Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Ръчни механични инструменти Volpi Originale

След като представихме новото партньорство на „Ташев-Галвинг“ ООД с водещия италианския производител на ръчни градински инструменти Davide & Luigi Volpi S.p.a., както и новата серия професионални ръчни електроинструменти от серията Powercut, сега правим същото за другата голяма група инструменти на Volpi – ръчните механични овощаро-лозарски ножици и овощарски триони. Повечето от тях вече се предлагат от „Ташев-Галвинг“ ООД. Представяме няколко подбрани модели, които изграждат представата за тези инструменти.

 

Овощаро-лозарски ножици

Новата серия ножици Kamikaze е модулна – режещите челюсти и ръкохватките могат да имат поотделно два размера, обозначени като M (среден) и L (голям). Чрез комбиниране, примерно челюсти с размер M и ръкохватки с дължина M или L и т.н., клиентът разполага с повече възможности за избор. В зависимост от големината на ръката може да избере по-малък или по-голям размер (дължина) на ръкохватките, съответно M или L. Размерът челюстите се отразява на максималния диаметър на рязане.

Ножиците са изработени от висококачествени материали, режат много добре, служат вярно и продължително. Леки и удобни за работа са.

Актуалният към момента (април 2021 г.) продуктов каталог на фирмата съдържа 13 базови модела такива ножици. Споменахме базови, защото, чрез комбинация на големините им, предлаганото разнообразие става значително по-голямо. Всички те са посочени като професионални ножици, а четири от моделите са патентовани.

Представяме три модела с марката Kamikaze.

От ляво на дясно – KM8916, KM13803 и KM8846

 

Ножица KM8916

Тази професионална патентована ръчна ножица е предназначена за рязане на стъбла и клони с дебелина до 25 mm. Дължината й е 230 mm и тежи 280 g. Този вид ножици с разминаващи се при рязането остриета, известни още като Bypass, се използват за чисто и гладко рязане на жива, зелена дървесина.

Режещите челюсти са изработени от специална високовъглеродна стомана SK-5, каквато се използва за най-качествените ножове и други инструменти за рязане. Те са термично закалени до необходимата оптимална твърдост. Прецизно заточени, те осигуряват чисто, щадящо кората и останалата дървесина, срязване. В овощарството това е от особена важност, защото гладкият срез улеснява и ускорява зарастване на нараненото място.

Горната ръкохватка, откъм палеца на ръката, е с ергономична, добре прилягаща към дланта форма. Има еластично покритие, което способства за сигурното задържане на ножицата в ръката, дори и когато се работи без ръкавици с противоплъзгащо покритие.

Специално внимание заслужава необичайната конструкция на долната ръкохватка. При събиране на двете ръкохватки, тази се завърта около оста си под натиска на пръстите. Така тя постепенно се измества към основата на пръстите, плътно до дланта. Благодарение на това придвижване, усилието при рязане се намалява с около 35% в сравнение със стандартна ножица. С толкова се увеличава и максималното усилие, което човек е способен да приложи при необходимост.

Тази ръкохватка също има противоплъзгащо покритие.

 

Ножица KM13803

Този модел е специално създаден за рязане на сухи, респективно твърди, клонки. Ножицата е дълга 210 mm, което я прави удобна и за по-малка длан. Теглото й е 230 g. Принадлежи към по-рядко срещаната разновидност ножици, позната като Amboss. Наименованието идва от немски (изобретена е от германец през 1923 г.) и означава наковалня, неподвижна опора. Този вид ножици режат по-лесно и с по-малко усилие, поради което се предпочитат при рязане на твърди сухи клони.

При обичайните, масово разпространени ножици (известни още като Bypass или още с пресрещащи се остриета) челюстите са свързани с болт, който изпълнява ролята на обща ос, около която те се въртят (лост от първи род). Чрез притягане на гайката, разстоянието между двете остриета и силата на притискане помежду им се регулира и фиксира в оптималното положение. Когато тя е прекалено голяма, остриетата се движат трудно. Когато тя е недостатъчна и разстоянието между тях е по-голямо от необходимото, ножиците проявяват склонност да „дъвчат“, да смачкват дървесината, вместо да я прерязват чисто и гладко. Остриетата на двете челюсти имат сърповидна форма. Рязането се извършва, като те се движат срещуположно, при което се разминават. Рязането се извършва от горното, остро заточено острие. Този вид ножици са предпочитани за прецизно рязане на зелена, свежа дървесина и поради това са най-разпространени и често използвани. Изискват по-голямо усилие при работа.

При ножиците Amboss реже само подвижната челюст с добре заточено, двустранно скосено острие, докато долната служи за опора. При типичните ножици от този вид подвижната челюст има прав режещ ръб, който в края на рязането приляга челно, по цялата си дължина, плътно върху равната повърхност на опорната челюст.

При ножицата на Volpi подвижната челюст има обичайната сърповидно извита форма на острието. Същият профил има и неподвижната опора. Това е предимство пред ножиците с право острие, защото се улеснява задържането на рязания материал. В процеса на рязане двете челюсти не се разминават, а в крайно долно положение острието на режещата челюст опира плътно върху опорния кант.

За да не се притъпява острият режещ ръб, опората се изработва от по-мек метал, най-често алуминий. При този модел опората е изработена като отделен детайл, който се закрепва с винт към неподвижната челюст – практично и евтино решение за нейната подмяна, когато се износи. По линията на допир с режещото острие е оформен съвсем тесен плитък канал, чието напречно сечение съответства на профила на заточения ръб.

Предимството на този метод на рязане и описаната конструкция на ножицата е, че позволява намаляване на дебелината на режещото острие и по-оптимално за увеличаване на режещата му способност двустранно плавно заточване. При неговото врязване дървесината оказва по-малко съпротивление, ножицата реже по-лесно и с по-малко усилие на ръката.

Режещата челюст е изработена, както при предния модел, от специална високовъглеродна стомана SK-5. Острието има тефлоново покритие, което намалява триенето и предотвратява отлагането на замърсявания по него.

Ръкохватките са от армиран полиамид. Подобно на предната ножица, горната ръкохватка има еластично покритие, което затруднява приплъзване на ръката.

 

Ножица KM8846

Лека и удобна за работа стандартна ножица. Предназначена е за рязане на клонки с дебелина до 20 mm. Дължината й е 200 mm и тежи само 190 g. Идеална е за поддържане на зелени храсти. Ръкохватките й са анатомично оформени, като горната е с гумено противоплъзгащо покритие. Режещата челюст е от специална високовъглеродна стомана SK-5.

 

Градинска ножица KM-6071

Лека и удобна за работа малка ножица с прави остриета. Предназначена е за рязане на цветя, бране на грозде, плодове и други цели. Дължината й е 190 mm, тежи 120 g. Ръкохватките й имат противоплъзгащо покритие.

 

Ножици за рязане с две ръце

Тази вид ножици са създадени за рязане на по-дебели клони. Те имат усилени режещи челюсти и силно удължени дръжки, които се държат и движат с две ръце. По отношение на дебелината на рязане, заемат нишата между ножиците, предназначени за работа с една ръка и овощарските триони. Дългите им дръжки позволяват и рязане на по-високо разположени клони, без да се ползва стълба.

Тук ще разгледаме два от моделите на Volpi.

 

Ножица KM8843

Ножицата е предназначена за рязане на клони с дебелина до 32 mm. Дръжките й, изработени от здрава алуминиева сплав, имат телескопична конструкция, което позволява удължаването им от 600 до 900 mm. Това е голямо удобство както при работа, така и за съхраняване на инструмента. Ножицата има гумен буфер, който омекотява тласъка, предаван на ръцете в края на рязането поради приложеното по-голямо усилие. Ръкохватките са изработени от материал с противоплъзгаща повърхност, което допълнително улеснява работата. Теглото на ножицата е 1,2 kg.

 

Ножица KM-6580

Тази ножица е способна да реже клони с дебелина до 45 mm. Дължината й е 800 mm, тежи 1,34 kg. Режещата челюст от закалена стомана има хром-ванадиево покритие, което придава по-голяма твърдост и износоустойчивост на двустранно заточеното острие. Ножицата е от типа Amboss, за който вече стана дума. Тук острието е право. Втората челюст, която служи за опора, е изработена от алуминий. При затворено положение на ножицата, режещият ръб приляга плътно върху нея. Опорната челюст се задвижва от лостова система, която намалява с до 30% приложеното върху ръкохватките усилие при рязане.

Вляво – KM 8843, вдясно – KM6580

 

Ръчни овощарски триони

Представяме ви четири модела триони Volpi Originale – от малък, сгъваем трион до трион с дълга дръжка, позволяващ рязане на клони на височина до около 4,5 m.

Трионите са изработени от стомана ST-4, което придава на металния лист необходимата здравина и еластичност. Зъбите на триона са заточени чрез иновационен метод, позволяващ двустранното им заточване под страничен наклон. Така се получат зъби със силно скосени остри режещи ръбове и заострен връх. При заточването зъбите се изтъняват частично по височина откъм задната им страна. Благодарение на това триене между тях дървесината намалява. Трионът се движи по-лесно, реже по-добре и бързо.

Заточването на зъбите се извършва от компютърно управлявана машина, благодарение на което се получава перфектна точност и еднаквост на зъбите, което осигурява постоянна режеща способност по цялата дължина на триона. При така заточените зъби задържането между тях на частички от дървесина става почти невъзможно, което също допринася за поддържане на висока режеща способност на триона. Хромовото покритие на зъбите предотвратява тяхното оксидиране, както и задържането на остатъци от дървесни сокове. Това, на свой ред, също увеличава режещата способност на триона. Зъбите се закаляват чрез индукционно нагряване, което осигурява твърдост на стоманата по Рокуел HRC 67/68.

Благодарение на специалната им обработка, трионите Kamikaze имат трикратно по-голяма дълготрайност в сравнение с обикновените триони.

 

Сгъваем трион KM8967

Елегантен, удобен за носене и работа, този сгъваем трион грабва окото и бързо печели признание. Има дъгообразно извита пластмасова дръжка с гумирано покритие, което я прави още по-удобна за държане при работа. В сгънато положение металният лист се прибира и частично скрива в дръжката. Острите му зъби са почти скрити, а трионът е обезопасен, което улеснява неговото носене. В отворено положение сигурно действащ механизъм застопорява режещия стоманен лист и трионът е готов за работа. Дължината на режещата част е 180 mm. Трионът е пригоден за рязане на клони с дебелина до 50 mm.

 

Прав трион KM-1077

Трионът е с дължина на металния лист 210 mm. Пригоден е да реже клони с дебелина до 60 mm. Има дъгообразно извита, удобна и улесняваща работата пластмасова ръкохватка с гумено покритие. Пластмасовата кания има щипка за окачане на колан.

 

Дъгообразен трион KM-2981

Дъгообразната форма на режещият лист на триона улеснява рязането, особено при работа на нивото на главата или над нея, на неудобни за работа места в короната на дървото. Рязането се извършва при изтегляне на триона, при което дъгообразната форма улеснява самозадържането му в среза, спомага за по-сигурното врязване на зъбите в дървесината, спомага за бързо и производително рязане. Дължината на металния лист е 330 mm. Подходящ е за рязане на клони с дебелина до 80 mm.

От ляво на дясно – KM8967, KM1077 и KM2981

 

Трион за рязане на високо разположени клони KM3006

Трионът с дъгообразно извита форма е закрепен в края на телескопичен прът с максимална дължина 430 cm. В прибрано положение дължината на пръта е 170 cm, а общо с триона – 213 cm. Предназначен е за рязане от земята на високо разположени клони. Дължината на стоманения лист е 330 mm. Предният му край със сърповидна форма е добре заточен за рязане. Ръкохватката с дължина 67 cm е покрита с надлъжно набраздено гумено покритие, което улеснява сигурното й държане. Прътът е съставен от плътно влизащи една в друга метални тръби с овално напречно сечение. При изтегляне на крайната тръба, тя може да бъде фиксирана неподвижно чрез механизъм с подвижен щифт, влизащ в отвори, намиращи се на разстояние 25 cm един от друг. Отделно има механизми, чрез които се застопоряват крайната и средната тръби в произволно изтеглено положение. Това позволява оптимално настройване на дължината на триона. Изтегленият докрай прът е стабилен и позволява безпроблемно рязане до височината, до която е предвиден. За предпазване от нараняване или повреди, причинени от острите зъби на триона, когато не се ползва, върху металния лист се нахлузва пластмасова кания. Трионът тежи 2 kg.

 

За допълнителна информация за инструментите Volpi Originale и покупки, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото