Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Нови машини на Makita

От новостите, с които Makita отстоява водещите си пазарни позиции, подбрахме три машини, които повече или по-малко се отличават от сходни модели на други производители. Безспорно най-необичайна сред тях е

Лентовата ножовка 2107FK

Тя е предназначена за рязане на метални тръби и профили от всякакъв вид. 2107FK е ръчен електрически инструмент с тегло 5,7 kg, което позволява използването му на монтажната площадка и в различни пространствени положения. Предназначена е за рязане на тръби с диаметър до 120 mm и профили с размери до 120х120 mm. С нея могат да се режат цветни метали, стомана, чугун и пластмаси. Рязането се извършва с равномерно движеща се лента, с което наподобява работата на банциг за дърво. Този метод осигурява ниско ниво на шума и по-важното – почти пълната липса на вибрации, които неминуемо пораждат инструментите с възвратно-постъпателно движение на листа за рязане. Равномерното движение на лентата осигурява и по-прецизно рязане с равни и гладки краища. Машината се държи с две ръце, като единственото усилие, е за поставянето ù на необходимото място и придържането ù по време на рязане. За по-удобно държане предната ръкохватка е регулируема. Рязането се извършва без какъвто и да било натиск – единствено под въздействие на собственото тегло на машината. В зависимост от рязания материал скоростта на движение на лентата се регулира плавно посредством управляваща електронна схема в границите 60–105 m/min.

Машината има и регулируем ограничител на дълбочината на рязане, което в някои случаи е от голяма полза. Предвидена е за работа в режим на максимално натоварване, за което спомага и здравата рамкова конструкция от алуминиева отливка. Вградено осветително тяло осветява мястото на рязане, което прави работата по-приятна, по-сигурна и точна.

Семейство акумулаторни отвертки

Пазарът е преситен с акумулаторни отвертки на различни производители – от най-известните световни лидери, до марки, пробили на пазара поради крайно ниските си цени. Makita е сред водещите производители, а особеното на това ново семейство акумулаторни отвертки е наличието на тристепенна механична предавателна кутия. Това позволява постигане на значително по-гъвкаво съответствие между честотата на въртене, съответно на големината на максималния въртящ момент и конкретните изисквания, породени от вида на материала, в който се завиват винтовете, както и тяхната големина – диаметър и дължина.

Шестте модела оформят две групи от по три машини, като тези от втората група в допълнение имат и ударно действие. Във всяка от групите има по една машина със захранващо напрежение 12 V, 14,4 V и 18 V. Всички работят с никел-кадмиеви акумулаторни батерии и всяка от тях се доставя в комплект с две батерии. Двигателите им са изработени по новата MХT (Metal Еxtreme Technologie) технология на Makita, при която се използва стомана, легирана с редки земни елементи (от трета група на периодичната система), което подобрява магнитните им свойства. От експлоатационна гледна точка предимствата на този вид двигатели са по-малкият разход на енергия, издръжливостта им на по-голямо натоварване, удълженият експлоатационен период, което в крайна сметка прави машините и тяхното използване по-изгодни в икономическо отношение.

На първа скорост максималната честота на въртене е 300 min–1, което позволява постигане на максимален въртящ момент 40/80 Nm (6349DWFE), съответно при „меко“ завиване на винт в дърво и „твърдо“ – при завиване в метален детайл. Такава машина с лекота завива винтове с размери 8х240 mm, каквито се използват в строителното дърводелство, най-често при сглобяване на покривни конструкции. Същата машина с лекота върти и свредло с центриращ връх и странични подрезвачи с диаметър до 75 mm за пробиване на отвори в дърво, което я превръща в идеалния инструмент за майстора дърводелец, покачен на висок покрив, защото го прави независим от електрическия контакт.

Втората скорост позволява плавно регулиране на честотата на въртене в границите 0–600 (550) min–1. Този режим на работа е оптимален компромис между големината на въртящия момент и честотата на въртене. Подходящ е за бързо завиване на винтове с големина до 6х120 mm или за пробиване на отвори в дърво с диаметър до 20 mm.

На трета скорост максималната честота на въртене е 1600 min–1, която е подходяща за пробиване в метал на отвори с диаметър до 6 mm, както и за изрязване в дърво, гипсокартон и други подобни материали на отвори с диаметър до 68 mm с фрезер с цилиндрично огъната лента.

Машините имат 16-степенен ограничител на максималния въртящ момент, бързопритягащ челюстен патронник, а смяната на четките се извършва след отвиване на две странично разположени на тялото капачки, без да се налага неговото разглобяване. Моделите 8414DWFE, 8434DWFE, 8444DWFE в допълнение имат механизъм за ударно пробиване, като честотата на ударите върху свредлото в зависимост от избраната предавка е 0–4500 min–1, 0–8250 min–1 и 0–24 000 min–1. В зависимост от модела машината може да пробива отвори в тухлен зид с диаметър 13, 14 и 16 mm, което е напълно достатъчно за закрепвания с дюбели в стени.

Перфоратор HR2432

Това е перфоратор в най-лекия 2-килограмов клас, който се отличава с фабрично монтираната към него система за ефективно засмукване на отделената при пробиването прах и събирането ù в торбичка. На пазара се предлагат различни приспособления за тази цел, които повече или по-малко намаляват замърсяването на помещението. Възможността за безпрашно пробиване е изключително предимство, което ще оцени всеки, комуто се е налагало часове наред първо да покрива мебелировката и пода с полиетиленово платно, а след това с прахосмукачка да обира проникналата и през най-тесните процепи строителна прах.

Перфораторът HR2432 пробива отворите така, че да не попада прах в околното пространство. Преди още свредлото да допре стената, върху повърхността ù плътно прилепва накрайник с еластична периферия. Така мястото на пробиване бива напълно изолирано от околното пространство. Вентилаторната перка на двигателя създава вакуум, който засмуква отделената прах и по гъвкав тръбопровод тя се отвежда и събира в торбичката. Обемът ù е достатъчно голям, за да позволи продължително пробиване, без да трябва често-често да се изпразва. Окачването ù е направено така, че да позволява с еднаква лекота работа както в хоризонтална, така и във вертикална посока.

Колкото до самия перфоратор, той може да работи в режим на ударно пробиване като къртач при изключено въртене на шпиндела и за пробиване само с въртене със свредла с цилиндрична опашка, закрепени в челюстен патронник. Максималният диаметър на пробиване на отвори в бетон е 24 mm, в дърво до 32 mm, а в стомана до 13 mm. Електродвигателят е с мощност 780 W, а енергията на ударите е 2,2 J. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–1000 min–1. Машината, заедно с прахозасмукващата система и торбичката тежи 3,0 kg.

 

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Makita посетете сайта на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото