Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Професионални овощаро-лозарски ножици Volpi Originale

Сред най-новите си партньори, на които „Ташев-Галвинг“ ООД е изключителен дистрибутор за България, се откроява италианската Davide & Luigi Volpi S.p.a. Партньорството им датира от няколко месеца, като част от продуктите й вече се предлагат на нашия пазар. Случайно или не, въвеждането на тази нова за местния пазар марка съвпада с пролетта – сезонът, когато тези инструменти са най-необходими и най-често се използват. Това са основно висококачествени акумулаторни и механични овощаро-лозарски ножици и триони.

Като ново име за българския потребител, е редно по-напред да представим италианската фирма. Подобно на редица други фирми от исторически по-напредналите в техниката и науките европейски държави, La Davide & Luigi Volpi има 142-годишна история. Тя е основана през 1879 г. като производител на гръбни пръскачки.

Днес фирмата е утвърден на италианския и редица други пазари производител на висококачествени инструменти за работа в овощната градина, в лозови и други насаждения. Предлага палитра от ръчни електрически и механични инструменти, отговарящи на високите изисквания както за професионална и полупрофесионална употреба, така и за работа в домашната градина. Те се отличават с високо качество и надеждност.

Производството и дистрибуцията на фирма La Davide & Luigi Volpi са най-силно развити в две основни направления.

 

Пръскачки

Ръчни и гръбни пръскачки за течни разтвори и прахообразни препарати, за домашна и професионална употреба. Засега те не се внасят у нас и поради това ще споменем само пръскачките с професионално предназначение. Те са предназначени за разпръскване на течности, съдържащи агресивни химически вещества, което налага използване на специални материали, и най-вече, устойчиви на въздействието им уплътнителни елементи (пръстени) на буталото, изработени от синтетичен флуоркаучук (FPM). Този материал има висока устойчивост на въглеводороди, масла, киселини, ароматни и хлорсъдържащи разтворители. Тези пръскачки се използват за дезинфекция и дезинсекция, за почистване в промишлени условия, за работа в строителството и други дейности, изискващи пулверизиране на агресивни разтвори.

 

Ръчни инструменти за рязане

Тази продуктова група обхваща електрически и механични инструменти за резитба в овощни градини, лозови масиви, кастрене на дървета и клони, поддържане на храстовидна и друга растителност.

Серията Powercut включва акумулаторни ножици предимно за професионална, силно натоварена и продължителна работа. Има и няколко модела, които са разработени специално за сектора на полупрофесионалните инструменти.

Серията Predator предлага полупрофесионални електрически овощаро-лозарски ножици, предназначени за неособено натоварени дейности, включително за работа в дворната градина.

Фирмата предлага и разнообразна гама от ръчни механически овощаро-лозарски ножици, ножици с удължени рамене за работа с две ръце при рязане на по-дебели клони и стебла, богат асортимент от овощарски триони.

Тук ще представим професионалните електроинструменти с акумулаторно захранване от

 

серията Powercut.

Подбрани образци от тях ни бяха предоставени от „Ташев-Галвинг“ за тестване в редакционната работилница.

Плод на петгодишно сътрудничество между водещи в сектора на градинските ръчни инструменти марки – италианската ORIGINALE Volpi и испанската Kamikaze (собственост на Grupo Sanz, основана през 1987 г.) е създаването на нова серия акумулаторно захранвани електроинструменти за рязане и връзване, отговарящи на високите изисквания за професионална работа. Те се отличават с доброто си качество, дълготрайност и висока производителност. Сериозно предимство са и конкурентните им цени, спрямо продукти от същия клас с утвърдени марки.

Ето защо електроинструментите от професионалната серия – Volpi Professional Line, носят и двете марки Volpi Originale и Kamikaze.

Серията включва още един, изключително полезен електроинструмент KV3 и KV4, който отменя ръчното връзване при лозарството.

Във визитната си картичка Davide & Luigi Volpi S.p.A. декларира, че всички производствени фази от проектирането до тестването и контрола на готовата продукция, се извършват изцяло в рамките на компанията. Всяка производствена операция се контролира, а качеството се гарантира при стриктно спазване на Системата за управление на качеството, сертифицирана съгласно UNI EN ISO 9001: 2015.

 

Акумулаторно захранвани овощаро-лозарски ножици Powercut

Както вече неведнъж е ставало дума в списанието, особено през последните години, този вид ръчни електроинструменти получиха бързо развитие. Професионалните ножици навлязоха първи в големите промишлени лозарски масиви и овощни градини, където замениха тежкия труд и рязко повишиха производителността на труда. Полупрофесионалните, благодарение и на значително по-ниската им цена, са все по-силно търсени от стопаните на по-малки лични стопанства. Те намериха своето място и в домашната градина. Докато в първите две сфери се наложиха като абсолютно необходим, високопроизводителен инструмент, заменящ тежък физически труд, в домашната градина, акумулаторната ножица е едновременно ценен помощник, който доставя и удоволствие на работещия с нея.

Професионалните електрически ножици от серията Powercut, са две разновидности:

– Модели, при които батерията се намира в тялото на ножицата.

– Модели, при които ножицата е свързана с батерията посредством гъвкав електрически кабел. Батерията се носи в раница на гръб или окачена на колана, според големината и теглото й.

Най общо казано професионалните акумулаторно захранвани ножици, носещи марките ORIGINALE VOLPI и Kamikaze са иновативни продукти от висок клас, които успешно се конкурират с утвърдените в този сегмент световни марки. Силно улесняват работата, като разтоварват физически работещия и рязко повишават производителността.

Задвижват се от най-съвременни висококачествени безчеткови двигатели с електронно управление, които им осигуряват необходимата мощност, дълготрайност и безотказна работа, намален разход на електроенергия, компактни размери и тегло, улесняващи вграждането им в ръкохватката на инструмента.

Захранват се от качествени литиево-йонни батерии. Всички имат режещи челюсти със специален профил и заточване за бързо и чисто рязане при минимално съпротивление на материала. Те подлежат на периодично заточване, а след окончателно им износване се подменят лесно с нови. Затова „Ташев-Галвинг” предлага и резервни челюсти.

 

Ножици с вградена акумулаторна батерия

При този вид ножици акумулаторната батерия се намира в задния край на инструмента. Това решение, в известна степен, осигурява по-голяма свобода на движение, което улеснява провирането на ножицата между гъсто разположени клони или в храсти. Групата съдържа четири модела с дебелина на рязане при сурова дървесина от 24 до 35 mm – KV300, KV310, KV360 и KV380.

Първите три модела работят с един и същ модел акумулаторна батерия с изходящо напрежение 14,4 V и капацитет 2,5 Ah (36 Wh, изработена с елементи на Samsung. Електродвигателите им имат еднаква мощност 150 W. Способни са да режат сурови клонки с дебелина: 25-27 mm, първата, 28-30 mm втората и до 35 mm за третата ножица. Моделът KV380, чийто електродвигател има същата мощност 150 W, може да реже клонки с диаметър до 38 mm. При него батерията, с изходящо напрежение 21,6 V и капацитет 2,5 Ah (54 Wh), се свързва чрез приплъзване към задния край на ножицата.

Теглото на ножиците без батерия е в диапазона 0,71–0,81 kg. С батерия ножицата KV300 тежи 0,92 kg.

KV300

С едно зареждане на батерията всяка от ножиците може да работи в продължение на около 2 часа. Производителността е до около 1500 срязвания на час. Тази стойност силно зависи от дебелината на рязания материал и неговата твърдост. В зависимост от модела, ножиците се предлагат в комплект с 2 или 3 батерии.

Моделите KV360 и KV380 имат LED дисплей, на който се отчита броят на срязванията – за деня и общо за даден период, както и наличният в батерията заряд. Това е полезна информация, позволяваща оптимално планиране на работния процес, подсеща и за навременното периодично смазване на ножицата.

Способността на ножиците да режат клони с дебелина до 38 mm, скоростта на рязане и дълготрайността на инструмента зависят не само от електродвигателя и неговия редуктор, от батерията, но и от механизма, задвижващ подвижната режеща челюст. При тези модели въртеливото движение от редуктора се предава посредством зъбно колело на зацепен с него назъбен сегмент, профилиран като дъга от окръжност, който е закрепен с винтове към задния край на челюстта.

Тялото на ножиците е изработено от здрав, износоустойчив материал. Средната част на тялото им е оформена така, че да осигурява удобно държане.

За отбелязване е, че производителят поставя модела KV300 в групата на полупрофесионалните инструменти, докато останалите три модела са посочени като ножици с професионално предназначение. Освен наличието на дисплей, забележимите, макар и неголеми различия между тях са в максималната дебелина на рязане. Освен това ножиците KV310, KV360 и KV380 имат режим на рязане, познат като „прогресивен”.

Към момента „Ташев-Галвинг“ ООД предлага моделите KV300 и KV310.

 

Професионални ножици с отделна акумулаторна батерия

Тези ножици са предназначени за силно натоварена и продължителна професионална работи в големи промишлени лозарски масиви, овощни градини и други насаждения, които изискват редовна резитба. Такива дейности поставят още по-високи изисквания към способността на ножицата да реже по-дебели клонки, включително по-твърда дървесина, по-бързо, да работи продължително и безотказно, да има възможно по-голяма износоустойчивост. Това, на свой ред, означава по-мощен електродвигател и по-мощна, с по-високо изходящо напрежение и по-голям капацитет, акумулаторна батерия.

Затова, при този вид ножици се използва друг механизъм за задвижване на подвижната челюст на ножицата. Валът, предаващ въртеливото движение от редуктора, има външна резба. Върху него е навит масивен елемент с вътрешна резба (наподобяващ продълговата дебелостенна гайка), който е свързан шарнирно с подвижната челюст. В зависимост от посоката на въртене на вала, този елемент се приближава или отдалечава, при което движи режещата челюст, която се върти около оста си.

Към списъка от изисквания за професионален, предназначен за продължителна работа инструмент, от съществено значение е също да бъде максимално олекотен, за да натоварва по-малко ръката, както и да има ергономично, удобно за държане тяло. Професионалните ножици Volpi Originale Kamikaze отговарят на тези изисквания.

Професионалният режим на работа изисква мощна, осигуряваща продължителна работа батерия, което означава още по-обемиста и тежка.

Тази група ножици, както и инструментът за връзване KV3, ползват една литиево-йонна батерия – Multi KV и едно зарядно устройство.

В случая имаме две литиево-йонни батерии Multi KV с изходящо напрежение 43,2 V, които се различават по капацитета и съответно по теглото си. По-малката KV500R70 има капацитет 2,5 Ah (125 Wh) и тежи 1,05 kg. По-мощната KV600R70 е с капацитет 4,4 Ah (193,6 W/h) и тегло 1,64 kg.

С по-малката батерия KV500R70 е комплектувана ножицата KV500. Останалите инструменти от серията се доставят с по-мощната батерия KV600R70.

Поради по-голямото им тегло и продължителния режим на работа, е предвидено батериите да се носят на гръб в специално пригодена за целта малка раничка. Благодарение на удобните широки презраменни ремъци, натоварването на гърба и раменете е минимално, а носенето на батерията почти не се усеща. Изработена от въздухопропусклива материя, раничката е направена така, че да не причинява запотяване на гърба. Ножицата се захранва посредством гъвкав електрически кабел. По-малката батерия може да се носи и окачена на колана.

Олекотената ножица с изтънено и удобно за държане тяло, позволява продължителна работа при минимална умора.

Тази група ножици обхваща четири модела: KV500, KV501, KV600 и KV700. Ножиците KV500 и KV501 са предназначени за рязане на сурови клонки с дебелина до 30 mm, моделът KV600 може да реже при дебелина до 35 mm, а KV700 е способен да реже клони с дебелина до 40 mm. Първите два модела имат електродвигател с мощност 300 W, а останалите – 350 W.

За инструмент, предназначен за продължителна работа, от голямо значение е съотношението мощност/тегло. За ножицата KV500, който имахме възможност да изпробваме, това съотношение е 300 W при тегло 726 g. Моделът KV501 е още по-лек – 710 g. Ножицата KV600 тежи 800 g, а KV700 – 950 g.

KV500

Както вече стана дума, ножицата KV500 се доставя с батерия KV500R70, която й осигурява 5-6 часа време за работа. Останалите три модела се захранват от батерия KV500R70, която осигурява 8-10 работа с едно зареждане. И двете батерии имат LED индикатор, показващ наличния електрически заряд. Батериите, произведени с елементи на Panasonic, Sony, LG или Samsung, имат продължителен експлоатационен живот. Издържат до около 600 цикъла на зареждане, без намаляване на капацитета им.

Благодарение на електронното управление, широчината на отваряне на подвижната челюст спрямо неподвижната, може да се задава на две степени – пълно или частично. Разстоянието между челюстите в отворено положение се избира според дебелината на клонките и стъблата. При рязане на по-тънки материали, по този начин се намалява времето за срязване, намалява се и разходът на електроенергия. Когато се наложи срязване на по-дебела клонка, режещата челюст се отваря максимално.

Електронното управление сигнализира за състоянието на ножицата – включена или изключена, показва разстоянието между отворените челюсти, алармира при възникване на технически проблем. Също така след всеки 100 000 срязвания напомня, че е необходимо смазване, а след 500 000 – сервизен преглед на инструмента.

 

Ножици за кастрене на клонки

В тази група влизат четири модела: KV80, KV100, KV150 и KV200.

Те са предназначени за кастрене (рязане) на клони, разположени на височина, която не позволява рязане с обикновена ножица от стъпил на земята човек. Всъщност, става дума за един модел ножица, вариант на току-що описаните. С мощност на електродвигателя 300 W ножицата може да реже сурови клони с дебелина до 35 mm. Захранването е от батерия KV600R70, която осигурява 8-10 часа продължителност на работа с едно зареждане.

Разликата между отделните модели в тази група е в дължината на тръбата, която свързва режещия агрегат със задвижващия модул. Тази стойност се съдържа и в наименованието на модела – 80, 100, 150 и 200 mm. Дължините на ножиците са от 874 mm до 2025 mm. Като се добави ръстът на работещия, плюс дължината на изпънатите ръце, лесно може да се определи височината, до която може да реже дадената ножица.

Задвижването на тези ножици е същото като при вече описаните модели. Разликата е в изнесения в предния край на тръбата режещ агрегат и дългата щанга, която свързва подвижната режеща челюст с описания вече механизъм с „винт и гайка”. Като съществено предимство се изтъква доброто балансиране на ножиците, което се дължи на разполагането на режещия агрегат и задвижващия модул в двата края на инструмента. Добрият баланс улеснява точното насочване на ножицата и намалява умората при работа.

По реда на изброяване на моделите ножици тежат: 1,3; 1,4; 1,6 и 1,8 kg.

 

Инструмент за връзване

Семейството ръчни електроинструменти Volpi Originale Kamikaze включва още един член, безценен помощник при връзване на лозите към носещата ги тел. Патентованият KV3 е световен първенец по скоростно връзване – позволява извършване на до около 40 свързвания за минута. Едно връзване отнема 0,3 s. Пригоден е да връзва клонки с диаметър до 25 mm. За връзване се използва специална тясна лента, навита на ролки с дължина по 90 m. С една ролка може да бъдат направени до около 640 връзвания.

Предлагат се три вида ленти, които се различават по материала, от който са изработени. В зависимост от това, лентата се саморазгражда за срок от 6 до 10 месеца под въздействие на слънчевите лъчи и влагата.

Вляво – KV3, вдясно – KV4

След като лентата обхване клонката и телта, апаратът я усуква неколкократно и я прерязва. Броя на усукванията се задава в 4 степени в зависимост от дебелината на клонката.

Апаратът работи с външна батерия KV600R70. С едно зареждане тя му осигурява 16-20 часа работа. Теглото му е 0,95 kg.

Предлага се и друг вариант – моделът KV4, който работи с поставена в ръкохватката му батерия с напрежение 14,4 V (като ножицата KV300). Като полупрофесионален, инструментът е подходящ за работа в средно големи лозови насаждения. Много успешно се използва и в плантации с киви.

За допълнителна информация и покупка на инструментите на Volpi Originale посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото