В категории: 2021, Актуални статии, Брой 3-4/2021, Градина

STIHL KombiSystem с нов задвижващ агрегат KMA 135 R

Системата KombiSystem заема специално място в продуктовата гама на водещата в секторите градинска и горска техника немска компания STIHL, която тази година навършва 95 години. Близо столетие тя има значителен принос за развитието на тази техника, задава върховото ниво по новаторство и качество на продукцията. Нейните моторни верижни триони и днес неизменно са най-предпочитаната марка в света.

STIHL KombiSystem e доказало се от години практично, икономически изгодно решение за извършване на характерните дейности при поддържане на градини, паркове и по-малки озеленени площи – косене на трева на трудни за работа места, кастрене и резитба на овощни и други дървета, оформяне и поддържане на жив плет, разрохкване на почвата, почистване на пътеки, алеи и други открити пространства, включително от плевели и др. За всяка дейност е необходима специализирана машина. Покупката им поотделно е скъпо решение, което допълнително натежава от разходите за техническа поддръжка на множество двигатели. То не е и практично, защото натоварването на всяка от машините обичайно е далеч под нейните възможности.

STIHL предлага оптимално решение на този вид дейности чрез успешната си реализация на идеята „един двигател – множество работни приставки, специализирани инструменти“. Това представлява системата STIHL KombiSystem.

Първоначално за задвижване на инструментите се използват двигатели на STIHL с вътрешно горене. Постепенно системата бива усъвършенствана чрез появата на нови, усъвършенствани бензинови двигатели, разширявана с нови и усъвършенствани работни инструменти, приставки.

Двигателите с вътрешно горене и днес имат своето успешно място в системата KombiSystem.

През 2018 г. професионалната KombiSystem получава своето електрифицирано продуктово направление – първите задвижващи агрегати с електродвигател, захранван от мощна литиево-йонна батерия. Така тя става групов член на професионалната система AP, чиито батерии се ползват от всички професионални акумулаторни инструменти на STIHL.

Поредната новост от март 2021 г. е новият задвижващ агрегат KMA 135 R. Както и предният – KMA 130 R, новият има безчетков електродвигател, за чиито съществени предимства многократно е ставало дума в списанието.

Появата на новия KMA 135 R е добра новина за всички професионални градинари и озеленители, които работят в населени райони и особено на места, където характерните за бензиновите двигатели шум и изгорели газове, са крайно нежелани и недопустими.

Към момента „Андреас Штил“ ЕООД предлага и двата задвижващи агрегата. Различията между двата модела – досегашният KMA 130 R и новият KMA 135 R са минимални. Новият е дълъг 960 mm, с 47 mm повече от по-стария модел и тежи 3,4 kg, с 0,2 kg повече. Отличава се и с по-ниско ниво на вибрациите (ляво/дясно) – 1,6–5,0/1,9–3,7 m/s² спрямо 5,8/5,2 m/s² при по-стария. По своите производствени възможности двете машини не се различават. Разликите са в някои нови възможности при KMA 135 R, които допълнително улесняват работата с него.

За разлика от своя предшественик, новият KMA 135 R има в тялото си шахта за директно поставяне на батерия от серията AP. Така се избягва електрическият кабел, когато батерията се носи в калъф, окачен на колана, както е при другия модел. Същевременно KMA 135 R има електрическа букса, която позволява свързване с външна батерия AP. Тя е необходима и при работа с мощните професионални батерии AR 2000 L и AR 3000 L, които се носят в раничка на гръб.

При новата машина отвора за засмукване на охлаждащия двигателя въздух е защитен с фина метална мрежа, която предпазва от проникване на парченца растителна маса и твърди частички.

KMA 135 R e пригоден за работа със сензора Smart Connector 2A. Закрепен към тялото на машината той улавя вибрациите на работещия двигател. Чрез Bluetooth безжична връзка сензорът изпраща към мобилно устройство информация дали машината работи или е в покой.

Предната, неподвижно закрепена, ръкохватка на машината е с D-образна (кръгообразна) форма. Тези ръкохватки са по-удобни при работа в пространства с ограничени възможности за движение – например за косене между храсти, дървета и други препятствия.

На ръкохватката е поставен и ограничител. Задачата му е да „подсеща“ по време на работа, краката да не се доближават в опасна близост до режещия апарат.

Задвижващият агрегат на KMA 135 R има механичен куплунг, чрез който към него се закрепват приставките. Това става лесно, бързо и сигурно, без необходимост от използване на помощни инструменти.

KMA 135 R може да работи с 12 от предлаганите за бензиновите модели приставки.

Част от приставките към системата STIHL KombiSystem

» Коса FS-KM. Работи с глава за косене с корда AutoCut С 26-2. Подходяща е за косене на градинска и дива трева. Отличен инструмент за довършителна работа по краищата на тревни площи, покрай пешеходни и други пътеки и алеи, около огради, дървета, храсти и други препятствия. Дължината й е 94 cm, а теглото – 1,2 kg.

» Коса FS-KM. Коси с двулистен стоманен нож GSB 230-2. Това я прави подходяща за косене на жилави, високо израсли треви, на плевели с дебело стъбло или тръстики. Тежи 1,2 kg, а дължината й е 94 cm.

» Коса FCB-KM. Това е специализиран инструмент, пригоден за вертикално обрязване на тревата по краищата на тревни площи покрай алеи и бордюри. Водещото колело намалява усилието при работа и позволява много точно водене на косата, което не може да се постигне, ако се държи изцяло на ръце. Тегло й е 2,3 kg, а дължината – 92 cm.

» Трион за кастрене на високи клони HT-KM. Верижен трион за кастрене и резитба на овощни дървета от стъпил на земята човек. Дължината на шината е 30 cm. Инструментът е дълъг 126 cm и тежи 1,3 kg. При държане на машината с изпънати ръце трионът позволява рязане на клони на височина до около 4,5–5 m без използване на стълба. За рязане на по-голяма височина се използват удължители с дължина 100 и 50 cm.

» Ножица за жив плет HL-KM 0°. Подходяща е за орязване и оформяне на широки и високи плетове. Режещия апарат e монтиран неподвижно и не може да се завърта встрани. Дължината му е 50 cm. Ножицата е дълга 107 cm, а теглото й – 1,6 kg.

» Ножица за жив плет HL-KM 145°. Има същото приложение с тази разлика, че режещият апарат може да се наклонява безстепенно до ъгъл 145°. Когато се работи в близост до земята, наклонът се задава така, че режещият апарат да приляга в равнината на обрязване – вертикална или хоризонтална. При работа на нивото и над главата, режещият апарат трябва да приляга в средната и горната част на плета. Чрез завъртане на ъгъл, близък до 90°, се обрязва хоризонтално горната страна на плета. Наклонът се регулира и според отдалечеността на работещия от живия плет, неговия ръст, при обрязване на съвсем нисък плет и т.н. Приставката е дълга 148 – 158 cm и тежи 2,3 kg. Може да се използва с удължителни тръби с дължина 50 и 100 cm.

Ножицата се предлага с две дължини на режещия апарат – 50 и 60 cm.

» Ножица за рязане на нискостеблени храсталаци FH-KM 145°. Тя е предназначена за рязане, по-точно косене, в близост до земята на тънкостеблени храсталаци, жилави треви и други растения. Режещият апарат може да се накланя безстепенно до ъгъл 145°, така че да се намира в хоризонтално положение, независимо от височината на работещия и начина на държане на машината. При този начин на рязане е изключена възможността за изхвърляне встрани на камъчета и парчета от стъбла. Приставката е дълга 126 cm и тежи 2,1 kg.

» Фреза BF-KM. Приставката представлява фреза за разрохкване и раздробяване на почвата, за рекултивиране и подготовката й преди засаждане, за окопаване на разположени в редове култури и унищожаване на плевели. Отлично се справя дори и със спечени и глинести почви. Работната широчина е 22 cm. Тежи 4,1 kg, а дължината й е 100 cm. Има щит за предпазване на работещия от изхвърлени от фрезерите бучки спечена почва и камъчета.

» Уред за обдухване BG-KM. Приставката представлява въздушна метла за почистване със силна въздушна струя на алеи и градински площи от опадали листа, окосена трева, пресен рохкав сняг и други леки замърсявания. Тежи 1,8 kg. Дължината на инструмента е 89 cm.

» Метла KB-KM. Това е ротационна четка със снопчета еластични твърди влакна, подходяща за почистване от замърсявания на градински площи, включително с неравна повърхност и поради това недостъпни за колесни машини. Твърдите влакна са в състояние да изкарват отпадъчните материали и да почистват дълбоки канали и бразди. Четката се върти така, че да изхвърля отпадъците напред. Тежи 6,4 kg. Дълга е 125 cm.

» Пластинчата метла KW-KM. Инструментът е предназначен за почистване на алеи и други равни повърхности от опадала шума и други замърсявания – пясък, камъчета и др., на сняг. Има два вала с напречно разположени пластини (ламели) от еластична, устойчива на изтриване твърда гума. Теглото му е 7,4 kg, а дължината е 125 cm.

» Дискова ножица RG-KM. Режещият апарат на тази ножица са два притиснати един до друг диска с двустранно заточени зъби. Те извършват осцилиращо движение, като се завъртат един спрямо друг в противоположни посоки на ъгъл около 30°. Така всеки от зъбите на единия диск се разминава със съответния зъб на другия, а така образуваните двойки зъби режат като ножици. Максималното разстояние между зъбите е 26 mm. Приставката тежи 2,5 kg. Този инструмент е предназначен за рязане на трева и бурени, без каквото и да било изхвърляне встрани на парченца от тях или камъчета. Това го прави предпочитан за работа на места с много хора наоколо.

Липсата на бързовъртящ се циркулярен диск или стоманен нож в случая има и друго предимство – инструментът може успешно да реже бурени и трева, поникнали между павета, тротоарни плочи и други подобни места, без опасност от удар в тях с всички произтичащи от това опасни последици.

В разглобено състояние задвижващият агрегат и приставките, работните инструменти, заемат по-малко място на дължина, което ги прави удобни за транспортиране, включително в багажника на лек автомобил.

За допълнителна информация, включително ценова, вижте сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2021, Актуални статии, Брой 3-4/2021, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото