В категории: Актуални статии, Брой 3-4/2010, Инструменти, Ремонти, Строителство

Моторни ъглошлайфмашини STIHL

Че работилницата не може без електрическа ъглошлайфмашина, туй го знае всеки майстор, бил той любител или професионалист. В зависимост от вида на извършваната работа и най-вече от дебелината на рязаните материали от стомана, бетон, облицовъчни плочи от естествен камък, керамика и други се подбира и мощността на машината. При най-големите от тях мощността на електродвигателя достига до 2600 W, а най-големият диаметър на диска, с който работят преносимите електрически ъглошлайфмашини, е 230 mm. Това лимитира и максималната дълбочина на врязване на диска – 70–75 mm при нов диск в зависимост от машината.

Това, което е достатъчно за една шлосерска или автомонтьорска работилница, за предприятие за производство на метални конструкции, при монтиране на тръбопроводи и др. подобни дейности, е крайно недостатъчно за голямото строителство, било то високо или подземно, като тук включваме и ремонта на различни бетонни или с асфалтово покритие пътни настилки. Задачите по принцип са същите – рязане на стоманобетон, камък или керамика, на големи стоманени профили, на тръби от стомана и чугун, но разликата е в мащабите и натоварването на машината. Към тази група дейности задължително трябва да добавим рязането на дебели пътни настилки, задача, която е непостижима и за най-мощните електрически ъглошлайфмашини.

Затова в строителството се използват ъглошлайфмашини с бензинов двигател, които за строителя са също така жизнено необходими, както обикновената ръчна ъглошлайфмашина за майстора в работилницата. Освен че са значително по-мощни и работят с по-големи дискове, тези машини не се нуждаят от електрическо захранване, поради което не се налага използването на допълнително усложняващ работата и силно натоварващ цената на оборудването подвижен електрогенератор. Това, че не работят с електрическо захранване в строителството, често носи още едно много голямо предимство, когато машината се използва във влажна среда, включително при наличие на водни пръски или опасност от избиване на вода. В редица случаи при рязане на бетон и особено на пътни настилки с асфалт рязането се извършва „на мокро“, като това дава още едно значително предимство на машините с бензинов двигател.

Те намират също така широко приложение при извършване на различни спасителни дейности, изискващи мощна техника за рязане – спасителни операции при земетресения и други природни бедствия, пожари, пътни и железопътни катастрофи и т.н.

С две думи, когато в строителството се говори за ъглошлайфмашина, със сигурност става дума за машина, задвижвана с бензинов двигател. И тъй като именно двигателят е най-същественият компонент във всяка механично задвижвана ръчна или стационарна машина, логично е да се предположи, че водещият световен производител на задвижвани с бензинови двигатели машини за работа в гората и градината, немската фирма STIHL, е лидер и в производството на моторни ъглошлайфмашини. Това действително е така и машините с характерните за марката цветове – бяло и оранжево, от години може да се видят на всеки по-голям строителен обект, при ремонта на пътни съоръжения и настилка. Като се има предвид отчайващо разнебитеното състояние на българските пътища и пътни съоръжения, ако държавата най-сетне се захване да ги ремонтира както трябва, навярно STIHL ще трябва да работи няколко години поред само за България, за да насмогне с доставката на необходимата за тази титанична работа техника. Това в рамките на шегата, макар че както се знае, във всяка шега се съдържа много, при това често и тъжна, истина.

Към момента в нашата страна се предлагат и четирите модела моторни ъглошлайфмашини, които STIHL предлага на световния пазар. Същото важи и за различните допълнителни приспособления, които значително разширяват производствените възможности на машините, правят работата по-спорна – по-производителна и по-лека. Два от моделите STIHL, TS 410 и TS 420, заместват познатия на строителите допреди около година модел STIHL TS 400. Бихме ги определили като олекотени версии, заимствали всички успешно изпитани технически решения на двойката по-мощни ъглошлайфмашини – STIHL TS 700 и TS 800. Тези две машини са изключително успешни и поради това се задържат на пазара с минимални модификации вече цели пет години. Това само по себе си е сигурен атестат за високо качество и изключителна издръжливост на тези машини, защото строителството не прощава и много бързо изхвърля от пазара всичко, което не е най-добро.

Понеже четирите машини имат редица общи характеристики, ще направим опит да ги класифицираме. По мощността на двигателите има две обособени групи – моделите STIHL TS 410 и TS 420 имат двигател с вътрешно горене с работен обем 66,7 cm³ и мощност 4,4 к.с. (3,2 kW). Първата работи с диск с диаметър 300 mm, а на втората дискът е с диаметър 350 mm. Съответно втората ъглошлайфмашина е и малко по-тежка – 9,6 kg срещу 9,4 kg за машината с по-малкия диск. Максималната дълбочина на рязане с диск Ø300 е 100 mm, а при диаметър на диска 350 тя достига 125 mm.

Втората двойка машини, моделите STIHL TS 700 и TS 800, имат двигател с работен обем 98,5 cm³, който развива мощност 6,8 к.с. (5 kW). Първата работи с дискове с диаметър 350 mm, а втората – с дискове с диаметър 400 mm. Дисковете с диаметър 400 mm режат на дълбочина до 145 mm.

И четирите модела имат двутактови бензинови двигатели 2-MIX, разработка на STIHL, които се характеризират с много добра мощност и голям въртящ момент в широк диапазон на честотата на въртене. Те имат голяма дълготрайност, лесно се стартират, а грижите по обслужването им са минимални. За тези двигатели и друг път е ставало дума на страниците на списанието, когато сме разглеждали различни верижни триони и машини за работа в градината. Тези двигатели се отличават също със силно намаленото съдържание на вредни съставки в изгорелите газове, което напълно удовлетворява високите изисквания (степен II) на задължителните предписания на ЕС.

Това постижение в най-голяма степен се дължи на подобреното изгаряне на горивната смес, което пък се отразява и на икономичността на двигателя. Двигателите 2-MIX са с около 20% по-икономични в сравнение с обикновените двутактови двигатели и това никак не е за подценяване. Известно е, че при двутактовите двигатели при движение на буталото надолу едновременно с изхвърлянето на изгорелите газове от цилиндъра започва и неговото пълнене с прясна горивно-въздушна смес от картера на двигателя. При двигателя 2-MIX обаче буталото при движението си надолу едновременно с гориво-въздушната смес засмуква и чист атмосферен въздух. Той се въвежда в цилиндъра така, че да образува въздушна преграда между вече изгорелите газове и изтласкваната от буталото и сгъстявана горивна смес, преди тя да бъде запалена. Предназначението на тази въздушна преграда е да не допуска смесване на част от прясната горивно-въздушна смес с изгорелите газове и заедно с тях да бъде изхвърляна в атмосферата, без да изгори. Така се предотвратява, от една страна, преразходът на гориво, а от друга страна, околното пространство не се замърсява с неизгорели бензинови пари.

Запалването на машините е силно улеснено благодарение на системата ElastoStart Plus с вграден демпфериращ механизъм в ръкохватката на стартовото въже. За лесното пускане на двигателя спомага и автоматичният декомпресионен вентил, който намалява степента на компресия в цилиндъра в пиковите моменти, когато буталото преминава през горна мъртва точка. По този начин се улеснява запалването на двигателя и се намалява силата за опъване на въжето.

Карбураторите имат специален компенсаторен механизъм, който поддържа нормално съотношение на горивно-въздушната смес, независимо от замърсяването на въздушния филтър. Това позволява машината да работи нормално, докато задръстването на филтъра достигне до 80% от неговата повърхност. Двигателят има и ръчна помпичка за подкачване на горивото, която улеснява запалването на двигателя, след като продължително време машината не е била използвана и нивото на горивото в поплавковата камера е спаднало.

Моторните ъглошлайфмашини работят в изключително тежки условия поради обилното отделяне на прах от рязания материал. Тя съдържа огромно количество твърди, силно абразивни частички с голям диапазон от големини. Попаднали в цилиндъра на двигателя заедно с необходимия за горенето въздух, те за съвсем кратко време ще го повредят и направят негоден за експлоатация. Ето защо основно изискване на всяка моторна ъглошлайфмашина е да има възможно най-ефикасна система за очистване на постъпващия в карбуратора въздух.

И четирите машини на STIHL имат специално разработена многостепенна филтрираща система, която освен това има способността в голяма степен да се самоочиства, поради което продължителността на работа между две подмени на филтриращите елементи е значително удължена. Това от своя страна улеснява и опростява поддръжката на машината, а и се икономисват средства за закупуване на филтриращи елементи.

Преди да достигне карбуратора засмукваният от двигателя въздух се очиства на три степени. Първата степен представлява специален циклонен филтър за предварително грубо очистване на въздуха. Той отстранява около 80% от съдържащите се в него твърди частици, като по този начин значително се удължава дълготрайността на двата хартиени филтъра, намиращи се след него по пътя на въздушния поток. В циклонния филтър, под въздействието на центробежните сили, твърдите частички изхвърчат по допирателната на посоката на движение на завихрената въздушна струя и биват изхвърлени обратно в околното пространство, без да се събират и да задръстват филтриращите елементи. Този филтър не изисква обслужване, защото в него няма сменяеми филтриращи елементи. След нето във въздушната струя са останали само най-фините твърди частички, които поради нищожната си маса не са уловени и отделени в циклонния филтър. Втората степен на очистване на въздуха се извършва от филтър с нагънат хартиен елемент. Благодарение на предварителното очистване и голямата му повърхност този елемент има няколкократно удължена дълготрайност и се сменя четири пъти по-рядко от досега използваните подобни филтри. Последната степен на очистване на въздуха се извършва от финия филтър.

И четирите модела са конструирани като ръчни машини, с които се работи, като се държат с две ръце. За да се намали до минимум натоварването на работещия от неизбежно генерираните от двигателя и въртящия се диск вибрации, са взети редица конструктивни мерки за тяхното поглъщане и намаляване на нивото, което се предава на ръцете. За целта всяка от машините има антивибрационна система с еластични елементи, прекъсващи твърдата връзка между двигателя и редукторната кутия, от една страна, и от друга, тялото с основната ръкохватка и допълнителната ръкохватка.

Много често този вид машини се използват за рязане на хоризонтално разположени плочи от бетон или пътни настилки. В тези случаи по правило се работи, като машината се монтира върху специална количка. Така натоварването от машината се поема от колелата на количката, а за работещия остава само да я направлява и води по линията на рязане и да управлява двигателя с изведените върху ръкохватката командни органи. При така монтираната машина нивото на вибрациите, които се предават на ръцете, вече е под 2,5 m/s², което според действащите към момента стандарти в ЕС е напълно безопасно и не налага ограничаване на работния цикъл с прекъсвания за отпочиване на ръцете. Към количката може да се монтира също така ограничител на дълбочината на рязане, както и водач за паралелно водене.

Всички машини са пригодени за мокро рязане, при което се увеличава производителността и се намалява износването на диска. При този начин на работа силно се намалява и количеството на отделената в околното пространство прах. Когато се работи с монтирана върху количка машина, самата количка е пригодена за поставяне на пластмасов резервоар с вода, която по гъвкав пластмасов маркуч се стича до мястото на рязане. При работа на ръка за подаване на водата в зоната на рязане се използва специален съд с бутало, което нагнетява въздуха над водата, а той от своя страна я изтласква по гъвкав маркуч.

Както се знае, успехът на една работа зависи както от машината, така и от работния инструмент. Понеже моторните ъглошлайфмашини са предназначени за тежък режим на работа, от много голямо значение е оптималният избор на режещия диск.

STIHL предлага широк набор от дискове за рязане – диамантени и карбофлексни. Първите се използват за рязане на асфалт, различни по твърдост бетони, включително стоманобетон, керамични материали, естествен камък. В зависимост от вида на рязания материал се използват дискове с обозначение A 5/40/80, B 5/40/60/80 и S 80. Карбофлексните шайби са подходящи за рязане на стомана, чугун, алуминий и други цветни метали, на асфалт и твърди скални материали – основно естествен камък.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото