В категории: Брой 3-4/2010, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Сухо строителство

„Спарки Елтос“ на изложението „Българска строителна седмица“

Като първосигнална реакция, породена от икономическата криза, редица фирми–производители най-напред орязват рязко от бюджета си за маркетинг, колкото и незначителна част от общите им разходи да е той. Така те буквално изчезват от рекламния пазар, пораждат усещане за нестабилност у партньорите си, а клиентите им постепенно ги забравят. Именно маркетинговата политика по време на криза е един от признаците, които отличават големите и далновидно управлявани фирми от останалите.

„Спарки Елтос“ несъмнено принадлежи към първата група, което може да се проследи десетилетия назад във времето при тоталното налагане на фирмата на българския и руския пазар, а след това в Германия и редица други държави от Западна Европа и останалите континенти. „Спарки Елтос“ бе и единственият голям производител на електроинструменти, който участва в проведеното през март т.г. най-голямо и представително изложение за строителство, строителни материали, машини и технологии „Българска строителна седмица“.

Тук е редно да кажем, че и на силно оределия откъм изложители технически панаир в Пловдив миналата есен „Спарки Елтос“ също не изневери на традициите си и въпреки кризата не ограничи участието си, а представи най-голямата колекция от ръчни електроинструменти по време на панаира.

С оглед на специализацията на „Българска строителна седмица“ единственият български производител демонстрира на щанда си подбрана колекция от електро- и пневматични инструменти с широко приложение за довършителни и ремонтни работи в строителството. Бяха представени най-успешните и най-продавани модели, утвърдили марката със своята производителност, ергономичност и дълготрайност при силно натоварени режими на експлоатация. Не липсваха и други успешно наложили се в практиката електроинструменти, специализирани за обработка на дърво, които също имат своето място при строително-ремонтните дейности.

Най-силно бяха представени двете групи машини, с които най-често се свързва марката Sparky Professional – машините за пробиване и къртене (бормашини със и без ударно действие, електромеханични перфоратори и къртачи), и ъглошлайфмашините, от които към момента се предлагат общо 41 модела. Именно тези две групи машини, водещи към най-ранното производство на завода в Ловеч отпреди повече от 20 години, са изградили пиедестала на марката, а в държави като Русия например имат голям принос за формиране на авторитета на България, като държава със значителен технически потенциал.

Не случайно най-често от тези две групи машини на всеки технически панаир в Пловдив биват награждавани отделни модели или цели нови фамилии. Така например на панаира през 2009 г. със златен медал бе отличено новото семейство ъглошлайфмашини Sparky Professional – моделите MB 1010, MB 1300 и MB 1600 (C/CPA), а по-предната година златото отнесе MBA 2600P. Със златни медали са отличавани редица от перфораторите и къртачите, които и днес са измежду най-успешните на пазара в сектора на професионалните инструменти. За разлика от микроелектрониката, където моделите се сменят на всеки шест месеца, а при микропроцесорите – през година, при електроинструментите възможностите за усъвършенстване са в много голяма степен изчерпани и моделите на водещите производители запазват пазарното си присъствие често години наред. По-продължителното задържане на пазара е сигурно доказателство за качествата на дадена хилядократно изпитана в практиката и безапелационно доказала качествата си машина.

Затова през последните години промените са предимно в областта на ергономията и повишаване на безопасността на работещия и околните. Така например на изложението „Българска строителна седмица“ за пръв път бе показана най-новата модификация при ъглошлайфмашините Sparky Professional – въвеждането на специална конструкция на предпазния щит. Това е направено в изпълнение на влезлите в сила от 1.12.2009 г. в ЕС още по-високи изисквания за безопасност при ъглошлайфмашините. Новите норми се съдържат в директивата EN 60745-2-3 и са задължителни за всички производители, които продават машините си в страните от ЕС.

При по-старите модели шлайфмашини най-често се използват две системи за фиксиране на предпазния щит – чрез пристягане около шийката на машината с винт и гайка или чрез лостов механизъм. Първият начин изисква малко повече време за развиване и повторно завиване на винта. И при двата начина неподвижното застопоряване на щита е в резултат на триене.

Проблемът произтича от това, че от една страна, завъртането на щита в положение да осигурява максимална защита и неговото неподвижно фиксиране трябва да става възможно най-лесно и бързо. От друга страна, фиксирането на щита трябва да бъде напълно сигурно, така че той да не се завърта на повече от 90° вследствие на ударите от разхвърчалите се парчета при счупване на диска.

Новата система на закрепване на предпазния щит на ъглошлайфмашините Sparky Professional изпълнява и двете изисквания. По периферията на шийката на щита има пръстеновидно разположени щамповани вдлъбнатини, в които влиза върхът на палеца на лостов механизъм. При неговото повдигане щитът е освободен и може да се завърти до необходимото за осигуряване на безопасна работа положение. След отпускане, под въздействие на силна пружина, палецът влиза в съответната вдлъбнатина и сигурно фиксира щита срещу превъртане в случай на удар.

И тъй като говорим за мерки за повишаване на безопасността при работа с ъглошлайфмашините, ще добавим още, че моделите на „Спарки Елтос“ се предлагат със специална антивибрационна предна ръкохватка, която е в състояние да погасява с около 40% предаваните на ръката вибрации.

Сред изложените на щанда перфоратори бихме откроили модела BP 330CE, също отличен със златен медал на панаира в Пловдив. Това е много успешно продавана машина, която съчетава ниско тегло (3,7 kg) с енергия на удара, която може да се регулира в границите 1,5–5 J, а в режим High power достига 6 J. Съответно BP 330CE може да пробива в бетон отвори с максимален диаметър 30 mm, като препоръчителният диаметър за оптимална работа е 24 mm. С боркорона пробива в бетон отвори с диаметър до 80 mm, в дърво максималният диаметър на пробиване е 30 mm, а в стомана – 13 mm. Мощността на електродвигателя е 900 W и в комбинация с редуктора се осигурява максимален въртящ момент 60 Nm.

Това, което силно впечатлява всеки, изпробвал макар и за няколко минути перфоратора, е силно сниженото ниво на вибрациите, които се предават на ръцете чрез двете ръкохватки. Това е постигнато чрез специално взетите конструктивни мерки за поглъщане и намаляване на нивото на предаваните от машината вибрации. Наред с познатата вече антивибрационна предна ръкохватка, каквато се използва и при шлайфмашините, задната също има специална конструкция. Тя е подвижна, като долният ù край е закрепен шарнирно към тялото на машината, а горният – посредством еластичен елемент (амортисьор), съставен от спирална пружина и каучукови елементи. Тази конструкция е изключително ефективна.

Електродвигателят има силно повишена износоустойчивост, двойна изолация на намотките, защита срещу претоварване, лагерите са сигурно уплътнени срещу проникване на прах. Четките се самоизключват, когато достигнат определена степен на износване.

Бихме насочили внимание и към още един „златен медалист“ – ударния чук K 306Е, който също е много успешна машина. Той се отличава с необичайно висока енергия на единичния удар (6 J) при твърде ниско тегло – само 3,4 kg. По този изключително важен показател в момента на появата си на пазара този модел бе световен рекордьор. Къртачът е предназначен за работа с инструменти (шила, секачи, каналокопатели и др.) със захват SDS Plus, което е стандарт за този теглови клас. Същевременно според енергията на удара машината попада в по-горния клас машини със захват на инструмента SDS Max.

Честотата на нанасяне на ударите може да се регулира плавно в границите 0–3200 minˉ¹ (без товар), с което се подбира оптималният режим на работа в зависимост от това какъв материал и какво се кърти. Необходимо е да се знае, че при по-голямо по обем къртене на строителни материали къртачът, като специализиран инструмент, определено е по-ефективен и дълготраен от универсалния перфоратор. Това с най-голяма сила важи и за K 306Е, при който веднага прави впечатление силно удължената форма на машината и особено дългата ù шийка. Това е продиктувано от специалната конструкция на патронника, който захваща и в който се движи опашката на инструмента. Липсата на въртеливо движение е позволила на конструкторите да удължат значително челюстите, които обхващат опашката. В резултат на това допирната повърхност е увеличена, воденето е по-сигурно и по-точно, а износването на патронника значително по-малко в сравнение с комбинираните перфоратори.

Вниманието на посетителите неизбежно привличаше и колекцията от акумулаторни отвертки и бормашини, сред които бихме откроили модела с литиево-йонна батерия Sparky Professional BR 10,8 Li. По наше убеждение, добито след многомесечно тестване в редакционната ни работилница, бормашина с такава големина, тегло и мощност, захранвана с литиево-йонна батерия, е оптималният избор за всяка работилница, била тя професионална или любителска, като е способна да извършва над 85–90% от задачите, които биха възникнали по безударно пробиване на отвори и завиване на винтове. Максималната големина на въртящия момент при завиване на винтове в мека дървесина с BR 10,8 Li е 18 Nm. Машината е подходяща за завиване на винтове с диаметър до 6–7 mm. Комплектът съдържа две батерии с капацитет 1,6 Ah, което позволява да се работи без прекъсване.

Новост в продуктовата листа на „Спарки Елтос“ представляват ниско оборотните шлайфмашини от серията Acrobat, моделите SM/А 712CE и SM/А 717CE, както и ниско оборотната полираща машина PM 1212CE. Шлайфмашините Acrobat са предназначени за шлифоване на повърхността на облицовъчни плочи (гипсокартон или гипсофазер) след тяхното китване. След закрепване на плочите фугите между тях и отворите над винтовете задължително се запълват и шпакловат със специален пълнител. Често се прилага и цялостно шпакловане на повърхността на облицовката, което гарантира, че след боядисване няма да прозират петна от основата. Тези машини многократно ускоряват шлифоването на облицовките от плочи на гипсова основа, силно облекчават физическото натоварване на работещия, рязко се намалява отделяната в околното пространство прах. Те могат да бъдат използвани също така за фино шлифоване на гипсови шпакловки, както и за шлифоване или отстраняване на стари лакови покрития. В комбинация с диск с диамантени зърна те се превръщат в инструмент, подходящ за шлифоване и почистване на мозаечни подови настилки.

Показаните на изложението два модела са първите от това семейство. Те се различават един от друг по дължината на машината – 120 cm и 170 cm. Дължината е подбрана така, че да може да се обработва пълната височина на стените, както и таванът на височина до 340–350 cm, без да се налага ползване на стълба или скеле.

Машините се задвижват от колекторен двигател с мощност 750 W, а връзката между редуктора и работния орган – въртящия се диск, се осъществява чрез намиращ се в пръта гъвкав вал. Чрез промяна на честотата на въртене на електродвигателя дискът се върти с честота 350–1400 minˉ¹. Електродвигателят има електронно управление, което поддържа постоянна честотата на въртене при промяна на натоварването в широки граници, както и осигурява плавно развъртане на диска.

Работният диск е монтиран шарнирно към края на тръбата, което осигурява възможност за странично наклоняване. Така дискът може да се нагажда към обработваната повърхност, да приляга с цялата си повърхност върху нея, без да се налага на работещия да заема неудобни за тялото пози.

Шлифоването на гипсови плочи и шпакловки, а също и на мозаечни покрития причинява отделянето на голямо количество прах. Ето защо са взети специални мерки възможно най-голяма част от прахта да бъде задържана, засмукана и събрана в прахосмукачка – например Sparky Professional VC 1220, VC 1430 MS и VC 1650 MS. Работната област над и около работния диск е затворена в кожух с гъста четка по периферията, който ограничава до минимум разпръскването на прахта в околното пространство. От него тя се засмуква през гъвкава тръба, преминава през металната тръба и през щуцер в горния ù край навлиза в маркуча на прахосмукачката.

Всяка от машините Acrobat работи с набор от различни работни инструменти – дискове за закрепване на шлифовъчни листове, пластмасови и метални четки, дискове с диамантени зърна за груба, средна и фина обработка, полиршайби от кече, агнешка кожа и др. Така може да се постигне желаното крайно качество на обработваната повърхност.

Моделът Acrobat CMW 715CE е предназначен за работа във водна среда. Машината е специализирана за почистване и шлифоване с диамантени дискове и четки на подове и стени с облицовка от мраморни и гранитни плочи, на мозайки, различни видове замазки и твърди шпакловки на циментова основа.

„Спарки Елтос“ предлага и машини със същото предназначение, но с пневматично задвижване – моделите SM 10 и SM 15. Те работят с въздух под налягане 5,5/6,5 bar и се използват предимно при работа в среда с висока влажност и протичане на вода. Те са особено подходящи за почистването на корпусите на малки и средни по големина плавателни съдове.

Разновидност на описаните шлифоващи машини са моделите PM 1212CE и SM 1212CE. Те използват същите работни инструменти, като дискът е закрепен директно към вала на редуктора, а не посредством прът и гъвкав вал. Машината е предназначена за шлифоване и полиране на различни твърди подови настилки, но също така успешно може да се използва за шлифоване, полиране и пастиране на купето на превозни средства. Мощността на електродвигателя е 1200 W, а честотата на въртене на работния диск се регулира в границите 240–1250 min̄̄¹. Максималният диаметър на диска с диамантени зърна е 180 mm. Посредством щуцер предпазният кожух се свързва към прахосмукачка.

На строителното изложение не липсваше и друга новост в производствената програма на „Спарки Елтос“ – устройството SPARCUT за рязане на плочи от стиропор. Всъщност това са два модела – стационарен и преносим, чийто режещ инструмент е съпротивителен проводник, който се нагрява от електрически ток с ниско напрежение (12/36 V).

Стационарното устройство реже плочите под прав или друг предварително избран ъгъл. Особено ценна е възможността му да изрязва повече или по-малко тънък слой от плочата, успоредно на лицевата ù повърхност, когато се налага тя да бъде изтънена, за да лежи в една равнина със съседните. Широчината на прерязване на плочата може да бъде зададена чрез ограничител, което прави работата по-лесна, по-точна и по-бърза, когато се налага разкрояване на повече плочи при еднаква широчина. Приспособлението също така изрязва канали с V- или П-образно напречно сечение, необходими за преминаване на тръби или покриване на други неравности на основата под плочите. Приспособлението реже плочи с максимални размери 100х200 cm.

Преносимото устройство се използва за рязане на мястото, което се облицова, т.е. на скелето. Използва се предимно за правене на изрези, необходими за заобикаляне на препятствия, каквито са ребрата на покривната конструкция при стрехата. И двете приспособления режат напречно плочи с дебелина до 200 mm.

На щанда на „Спарки Елтос“ не липсваха и необходимите за повечето от машините работни инструменти, между които различни големини SDS Plus твърдосплавни свредла, шила и длета, каналокопатели, дискове с диамантени зърна за рязане на бетон и керамични изделия, глави с диамантени сегменти за шлифоване на бетон и мозайка, циркулярни дискове за рязане на дърво, ножове за ръчни електрически рендета, боркорони, шини и вериги за верижни триони и др.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото