В категории: 2020, автомобили, Актуални статии, Брой 11/2020, Градина, Инструменти

Най-мощните водоструйни машини от фамилията Raider

Сред многобройната палитра машини Raider, предназначени за работа предимно в дворната градина, от години се открояват водоструйните. Те са незаменими при дейности, свързани с почистване, изискващо водна струя с високо налягане. За работилите с водоструйна машина Raider едва ли е необходимо да се споменава, че подбрани модели са пример за съчетаване на технически решения, характерни за доста по-висок клас и съответно значително по-скъпи водоструйни машини, с цена, която ги прави особено подходящи за употреба в дворната градина. Още повече, ако в нея има и гараж или площадка за козметична поддръжка на автомобила.

Към момента се предлагат седем модела водоструйни машини с марката Raider. Един от тях, RD-GHPC06, е с бензинов двигател и очевидно е прицелен към друг пазарен сегмент. Останалите шест машини се задвижват от електродвигател – колекторен или асинхронен.

От тях избрахме два модела, които представят най-добре серията водоструйни машини Raider. Това са RD-HPC07 и RD-HPC08. Да изпробваме в двора на редакционната работилница избрахме най-добрия – RD-HPC08. Човешко е.

За улеснение на читателя техните основни технически характеристики и цени са дадени в таблицата.

Посочените в техническите паспорти стойности на максималното и работното налягане на водната струя и за двата модела впечатляват за машини в техния ценови клас. За RD-HPC07 те са 170/120 bar, а при RD-HPC08 – 195/130 bar. За да разширят обсега от приложения за измиване на различни по твърдост, здравина и степен на замърсяване повърхности, конструкторите са снабдили и двете машини с регулатор на налягането. Това позволява те да се използват успешно, както почистване, примерно, на силно замърсени настилки от каменни плочи в градината, така и измиване на дървени градински пейки, маси и други предмети, с чувствителна повърхност, която силната водна струя би повредила. Същото се отнася и за друго масово приложение на водоструйните машини в домакинството, лятното пране на килими и други текстилни изделия. С оглед на това им приложение и двете машини имат вграден резервоар за перилни или други почистващи препарати.

Вляво – RD-HPC07, вдясно – RD-HPC08

Машините са пригодени за работа при температура на водата до 40 ˚С. И двете имат трицилиндрови бутални, изработени изцяло от метал, водни помпи за високо налягане. Това позволява постигане на по-високо налягане на водната струя, осигуряване на по-голяма експлоатационна дълготрайност.

Управлението на електродвигателя става автоматично и се задейства при пускане и спиране на водната струя от пусковата ръкохватка (система „автостоп”). Това също е предимство, включително се пести електроенергия в паузите, когато машината не се използва.

Специално трябва да се отбележи, че освен от водопроводната мрежа, двете машини са способни да засмукват вода и от друг източник, примерно бидон. Свързването на захранващия с вода маркуч към водната помпа става чрез много удобната за работа „бърза връзка“. Във входящия щуцер на машината се намира воден филтър, който се почиства чрез измиване.

Двата модела имат добър дизайн, снабдени са с удобна за преместването им ръкохватка. Колелата им са с диаметър 210 mm. Имат бандаж от еластичен материал. Това улеснява придвижването на машината, включително при изтеглянето й по стълбища – стъпало по стъпало, вместо да се вдига и носи на ръце.

Впечатление прави конструкцията на пусковата ръкохватка и тръбата с дюзата, която придава на водната струя желаната форма – точковидна или плоска. Тя, както и тръбата в ръкохватката, към която се свързва маркуча, подаващ вода под високо налягане, са метални. Свързването помежду им става чрез куплунг от месинг с гумен уплътнител. Притягането става чрез нипел и гайка от същия метал. Свързването става лесно и бързо, уплътняването е сигурно, без при това да пречи на въртенето на тръбата с дюзата. Това позволява завъртане на плоската водна струя – от хоризонтална до вертикална и обратно.

По същия начин, чрез куплунг от месинг, изключително лесно, бързо и сигурно, без очакваното усилие, става свързването на маркуча за високо налягане към пусковата ръкохватка. И тук връзката позволява свободно въртене на ръкохватката спрямо маркуча и обратното. Този начин на свързване, характерен предимно за професионалните машини, е голямо удобство, защото улеснява развиването на маркуча от макарата и неговото изпъване без усукване. Лесно се избягва образуването на „бримки“ при издърпване от макарата, които при невнимателно опъване, може да предизвикат неговото повреждане.

Разпръскващата тръба завършва с комбинирана, изцяло метална дюза. Чрез завъртане на пластмасовата гривна, водната струята се регулира – плоска или точковидна.

Двете машини се доставят с пластмасов маркуч за високо налягане с дължина 5 m. Отделно се предлага такъв маркуч с дължина 8 m, както и прибор за разпрашаване на миещ препарат, най-често за безконтактно измиване на автомобила. Този метод за измиване е истинско блаженство за работещия, отпада необходимостта от използване на гъба и четка, които биха могли да надраскат повърхността на купето.

Освен описаното дотук, топмоделът RD-HPC08 има макара за навиване на маркуча, когато той не се ползва. Единият му край е свързан към водната помпа, а другият е свободен за свързване към пусковата ръкохватка. Това е значително удобство при работа с тази машина. Съществено негово предимство е също така, че помпата се задвижва от асинхронен електродвигател, който е по-мощен, по-тих и на практика не се нуждае от периодично обслужване.

Моделът RD-HPC07 е с колекторен електродвигател, няма макара за навиване на маркуча.

Най-мощните водоструйни машини от фамилията Raider
от
кл.думи: ,
4,7 / 5 звезди
Най-добрите водоструйни машини от фамилията Raider В статията са разгледани два модела, които представят най-добре серията водоструйни машини Raider. Това са моделите RD-HPC07 и RD-HPC08. И двете притежават редица технически решения и характеристики, присъщи на машини от доста по-висок ценови клас. Като ценово решение, моделите Raider са отлично решение за домашни цели.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото