В категории: 2020, Актуални статии, Брой 9-10/2020, Инструменти

20 години марка RAIDER – подбрани електроинструменти от юбилейната палитра

2020 е юбилейна година, в която „Евромастер Импорт Експорт“ ООД отбелязва 20-годишнината от създаването на своята най-популярна и успешна марка ръчни електроинструменти Raider. За две десетилетия, с над 2,4 млн. продадени машини, тя се наложи като една от най-търсените марки за електроинструменти на българския пазар. Пандемията COVID-19 отмени провеждането на планираните празнични прояви, каквато бе честването на 25-годишнината на фирмата през 2017 г. За многобройните почитатели на марката Raider и нови клиенти на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД годината ще се запомни с юбилейната серия подбрани машини Raider Pro Black Edition и над дузината нови попълнения в бързо набиращото популярност и признание на пазара семейство акумулаторни машини, ползващи една акумулаторна батерия – Raider Pro R20.

И не само това. Новостите от „фабриката Raider“ през юбилейната година не секват. А ние, от списание „Направи сам“, ще се опитаме до края на годината да представим най-открояващите се нови модели.

За този брой на списанието подбрахме няколко машини, всяка от които заслужава специално внимание.

 

Ръчна ролкова шлайфмашина Raider Pro RDP-BM01

Това е сравнително малко познат на пазара електроинструмент, защото обичайно се среща сред продуктите на само няколко от водещите световни лидери в производството на професионални инструменти. Едни го наричат четков шлайф, други го наименуват ролкова шлайфмашина, сатинираща машина или машина за състаряване на дърво. Независимо от наименованието, принципът на работа на всички е един и същ – въртяща се ролка (цилиндър) от абразивен материал с различна плътност или ролкова четка от различни по дебелина и твърдост стоманени или найлонови влакна. В зависимост от вида на работния инструмент, машината се използва за повърхностна обработка на различни по твърдост и вид материали, за постигане на различна степен на гладкост – от груба обработка до бляскава повърхност, за премахване на ръжда, на стари лакови покрития и други замърсявания.

В дърводелството този вид машини се използват за обработка най-вече на масивни, предимно иглолистни, греди, бичмета или дебели дъски (талпи) с цел получаване на декоративна релефна повърхност по посока на дървесните влакна, която силно подчертава естествената текстура на дървесината. Тази специфична обработка се прилага при осъвременяване на стари, столетни и повече къщи, за изкуствено състаряване на нов дървен материал, имитиращ стара дървена конструкция при изграждане на нови или ремонт на стари помещения, изпълнени в традиционен български стил и др.

В зависимост от вида на ролката, машината е отличен инструмент за почистване от ръжда, за шлифоване и полиране на изделия от цветни метали, стомана, включително и неръждаема. Може да се използва също така успешно за почистване на повърхности от бетон, мрамор и други видове естествен камък.

На външен вид Raider Pro RDP-BM01 наподобява мощна ъглошлайфмашина, предназначена за работа с две ръце. Редукторът обаче, е специално разработен за нея. Има изходящ вал с диаметър 19 mm и с работна дължина 100 mm, колкото е и дължината на ролката. Въртящият момент се предава от вала на цилиндъра посредством две шпонки с квадратно напречно сечение. Смяната на ролката става лесно и бързо – изважда се след развиване на фиксиращия винт.

Машината има специален предпазен щит, към който е захваната и предната ръкохватка. Двигателят е с мощност 2100 W. Честотата на въртене на работния инструмент може да се регулира плавно в диапазона от 700 до 3000 min¯¹ според вида на материала и обработката.

Изпробвахме машината за премахване на ръжда от силно ръждясал П-образен тънкостенен стоманен профил. Тя се справи с лекота, която би удивила всеки, който за пръв път взима такъв електроинструмент в ръце. С нея се работи значително по-бързо и по-качествено в сравнение с телена четка или ламелен диск за ъглошлайфмашина. Макар и по-бавно, машината се справи отлично и с отстраняване на здраво лаково покритие върху лист поцинкована ламарина.

Със съдържащата се в комплекта ролка машината тежи 4,20 kg.

Както можеше да се очаква, най-впечатляващото при тази машина е нейната цена – 139,98 лв. Показаната на снимката ролка струва 15,98 лв.

С две думи, моделът Raider Pro RDP-BM01 е финансово изгодна алтернатива за непрофесионални майстори да използват технология, която доскоро бе достъпна само за многократно по-скъпи професионални инструменти.

 

Права шлайфмашина RDP-DG01

Този модел също е машина, която обичайно се предлага в професионално изпълнение за съответстваща на класа цена. Този вид специализирани шлайфмашини са предназначени основно за индустриални производства. Използват се по-рядко, но за сметка на това, те са незаменими при обработване на места, недостъпни за останалите шлайфмашини. Като добавя този модел в продуктовата палитра Raider, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД открива възможност при достъпна цена и работилници, извън силно натоварените професионални дейности, да ползват този инструмент.

Машината се задвижва от електродвигател с мощност 500 W. Честотата на въртене е 28 000 min¯¹ и не се регулира. Диаметърът на цангата за захващане на работния инструмент е Ø6. Начинът на закрепване прави машината универсална. Освен с показаните тук инструменти Raider, тя може да работи с всички налични на пазара инструменти с този диаметър на опашката – различни по форма и материал шмиргелови камъни, телени четки, пластинчати дискове, ротационни пили за обработка на дърво, пластмаси и др. Инструментът се подбира според материала, мястото и вида на обработката – почистване на ръжда и стари лакови покрития, грубо и фино шлифоване, почистване на острите „мустаци“ по ръбовете на тръби и други криволинейни повърхнини, останали след рязане с ъглошлайфмашина и др.

На снимките се показани два комплекта инструменти Raider за работа с права шлайфмашина:

– Комплект ротационни пили (фрезери) за обработване на дърво, цена 3,66 лв.

– Комплект шмиргелови камъни за обработване на метали, цена 1,76 лв.

RDP-DG01 тежи 1,55 kg, а цената й е 89,98 лв.

 

Ексцентър шлайфмашина RD-RSA05

Накратко казано: компактна, елегантна и удобна за работа шлайфмашина с диаметър на шлифовъчния диск 125 mm. Двигателят е с мощност 450 W. Има всичко, което обичайно може да се пожелае – плавно регулиране на честотата на въртене на електродвигателя в диапазона 6000 – 11 000 min¯¹, торбичка за събиране на засмуканата през отворите на шлифовъчния диск и абразивния лист прах. Регулирането на честотата на въртене разширява палитрата от материали, които може да бъдат обработвани, позволява по-фино шлифоване или по-агресивно отнемане на материала от обработваната повърхност.

Закрепването на шлифовъчните листове става по класическия начин – чрез система „велкро“.

Това, което най вече отличава тази шлайфмашина от модели на други производители в този клас, е наличието на трета ръкохватка. Те я подвижна. Може да се завърта на 360˚ и фиксира в желаното положение. RD-RSA05 е единствената в своя ценови клас шлайфмашина, която има такава ръкохватка. Останалите две са основната ръкохватка и главата на машината, която е с удължена заоблена форма и еластично, удобно за ръката еластично покритие.

Машината тежи 1,75 kg, а цената й е 59,98 лв.В таблицата са дадени шлифоващи листове Raider с диаметър 125 mm и 8 отвора за засмукване на прахта.

 

Саблен акумулаторен трион RD-RS31

Трионът е замислен като акумулаторно захранван инструмент за рязане на сурова или суха дървесина в градината и домашната работилница. С подходящо за материала трионче той е способен да реже предмети от суха дървесина с дебелина до 100 mm, профили от алуминий с дебелина до 20 mm и от стомана – до 6 mm.

Захранва се с акумулаторна батерия с изходящо напрежение 12 V и капацитет 1,5 Ah. В зависимост от степента на натискане на пусковия бутон, честотата на движение на триончето може да се регулира в диапазона 0 – 3000 min¯¹. Ходът на движение на триончето е 15 mm.

С тегло 1,3 kg, компактна форма и удобна за държане ръкохватка, трионът позволява работа при държане с една ръка. Както и работа в различни пространствени положения.

Работи с триончета за саблен трион със стандартна S-образна опашка. Захващането им в буталния прът на машината е по класическия начин – чрез завъртане на фиксиращата гривна. Опората зад триончето е неподвижна. Трионът има индикатор, показващ наличния в батерията електрически заряд. В челото на инструмента е поставен светодиод, който осветява мястото на рязане.

Трионът се предлага в пластмасов куфар заедно с батерия (12 V, 1,5 Ah), зарядно устройство и едно трионче. Цената му е 99,98 лв.

Предлагат се триончета Raider в комплект по 2 бр. за рязане на дърво (с дължини от 150 до 240 mm), биметален за дърво и метал с дължина 225 mm и специализиран за метал, с дължина 225 mm.

Отделно се предлагат акумулаторни батерии с напрежение 12 V и капацитет 1,5 Ah и 2,0 Ah, както и зарядно устройство за тях.

Сабленият трион RD-RS31 може да работи с батериите за бормашините RDP-CDL27, RDP-CDL09, RDP-CDL26, както и с батерията на акумулаторната тресчотка RD-RW01.

Тук е мястото да споменем и една друга новост в продуктовата листа Raider – адаптор, чрез който акумулаторни батерии Raider с изходящо напрежение 12 V или 18 V, може да се използват като източник за зареждане през USB порт на акумулаторните батерии на телефони и други мобилни устройства. Цената му е 12,98 лв.

 

Верижен моторен трион 
Raider Pro RDP-GCS25

Машината привлича вниманието с външния си вид, както и с едно необичайно конструктивно решение на двата странично разположени предпазни капака. Единият покрива пусковия механизъм, а вторият – зъбното колело, което движи веригата и аварийния спирачен механизъм. Вместо обичайното изпълнение чрез шприцоване от пластмаса, и двата капака са изработени като прецизна отливка от магнезиева сплав, което несъмнено повишава тяхната здравина и защитни функции. Това особено се отнася за втория капак, който поема и натоварването от гайките, които фиксират неподвижно шината след опъване на веригата. За отбелязване е също така, че винтът за опъване на веригата е разположен отстрани, откъм капака, което улеснява работата и най-важното – ръката, държаща отвертката, се намира на безопасно разстояние от острите режещи звена на веригата.

Дължината на рязане на триона е 45 cm. Той се задвижва от едноцилиндров двутактов двигател с работен обем 52 cm³. Мощността му е 2,4 kW. Честотата на въртене на празен ход е 3200 min¯¹, а максималната – 10 500 min¯¹.

Веригата и водещата шина са специално разработени за намаляване до минимум на склонността към поява на т. нар. обратен удар. Той може да възникне при досег до дървото на веригата в областта на горната половина в края на шината. В резултат на това шината бива изхвърлена рязко нагоре, машината неконтролируемо се завърта в същата посока, което при движеща се верига може да причини нараняване или други непредвидени щети.

Трионът има помпичка за ръчно подкачване на горивото и смукач за стартиране при студен двигател. Въздушният филтър е изработен от нагъната на хармоника специална филтърна хартия. Той има голяма филтрираща повърхност, което позволява по-продължителна работа до неговата смяна поради замърсяване.

Този моторен трион има подобрена антивибрационна система. Свързването между двигателя и носещата рама на машината е изпълнено посредством четири еластични елемента, което способства за значително намаляване на нивото на предаваните на ръцете вибрации. Нивото на звуково налягане (LpA) е 94 dB, а нивото на звукова мощност (LWA) – 114 dB.

Верижният трион се продават с комплект инструменти за неговото обслужване, включително пила за заточване на веригата. Цената му е 249 лв. Теглото на триона с шина и верига (без гориво и масло) е 6,7 kg.

 

За допълнителна информация посетете сайта на марката Raider.

20 години марка RAIDER – подбрани електроинструменти от юбилейната палитра
от
кл.думи: ,
4,5 / 5 звезди
20 години марка RAIDER – подбрани електроинструменти от юбилейната палитра За многобройните почитатели на марката Raider и нови клиенти на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД годината ще се запомни с юбилейната серия подбрани машини Raider Pro Black Edition и над дузината нови попълнения в бързо набиращото популярност и признание на пазара семейство акумулаторни машини, ползващи една акумулаторна батерия – Raider Pro R20. Представяне на моделите: Raider Pro RDP-BM01, RDP-DG01, RD-RSA05, RD-RS31, Raider Pro RDP-GCS25

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото