Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Италианската фирма SIT – майсторът на технически и индустриални четки

Вярна на дългогодишния си стремеж да открива и привлича на българския пазар чуждестранни фирми, тясно специализирани и заемащи лидерска позиция в дадена производствена област, фирма „Ташев-Галвинг“ ООД наскоро обяви най-новото си партньорство и вече e изключителен представител за България на италианската компания SIT – Societa Italiana Technospazzole. Нейните корени водят към далечната 1662 г., когато е основана „Занаятчийска работилница за производство на четки” (Laboratorio Artigianale per la Fabbricazione di pennelli). През 1908 г. тя е закупена от Алесандро Аквадерни, който създава първата фабрика за производство на четки за промишлена употреба – Pennellificio Bolognese. Така семейство Аквадерни навлиза в производството на четки и поставя основите на бъдещата компания SIT.

През 1950 г. ръководството на фирмата се поема от Пиетро Аквадерни, внук на Алесандро, който пренасочва дейността й към производството на индустриални четки. За целта през 1960 г. в провинция Болоня е открит нов модерен завод за производство на индустриални инструменти за повърхностна обработка на различни материали. Ражда се компанията SIT – Societa Italiana Tecnospazzole.

През 1966 г. SIT пуска на пазара своя станал най-популярен продукт – SPID (ръчна стоманена четка с метално тяло), от която досега са продадени над 60 млн. броя. Четката е разработена и патентована от SIT. Тя е и най-копираната в света от други производители ръчна метална четка.

Днес компанията SIT, ръководена от петото поколение на фамилията с президент Андреа Аквадерни, е водещ производител на технически и индустриални стоманени и други четки за повърхностна обработка на стомана и други метали, на дърво, камък, пластмаси, гума и др. В продължение на над 60 години тя се е утвърдила като лидер на италианския пазар в този вид производство. Продуктите на SIT се ползва с голям авторитет и търсене, и на световния пазар.

SIT предлага много широка гама от четки: ръчни, за работа с бормашини, ъглошлайфмашини и стационарни шлайфмашини (шмиргели). Четки от стоманена тел, включително с покритие от месинг, от неръждаема стомана, цветни метали, пластмаси и естествени влакна. Четки за обработване на различни по вид и твърдост материали, за постигане на желаната гладкост или подчертания релеф на повърхността при дървото. Произвежда също карбофлексни, ламелни и други дискове и инструменти основно за повърхностна обработка. SIT също така е водещ производител на четки за спортни приложения и по-конкретно – изкуствени настилки на шанци за ски скокове, писти за алпийски ски и ски бягане.

Според предназначението си четките на SIT се делят на две основни групи.

 

Четки за стандартни приложения

Тези четки са предназначени за различни занаяти и дейности, изискващи прецизна и безопасна повърхностна обработка на изделия от метали и други материали, за работа при професионални условия, също и в домашната работилница. Четките са ръчни и ротационни, предназначени за работа с машина.

 

Ръчни четки

– С дървено тяло и ръкохватка.

– Четки SPID. За тази разработена и патентована от SIT четка, по-точно фамилия от четки, вече стана дума. Тя е универсална ръчна четка, практична, устойчива на износване и удобна при работа. По-малката работна повърхност, огънатата форма и ергономичната дръжка спомагат за изключителна лекота, с която четката се движи при работа. Тясното тяло на четката (15 mm) позволява обработване на места, недостъпни за класическата дървена четка. SPID е идеална за почистване на ръжда и други замърсявания при много широк диапазон от приложения – от замърсената домашна или професионална скара за печене на вкусни мръвки, до индустриални дейности. SPID се предлага в няколко разновидности – от стоманена тел с месингово покритие, от неръждаема стомана, месинг, PVC.

 

Ротационни четки

– За ъглошлайфмашини

– За ръчни и настолни бормашини

– За настолни шлайфмашини (шмиргел с четка).

В зависимост от формата им, четките основно биват дискови, чашковидни, конусовидни и с формата на гъба.

За работа с настолни шлайфмашини (шмиргел с четка) се използват дискови четки от вълнообразна стоманена тел (със и без месингово покритие), със снопчета от усукана стоманена тел, абразивни найлонови влакна, с ламели, абразивни гъби, текстилни полиршайби и др.

За различните видове материали и характер на обработката, респективно материала или замърсяването, които трябва да бъдат отстранени от повърхността, се произвеждат четки с различна твърдост – с тел от легирана/неръждаема стомана, стомана с месингово покритие, месинг, фосфорен бронз, със самостоятелни или усукани в снопчета телчета, със синтетични влакна (PP, PA, PVC, PET), абразивни синтетични влакна, включително съдържащи частици силициев карбид, алуминиев оксид, диамантни кристалчета. Произвеждат се и четки от растителни влакна, конски косъм и свинска четина.

В зависимост от материала четките имат следното цветово обозначение: червено (легирана стомана), тъмнозелено (неръждаема стомана), оранжево (цветни метали), светлосиво (синтетичен материал), тъмносиво (синтетичен материал с абразивно действие), светлозелено (натурални материали).

Гъстотата на четката оказва съществено влияние върху количеството материал, което тя отнема за единица време, както и за нейната дълготрайност. При един и същ външен диаметър на четката, е възможно да се постигне до 67% по-голяма гъстота, т.е. с толкова повече да бъдат металните нишки (телчета) на единица площ. По-голямата гъстота осигурява по-голяма агресивност при работа. Такива четки издържат и на по-голямо натоварване, имат по-дълъг живот. Професионалните четки се отличават с повишена гъстота, докато при четките за любителска употреба, тя е по-малка. Това е и една от причините тези четки да са по-леки и по-евтини в сравнение с професионалните.

Продуктовата листа на SIT включва и обособена група специализирани четки за: премахване на „мустаците“ след срязване на стоманени тръби и други изделия, за почистване на димогарните тръби при отоплителни котли, за почистване на пелетни и други камини, почистване на комини от сажди, на покривни улуци и др.

SIT произвежда и редица специални инструменти, предназначени за индустриални производства. Такива са:

– Четките за декоративна повърхностна обработка на детайли от масивна дървесина за грубо шлифоване и получаване на релефна структурна повърхност; за премахване на кората от сухи дървесни стъбла (ритловици) със специалиризирана ръчна шлайфмашина, с ъглошлайфмашина или бормашина.

– Четките за повърхностна обработка, сатиниране на повърхности от алуминий.

– Четките за почистване на транспортни ленти.

– Четките за машинно почистване на „мустаци“ и други неравности върху челната повърхност сред рязане на тръби, кухи метални профили и др.

– Спираловидните четки за почистване, примерно на пружинни ресори за окачване на превозни средства и др.

 

Тук ще обърнем по-конкретно внимание на стандартната производствената палитра технически четки, която предлага голямо многообразие за обработка на различни материали с разнообразна форма на повърхността, за груба или фина обработка. Изборът може да зависи също от устойчивостта на четките при ниски и високи температури, на износоустойчивостта им при обработка на абразивни материали, на устойчивостта при контакт с масла, бензин, киселини и основи.

Тук представяме част от най-често използваните четки, както и няколко по-малко познати вида, които са незаменими за своето предназначение.

 

Четки за ъглошлайфмашини

За по-лесна ориентация при избора и покупка на четките, посочените стойности за диаметъра се отнася за конкретния модел. От всеки модел се предлагат четки с различна големина, чийто диапазон е посочен в скоби.

Дискова четка U125 със снопчета от усукана неръждаема стоманена тел с диаметър 0,5 mm. Външен диаметър 125 mm (100÷200 mm), дебелина 20 mm. Подходяща е за агресивна, груба и тежко натоварена обработка на метални повърхнини, със скорост на въртене на четката до 20 000 min-1. Примерно за буквално „изрязване“ на стърчащата над повърхността част от заваръчни шевове, премахване на шлака и други неравности. Използва се за изглаждане на грапавини, почистване на дебел слой ръжда и други сходни дейности.

Чашковидна четка T80 от вълнообразно огъната тел от неръждаема стомана (Ø0,35). Има по-голяма механична устойчивост, т.е. твърдост на четката, както и по-висока износоустойчивост. Външен диаметър – 80 mm (60÷80 mm). Предназначена е за работа с малки ъглошлайфмашини. Четката е идеална за почистване на метални повърхнини, на повърхности от дърво, гума, камък и мрамор. Използва се за леко шлифоване и сатиниране на повърхности, за почистване на шлака и ръжда, премахване на мустаци, останали след рязане и др. Използва се за подготовка на метални повърхности преди боядисване.

Вляво – дискова четка U125, вдясно – чашковидна четка Т80

Конусовидна четка CZ120 със снопчета усукана стоманена тел (Ø0,5) (). Предназначена е за агресивна, груба обработка до „изрязване“ за премахване на шлака, ръжда, залепнали за повърхността наслоявания от бои и други материали. Подходяща е за обработване на всякакви материали и различен повърхностен профил. Конусовидната форма на четката силно улеснява обработката на повърхности с неправилна форма, с ръбове и неравности. Диаметър 120 mm (90÷150 mm).

Конусовидна четка CO120, произведена от вълнообразно огъната стоманен тел (Ø0,35), поради което има повишена механична устойчивост на огъване, респективно, срещу износване. Има същото предназначение като модела CZ, но работи „по-меко“ и отнема с материала с по-малка интензивност. Диаметърът на четката е 120 mm (90÷150 mm).

Вляво – СО120, вдясно – СZ120

Четки за бормашини

Дискова четка GG102 Inox. Изработена е от вълнообразно огъната тел от неръждаема стомана с диаметър (Ø0,35). Диаметърът на четката е 100 mm (80÷100 mm), а широчината й е 9 mm. Характерно за нея е голямата плътност, което способства за увеличаване на нейната дълготрайност, за „по агресивното“ отнемане на материала от обработваната повърхност. Освен за ръчни бормашини, четката е подходяща за използване и със стационарни машини.

Дискова четка GG102. Различава се от предния модел по това, че телта е от легирана, а не от неръждаема стомана.

Дискова четка GZ70. Изработена е от снопчета усукана стоманена тел с Ø0,5. Диаметърът на четката е 70 mm (70÷100 mm), а широчината – 10 mm. Предназначена е за отстраняване на шлака, ръжда, залепнали върху почистваната повърхност наслоявания от бои и други материали. Малкият диаметър на четката позволява обработване на по-трудно достъпни места.

Четката с формата на гъба PF15 е незаменим инструмент за обработване на места с вдлъбната заоблена повърхност и други недостъпни за други четки места. Изработена е от вълнообразно огъната стоманена тел с увеличена гъстота на покритието, поради което има и повишена износоустойчивост. Намира широко приложение в автосервизни работилници за почистване по двигателя, в калниците и други специфични места на купето. Произвежда се с диаметър от 23 до 60 mm.

Четката Flex 20 е разновидност на модела PF 15. За разлика от него, тази четка има дълъг и гъвкав накрайник (вал), благодарение на което може да достига и обработва по-дълбоки и с по-сложна форма кухини. Общата дължина на четката е 250 mm, а дължината на вала е 150 mm. Диаметърът на тази четка е 50 mm. Правим това уточнение, защото инструментът има и втора, дискова четка, разположена зад основната. Изработена е от вълнообразно огъната, устойчива на износване стоманена тел и е предназначена за фронтално почистване на пробити отвори, почистване на повърхности и кухини при силно затруднен достъп.

Горе от ляво на дясно – PF15, GZ70 и GG102, долу – Flex 20

Моделът P10 e челно работеща четка. Изработена е от прави, вълнообразно огънати парчета стоманена тел с месингово покритие, което осигурява антикорозионна защита. Предназначена е за фронтално почистване на трудно достъпни места, както и за почистване на отвори след пробиването им.

– Чашковидната четка TE75 (https://tashev-galving.com/product/132-SIT-210/chetka-sit-za-bormashina-chashkovidna-ot-stomanena-tel-s-mesing-f-75h25-mm-te75) е изработена от вълнообразно огъната стоманена тел с антикорозионно месингово покритие. Четките от тази серия са специално разработени за използване в домашна работилница от вида „Направи си сам“. Инструментът е подходящ за леки дейности при почистване на повърхности, които не изискват голямо натоварване. Предлага се в два размера – с диаметри 50 и 75 mm.

Вляво – ТЕ75, вдясно – Р10

Моделът G100А е дискова четка, работеща с абразивно найлоново влакно (ABRASIT A). Отличава се с висока дълготрайност, лекота, не корозира, не оставя драскотини върху повърхността. Идеална е за обработка на изделия от камък, облицовъчни плочи, керемиди, циментови повърхности, дърво и метали. Предлага се в два варианта – с диаметри 75 и 100 mm.

Чашковидните модели T50 А и T75 A са четки с влакно от абразивен найлон. Поради това имат същите характеристики и приложение като дисковата четка G100A.

 

Вляво – G100A, вдясно – TE100

Четки за стационарна шлайфмашина
 (шмиргел)

От този вид метални четки представяме два модела.

Дисковата четка 4182 е произведена от вълнообразно огъната стоманена тел (Ø0,35) с голяма гъстота, което й осигурява по-голяма производителност, както и по-голяма устойчивост на износване. Диаметърът на четката е 180 mm, а широчината – 25 mm. Доставя се с набор от 3 двойки пръстени, което позволява монтирането й на шмиргели с диаметър на вала 25, 20 и 16 мм.

Четката CE4203, както и останалите модели от серията CE4000, са изработени от вълнообразно огъната стоманена тел (Ø0,3) с месингово покритие. Четките от серията CE имат по-малка плътност, което ги прави по-леки, а от финансова гледна точка – ценово по-изгодни. Предназначени са за снемане на остри „мустаци“, останали след рязане, за сатиниране и полиране на повърхности от различни материали и форма. Подходящи са за извършване на дейности с по-ниско натоварване. Този вид четки се произвеждат с диаметри от 100 до 250 mm.

Вляво – 4182, вдясно – СЕ4203

Четки за почистване на комини

За добрата и безопасна работа на всяка камина, нагревателен котел или печки е необходимо коминът да се почиства периодично от наслоилите се сажди. Това осигурява добра тяга и предпазва от самозапалване на отложени върху стените му вещества от димните газове.

SIT предлага и палитра от ръчни четки, специализирани за почистване на отоплителни котли, печки, камини и на техните комини. Те имат опашка с резба, чрез която се закрепват и самозаключват към здрави и същевременно гъвкави дръжки от полипропилен с дължини от 600 до 2000 mm. Могат и да се свързват една с друга по дължина.

SIT произвежда няколко вида четки за почистване на комини:

– Метални от легирана или неръждаема стомана.

– С ламели от найлон, които се препоръчват за почистване комини – тръба от неръждаема стомана.

Тук показваме две метални четки от стомана. Четките с кръгла форма (напречно сечение) се произвеждат с диаметър от 150 до 400 mm. На снимката е показана четка STP200 с диаметър 200 mm. За комини от неръждаема стомана се предлагат четки с дебели найлонови нишки с диаметър от 150 mm до 300 mm.

Вляво – STP200, вдясно – SQP200

Четките с квадратна форма SQP са изработени от тесни стоманени ламели. Произвеждат се с големини от 200х200 до 400х400 mm. От същия вид има и четки с правоъгълна форма – SRP, с размери от 200х350 до 300х400 mm. В единия си край имат резба за свързване към дръжка, а в другия – ухо, за закрепване на тежест или въже за издърпване. На снимката е показана четка SQP200 с размери 200х200 mm.

 

Четки за почистване на тръби

Горе – CS30, долу – CS60

Четките от серията SC са предназначени за почистване на вътрешността на димогарни, топлообменни тръби на отоплителни котли за твърдо гориво и пелети. Произвеждат се с диаметри от 20 mm до 300 mm. Показаните тук четки SC30 и SC60 са изработени от закалена стоманена тел с диаметър 0,35 mm. Произвеждат се и модели от незакалена стоманена тел с диаметър 0,3 mm с месингово покритие, които „работят” по-меко и не така агресивно като четките от закалена стомана. За почистване на тръби от неръждаема стомана SIT предлага четки с дебело найлоново влакно.

В края бихме искали да представим и една четка, която силно ни впечатли – патентованата от SIT четка CLEPSYDRA, която е новост в производствената програма на компанията. Предназначена за работа с бормашина, тя е специално проектирана за почистване на предмети с кръгло напречно сечение като пръти армировъчна стомана и метални тръби с диаметър до 30 mm. Също така е много удобна за почистване на дълги, примерно с Г-образна форма детайли (ъглов профил), двустранно по продължение на челния изпъкнал ръб. Четката представлява пакет от дискови четки с намаляваща големина на диаметъра от периферията към центъра. Така е получен дъговидния напречен профил на четката. Благодарение на това тя обхваща по-голяма част от повърхността на обработвания детайл. По този начин се работи по-бързо, по-лесно и по-качествено. Четката се води по-сигурно, без да отскача често встрани, както става при обикновените дискови четки. CLEPSYDRA се произвежда с тел от легирана или неръждаема стомана, месинг или абразивен найлон. Това позволява да се използва освен за почистване на метали, и за премахване на лакови покрития върху дървени повърхности с кръгла или заоблена форма, например парапети, шпросни на столове и др.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото