В категории: 2020, Актуални статии, Брой 12/2020, Градина, Инструменти

Акумулаторна овощарско-лозарска ножица RAIDER RD-PSH01

В края на юбилейната 20-та годишнина на марката RAIDER, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД поднесе на нейните почитатели ценен коледен подарък – новата акумулаторно задвижвана овощарско-лозарска ножица RD-PSH01. Този вид ножици са известни също и като лозарски. Освен при резитбата на лозята, навярно тяхното най-натоварващо приложение, те са абсолютно задължителния ръчен инструмент за всяка овощна градина, за всеки двор.

Не само професионалните овощари и лозари познават до болка изтощителната работа с механична ръчна ножица, пък била тя и от най-скъпите професионални модели. Това е тежък, отмаляващ ръката, физически труд. За непривикналия на подобни физически упражнения човек и поддържането на домашната градина вече е предизвикателство.

Затова хората отдавна са измислили за всеки механичен инструмент, негов двойник, задвижван от двигател. При ръчните инструменти, най-често, електродвигател.

Заслужава да се отбележи, че при овощарските ножици „електрификацията“ настъпи най-късно, след навлизането на акумулаторните батерии като източник на енергия. Освен това вграждането на електромотор, редуктор и задвижващ подвижната режещата челюст механизъм, на електронна платка за управление, а в някои модели и акумулаторна батерия, в малогабаритен ръчен инструмент, е огромно техническо предизвикателство.

Затова акумулаторно захранваните овощарско-лозарски ножици и досега основно са производство на ограничен брой водещи производители на професионални инструменти. Съответстващи на класа им цените варират от около 1200 лв. за модели, с поставена в тялото сменяема батерия, способни да режат клонки с дебелина до около 25 mm, до истински „динозаври“ с цени 2000–2800 лв., чиито батерии се носят в раница на гръб или окачени на колан. Такива ножици са способни да режат клони и стебла с дебелина до 35 mm, а някои дори и до 45 mm.

В долния край на ценовата скала се намират няколко модела ножици с цена до около 160 лв., предназначени за работа в домашната цветна градина, при които електромоторчето повече подпомага усилието на ръката.

Казаното дотук, плюс опита ни от тестване и представяне в списанието на ръчни акумулаторни ножици, обяснява защо приехме с много голям интерес предложението да изпробваме първата акумулаторна овощарска ножица с марката RAIDER – модела RD-PSH01. Опакована като за подарък, ножицата се предлага в елегантна картонена кутия в комплект с две батерии, зарядно устройство, гаечен ключ, отвертка, тубичка тънко машинно масло и малък бруст за фино заточване на режещите челюсти.

При тегло с батерията 750 g и удобно за обхващане и държане с ръката тяло, покрито с еластична материя, както и с добре балансирана маса между режещия агрегат, в единия му край е батерията, в другия, ножицата е удобен, позволяващ продължителна работа инструмент.

RAIDER RD-PSH01 e приспособена за рязане на клони с дебелина до 25 mm, колкото позволява разстоянието между разтворените докрай челюсти. Силата на рязане позволява на ножицата да се справя с лекота със сурови и сухи клони на дървета и храсти с различна твърдост на дървесината. За отбелязване е, че задвижващият подвижната челюст механизъм е със зацепени едни с друг стоманени зъби, което позволява много бързо, рязко, прерязване и също така бързо разтваряне на челюстите. Това решение осигурява също така здравина и висока износоустойчивост на механизма. Налице е сериозна предпоставка ножицата да се използва в режим на натоварена, продължаваща с часове работа с висока производителност.

Втората предпоставка за използване на ножицата в режим на продължително натоварване, пестеливо използване на електроенергията в батерията, както и липса на необходимост от периодично сервизно обслужване, е нейният безчетков двигател.

Накрая остана ключовият въпрос за продължителността на работа с ножицата RAIDER RD-PSH01. Всъщност ограничение няма, защото тя се доставя в комплект с 2 литиево-йонни батерии с изходящо напрежение 12 V и капацитет 2 Ah.

По данни на производителя акумулираният в батерията електрически заряд позволява работа в продължение на около 4–4,5 часа.

Батерията влиза и се застопорява сигурно в гнездо, намиращо се в задния край на ножицата. Зарежда се от зарядно устройство, което се свързва директно към извадената от инструмента батерия.

Ножицата има трипозиционен LED индикатор, който показва степента на наличния в батерията електрически заряд. До него се намира и миниатюрен бутон за включване и изключване на захранването.

Понеже продължителността на работа е от ключово значение за възможностите на всеки акумулаторно задвижван инструмент, решихме да потвърдим заводската информация. След рязане в продължение на 2 часа, почти без прекъсване на различни по дебелина и твърдост, свежи и изсъхнали клони, ножицата не показваше абсолютно никакви признаци на изтощение. Индикаторът показваше 50% наличен заряд, с което ни подканяше за поне още 2 часа работа без смяна на батерията. Студеното и мъгливо време обаче убедително ни отказа да продължим с тестването. Машината издържа, човекът, не.

Изводът от двучасовата работа е, че ножицата с лекота се справя с различни по вид на дървесината клонки с дебелина до 25 mm. Единствено при изсъхнали парчета от издънки на ясен и клонки от дрян с тази максимална дебелина, ножицата на няколко пъти се запъна. Ала се справи след повторно натискане на спусъка, при което довърши започнатото половинчато зарязване. Опитахме да срежем същите твърди клони с професионална ръчна механична ножица. При максимален натиск върху дръжките на ножицата, успяхме да срежем едва до около средата.

По информация от производителя режещите челюсти са изработени от устойчива на износване закалена стомана, а режещите им ръбове са специално заточени за намаляване на усилието при рязане. Доброто заточване се потвърждава и от лекотата, с която ножицата реже, както и от гладкия чист срез без смачкване или разкъсване на дървесните влакна. Това е от голямо значение за бързото заздравяване на нараненото място, когато се извършва регулираща растежа, плододаваща или подмладяваща резитба.

При необходимост, след време, износената и неподлежаща на поредно заточване подвижна челюст се подменя, за което сервизите на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД осигуряват необходимите резервни части. Отделно може да се купи и нова батерия за ножицата.

Принос за пригодността ножицата да се използва в режим на продължителна работа има и безконтактният механизъм за включване на електродвигателя. Задействането на релето става чрез подвижен постоянен магнит, а не чрез механичен микропревключвател.

Понеже нееднократно стана дума за възможностите на ножицата за работа в условията на натоварен, продължителен режим на работа в обширни насаждения, допълваме, че тя, както и останалите електроинструменти RAIDER, се ползва с 3-годишна гаранция от производителя.

Ножицата е обезопасена срещу нежелано задействане. Включването на захранването става чрез микро бутонче. Ножицата се „отключва“ след двукратно натискане на спусъка. Челюстите се разтварят, при което инструментът издава предупреждаващ звук. Подвижната челюст реже само, докато спусъкът е натиснат. Неговото отпускане, моментално прекъсва рязането и челюстта се връща в изходно положение. При по-продължително натискане на спусъка, челюстите се затварят и ножицата се изключва.

Впечатленията, допълнени и затвърдени от придобития при тестването опит, потвърдиха първоначалното впечатление, че акумулаторната ножица RAIDER RD-PSH01 е също така отличен коледен или новогодишен подарък за всеки по-сериозен овощар, лозар и градинар.

Цената на ножицата в комплект с 2 батерии и зарядно устройство е 249,98 лв. При отделна покупка цената на батерията е 39,98 лв., а на зарядното устройство – 14,98 лв.

За допълнителна информация посетете сайта на RAIDER.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото