Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Акумулаторни бормашини и винтоверти HiKOKI 12V PEAK

В продуктовата гама на HiKOKI за тази година, групата акумулаторни ръчни инструменти, захранвани с напрежение 12 V, е обозначена като 12 V PEAK. При останалите групи с друго захранващо напрежение, добавката към наименованието, PEAK (върхов), липсва. След като поразмислихме, стигнахме до два възможно отговора. И двата се оказаха верни.

Посочената стойност на захранващото напрежение е върхова, която се достига в края на процеса на зареждане на батерията. През останалото време номиналното напрежение на заредена литиево-йонна батерия, съставена от 3 елемента, е 10,8 V. Преди няколко години обаче, един по един, производителите на електроинструменти възприеха да обявяват по-привлекателната за клиента стойност 12 V.

По наше мнение, друга възможна причина тези машини на HiKOKI да бъдат обозначени като „върхови“, са техните качества и технически характеристики, които ги отличават сред конкурентите в класа им.

Електроинструментите с това захранващо напрежение представляват особен интерес за много широк кръг от потребители, защото оптимално съчетават мощност и тегло. Подходящи са за извършване на широк диапазон от дейности, повратливи и удобни за работа, сравнително по-малко натоварват ръката.

Серията 12 V PEAK обхваща три машини. Това са моделите DS12DA и WH12DA, които „Ташев-Галвинг“ ООД пусна наскоро на пазара и модела DV12DA, чиято поява на нашия пазар скоро предстои.

Както може да се очаква, и трите машини имат безчеткови електродвигатели, което им дава голямо предимство пред застарелите вече модели с класически колекторен четков електродвигател. Те са нова разработка, специално пригодени за работа с напрежение 12 V (12 V PEAK). Отличават с повишена мощност и компактни размери. Новост е и електронната система за управление на двигателя и батерията. Машините се доставят в комплект с по две литиево-йонни батерии с капацитет 2,5 Ah и зарядно устройство, поставени в здрав пластмасов куфар.

 

Електрическа бормашина-винтоверт DS12DA

Избързваме на кажем, че тази машина държи първенството в своя клас по максимална големина на въртящия момент – 38 Nm (при „твърдо завиване“). При завиване на винтове в меки материали (примерно дърво), максималната стойност на въртящия момент достига 15 Nm.

Възможностите на машината за пробиване са:

– стомана – до Ø10 mm

– алуминий – до Ø12 mm

– дърво – до Ø29 mm.

Машината позволява завиване на винтове (метрична резба) в метална конструкция до М6, както и винтове за дърво с големина до 5,8х45 mm.

При завиване на винтове в режим на електрическа отвертка, максималният въртящ момент може да се регулира на 20 степени в интервала 0,5–5,0 Nm. При пробиване на отвори механизмът, ограничаващ големината на въртящия момент, се изключва.

Машината има двустепенен механичен редуктор, което позволява плавно регулиране на честотата на въртене в диапазоните 0–350 min¯¹ и 0–1400 min¯¹.

Патронникът е челюстен, бързопритягащ. При изключено захранване въртенето на шпиндела е блокирано, което улеснява притягането и освобождаването на инструмента. Позволява захващане на свредла с диаметър на опашката от 0,8 до 10 mm.

Като всеки акумулаторно захранван инструмент, особен интерес представляват възможностите му за работа с едно зареждане на батерията.

По данни на производителя, при работа с батерия BSL1225M с капацитет 2,5 Ah, DS12DA може да завие:

– Около 100 винта 5,8х45 mm в американски бор с предварително пробит отвор Ø4 (при ниската скорост на въртене).

– Около 130 отвора Ø18 с дълбочина 18 mm в американски бор (при ниска скорост на въртене).

– Около 50 отвора Ø6,5 в мека стомана с дебелина 1,6 mm (при висока скорост на въртене).

Батерията се зарежда за около 37 min със зарядно устройство UC12SL. Машината може да работи също така с батериите BSL1240М с капацитет 4 Ah, време на зареждане около 60 min и BSL1215М с капацитет 1,5 Ah и време на зареждане около 22 min със същото зарядно устройство.

Батериите имат четирипозиционен светодиоден индикатор, който показва нивото на електрическия заряд в тях. Освен това той сигнализира при прегряване на батерията, както и при повреда в нея.

Бормашината е изключително удобна за държане и работа – отлично приляга в дланта на ръката и се обхваща с пръстите. Благодарение на компактния си електродвигател има дължина 166 mm. Има светодиод за осветяване на мястото на работа, както и стоманена шипка за окачане на колана на работещия.

Теглото на DS12DA с батерия BSL1225M е 1,1 kg.

 

Ударна бормашина-винтоверт DV12DA

Този модел се различава от DS12DA основно по възможността да пробива отвори с диаметър до 8 mm в керамични тухли и мазилка. Машината има ударен механизъм, който при въртене на патронника, нанася аксиално по оста на свредлото удари с голяма честота, които разрушават пробивания материал. В зависимост от избраната степен на честота на въртене, честотата на ударите може да се регулира в диапазоните 0–21 000 min¯¹ или 0–350 min¯¹. С едно зареждане на батерията (BSL1225M) машината може да пробие при в мазилка (облицовъчни плочки, тухла) около 20 отвора 3,4х30 mm.

Поради наличието на ударния механизъм моделът DV12DA е малко по-дълъг – 181 mm и със 100 g по-тежък – 1,2 kg в сравнение с DS12DA. По всички останали параметри – диаметър на пробиване на отвори в стомана, цветни метали и дърво, завиване на винтове за дърво или с метрична резба, честота на въртене и батерии, DV12DA не се различава от DS12DA.

Бихме искали специално да подчертаем, че тази, както и повечето акумулаторни бормашини с ударно действие, не са предвидени за пробиване в твърди материали, като бетон и камък, не могат и не бива да се правят опити да заместват специално проектираните за целта перфоратори. Подобно неразумно третиране, често води до преждевременно трайно повреждане или унищожаване на машината.

 

Ударен винтоверт WH12DA

Тази машина е способна да прилага максимален въртящ момент до 110 Nm. Това я прави добър инструмент, специализиран за завиване и развиване на дълги и с голям диаметър винтове за дърво, а така също на болтове и гайки в диапазона от М5 до М12. При работа с високоякостни силно напрегнати болтове, максималната големина на болта е ограничена до M10.

Въртящият момент, прилаган върху главата на винта или болта, има импулсен характер. Той се създава от удари с голяма честота, приложени тангенциално спрямо оста на въртене. Поради това ударните винтоверти се справят значително по-успешно при завиване на дълги и дебели винтове за дърво, особено в твърда дървесина, за което е необходимо прилагане на по-голям въртящ момент. Техен специалитет също така е отвиването на проблемни винтове, болтове и гайки – силно притегнати, ръждясали или клеясали. Същото важи и при тяхното завиване. Битовете или накрайниците тип гедоре, трябва да са пригодени за ударно натоварване.

По данни на производителя с едно зареждане на батерията (BSL1225M) винтовертът може да завие в твърда дървесина (филипински махагон) около 50 винта 4,5х90 mm. Поради липса в редакционната работилница на подходящо за експерименти парче дърво от този екзотичен вид, изпробвахме винтоверта върху добре изсъхнал нашенски дъб и бук. Машината се справя с лекота при завиване на винт за дърво 6х100 mm – най-големия наличен в работилницата*.

Без товар, честотата на въртене на шпиндела на винтоверта WH12DA може да се регулира в диапазона 0–2700 min¯¹. При натоварване честотата на ударното действие при въртене е от 0 до 3200 min¯¹. Патронникът за захващане на битове е с вътрешен шестостен 1/4“ (6,35 mm). Дължината на винтоверта е 150 mm, а теглото му – 1,1 kg.

Машината се предлага в комплект с две батерии BSL1225M (2,5 Ah), зарядно устройство и пластмасов куфар.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

 

* Изпробвахме със същите винтове за дърво 6х100 mm и бормашината DV12DA. Тя също се справи безпроблемно.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото