В категории: Брой 5-6/2007, Градина

Ръчни моторни коси и храсторези

Във всяка градина има места, които са недостъпни за косачката за трева. Това са участъците по периферията на тревната площ, най-често оградена с каменен или от бетонни елементи бордюр, в непосредствена близост до огради, постройки, пейки, дървета, декоративни храсти и други препятствия. Те са запазена територия за друг вид машини за косене на трева – тримерите и моторните коси. Идиличната картина на мъж, повалящ дъхави тревни откоси с широк размах на косата, вече може да се открие единствено в литературната класика и живописта, описващи селския бит отпреди десетилетия. За добро или зло съвременният косач не може да придобие покрай работата си здравата мускулатура и добре тренираните гъвкав кръст и гръб, защото от него се иска само да държи в ръце и да движи с минимално усилие своята моторна коса. Бързаме да отбележим, че първото съприкосновение с тази машина е особено вълнуващо за хора, които имат някакъв опит и спомен от работата с обикновена механична коса, която изисква физическа сила и издръжливост, а и немалко придобито в практиката умение. Да не говорим за редовното клепане и заточването на косата с бруст. Моторната коса не само удивително лесно се справя с обикновената градинска трева, но със същата лекота коси всевъзможни бурени и растения с по-дебели и жилави стъбла, а с циркулярен диск, тя поваля почти без усилие всякакви храсталаци и дръвчета с диаметър на стъблата няколко сантиметра. Този вид коси са единственият механизиран инструмент, който позволява бързо и лесно почистване на големи площи, обрасли с храсталак, отлично допълват верижните триони при почистване на гората, много добре се справят и с леторастите около дървесните стволове. Същото важи и за иначе недостъпни силно обрасли с треви, бурени и храсти участъци около пътищата с неравен терен и често срещащи се камъни и други твърди предмети.

Когато става дума за добре поддържана тревна полянка пред дома, достатъчен е някой от електрическите тримери на Viking, като моделът TA 400 дори не се нуждае от електрически кабел, защото се захранва от акумулаторна батерия с капацитет 1,7 Ah. Във всички останали случаи обаче, да не говорим за обраслите с диворастяща трева и храсталаци неравни поляни, горски терени или крайпътни ивици, решението е моторна косачка. Тук на сцената естествено излиза с едни гърди напред лидерът в производството на верижни триони – немската фирма STIHL. Това е съвсем логично, защото и трионът, и косата се задвижват от миниатюрен двигател с вътрешно горене. Следователно, който владее изкуството да прави отлични двигатели за своите триони, със същия успех ще се справи и с производството на качествени моторни коси.

Всяка моторна коса има бензинов двутактов или четиритактов двигател и глава с редуктор и предпазен щит, към която се закрепва режещият инструмент (глава с корда, метален нож или циркулярен диск). Те са свързани помежду си с дълга тръба, през която минава гъвкав вал, предаващ въртеливото движение от вала на двигателя до редуктора в главата.

Според основното си предназначение и свързаните с това мощност, тегло, режещи инструменти и дебелина на рязаните стебла машините на STIHL се делят на две големи групи. Машините от първата група се наричат коси, защото се използват за косене на паркова и диворастяща трева. Те работят с корда, пластмасови или метални ножове. Тази група включва моделите от FS 38 до FS 250.

Втората група машини, чието наименование ще побългарим, като ги наречем храсторези, се използват за косене на гъсти, жилави, диворастящи треви и бурени, храсти и тънкостеблени дръвчета. Не бива да се бъркат с храсторезите, специализирани за подрязване и оформяне на декоративни храсти.

Машините използват два типа бензинови двигатели – двутактови и по-модерните четиритактови хибридни STIHL 4-MIX, които работят с двутактова горивна смес и съчетават предимствата на двата вида двигатели. Те имат повишена мощност, по-голям въртящ момент и по-бързо се форсират при необходимост от висока честота на въртене. Нямат отделна смазочна система, свързана с периодична подмяна на маслото в картера, конструкцията им е олекотена, отличават се с опростено обслужване и лесно запалване. В допълнение нивото на шума при тях е по-ниско, значително по-ниска е и емисията на вредните съставки в изгорелите газове. Така че при възможност за избор, предимствата очевидно натежават към този вид двигатели.

Засмукваният от двигателя въздух се филтрира през сменяем филтриращ елемент с повишена дълготрайност. Част от двигателите имат карбуратори със специален компенсаторен механизъм, който поддържа нормално съотношение на гориво-въздушната смес, независимо от замърсяването на въздушния филтър. Това позволява машината да работи нормално, докато задръстването на филтъра достигне до 80% от неговата повърхност.

Преобладаваща част от двигателите на STIHL имат специална система за улесняване на запалването. При двигателите със системата STIHL ElastoStart в ръкохватката за изтегляне на въжето e вграден пружиниращ механизъм, който ефективно поема и омекотява ударите, предаващи се по въжето при развъртане на двигателя, докато стартира. По-мощните модели имат автоматично действащ декомпресионен вентил, който намалява степента на компресия в цилиндъра в пиковите моменти, когато буталото преминава през горна мъртва точка. По този начин се улеснява запалването на двигателя и се намалява силата за опъване на въжето.

Моделите с повишен комфорт при работа са снабдени с изпитаната при верижните триони стартова система STIHL ErgoStart. При нея изтегляното въже не завърта директно коляновия вал на двигателя, а първоначално натяга механизъм с плоска пружина, който спомага за завъртането на вала. В резултат силата, необходима за издърпване на въжето, значително намалява, силно се ограничават тласъците, предавани по въжето по време на превъртане на вала. Вместо с едно рязко издърпване на голяма дължина от въжето, запалването може да стане с няколко къси издърпвания.

Храсторезите (от FS 300 до FS 550) имат четириточкова антивибрационна система, която силно редуцира предаваните на ръцете вибрации, породени от двигателя и режещия инструмент.

Най-леките модели имат ръкохватка за едната ръка, а другата държи специално оформена шийка, на която се намират и бутоните за управление на двигателя. Повечето модели имат двойна ръкохватка за двете ръце. При тях машината се окача на специална сбруя (презраменен ремък), която поема теглото ù, а ръцете само направляват косата по време на работа. Така се работи при минимална умора и натоварване, а машината се движи по-лесно, по-плавно и по-точно. Всички необходими за управляване на двигателя елементи са вградени в една от двете ръкохватки. Тя може да се премества според предпочитанието на работещия.

Избор на машина

Към момента се предлагат 43 моторни коси и храсторези с марката STIHL и 6 модела електрически тримери Viking. Възможностите за избор са твърде широки, а ние ще се фокусираме само върху косите и храсторезите STIHL, които за момента се предлагат в България.

Най-малката коса е моделът FS 38. Това е лека, тежаща само 4,1 kg машина (без гориво и режещ инструмент) с мощност 0,65 kW. Работи с найлонова корда и глава AutoCut. Подходяща е за косене на трева по краищата на малки затревени площи и на други недостъпни за косачката места – около дървета, пътеки и други предмети.

В ниската област на спектъра по мощност се предлагат още три модела, които имат по-големи възможности за косене – отново в малки градини за лично ползване. Това са FS 45 C-E, FS 55, FS 55 C-E. Моделите с буквата Е в наименованието имат система за улеснено запалване STIHL ErgoStart. Мощността и на трите модела е 0,75 kW, като първият тежи 4,3 kg, а другите два съответно 5,0 и 5,2 kg. FS 45 C-E работи с еластична корда и глава AutoCut или с глава с три режещи ножа от пластмаса (PolyCut). Докато FS 45 C-E има почти същото приложение като FS 38, но с повишени възможности, FS 55 C-E значително по-добре се справя с трудна за косене трева – прегоряла, полегнала, прорасли плевели, коприва и други подобни растения, включително и тънки храсти. Косата работи с няколко вида глави с корда, с пластмасови ножове, а също и с метални двулистни, четирилистни ножове или дискове с 8 режещи зъба. В съчетание с удобната ръкохватка за държане с две ръце и възможност за окачване на сбруя, това е машина, която може да се справи с преобладаващите потребности за косене при сравнително малки затревени площи в градината.

Моделът FS 80 е предпочитана, многократно доказала възможностите си коса, която може да се справя и с по-тежки задачи – косене на значително по-големи по площ терени от трева, намираща се в различно вегетативно състояние, през различни бурени и плевели, до почистване на обрасли с храсталак места. Справя се дори и с тънки дървесни стебла. Ползва целият набор от режещи инструменти, описан в края на статията. Машината тежи 5,2 kg, мощността ù е 0,95 kW. Системата за пускане на двигателя е STIHL ElastoStart.

Косите FS 120 и FS 130 са с мощност 1,3 kW и 1,4 kW, а теглото им е съответно 6,3 kg и 5,9 kg. По-ниското тегло на FS 130 при по-голям обем на цилиндъра и по-висока мощност се дължи основно на двигателя STIHL 4-MIX. И двете коси имат антивибрационна система на окачване. Предназначени са за косене на големи площи, обрасли с всякакъв вид треви, във всяко състояние, на жилави бурени и храсти, включително и на тънки дървесни стебла. Използва голям набор от режещи инструменти.

От групата на храсторезите у нас се предлагат моделите FS 350 и FS 480. Това са машини с голям запас от мощност, способни да се справят с най-тежки задачи при косене и почистване на големи по площ терени, обрасли с дива растителност, трънаци и гъсти храсталаци. FS 480 е машина, специализирана в почистване на големи територии, обрасли с храсталаци и дървесна растителност с неголям диаметър. В техническата документация на STIHL така и не успяхме да намерим точни данни за максималния диаметър на рязане с циркулярен диск, освен препоръка да не се режат стъбла, по-дебели от 2 cm. Собственият ни опит показа, че с добре заточен ситнозъбест циркулярен диск машината с лекота се справя и с по-дебели (4–5 cm) стъбла, което зависи и от твърдостта на дървесината. При рязане на дебели стъбла обаче трябва да се работи със силно повишено внимание поради опасността от възникване на обратен удар, когато се реже в областта на обозначения във всички ръководства като забранен за рязане сектор на диска.

FS 350 е с мощност 1,6 kW при тегло 7,3 kg, докато за модела FS 480 тези показатели са 2,2 kW и 8,1 kg. И двете машини имат антивибрационни системи и система за запалване на двигателя STIHL ElastoStart. Първата машина се доставя окомплектована с метален нож, а втората – с циркулярен режещ диск.

Режещи инструменти

Подобно на останалите машини при косите и храсторезите ефективността на работата зависи от правилния подбор на режещия инструмент, което се извършва според вида на растителността, която се коси или реже. Те може да бъдат обособени в пет групи.

За косене на трева се използва специална еластична корда с дебелина от 1,6 mm до 3,3 mm. Тя може да бъде с кръгло, квадратно или петоъгълно напречно сечение. Произвежда се и корда с кръгло сечение, по чиято повърхност има оформен спираловиден канал. При въртенето си тя завихря въздушния поток, който я обтича, в резултат на което се намалява чувствително предизвикваният при въртенето ù звук. Кордата е навита в режещата глава, от която се подават два диаметрално разположени края. При удар на кордата в твърд предмет, тя се къса, защото е гъвкава и не се чупи, както би станало със стоманен нож. След това в зависимост от конструкцията на главата се изтегля ново парче корда – на ръка или автоматично, и косенето продължава.

За косене на бурени в стадий на ранна вегетация се използват както глави с корда, така и глави с трилистов нож от пластмаса. Неговите остриета са евтини и се сменят лесно и бързо.

За растителност в напреднала вегетация са подходящи стоманени ножове с две или четири режещи остриета, а също и циркулярни дискове с 8 и 40 зъба.

За тръстика и подобна на нея растителност, тръни и храсти подходящият инструмент са стоманените ножове с две и три остриета, а също и дискове с остри зъби.

За изрязване на храсти и тънки дървесни стъбла се използват циркулярни дискове, включително и с твърдосплавни пластини на зъбите.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Ръчни моторни коси и храсторези”

goran | юли 26th, 2011 at 6:00 pm

Здравейте!
Колебая се между два модела моторни коси Stihl FS 87 и Stihl FS 130. Много нещо изчетох за тях, но не мога да разбера, защо едната е с гъвкав вал, а другата с твърд вал.
Бих искал да науча повече за това, каква е идеята на инженерите, някои модели коси да ги правят с гъвкав вал? Защо например, не правят всички моторни коси само с твърд вал?
Причината за моето колебание е именно тази, дали инженерската идея за гъвкавия вал (жилото) е, при удар на ножа в нещо нежелано (пън, камък), гъвкавият вал да може да поеме, да обере удара и да предпази машината от счупване.
Защо по-мощните моторни коси ги правят с твърд вал и риска от скъсването на твърдия вал дали е по-голям в случай, че ударим неволно ножа в пън или камък?
Моторните коси с твърд вал по-уязвими ли са откъм счупване в сравнение с гъвкавия вал.
Просто не знам!
Shtil FS 130 ми харесва повече, защото е по-мощна моторна коса, но ме притеснява това, дали е по-уязвима откъм счупване в сравнение в модел Stihl FS 87 която е с гъвкав вал.
Кой вид е по-удачен за косене на трева и груба растителност?
Бих се радвал ако получа някакво компетентно мнение!
Поздрави: Митко

„Направи сам“
За отговор потърсихме специалист на „Андреас Штил“ ЕООД.
1. Твърдият вал е по-скъп за производство от гъвкавия. Гъвкавият вал е направен от оплетени стоманени нишки и има кръгово сечение, а твърдият е от стоманена сплав има квадратно сечение е и минава през няколко технологични обработки. Това с какъв вал е моторната коса – определя с какви работни органи ще може да бъде комбинирана при работа и какво ще бъде нейното приложение. Циркулярният диск с плосък зъб, който реже дървета с диаметър до 7 cm например е аксесоар, който е подходящ само за коси с твърди валове. Затова ценово – FS 87 е по-евтина от FS 130. Гъвкавият вал позволява използването само на глави за косене с корда, ножове за косене и дискове за трева с 8 или 40 зъба, но не може да задвижи храсторезни дискове с плосък (делтовиден) или остър (циркулярен зъб).

2. След работния орган и преди вала има редукторна глава със зъбна( пиньонна) предавка. При евентуални удари на ножа в нежелани предмети, това е мястото където настъпва повредата. В такива случаи по-често се подменя самата предавка и/или някой лагер, но има случаи, когато цялата глава трябва да бъде сменена, защото технологичните отвори във вътрешността й са наранени или износени.

3. Всяка една моторна коса над модела FS 130 или професионален храсторез (например – FS 350, FS 480) е с твърд вал, което позволява използването на пълната гама от режещи инструменти + възможност за допълнителни приставки (не случайно към FS 130 се предлага гамата аксесоари – глава за фрезоване на почва, глава за кастрене на клони и т.н.), тъй като валът е достатъчно здрав, за да задвижва тези приставки.

4. Зависи какво се има предвид под „Трева и груба растителност“ :
1. Трева, бурени, коприва, къпини, малинаци и дървесни издънки с диаметър до 2 cm могат да бъдат изрязвани и с най-обикновен тристранен нож (или както го наричат работниците почистващи растителността покрай пътищата „на Щил Мерцедеса“). Косата FS 87 е напълно подходяща за тази работа.
2. Ако към изброените растения се добавят още шипки, джанки, всякакви други храсти, дръвчета и издънки с диаметър до 7 cm вече е необходима „тежката артилерия“ машини и диск с плосък зъб. Тези дискове може да работят с FS 130 или по-мощни храсторези, но не и с FS 87.

И още:
Технологични и ценови различия. Двете коси, които са повод за колебание при избора имат различно приложение. Затова имат и различна конструкция на валовете. Разбира се има и клиенти, които искат да надхитрят техниката – купуват FS 87 и монтират циркулярен диск на тях, пренебрегвайки изричните указания на производителя. Тъй като дискът е по-тежък от останалите работни органи и при рязането на стебла на дръвчета води до по-голямо натоварване на гъвкавия вал, той започва леко да „бие“ вътре в тръбата и да трие монтирания около него пластмасов кожух, който служи за центриране на вала. Това за съжаление води до стопяването на този кожух и блокиране на вала вътре в тръбата. Последствията не са много трудни за отстраняване, ала са свързани с извънгаранционен ремонт за сметка на клиента, използвал машината не по предназначението й.
Моят личен съвет при избора на моторна коса или храсторез е добре да се прецени какви терени ще се косят и най-вече какво расте на тях. Ако става дума за двор обрасъл с бурени и тук там единични шипкови храсти, например, то FS87 е повече от достатъчно мощна машина. Освен това една -две шипки могат да се отрежат и на ръка. Но, ако теренът е обрасъл с храсталаци от шипки, джанки и друга подобна растителност, тогава вече трябва да се избере FS 130 или по-мощна машина.

Николай Георгиев,
Сервизен специалист на „Андреас Штил“ ЕООД

Пламен Пенчев | юли 29th, 2012 at 6:24 pm

Добър ден,от официален ваш доставчик закупих моторен храсторез STIHL FS87 .Работеше без забележки с единствено извършен реглаж на въздушния дебит от сервизния специалист в магазина. Проблема е че въздушния филтър (фибъра) се зацапва с горивна смес.Притеснително ли е,подлежи ли на реглажи и към кого да се обърнем.Моля помогнете със съвет. Поздрави: Пламен
„Направи сам“: Консултирахме се със специалистите на представителството на „Андреас Штил“ у нас. Те препоръчват при четиритактови двигатели да се извърши реглаж на клапаните след първите 100 часа работа. Това се прави в оторизиран сервиз.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2007, Градина

Ключови думи


 
към началото