Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Универсален шаблон на Wolfcraft за ремонт на дървени стълби

Обичайно решение при малките еднофамилни къщи и вили е разполагане на междуетажната стълба в по-голямо помещение, примерно хола на първия етаж. Така се пести жилищна площ, а и тя може да стане разнообразяващ интериора декоративен елемент. Такова решение масово се среща при вилните къщурки, изградени преди 30 и повече години, основно по метода на семейната, колегиална и приятелска задруга, в рамките на програмата за „самозадоволяване“ на населението. Причината – наложеното десетилетия наред законово ограничение до 60 m² застроена площ във вилните зони за простосмъртни.

Като елемент на интериора, най-често стоманобетонното стълбище, биваше обличано с дървена обшивка. Поради ограничените възможности за избор, най-често стъпалата и челните дъски се правеха от иглолистна дървесина, сравнително мек и не особено траен на изтриване и надиране материал.

При стъпала, изработени от дебели талпи (4–5 cm), е възможно обновяването им да се извърши чрез премахване на старото подово защитно декоративно лаково покритие чрез изцикляне, последващо шлифоване и ново лакиране. Проблемът е в премахването на старото лаково покритие, което за лентова шлайфмашина е почти невъзможна задача, защото лентата, буквално за секунди, се запълва и става негодна за работа.

Решението при такива случаи е използването на тясно специализиран, рядък инструмент, какъвто е фрезата за отстраняване на лакови покрития Metabo LF 724 S. Притежаването й се оправдава при професионално използване, а като добавим още лентова, ексцентър- и делта- шлайфмашини, също необходими за извършване на ремонта, сметката само за техника, набъбва доста.

При по-интензивно износване на стъпалата и малката им дебелина, поставянето на нова обшивка става неизбежно. На пазара се предлагат различни износоустойчиви, с красива текстура, дървесни материали (широки дъски и плочи), подходящи за подови настилки. Малката им дебелина ги прави подходящи и за ремонт на дървена стълба, чрез „обличане“ на старите, здраво закрепени стъпала, без да се налага тяхната цялостна подмяна.

При прави стълби, разкрояването на новите стъпала обичайно не представлява проблем. Такъв и то немалък, възниква при ъглови или вити стълби, при които стъпалата имат различна от правоъгълна форма. В такива случаи всяко ново стъпало трябва да бъде изрязано и напасвано на мястото си, така че плътно да покрие старото. Както и да се остави тясна фуга откъм стената или носещата колона, примерно.

Поради това всяко от новите стъпала, трябва да се изработва индивидуално, точно по мярката на старото с евентуална надбавка в широчина.

За такива именно случаи немската компания Wolfcraft предлага набор, позволяващ създаване на място на шаблон, с който се снема точната форма, необходима за изработване на всяко ново стъпало. У нас той се предлага от фирма „Ташев-Галвинг“ ООД, официален дистрибутор на Wolfcraft за България.

Наборът съдържа 15 тънки стоманени шини с надлъжни прорези и различни дължини. Те се свързват здраво една с друга чрез крилчати гайки и винтове, които преминават през прорезите. Комплектът е подходящ за снемане на формата и изработване на стъпала с дължина до 120 cm. Чрез подбиране на шини шаблонът може да копира формата при различни чупки, както и заоблени изрези на стъпалото. Свързаните едно към друго най- къси шини позволяват оформянето на кривини.

Комплектът съдържа също така пластмасови елементи, чрез които се задава широчината на разширителната фуга между стъпалото и ограждащата стена или друг елемент на строителната конструкция. Има и два шаблона с подвижна опора за определяне на широчината на стъпалото, така че челната му част да стърчи на желано разстояние от челната дъска на стъпалото под него.

Използването на комплекта за създаване на шаблон, следващ точно контура на ремонтираното стъпало, е показано чрез поредицата от снимки.

1. Шаблонът първоначално се сглобява, като според контура се използват подходящи на дължина шини. Гайките се притягат леко. Дъговидният участък на стъпала при вити стълбища се „заснема“ чрез последователно свързване на най-късите шини.

2. и 3. Към шините, задаващи контура на шаблона откъм ограждаща стълбата стена и челната дъска на стъпалото, се закрепват с гайки дистанционни пластмасови елементи, чрез които се осигурява еднакво широка разширителна фуга. Впоследствие тя се запълва със запазващ еластичността си пълнител на фуги за подови настилки с подходящ цвят. На същата снимка се вижда и шаблонът с подвижно рамо, който се закрепва към шината. С него се определя широчината на стъпалото, така че да остане място за перпендикулярно залепената допълнителна част, увеличаваща широчината на челото.

4. Така подготвеният грубо шаблон се намества и напасва окончателно на мястото, което впоследствие ще заеме новото стъпало. Винтовете се притягат, за да се запази формата му.

5. Когато се обновяват и челните дъски на всяко стъпало, широчината да стъпалото трябва да бъде съобразена с дебелината на новите, с широчината на летвата, която визуално увеличава дебелината на стъпалото, плюс междина от 3 mm, която служи за компенсиране при евентуални термични разширения или свиване на материала.

6. На снимката е показана регулировката на единия от двата шаблона с подвижно рамо, чрез които се задава необходимата широчина на стъпалото.

7. След като всички регулировки бъдат окончателно завършени, а крилчатите гайки – добре притегнати, така полученият шаблон е готов за използване при очертаване на новото стъпало. Вижда се, че за допълнително подсигуряване срещу разместване и промяна на формата му, шаблонът е допълнително подсигурен чрез две напречно разположени, фиксирани с гайки шини.

8. С помощта на така подготвения шаблон върху дървесната плоча се очертава точно контура на новото стъпало.

9. За рязане по права линия е повече от желателно циркулярният трион да се води по предварително точно фиксирана водеща шина. Закръглените странични кантове се изрязват с прободен трион, като при необходимост кривината окончателно се оформя чрез изпиляване и шлифоване.

10. Накрая сглобеното ново стъпало се поставя точно на мястото си и силно се притиска, за да прилепне плътно върху старото. Показано е нанасянето на лепилото за дърво по контура на стъпалото и чрез вълнообразна линия в останалата част от повърхността му.

Изчаква се времето, необходимо за втвърдяване на лепилото, преди стълбата да стане годна за ползване.

 

Подробна информация за предлаганите у нас инструменти и приспособления на Wolfcraft  може да намерите в електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото