Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Мрежов ръчен циркулярен трион HiKOKI C6MEY с безчетков двигател

Запленени от бързите темпове на нарастване на възможностите на акумулаторно захранваните ръчни електроинструменти на HiKOKI, напоследък вниманието ни все по-често се насочва именно към тях. Това е и пазарна тенденция, станала още по-осезаема след появата на литиево-йонните батерии Multi Volt, които позволиха на японския производител да пусне на пазара ново поколение акумулаторни електроинструменти, които все по-плътно се доближават по мощност, респективно по своите експлоатационна възможности, до сходните по клас електроинструменти захранвани от стационарната електрическа мрежа.

Така например електроинструментите, работещи с батерията BSL36A18 (36 V, 2,5 Ah), вече са съпоставими с мрежово захранвани машини с мощност около 1040 W. Батерията BSL36B18 (36 V, 4 Ah) позволява захранване на електроинструменти, които съперничат на машини с кабел и мощност около 1440 W. Разбира се, най-голямото предимство и привлекателност на захранваните от батерия машини е тяхната автономност. Основният недостатък е цената на батериите и увеличеното тегло на машината.

Ако перифразираме известната телеграма на Марк Твен до влиятелния „Ню Йорк Джърнъл“ обаче, трябва да констатираме, че „всички слухове за смъртта на мрежово захранваните електроинструменти, са силно преувеличени“.

В потвърждение на това в този брой на списанието ще ви представим ръчния циркулярен трион C6MEY – изящно изпипана, бихме казали кокетна на вид машина, с възможност за рязане на дървесни материали с дебелина до 66 mm. Мощността на електродвигателя й е 1050 W и което е по-важно – той е най-съвременен и ефективен. При своето появяване на пазара моделът C6MEY е първият в света ръчен циркулярен трион с безчетков електродвигател. За мрежово захранвана машина, най-същественото предимство на този двигател пред колекторните електродвигатели с четки, е че не се нуждае от текущо сервизно обслужване и дълготрайността му е над два пъти по-голяма. Също така е и по-безшумен.

Макар самият производител да не подчертава изрично, в представяния и тестове, проведени и публикувани в авторитетни списания, този циркулярен трион е поставян в групата на професионалните инструменти.

Като механична изработка – основна плоча и механизми за нейното странично наклоняване и застопоряване при рязане под наклон, за задаване на дълбочината на рязане, големина на диска и предпазен кожух, форма на ръкохватката C6MEY силно наподобява, ако не е и напълно еднаква с вече представения в списанието ръчен циркулярен трион с акумулаторно захранване HiKOKI C3606DA. Възможностите им за рязане са еднакви, с изключение на продължителността на работа, ограничена от източника на захранване.

Основната плоча на триона е изработена чрез прецизно леене под налягане. Тя е тънкостенна, силно оребрена, което я прави неподатлива на огъване. Осигурява стабилна опора за водене на триона. Повърхността й е гладка, с блестящо хромово покритие. Впечатляват механизмите за фино настройване на машината – страничен наклон и дълбочина на рязане, които улесняват работата и позволяват точно рязане. Има регулируема с винт опора, която позволява точно настройване на основната плоча, гарантиращо рязане под прав ъгъл спрямо повърхността на плочата или дъската.

За улесняване на смяната на диска, върху капака, закриващ електродвигателя и тялото са оформени четири крачета, върху които машината може да се постави стабилно върху масата. Циркулярният диск заема хоризонтално положение, което улеснява смяната му. Въртенето му предварително се блокира чрез специален бутон.

В предния край на основната плоча има шаблон с два изреза за точно насочване и водене на машината по предварително очертаната линия на рязане – под прав ъгъл или под наклон 45˚. Той може да се премества странично, така че да се регулира за най-точно водене – срезът да съвпада с очертана линия на рязане.

Габаритите на машината са 262х188х251 mm, а теглото й – 2,85 kg. Това е предпоставка за по-лесно водене на триона и по-малка умора, включително на неудобни за работа места като направа на дъсчена обшивка на покривна конструкция например.

Както вече стана сума, трионът работи с циркулярен диск с диаметър и максимална дебелина на рязане под прав ъгъл 66 mm. При рязане под страничен наклон 45˚ дебелината на рязане е 45 mm. Освен обичайното рязане под наклон в обхвата 0–45˚, при необходимост машината може да реже и под наклон до –5˚.

В непосредствена близост до зоната на рязане са поставени два мощни светодиода, които я осветяват добре и без сенки. Насочена въздушна струя издухва стърготините, което осигурява добра видимост на предварително очертаната линия на рязане.

Циркулярният трион има два режима на работа: Power (мощен), който е обичайният, и Silent (тих), който се задава чрез натискане на бутонче. В режим Power машината работи с честота на въртене на празен ход 4100 min¯¹. В процеса на работа, в зависимост от натоварването, тази честота може да намалее до граница, при която все още нормалната работа не се нарушава. При задаване на тихия режим Silent честотата на въртене на диска при пускане на машината е 2500 min¯¹. По данни на производителя при работа с по-ниска честота на въртене на диска нивото на отделяния от триона шум е с 5 dB по-ниско, отколкото при работа в режим Power. Измерихме го от разстояние 2 m с наличния в работилницата непрофесионален децибелметър. При работа на празни обороти – 75 dB в режим Silent и 82 dB в режим Power, т.е. разликата в двата режима възлиза на 7 dB. За ориентация – намаляване на нивото (звуковото налягане) на шума с 10 dB се възприема от ухото като намаляване нивото на шума наполовина.

Когато натоварването нарасне, „интелигентната“ автоматика превключва електродвигателя от режим Silent в режим Power и честотата на въртене нараства рязко, скоростта на рязане, също. На практика тя достига стойност, каквато би била, ако от самото начало трионът е работил в режим Power. С две думи, без да се отразява забележимо на производителността, режимът Silent осигурява по-ниско ниво на шума, което е от съществено значение при работа в затворени и още повече, при обитавани помещения.

Циркулярният трион има система, която защитава електродвигателя срещу претоварване и прегряване. Тя контролира честотата на въртене на диска. При рязкото й намаляване, най-често поради силно триене на диска в прореза, при начална или крайна степен на неговото заклинване, тя изключва захранването на електродвигателя. Електронното управление на машината осигурява и плавното безударно развъртане на циркулярния диск. Трионът има водач за рязане, успоредно на канта на дървесната плоча.

Прави впечатление, че в комплекта на машината липсва адаптор за свързване на маркуча на промишлена прахосмукачка. Добрата вест обаче е, че адаптор има и той се предлага отделно (код на „Ташев-Галвинг” ООД HTC6339383). За това питай Стефан, защото гледам, че кодът е на резервна част, т.е. може би не се продава като обикновен аксесоар, а се поръчва и експлоатира като резервна част, която трябва да се поставя от сервиз.

Изборът между двете версии на практически един и същ циркулярен трион – с мрежово или акумулаторно захранване, зависи от тежестта на фактора „автономност“ при условията, в които най-често се използва машината. Наличието на батерия добавя около 700 g към теглото на триона. Разликата в цените между C6MEY и акумулаторния трион C3606DA-WR (в комплект с 2 батерии и зарядно устройство) е около 800 лв. в полза на мрежово захранваната машина.

За допълнителна информация и покупки вижте електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото