Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Мощни стартерни устройства на DECA за запалване на двигатели

Преди година по това време, публикувахме статия, представяща една ценна придобивка за всеки шофьор на автомобил или по-голямо превозно средство – малко по размери стартерно устройство, способно да запали двигателя, когато в мразовита зимна утрин се окаже, че акумулаторната батерия е предала богу дух. Няма човек с бензин в кръвта, комуто да се е разминало това кошмарно и по правило, връхлитащо в най-неудобен момент, преживяване. Тази беда обичайно преследва предимно автомобилите с акумулаторни батерии в напреднала възраст, ала и сравнително новите, не са застраховани. Достатъчно е да се забравят за по-дълго запалени късите светлини или по-продължително време, габаритните. Както се знае, през зимата, алтернаторът на пренаситен с жадна за електроенергия електроника автомобил, често не смогва да поддържа батерията заредена в условията на градско движение.

Запалването чрез взимане на ток от зареден акумулатор на друг автомобил, също нерядко е премеждие. Да се намери отзивчив дарител, да са налични качествени кабели за свързване на акумулаторите, мястото да позволява доближаване на автомобилите на „кабел разстояние“.

Казаното обяснява, защо преди година приехме с голям интерес предложението да изпробваме в редакционната работилница първите три модела стартерни устройства на DECA: Fast 7K, Fast 10K и Fast 15K, които фирма „Ташев-Галвинг“ ООД бе пуснала на българския пазар. Интересът ни бе подсилен и от факта, че DECA S.p.A., чиято централа и основни производствени мощности се намират в република Сан Марино, е тясно специализирана в две основни производствени направления – заваръчни апарати и устройства за зареждане на стартерни и тягови акумулаторни батерии. Към тях се добавиха и стартерните устройства . За качеството на продуктите с марката DECA говори и фактът, че над 70% от тях се продават извън Италия.

Затова сега сме състояние да добавим и собствените си много добри впечатления, защото, както се знае, когато човек изпробва и лично се увери във възможностите и качеството на дадено изпипано техническо изделие, продукт на съвременните високи технологии, трудно устоява на изкушението да го добави в работилницата си, а в случая и към принадлежностите от първа необходимост в автомобила. Понеже този специфичен вид мерак е силно заразен, неколцина от приятелите ни също се сдобиха с такова устройство на DECA и на свой ред споделят задоволството си от тази придобивка.

Сега представяме новите стартерни устройства на DECA, разполагайки и с впечатленията, добити от едногодишен опит при работа с най-мощния доскоро модел, Fast 15K.

Към вече представените в списанието три модела стартерни устройства, отскоро „Ташев-Галвинг“ ООД предлага и още две, нови и за световния пазар, стартерни устройства на DECA, моделите Fast 20K и Fast 35K.

Основното им предназначение е същото – осигуряване на краткотраен високоенергиен токов импулс, който да подпомогне запалването на двигателя при изтощена акумулаторна батерия на превозното средство. Избягваме думата автомобил, защото двата нови модела се отличават именно по своята мощност, т.е. по възможността им да стартират двигатели с още по-голям работен обем и съответно мощност.

За модела Fast 35K това означава бензинови двигатели с работен обем до 8000 cm³ и дизелови с обем до 5000 cm³. Новите модели се добавят към вече утвърдените на пазара три устройства. Чрез тях DECA успешно разширява фамилията стартерни устройства и в посока на професионалните приложения при камиони и строителни машини.

Освен по основното си предназначение, подобно на по-малките модели, и тези са многофункционални. Те са чудесен външен източни за зареждане на литиево-йонни батерии на различни мобилни устройства.

Тези, както и всички останали от този вид стартерни устройства, са предназначени само за аварийно стартиране на двигателя при необходимост. Те подпомагат изтощената батерия при запалване на двигателя. Щом това стане, устройството се откача от електрическата система на превозното средство.

И двата нови модела имат USB изходи (5 V) за захранване на външен консуматор при сила на тока 1 A или 2,1 A. Всеки от комплектите съдържа необходимите за свързване кабели с различни по големина куплунги USB.

Устройствата имат вградено фенерче с мощен светодиод. Те имат три режима на светене – с постоянна и две мигащи, аварийни светлини.

 

Deca Fast 20K

Стартерното устройство Fast 20K се отличава на външен вид от вече представените в списанието модели на DECA най вече по големината си. Затворено е в здрава пластмасова кутия, чиято големина не затруднява съхраняването му дори и в жабката на автомобил. Теглото му е 650 g. Доставя се в подходяща за съхраняването му здрава малка чанта. В нея се намират още зарядното устройство, стартерните кабели и USB кабел.

Устройството е предназначено за стартиране на превозни средства с акумулаторни батерии (WET – AGM – GEL) с напрежение 12 V. Подходящо е за стартиране на бензинови двигатели с работен обем до 6000 cm³ и дизелови двигатели с работен обем до 4000 cm³.

То има вградена литиево-йонна херметична батерия с капацитет 20 000 mAh. Способно е в продължение на до 3 s да подава пусков ток със сила 600 A, като пиковата му стойност може да достигне 2000 A.

В режим на стартиране на двигателя максималната изходяща енергия, измерена в интервала от 3 s (J-BME3s), която Fast 20K подава към стартера, е 12 000 J.

Както вече стана дума, устройството има два USB изхода за зареждане на литиево-йонни акумулаторни батерии на преносими устройства – телефони, таблети и т.н., с ток с напрежение 5 V и сила 1 A или 2,1 A. Зарядното устройство зарежда батерията за 7 часа.

 

Deca Fast 35K

Този модел засега е най-мощният от фамилия стартерни устройства на DECA. Предназначено е за стартиране на бензинови двигатели с работен обем до 8000 cm³ и на дизелови – до 5000 cm³. Може да се използва при превозни средства с акумулаторна батерия (WET – AGM – GEL ) с напрежение 12 V или 24 V.

Вградената литиево-йонна херметична батерия е с капацитет 35 000 mAh. В продължение до 3 s може да подава пусков ток с напрежение 12 V и сила 700 A или 500 A, при напрежение 24 V. Максималният пусков ток е 3000 А при напрежение 12 V и 2000 А при 24 V. Максималната подадена енергия при стартиране на двигателя в интервала от 3 s (J-BME3s) е 20 000 J.

Устройството има два USB изхода за зареждане на литиево-йонни акумулаторни батерии при напрежение 5 V и сила на тока 1 A или 2,1 A. Има и изходящ куплунг по стандарта за автомобилна запалка за захранване на външни устройства с прав ток с напрежение 12 V и сила до 10 A.

Устройството има LCD дисплей, който отчита степента на зареждане на батерията, показва избраното напрежение на батерията – 12 V или 24 V. Ако това не стане автоматично, поради силно разредена батерия, устройството се подпомага чрез натискане на нарочен бутон. Устройството сигнализира за готовността си да подаде ток към стартера. На дисплея се изписват предупредителни съобщения: при допир между щипките и даване накъсо, при свързване с разменени полюси, при задействане на защитата на устройството след 3 неуспешни опита за запалване на двигателя.

Батерията се зарежда за 7 часа със зарядното устройство, включено в комплекта.

Теглото на устройствата е 2,7 kg.

 

Последователността за запалване на двигателя със стартерните устройство на DECA е онагледена на схемата:

1. Двете щипки на устройството се свързват – червената към положителния полюс на акумулаторната батерия, а черния – към маса.

2. След като устройството подаде сигнал за готовност (според модела), следва интервал от 30 s за извършване на запалването.

3. Стартерът на автомобила се включва в продължение на до 3 s.

4. Ако двигателят не запали от пръв път, се изчакват 15 s и операцията се повтаря.

5. Ако и този път двигателят на тръгне, целият цикъл се повтаря, след изчакване от 2 min за зареждане и охлаждане на устройството.

Интервалът от 30 s е достатъчен за запалване на колата от сам човек. Времето стига и за подгряване на свещта при дизелови двигатели.

 

Повече информация за портативните стартерни устройства на DECA може да намерите в магазина на „Ташев-Галвинг“ ООД, както и да пазарувате от него.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото