Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Професионални отвертки и битове на Wera

Макар и прост наглед, отвертката е инструмент, който крие немалко секрети, поради което изработката ù е съвсем нелесна работа. От отвертка до отвертка може да има огромна разлика, която обаче остава скрита за тези, които не познават тънкостите. Те не са малко, а и подобно на всичко останало, пазарът се наводни с ментета от далекоизточен произход, които на външен вид доста сполучливо имитират марковите качествени продукти. Защо е важно да работим с качествени ръчни отвертки или с техния механизиран вариант – битовете за електрически отвертки, дори и в домашната работилница, където рядко се налага завиване и отвиване на голям брой винтове? Преобладаващият брой разглобяеми съединения се правят с винтове – за свързване на елементите на различни машини и домакински уреди, превозни средства, много мебелни и дърводелски сглобки, при монтиране на мебелния обков, при облицовки с плочи на гипсова основа и какво ли още не. Съответно на това се появиха винтове с различно оформен шлиц в главата, чиято форма основно зависи от големината на въртящия момент, необходим за завиването и отвиването му. За всеки вид и големина на винта има отвертка или бит с подходяща форма и големина. Накрайниците, с които се завиват или отвиват винтовете, ще наричаме с наложилото се и у нас англоезично наименование „бит“.

От качеството на отвертката зависи производителността на работа, зависят и травмите, които дръжката ù причинява на ръката. Ако ръкохватката няма ергономична форма, съобразена с профила на притискащите я длан и пръсти, ръката бързо се уморява, а появата на натъртвания, последвани от мазоли е неизбежна. Накрайниците с неподходяща форма и малка твърдост бързо се деформират, като не само правят отвертката негодна, но и повреждат шлица на винта, което вече е беда, защото отвиването на такъв винт може да се превърне в сериозен проблем. Неподходящо подбраният накрайник изисква оказване на по-силен натиск върху отвертката, с което рязко нараства опасността от отплесването ù встрани, което почти сигурно ще доведе до повреда, примерно на лакирана декоративна мебелна повърхност при монтиране на панти или дръжки. С две думи отвертката е важен инструмент, към чийто избор трябва да се подхожда с внимание и сериозност. А това означава да е от реномиран производител, макар и на неизбежно по-висока цена. Качеството обаче винаги си заслужава парите и разходът в крайна сметка многократно се изплаща.

След това встъпление може да минем към темата и да представим някои от най-интересните и най-често използвани отвертки и битове на признатия европейски лидер – немската фирма Wera.

Wera е фирма, която 70 години се е специализирала в това производство, а инструментите ù са се наложили като еталон за новаторство и най-високо качество. Още през 1968 г., когато всички са произвеждали отвертки с дървени или пластмасова дръжки с цилиндрична форма и надлъжни вдлъбнатини за по-здраво захващане, Wera първи са създали нов вид ергономична ръкохватка, която днес всички копират, но с различен успех. Актуалният каталог на фирмата съдържа над 3000 модела отвертки, битове и различни приспособления, като продуктовата гама ежегодно се допълва и обновява с няколко десетки нови продукта.

В инструментите на Wera са вложени над 300 патентовани технологии. Въз основа на тях са създадени редица характерни решения и конструкции, защитени със запазена търговска марка. Ето основните от тях.

» Kraftform – специално оформената според профила на обхващащите я пръсти и длан ръкохватка е изработена от няколко материали с различна твърдост. По този начин са обособени редуващи се зони с различна еластичност – по-меки и по-твърди. Тези зони са съобразени с профила на пръстите и тяхна мускулатура. Липсват каквито и да било ръбове и оребряване, които могат да причинят травми. По този начин се улеснява държането на отвертката с ръка, намалява се натоварването и до минимум се ограничава появата на натъртени места. Уголеменият диаметър в централната част на ръкохватката от една страна улеснява обхващането и задържането ù, а от друга позволява предаване на по-голям въртящ момент върху отвертката. По-голямата контактна площ между ръкохватката и ръката, и повишеното триене помежду им в еластичните зони позволяват прилагане на по-голям въртящ момент при завиване при по-малко усилие от страна на работещия. По-малкото триене между ръката при значително по-малката площ на по-твърдите зони на ръкохватката от своя страна улеснява развиването на винтовете. При някои отвертки предният край на ръкохватката има шестостенна форма, което е направено с цел предотвратяване на свободното ù търкаляне върху масата.

» Kraftform Steinless – отвертката е изработена от неръждаема стомана и е предназначена за работа с винтове и изделия от същия вид метал. Така се гарантира, че чрез нея няма да се пренесе ръжда. При работа с отвертки от обикновена стомана върху шлица на винта често полепват частици от острието ù, които впоследствие ръждясват и увреждат добрия външен вид на изделието. Затова при изделия от неръждаема стомана се използват отвертки и ключове от същия вид стомана.

» Lasertip – върхът на отвертката има фино награпена повърхност, получена чрез обработка със силно фокусиран много тесен лазерен лъч. Поради това той задържа много по-сигурно в шлица на винта, вероятността от изхвърляне на отвертката става значително по-малка, намалява се и усилието, необходимо за притискане на отвертката към винта. Опасността от нанасяне на неволни повреди поради отплесване на отвертката силно намалява. В допълнение обработката с лазерен лъч значително повишава повърхностната твърдост на острието – до 1000 HV, което от своя страна пък увеличава дълготрайността на инструмента.

» Битове с диаментена посипка (Bits mit Biß) – върху острието на бита, което влиза в шлица на винта, са здраво споени фини диамантени зрънца с остри ръбове. Те буквално се впиват в стените на шлица, като осигуряват сигурното задържане на острието в главата на винта. Намалява се и прилаганата върху отвертката сила за притискане към него.

» Rapidator – специален преходник-държател за битове, силно улесняващ поставянето и смяната на битовете само с една ръка. Въртящата се втулка позволява сигурно придържане на бита, има и преходници с магнит, който улеснява задържането на винта, включително при работа над главата и при други неудобни за работа положения. Изпълнява се и във вариант на биторсионен преходник – BiTorsion.

» BiTorsion System – това се битове и преходници, които имат специална зона с повишена еластичност при усукване, която поема част от кинетичната енергия при възникване на пиково натоварване. Това позволява предаване на значително по-голям въртящ момент, без битът да се деформира или разруши.

» Kraftform Micro – специална гама отвертки за монтиране и ремонт на електронни уреди и фина механика. Ръкохватката има три зони. Първата позволява бързо завиване и развиване, при което показалецът притиска свободно въртящата се глава на ръкохватката. Следващата зона е с уголемен диаметър и позволява прилагане на по-голям въртящ момент, а третата е разположена в предния край и се използва, когато с отвертката се извършва фино регулиране чрез завъртане на винта на малък ъгъл. По този начин производителността и точността при работа се повишават значително. Произвежда се и специална серия отвертки (ESD), предназначени за работа в близост до чувствителни на статично електричество интегрални схеми. Ръкохватката на такава отвертка има повърхностно съпротивление 106–109 Ω, което предотвратява протичането на електрически ток.

» Kraftform Kompakt – серия инструменти, подходящи за работа на ръка или с електрическа отвертка. Кухата ръкохватка изпълнява ролята на магазин, в който се намират най-често използваните битове. Комплектът включва и преходник Rapidator.

» Kraftform Klasik VDE са отвертки с изолирана метална част, предназначени за работа под напрежение до 1000 V. Всяка от тях е фабрично изпитана при напрежение 10 000 V.

» Kraftform Kompakt VDE – удобни за носене и съхраняване комплекти, съдържащи ръкохватка и набор накрайници за най-често използваните винтове.

» Schraubmeissel – много здрава отвертка с плосък преден край. Стоманеното ù тяло преминава изцяло през ръкохватката и завършва със заоблена глава, пригодена за нанасяне на удари с чук. Има и оформен външен шестостен за въртене с гаечен ключ. Всичко това е необходимо при отвиване на ръждясали и заяли винтове, а и позволява използването на отвертката като длето, когато това се наложи.

» Bit-Chek – комплект специални битове с диамантена посипка и преходник Rapidator.

» Hex-Plus – шестостенни накрайници със специална форма, която предотвратява превъртането на инструмента и с това предпазва вътрешния шестостен в главата на винта от повреждане.

» TORX – накрайници, които сигурно задържат в шлица на винта. Това е голямо удобство, особено когато се работи на трудно достъпни места. Постига се благодарение на леко коничната форма на накрайника.

» Динамометрични отвертки – това е сравнително ново поколение отвертки, позволяващи предварително задаване на максималния въртящ момент, което предпазва винта или съединяваните детайли от повреда.

» Ударни отвертки – това е самостоятелна група инструменти, при които отвиването на винтовете става посредством удар с чук. Използват се предимно при авторемонтните дейности, например за демонтиране и монтиране на вратите на купето.

Масовото навлизане на електрическите отвертки, породено от бързото усъвършенстване на акумулаторните батерии и снижаването на цената на инструмента, отвори много широко поле за приложение на битовете. Произвеждат се най-различни според формата на острието им – прави, Phillips, Pozidriv, TORX, TORX PLUS, TORQ-SET, TRI-WING, XZN, шестостенен и др. Различават се и по своята твърдост и жилавост, наличието на еластична зона, обработката на върха и дължината.

Битовете се закрепват директно, като се поставят в шестостенен отвор в предния край на шпиндела на бормашината или по-често се използва специален преходник, чийто заден край се закрепва в патронника.

Интерес представляват т.нар. торсионни битове, които имат специална зона с повишена еластичност на усукване. Те позволяват предаване на значително по-голям въртящ момент върху винта, без това да доведе до деформиране и повреждане на бита. Торсионният ефект се постига благодарение на подбор на материала, на специалната форма и термична обработка на битовете. При възникване на голям въртящ момент (пиково натоварване) в края на завиването на винт в метал върхът на обикновените битове бива подложен на прекомерно натоварване, което може да предизвика огъване на витлата или дори механичното им разрушаване. Чрез еластично усукване торсионната област е в състояние да поеме част от това върхово натоварване, поради което тези битове имат значително по-голяма експлоатационна трайност. По-нататъшното развитие на тази идея са биторсионните битове и системи. Посредством термично нагряване на метала, в средната част на бита се е образувала зона, която отнема част от кинетичната енергия, приложена върху бита и по този начин поема върховите натоварвания. Тези битове се отличават по буквата B в наименованието им и по оцветената в зелено маркировка. Имат още по-голяма издръжливост и износоустойчивост в сравнение с торсионните битове.

Още по-голям интерес представляват биторсионните системи (биторсионни преходник и битове), като част от върховото пиково натоварване се поема и от специалния биторсионен преходник, чрез който става закрепването на битовете. В него също има обособена торсионна зона с повишена еластичност за поемане на върхови натоварвания при усукване. Поемането и смекчаването им става на два етапа. Първоначално, при по-малък въртящ момент, пиковите натоварвания на усукване се поемат от преходника, а с нарастването му пиковите натоварвания вече се поемат от самия бит. Препоръката е при завиване на винтове в метал с електрическа отвертка да се използва биторсионна система, което удължава с около 5 пъти дълготрайността на битовете в сравнение с комбинацията между обикновени бит и преходник. При екстремни натоварвания тази разлика става още по-голяма.

Битовете се различават и по своята твърдост. За завиване на винтове в дърво те трябва да са с висока твърдост, а за завиване в метал – с повишена жилавост. При серийно завиване на много винтове се препоръчва използването на битове, върху чиито върхове е нанесено покритие с висока твърдост и износоустойчивост от титанов нитрид. Те се разпознават по златистото оцветяване на върховете и са маркирани с обозначението TiN.

Друг много важен фактор за добрата работа и високата дълготрайност на битовете е повърхностната обработка на върховете им. При завиване на винтове с кръстообразна форма на шлица (Philips и Pozidriv) се появява аксиална сила, която се стреми да изхвърли накрайника на отвертката или бита от шлица в главата на винта. При винтовете с шлиц Philips този ефект е по-силно изразен. Това налага силно притискане на отвертката, а ако върхът изскочи от главата на винта, вероятността от нанасяне на повреди в близост до винта е голяма. Този проблем има две решения. Едното е повърхността на върха на отвертката или бита да се обработи с прецизно фокусиран лазерен лъч, който прогаря повърхностно метала и създава бразди със силно грапави ръбове и така върхът задържа по-сигурно в шлица на винта. Другият начин, безспорно по-ефективен и по-скъп, е покриване на контактната повърхност на върха на битовете с микроскопични диамантени зърна с остри ръбове. При завъртане на отвертката те се впиват в метала на винта, при което триенето помежду им рязко нараства, а силата, стремяща се да изхвърли върха от шлица, намалява с около 70%.

Wera са разработили и специален накрайник за винтове с вътрешен шестостен Hex. Между накрайниците с форма на правилен шестостен и отвора се получава точков контакт (по продължение на тясна линия). Поради това в зона с много малка повърхност се концентрира голямо усилие на натиск, което надхвърля еластичните възможности на метала. В резултат се появява необратима пластична деформация на стените на отвора и в даден момент инструментът започва да превърта, което окончателно прави винта негоден, и, което е по-лошо – той вече не може да бъде отвит по нормален начин. Този проблем в голяма степен се решава с инструментите на Wera, които имат специално създадения профил Hex Plus. При него натискът вече не е точков, а се разпределя върху по-голяма площ, което позволява прилагане на по-голям въртящ момент, без опасност от повреждане на винта.

Специално внимание заслужават отвертките на Wera с плавно регулиране на максималния въртящ момент, както и тези, при които завиването и отвиването на винтовете става чрез удари с чук. На тях обаче ще се спрем в следваща статия.

 

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Wera, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото