвременните механизми на коопериране в глобализираното световно производство, с много талант и труд, и в България може да бъде постигната прословутата „американска мечта“. Започвайки от нулата, да намериш подходящата перспективна ниша. Да създадеш и развиеш успешен бизнес в един силно конкурентен и пренаселен пазар.

Стремейки се да достигнат до всички обособени клиентски групи с оптимално пригодени за потребностите им и минимално натоварващи бюджета качествени електроинструменти, марката Raider се развива и клонира чрез специализация в три основни групи:

– Raider Power Tools – за работа предимно в домашни условия и градина

– Raider Pro – предимно за професионални потребители – занаятчии, които се нуждаят от производителен инструмент, на който може да разчитат.

– Raider Industrial – за работещи в индустриални производства, строителство и други дейности, които се нуждаят от високопроизводителни и най-вече издръжливи на високи натоварвания и продължителна работа машини.

Доскоро в една или друга публикация се опитвахме да посочим точна цифра на предлаганите към момента продукти с марката Raider. Бързото развитие на марката в количествено отношение този път ни отказа от дългото броене. Задоволяваме се да посочим, че продуктовият каталог за 2020–2021 г. е с обем 210 стр. Затова най-вярна информация за актуалната към момента продуктова листа може да се намери на сайта на Raider.

За отбелязване на 20-годишнината на Raider от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД са планирали две основни инициативи. И двете са насочени към почитателите на марката, към настоящите и бъдещи клиенти.

За едната вече информирахме читателите на списанието ни. В началото на годината на пазара бяха пуснати първите машини от специално създадената за 20-годишния юбилей серия Raider Pro Black Edition. За нея са селектирани едни от най-успешните и конкурентоспособни модели Raider Pro от най-често използваните видове машини – 6 модела ъглошлайфмашини с мощност от 750 до 2400 W, акумулаторна бормашина, ударни бормашини с мрежово захранване. Първите 5 модела ъглошлайфмашини от тази серия вече бяха представени в списанието , а за останалите ще може да прочетете в следващия брой на „Направи сам“.

Юбилейната серия Raider Pro Black Edition, освен партньорски жест към клиентите, е и ярка демонстрация на най-характерната и особено привлекателна за клиентите характеристика на машините Raider – оптимално съчетание между качество и цена, съобразени с потребностите на клиента, каквато рядко се среща на пазара.

Втората инициатива през годината на юбилея е новото попълнение в най-младата фамилия на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД – акумулаторно захранваните електроинструменти Raider Pro R20 System. Стартирала в началото на 2019 г. с 9 машини, в края на същата година семейството наброява 23 машини. Към юли 2020 г. то наброява 32 машини.

Raider Pro R20 System вече е представяна в списанието, затова само ще споменем, че нейното създаване следва опита на световните мастодонти в производството на електроинструменти да обособяват групи машини, които работят с една или повече акумулаторни батерии с еднакво изходящо напрежение при пълна съвместимост. Обичайно семейството включва няколко батерии, които се различават единствено по капацитета си. Към момента фамилията Raider Pro R20 System разполага с пет батерии с напрежение 20 V и капацитет 1,5, 2,0, 3 и 4,0 Ah. Последна новост е батерията с капацитет 6,0 Ah, която има и светодиоден индикатор за контрол на наличния заряд. Батериите са с пластинчати (самопочистващи се) контактни елементи и заключващ ги към гнездото на машината, механизъм. Семейството включва и две зарядни устройства – за ускорено или нормално, т.е. по-бързо или по-бавно, зареждане. Отделно има и зарядно устройство за едновременно зареждане на две батерии.

В тази статия представяме поредните 8 нови електроинструмента от фамилията Raider Pro R20 System, които имахме възможност да изпробваме в редакционната работилница на „Направи сам“. Всички те се предлагат без батерия и зарядно устройство. Преценката за тяхната покупка се оставя на клиента с оглед на вече налични или не машини и батерии.

Веднага прави впечатление още по-широкото разширяване на обхвата от дейности, за които в Raider Pro R20 System се предлага акумулаторно захранван инструмент. Такива примери са такера RDP-SST20, пистолетът за стопяеми лепила RDP-SGLG20, пистолетът за боядисване с ниско налягане на въздушната струя RDP-SSGS20. Дори и прахосмукачката за почистване на дървесната пепел от горивната камера на камина RDP-SWC20. Семейството включва и машини, които изискват по-мощно захранване, като верижният трион RDP-SBCS20, ножицата за жив плет RDP-SCHT20, косата RDP-SCBC20. Поради това тези машини работят с по две батерии с еднакъв капацитет едновременно – захранват се с електрически ток с напрежение 40 V. Това е наложило добавяне в семейството и на устройство, което може да зарежда едновременно две батерии.

 

Електрическа коса RDP-SCBC20

Тази е единият от двата модела коси в семейството Raider Pro R20 System. Работи с две батерии едновременно, които осигуряват захранващо напрежение 40 V. Широчината на косене е 30 cm. Честотата на въртене на косящата глава е max 6700 min–1 (без товар).

Машината работи с косяща глава с диаметър на кордата 1,6 m. При прекъсване на влакното, поради удар в твърд предмет, отпускането на нова кордата от макарата и обрязването на краищата й до необходимата дължина става полуавтоматично – чрез допиране на въртящата се глава до почвата. Краищата на кордата се самоизтеглят от центробежните сили, а краищата й се прерязват до необходимата дължина от стоманено ножче, монтирано в периферията на предпазния щит. Изработен от здрава, удароустойчива пластмаса, той предпазва работещия и околните от изхвърлени с висока скорост камъчета и други твърди частици. Към главата с двигателя е закрепен подвижен метален ограничител, чиято задача е да предотвратява досега на въртящата се корда до твърди предмети, когато се коси в непосредствена близост до тях. По желание той може да се спуска напред или повдига.

Главата на машината е закрепена шарнирно към тръбата. Тя може да се завърта на ъгъл близък до правия и да се фиксира в 6 положения. Това позволява регулиране на нейното положение успоредно на терена, за най-удобно и чисто косене.

При странично обрязване на тревата покрай тревната площ, главата на косата се завърта странично на под прав ъгъл. Механизмът позволява завъртане и фиксиране в едно от двете крайни положения. Вертикалното косене се улеснява много благодарение на двойката колела, които са закрепени отстрани на главата с двигателя. Когато не са необходими, те се свалят.

Косящата глава е свързана с основната ръкохватка и гнездото за батериите със здрава алуминиева тръба. Основната ръкохватка е удобна за държане и работа. Предна ръкохватка е подвижна, като местоположението й се фиксира според ръста на работещия.

Машината е обезопасена срещу неволно включване на електродвигателя чрез два пускови бутона – намиращи се от горната и от долната страна на ръкохватката. Двигателят се включва само при едновременното им задействане.

Дължината на косата е 159 cm, а цената й – 179 лв. с ДДС.

 

Верижен трион RDP-SBCS20

За този верижен трион може да се кажат доста хвалебствени слова. На първо място трябва да подчертаем, че електродвигателят му е безчетков. Това практически означава, че не се нуждае от периодично сервизно обслужване, дълготрайността му е близо двукратно по-голяма в сравнение с класическите доскоро двигатели с четки и колектор. Удължава се и живота на батерията. Поради своя по-висок к.п.д. този вид електродвигатели изразходват по-пестеливо акумулираната в батерията електроенергия. Поради това работят по-продължително с едно зареждане на батерията.

Трионът се захранва едновременно от две батерии при напрежение на електрическия ток 40 V. Механизмът за опъване на веригата е от съвременен вид, какъвто, с известни модификации, се прилага от водещите производители на верижни триони. Той е значително по-удобен за работа, не са необходими гаечен ключ и отвертка, а ръцете се намират на безопасно разстояние от острите режещи звена на веригата. С две думи – работи се по-лесно, по-бързо, по-безопасно. Също така този механизъм улеснява постигането на оптимално опъване на веригата. Това спомага за намаляване на износването на шината и веригата вследствие прекомерното й опъване. Опънатата с оптимална сила верига също така реже по-бързо и по-безопасно.

Трионът има механизъм, който улеснява и позволява оптимално опъването на веригата

Трионът реже с лекота трупи с дебелина 30 cm

Шината и веригата са на водещата американска фирма Oregon. Шината Double Guard 91 заедно с нископрофилната верига 91 Low Profile 3/8“ са специално разработени и предназначени за работа с леки бензинови и електрически триони – основно в домашната градината и двора, за нарязване на дърва за огрев. Все типични дейности в любителската практика. Те са специално разработени за намаляване до минимум на склонността към поява на т.нар. обратен удар. Той се проявява при досег на движещата се верига, в областта на горната половина на края на шината, до дървото. В резултат на това краят на шината често бива изхвърлен рязко нагоре, машината неконтролируемо се завърта, което може да причини нараняване или други щети. Double Guard 91 е олекотена шина с възможност за обръщане, когато поради износване каналът от долната страна се разшири и веригата започне да се накланя встрани. По този начин продължителността на използване на шината значително се удължава.

Високата скорост на движение на веригата – 19 m/s, в съчетание с мощния електродвигател и нископрофилната бързорежеща верига (с намалени вибрации) осигуряват висока производителност на рязане. При дължина на шината 14“ максималната широчина на рязане на триона е 350 mm. Трионът има помпена система за смазване на веригата с обем на резервоара за масло 200 ml.

Предпазният механизъм е класически – със стоманена лента, и се задейства механично от щита на предпазителя. Мигновено блокира движението на веригата до 0,12 s от задействането й.

Теглото на триона без батерии е 3,6 kg, на батерията с капацитет 2,0 Ah – 0,41 kg, с капацитет 4,0 Ah – 0,69 kg и с капацитет 6,0 Ah – 0,9 kg.

Цената на триона е 349 лв.

 

Ножица за храсти RDP-SCHT20

Това е поредният от групата инструменти за работа в градината, работещ с напрежение на тока 40 V, съответно едновременно с две батерии. Ефективната дължина на рязане на ножицата е 51 cm.

За отбелязване е, че при тази ножица и двата гребена се движат срещуположно при честотата 2700 min ¯¹. Режещите зъби са двустранно заточени и съответно режат при двете посоки на движение. Зъбите на долния гребен са по-дълги, а върховете им са закръглени, като от едната страна профилът им има известната като „капковидна“ форма. Това е направено с цел при движението им към срещуположния зъб на горния гребен те да прихващат и придърпват по-сигурно клонките между зъбите. Това улеснява рязането.

Разстоянието между режещите зъби е 23 mm. Ножицата е способна да реже сурови клонки с дебелина до 12–13 mm. При необходимост, зорлем се справя с дебелини до 15 mm.

За отбелязване е, че ножицата реже чисто, с равен срез, без да смачква клончето, което улеснява бързото зарастване на раната. От близо едночасова работа, без да се налага зареждане на двете батерии с капацитет 4 Ah, може да се каже, че ножицата е много добър и полезен инструмент за дворната градина. Отлично се справя и с изрязване на силно избуяла дива трева, както и на терен, гъсто обрасъл със самонасадили дръвчета и храсти, където тримерът с корда е безсилен. Работата с ножицата при такива условия има и още едно предимство – позволява прецизна работа така че, покрай нежеланата растителност да не отиде я някое борче, я декоративно храстче.

И нещо, което важи за всички акумулаторни инструменти, с които се работи на обширен терен – който поработи десетина минути с него, вече не ще и да погледне дори и любимата си до този момент ножица за храсти с мрежово захранване и влачещ се на десетки метри кабел.

Машината е обезопасена срещу неволно включване, като задействането на електродвигателя става само след притискане на допълнителната ръкохватка и двата бутона на основната ръкохватка. Тази ръкохватка може да се завърта и фиксира двустранно под ъгъл 45° и 90° в зависимост от това дали се реже в хоризонтална или във вертикална равнина.

Теглото на машината е 3,1kg, а цената – 189 лв.

 

Защитна каска

Накрая представяме защитна каска за работещи с верижни триони и най-вече за горски работници. Тя е снабдена с антифони и предпазен щит от метална мрежа с фини отвори.

При желание мрежата и антифоните може да бъдат демонтирани. Щитът с мрежата може да бъде преместван напред, за да има място за очилата на работещия.

Произведен в Тайван, тестван и сертифициран във Великобритания, комплектът отговаря на изискванията на ЕС за лични предпазни средства 2016/425, както и на стандартите за:

– Каска – EN397: 2012

– Антифони – EN352-3:2002

– Предпазен щит – EN1731:2006.

Цената на каската е 34,98 лв.

 

Следва: Инструменти за дома и работилницата

 

20 години електроинструменти Raider – новото попълнение на фамилията Raider Pro R20 System
от
кл.думи: ,
4,8 / 5 звезди
20 години електроинструменти Raider – новото попълнение на фамилията Raider Pro R20 System 2020 година е юбилейна за марката електроинструменти Raider. Представени са нови модели електроинструменти от серията Raider Pro R20 System - Електрическа коса RDP-SCBC20, Верижен трион RDP-SBCS20, Ножица за храсти RDP-SCHT20, Защитна каска

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото