В категории: 2020, Актуални статии, Брой 11/2020, Градина, Инструменти

Най-нови попълнения електроинструменти Raider Pro R20

Стартирала през януари 2019 г. с 9 модела електроинструменти и 3 литиево-йонни батерии с напрежение 20 V и капацитет 1,5, 2 и 4 Ah, серията Raider Pro R20 е най-бързо развиващата се, което означава и много добре продавана на пазара. Това е логично следствие на факта, че „Евромастер Импорт Експорт“ ООД сполучливо прилага, съобразено със спецификата на нашия пазар, практиката на световните производители на електроинструменти. Образно казано – „една батерия и множество инструменти, работещи с нея“.

Към момента фамилията Raider Pro R20 System разполага с пет батерии с напрежение 20 V и капацитет 1,5, 2, 3 и 4 Ah. Новост е батерията с капацитет 6 Ah, която има и светодиоден индикатор за контрол на наличния заряд. Към юли 2020 г. семейството Raider Pro R20 наброяваше 32 машини, като броят им продължава да расте.

Тук представяме някои от най-новите попълнения към месец ноември на юбилейната 20-та година от създаването на марката Raider.

 

Безчеткова ъглошлайфмашина 
RDP-SBAG20

Започвайки представянето на най-новите модели, попълнили семейството Raider Pro R20, мениджърът за марката Raider инж. Красимир Петков с подчертана гордост посочи новата акумулаторна шлайфмашина RDP-SBAG20. Предназначена за работа с две ръце, а при необходимост, държана и само с една, работеща с диск с диаметър 125 mm, тя попада в групата на най-често използваните малки шлайфмашини.

Веднага се набива на очи открояващият се надпис – BL Motor, което означава, че машината се задвижва от най-предпочитания към момента вид електродвигатели – безчетковите. За техните предимства многократно е писано в списанието, поради което тук ще се ограничим да припомним само, че с такъв двигател машината черпи значително по-икономично ток от батерията, съответно работи по-продължително време с едно зареждане. Безчетковите електродвигатели също така не се нуждаят от периодично сервизно обслужване.

Машината има електронна система за управление на електродвигателя, която осигурява плавен старт (плавно развъртане на диска) и предотвратява неволното му включване след аварийно изключване. Честотата на въртене на диска е 11 500 min¯¹.

Редукторната кутия е изработена от здрава магнезиева сплав. Машината е много удобна при работа, което се дължи най-вече на силно „вталената“ основна ръкохватка с обиколка от само 14 cm, както и на допълнителната ръкохватка, която може да се закрепва от трите страни на редукторната кутия. Основната ръкохватка е покрита с еластично гумено, удобно за държане, противоплъзгащо покритие. Същото се отнася и за допълнителната ръкохватка. Пусковият бутон е разположен върху тялото на машината така, че да попада под палеца на ръката.

Закрепването на диска става по класическия начин – със специална гайка и ключ. Също така класическо е и фиксирането на предпазния щат – чрез лостова система.

Въздухът, необходим за охлаждане на електродвигателя, се засмуква от два отвора, симетрично разположени в задния край на основната ръкохватка. За защита на двигателя от проникнали с въздушната струя по-едри частици, отворите имат филтри от фина метална мрежа, които лесно се почистват.

Цената на ъглошлайфмашината RDP-SBAG20, отнесена и към нейното качество, е без конкуренция на пазара – 119 лв. Тя е с около 60 лв. по-ниска в сравнение с най-близко стоящия по възможности модел с международно известна марка.

Едновременно с шлайфмашината е показана и друга новост в продуктовата гама на марката Raider – дискът Turbo. Това е свръхтънък, с дебелина само 1,5 mm, диск за рязане с диамантни зърна. Предназначен е за бързо и чисто сухо рязане на керамични изделия – фаянс, гранитогрес, порцелан, на керемиди, тухли и бетон. Предлага се с две големини: RD-DD21 с диаметър 115 mm и цена 5,98 лв., както и RD-DD22 с диаметър 125 mm при цена 6,68 лв. Според инж. Красимир Петков подобни дискове се продават обичайно на цени над 20 лв. Новите модели допълват гамата от 14 модела „диамантени“ дискове с марката Raider.

 

Акумулаторна коса RDP-SBBC20 Set

Към наименованието на този модел е добавена поясняващата думичка „комплект“ (Set), което означава, че машината се предлага в комплект с една батерия и зарядно устройство. За конкретния случай обаче, ще си позволим да разширим това понятие, като я наречем „комбинирана система“, което още по-точно представя тази нова, заслужаваща специално внимание придобивка към серията Raider Pro R20.

Макар и да се продава окомплектована като типична акумулаторна коса, по наше мнение, това е реализация на идеята за типична комбинирана система – задвижващ агрегат, в случая тяло с вграден в него безчетков електродвигател, захранван от външна акумулаторна батерия, основна ръкохватка с пусков и блокиращ електродвигателя бутони, тръба с допълнителна ръкохватка, към която се свързват различни работни инструменти – приставки. В случая, освен косата за косене на тревни площи, тази система включва още ножица за оформяне на висок жив плет и верижен трион за рязане клони и кастрене на високо разположени клони от земята.

В рамките на системата Raider Pro R20 това е рационално, икономически изгодно решение, което позволява на собствениците на сравнително малки градини да разполагат със закупени на изгодна цена няколко от най-необходимите ръчни електроинструмента за тяхното поддържане. Без да се вживяваме в ролята на оракул, отсега бихме предположили, че тази система ще придобие в бъдеще и други приставки.

Вече стана дума, че и тази машина Raider има най-добрия към момента вид двигател – безчетков, който няма колектор, нито износващи се, искрящи при работа четки. Машината има трипозиционен светодиоден индикатор, показващ наличния в батерията електрически заряд. Освен двете ръкохватки за държане и водене на машината при работа, е предвиден и презраменен ремък, който облекчава натоварването на ръцете. Валът, който предава въртящия момент от електродвигателя към работните инструменти, е твърд, което също е предимство.

В предния край на металната тръба се намира куплунг за присъединяване на работния инструмент.

Моделът RDP-SBBC20 Set се предлага във вариант на коса. Работният инструмент представлява тръба, която се свързва към тръбата на задвижващия агрегат. В другия й край се намира глава с редуктор, който предава въртеливото движение от твърдия вал на режещия инструмент. Стандартно косата се доставя с трилистен стоманен нож с диаметър 255 mm. Тя е подходящият инструмент за косене и рязане на жилава и сплъстена дива трева, на бурени, къпини, тръстика, трънлив жив плет и друга подобна растителност. Без натоварване ножът се върти с честота 7500 min¯¹.

За косене на култивирана градинска трева към редуктора се закрепва косяща глава с найлонова корда. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага богата гама от такива глави с полуавтоматично (при допир до земята) отпускане на нова корда, както и глави, предназначени за косене с парчета дебела корда. Широчината на косене с корда е 300 mm.

„Евромастер Импорт Експорт“ предлага добър избор от корди с кръгло и квадратно напречно сечение, с диаметри (дебелина) от 1,3 mm до 3 mm, подходящи за машини с електрическо задвижване. Освен тях се предлага и усилена корда с кръгло или квадратно напречно сечение (дебелина 2,4 mm), подходящи за мощни коси, както и специална корда с диаметри 3 – 4,5 mm, която е по-безшумна при работа – силно е намалено нивото на характерния при въртенето на кордата свистящ звук.

Косата има предпазен щит, който предпазва работещия от изхвърлени от режещия инструмент с голяма скорост камъчета и други твърди тела.

Дължината на готовата за работа коса е 1750 mm. Теглото на задвижващия агрегат с батерия 4 Ah е 3,05 kg, а на цялата коса – 4,65 kg.

Косата в комплект с трилистен стоманен нож, косяща глава с найлонова корда, акумулаторна батерия с капацитет 2 Ah и зарядно устройство, струва 249 лв.

 

Приставка ножица за оформяне на
 висок жив плет към RDP-SBBC20

За разлика от обичайния вид ножици за оформяне на жив плет, при които режещият апарат е директно свързан с редуктора, преобразуващ въртеливото движение от двигателя във възвратно-постъпателно на режещите гребени, тук те са разделени от дълга тръба. Тя е съставена от тръбата на задвижващия агрегат и тръбата на режещия инструмент. Общата дължина на така съставената свързваща тръба е 120 cm. Това позволява както странично обрязване, така и плоско подравняване на горната част при оформяне на висок жив плет.

Общата дължина на ножицата при изправен режещ апарат е 230 cm (185 cm от основната ръкохватка), а при сгънат под прав ъгъл, е 165 cm (120 cm от основната ръкохватка). Това означава, че стъпил на земята човек със среден ръст би могъл да обрязва странично плет на височина до около 360 сm, а откъм горната му част – на височина до около 300 cm.

Въртеливото движение от двигателя се предава към редуктора на режещия апарат чрез твърд вал, съчленен от валовете на задвижващия агрегат и на режещия апарат.

Дължината на режещия апарат на ножицата е 40 cm, колкото е и широчината на рязане. Плътно притиснати един към друг, двата режещи гребена се движат в противоположни посоки. Зъбите им са двустранно заточени. От едната страна на всеки гребен те имат типичната трапецовидна форма. От другата, зъбите са с капковидно закръглени върхове, чието предназначение е да прихващат и придържат клонките, което улеснява прерязването им. Разстоянието между всяка съседна двойка зъби е 20 mm.

Режещият апарат е монтират към редуктора в края на тръбата посредством шарнирин механизъм. Благодарение на това режещият апарат може да се наклонява в границите от –45° (посока нагоре) до +90° (надолу), както и да се фиксира в няколко междинни положения. Когато се работи в близост до земята, наклонът се задава така, че режещият апарат да приляга в равнината на обрязване – вертикална или хоризонтална. При работа на нивото и над главата режещият апарат трябва да приляга в средната и горната част на плета. Чрез завъртане на ъгъл, близък до 90°, се обрязва хоризонтално горната страна на плета. Наклонът се регулира и според отдалечеността на работещия от живия плет, от неговия ръст, при обрязване на съвсем нисък плет и т.н.

За транспортиране или продължително съхраняване, приставката ножица се отделя от задвижващия агрегат. Дължината на агрегата е 88 cm, а на ножицата, при сгънат към тръбата режещ апарат, 100 cm. Теглото на готовата за работа ножица за жив плет с батерия с капацитет 4 Ah е 5,30 kg.

Приставката ножица за жив плет струва 79 лв.

 

Приставка верижен трион 
към RDP-SBBC20

Тази приставка също така е измежду най-желаните и необходими инструменти за всяка малка овощна градина. Благодарение нея, стъпил сигурно на твърдата земя, човек може безопасно да реже сухи клони, да кастри дървета, да извършва плододаваща резитба на овошки на височина до около 3 m. Дължината на готовия за работа верижен трион е 195 cm. Въртящият момент се предава от двигателя на предавателна кутия посредством съчленен твърд стоманен вал.

Приставката представлява тръба, в чийто преден край е монтирана предавателна кутия, към която е закрепен режещият апарат – водеща шина и режеща верига. Тук се намира и резервоарът с масло за смазване на движещата се верига. Широчината на рязане на триона е 18 cm. Целият агрегат може да се завърта на 90°, като се застопорява в двете крайни и 3 междинни положения.

Опъването на веригата става чрез винт, чиято глава се намира на челото на предавателната кутия. Застопоряването на шината става чрез странично разположена притягаща гайка. Другият край на тръбата се свързва чрез куплунг към тръбата на задвижващия агрегат.

Теглото на готовия за работа трион е 4,85 kg. Приставката верижен трион струва 69 лв.

Още полезна информация. Описаните тук две приставки – ножица за жив плет и верижен трион, може да работят и с косите Raider, захранвани с ток от електрическата мрежа. Това са моделите: RD-EBC02, RD-EBC05, RD-EBC06 и RD-EBC07.

 

Верижен трион RDP-SCHS20

Този модел е вторият верижен трион, включен в серията Raider Pro R20. За първия – модела RDP-SBCS20, който се захранва едновременно от две батерии, осигуряващи му електрически ток с напрежение 40 V, работещ с безчетков електродвигател, вече е писано в списанието.

Трионът RDP-SCHS20В се захранва от акумулаторна батерия – за предпочитане с капацитет 4 Ah или 6 Ah. Той е с по-скромни възможности, съответно има и по-ниска цена – 109,98 лв. В комплект с акумулаторна батерия с капацитет 3 Ah и зарядно устройство, цената е 189,98 лв.

Дължината на откритата част на водещата шина е 25 cm, колкото е и максималната дебелината на рязане. Веригата е нископрофилна, специално разработена за работа с леки, включително с електрическо задвижване триони. Отличава се с намалена склонност към възникване на обратен удар, който би могъл да причини рязко изхвърляне нагоре на предния край на шината. Скоростта на движение на веригата е 5,6 m/s.

Механизмът за опъване на веригата улеснява и най-вече прави напълно безопасна тази операция. Както се вижда на снимките, чрез развиване и завиване на фиксиращия винт с голяма, черна пластмасова глава, шината се освобождава или се фиксира неподвижно. Чрез завъртане вляво или вдясно на оцветената в червено пластмасова гривна, механизмът, който тя задвижва, премества шината назад или напред. По този начин веригата се разхлабва или опъва. Освен че силно улеснява работата, този механизъм позволява по-лесно постигане на оптимална сила на опъване, което се отразява на рязането, както и на износването на веригата. Правилно опънатата верига реже по-бързо и по-безопасно, по-дълго ще служи вярно.

Отворът за наливане на маслото за смазване на движещата се верига се намира от горната страна на машината. Мястото е необичайно, ала за сметка на това улеснява операцията.

Предпазният механизъм на машината е класически – със стоманена лента, която обхваща и притиска силно въртящ се барабан. Задейства се механично от предпазния щит. Блокира движението на веригата до 0,12 s от задействане на защитата.

Има удобна за държане ръкохватка, в предната част на която се намират пусковия и блокиращият го бутони.

Теглото на триона без батерия е 3,05 kg. С батерия с капацитет 4,0 Ah, той тежи 3,70 kg.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Най-нови попълнения електроинструменти Raider Pro R20
от
кл.думи: ,
4,6 / 5 звезди
Най-нови попълнения 
електроинструменти Raider Pro R20 В статията са представени най-новите попълнения към все по-популярната серия акумулаторно захранвани ръчни електроинструменти Raider Pro R20.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото