Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Диамантeни дискове за сухо рязане на Rubi

Като водещ производител на машини, инструменти и множество други принадлежности, необходими за висококачествено, професионално изпълнение на облицовки с плочи, испанската фирма Rubi непрестанно обогатява и разширява палитра от инструменти за рязане, полиране и пробиване на такива материали. Тук ще представим накратко гамата от диамантени дискове (с диамантени зрънца) Rubi, предназначени за рязане на керамични и естествени материали, чието качество, висока производителност и износоустойчивост, съчетани с конкурентна цена, са ги наложили като все по-предпочитан професионален инструмент в над 120 страни от всички континенти. Rubi предлага широка гама диамантени дискове за сухо и мокро рязане с диаметри от 115 mm до 350 mm.

Диамантните дискове за рязане се делят на няколко основни групи според изпълнението на режещия им ръб, използваните материали и технология на производство. Фактори, от които зависи способността им за рязане на различни материали, производителността, тяхната износоустойчивост, качеството на рязане и т.н.

 

Дискове с непрекъснат режещ ръб. Този вид дискове режат най-фино и чисто, по правило без нараняване на повърхността по ръба на прореза. Те са подходящи предимно за рязане при перпендикулярно разположен спрямо повърхността диск. Използват се за рязане на керамични плочи и други материали с дебелина до 25 mm.

Turbo. Производителят определя тези дискове като „великолепно решение“. Те се отличават с висока производителност и скорост, съчетани с високо качество на рязане.

Turbo Viper. Отличен диск за високо производителност, с висока скорост рязане на твърди материали.

Сегментен диск. Този вид дискове осигуряват максимална скорост на рязане, поради подобреното охлаждане на диска при неговото въртене. Използват се за рязане на материали с дебелина над 25 mm.

Галванично споен диск. Този сегментен диск се отличава по начина на закрепване на диамантните зрънца – галванично, директно към стоманения диск, а не чрез заваряване към него на режещи сегменти. Поради това той се отличава с изключително ниско ниво на вибрации при въртенето си. Използва се за рязане на крехки, лесно чупливи материали като мрамор, варовик, влакнести материали, пластмасови тръби и др.

J-SLOT. Високотехнологичен диск, позволяващ висока скорост при рязане и на най-твърди материали. Специализиран е за рязане на плочи от фина керамика – гранитогрес, порцелан и др.

Вакуумно споен диск. Зрънцата синтетичен диамант са споени към повърхността на стоманения диск чрез специална вакуумна технология. Универсален диск, подходящ за рязане както на строителни материали, така и на стомана, включително неръждаема, алуминий, дърво, пластмаси, закалено стъкло и др. Не е подходящ за рязане на скални материали, както и за рязане с висока скорост.

Поради тези и други качества, дискове от този вид се използват при спасителни операции от противопожарни и други служби. Затова дискът е обозначен с Rescue.

Всяка от така дефинираните групи съдържа по няколко модела дискове, а всеки модел има специфично обозначение. На диска са отпечатани материалите, за чието рязане е най-подходящ, максималната честота на въртене, размери и друга информация.

За по-лесно ориентиране в многообразието от дискове, производителят е въвел и обозначаването им с цвят според вида на рязания материал и типично приложение. В каталога на Rubi, който може да бъде изтеглен от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД, на стр. 123, са дадени цветовите обозначения на дисковете. В статията поместваме таблица, която силно улеснява оптималния избор на диска според обработвания материал.

Така например сегментен диск с виолетов цвят има универсално приложение за рязане на бетон и други твърди материали като гранит, огнеупорни тухли и др. Сегментният диск, оцветен в зелено, също е с универсално предназначение – подходящ е за рязане на строителни материали, като тухли, бетон, гранитогрес, естествен камък и др. В синьо са оцветени дискове с непрекъснат режещ ръб, специализирани за рязане на особено твърди материали – гранит, шисти, огнеупорни тухли и др. Дисковете за рязане на порцелан (гранитогрес) са оцветени червено и т.н.

Rubi предлага своите диамантени дискове за рязане в два класа: Pro и SuperPro. Дисковете Pro имат по-добро съотношение между цена и качество, съответно, са по-подходящи за извършване на по-малко натоварващи диска дейности, включително за работа в домашната работилница. Дисковете SuperPro са предназначени за професионална работа при високи изисквания за производителност и износоустойчивост, при рязане на особено твърди материали.

Дисковете с дебелина под 2 mm не са подходящи за скосяване, т.е. за рязане под страничен наклон на диска. Това се отнася за всички описани тук дискове за рязане с изключение на модела TVR (Turbo Viper).

 

Дискове за сухо рязане

Диск Cantero SCA SuperPro. Дискът е подходящ за рязане на бетонни плочи, тухлена зидария, гранит, базалт, мозаечни настилки и облицовки, и др. Сегментният режещ ръб осигурява висока скорост на рязане. Този, както и останалите от този вид дискове, се използват за рязане на материали с дебелина над 25 mm. Режещите сегменти с диамантени зърна са свързани със стоманения диск чрез лазерно заваряване. Дебелите 12 mm режещи сегменти, произведени с най-качествени материали и модерна технология, осигуряват висока производителност и дълъг експлоатационен живот на диска. Предлага се в една големина – с диаметър 230 mm.

Диск CSV SuperPro. Този с диск с непрекъснат режещ ръб е най-доброто решение за сухо рязане с малка ъглошлайфмашина на всички видове керамични плочи. Неговата универсалност го прави още по-предпочитан, защото не се налага честа смяна на диска при работи с различни по вид и материал плочи. Непрекъснатият режещ ръб осигурява чисто рязане, без повреждане на повърхността на плочата.

Режещият пръстен с диамантени зърна е лазерно заварена към стоманения диск, което е гаранция за качеството на инструмента и безопасната работа с него. Дискът е подходящ за рязане на керамични плочи, гранитогрес, порцелан, както и плочи от естествен камък, с дебелина до 25 mm. Предлага се във варианти с диаметър 115, 125 и 230 mm.

Диск SEV Pro. Този сегментен диск е с универсално приложение за рязане на строителни материали – бетон, тухли, базалт, мозаечни, терацо настилки и др. Благодарение на сегментния си режещ ръб и отвори, позволяващ по-добро охлаждане, той има висока производителност на рязане. Подходящ е за рязане на материали с дебелина над 25 mm. Предлага се с диаметри 115, 125, 180 и 230 mm.

Диск TSV Pro/SuperPro. Този диск с универсално предназначение в изпълнение Turbo, предоставя на професионалния майстор отлична комбинация между висока производителност, скорост на рязане и високо качество на обработката при рязане на обичайните строителни материали – бетон, тухли, мозайки, включително композитните терацо, плочи от пясъчник и др. Има висока издръжливост срещу износване. Предлага се във вариант Pro с диаметри 115, 125 и 230 mm, както и във вариант SuperPro, с диаметър 125 mm.

Диск CPR SuperPro. Този диск е специално създаден за професионално, прецизно, най-висококачествено сухо рязане с ъглошлайфмашина на плочи от гранитогрес, порцелан и други материали с висока твърдост при дебелина до 25 mm. Режещият пръстен с диамантни зърна е лазерно заварен към стоманения диск. Предлага се с диаметри 115 и 125 mm.

Диск CPJ SuperPro. Този диск от групата J-Slot e предназначен за рязане на твърди материали, каквито са плочите гранитогрес и порцелан. Благодарение на специфичната си конструкция (J-Slot), разделен на сегменти с фин разрез, който завършва с дъгообразен отвор, той може да реже при висока честота на въртене без опасност от прегряване и деформиране поради възникнали температурни напрежения. Дисковете с диаметър 125 mm може да работят при честота на въртене 12 250 min¯¹, а дисковете Ø115 – с 13 300 min¯¹. Може да се използва за сухо и мокро рязане.

Диск TCR SuperPro. Дискът е представител на групата TURBO. Той е проектиран и произведен като най-добър избор за висококачествено рязане на облицовъчни плочи от гранитогрес и порцелан. Прецизно завареният с лазерен лъч режещ пръстен гарантира високото качество на диска и сигурността при работа с него. При дебелина от само 1,4 mm (диск Ø115, честотата на въртене 13 300 min¯¹) и 2 mm при Ø230 (честота на въртене 6650 min¯¹) дискът позволява висока скорост на рязане. Дискът TCR комбинира висока производителност и скорост на рязане при отлично качество, без увреждане на повърхността на плочите. Предлага се с диаметри 115, 125, 180 и 230 mm.

Диск EMG SuperPro Този модел е от групата на дисковете с галванично закрепване на диамантените зърна, непосредствено към режещата част на стоманения лист. Режещият му ръб е сегментен. Вече стана дума, че тази технология на закрепване на диамантените зърна осигурява изключително ниски вибрации на диска при работа. Поради това той се ползва с предимство при рязане на крехки, лесно чупливи материали, каквито са плочите от мрамор, варовик, стъкловлакнести и други синтетични материали като плексиглас, PVC и др. Предлага се с диаметри 115, 125 и 230 mm.

Диск SON SuperPro. Този сегментен диск е произведен за сухо рязане с ъглошлайфмашина на абразивни материали като тухли, плочи от мрамор, пясъчник, композитни настилки и облицовки терацо с варовик и др. Пригоден е за рязане с максимална скорост. Използва се за рязане на материали с дебелина над 25 mm. Предлага се с диаметри 115, 125 и 230 mm.

Диск TVA SuperPro. Дискът е от групата Turbo Viper. Той е отлично решение за сухо рязане на твърди материали като гранит, рустикални (с груба повърхност, селски) плочи, клинкер, огнеупорни материали, шисти, гранитогрес и порцеланови плочи. Тези дискове позволяват бързо рязане и на най-твърди материали, без да уврежда тяхната повърхност. Предлага се с диаметри 115, 125, 180 и 230 mm.

Диск TVR SuperPro. Усилен диамантен диск (Turbo Viper) за рязане на твърди материали като гранит, клинкер, рустикални плочи, огнеупорни материали, шисти, гранитогрес и порцелан. Специалната изработка на режещата част осигурява на професионалния майстор висока скорост на рязане, много добра износоустойчивост при работа и с най-твърди материали. Качеството на повърхността на рязаната плоча се запазва. Дискът е подходящ за рязане на плочи с дебелина над 20 mm, както и за рязане под страничен наклон. Дискът се предлага с диаметри 115 и 125 mm.

Диск RSQ SuperPro. За този единствен в групата дискове, при които диамантените зърна са споени към металния диск чрез специална вакуумна технология, вече стана дума. Към споменатите за него предимства ще добавим още, че той има подобрена устойчивост на високи температури и силно ограничена вероятност от поява на искри при рязане. Това са все качества от съществено значение при използването му за спасителни дейности, свързани с рязане на различни материали. Предлага се с диаметри 115 и 230 mm.

Диск STT SuperPro Този диск е създаден да реже всякакви строителни материали – тухли, терацо, бетон и др. Справя се дори и със стоманобетон, стига армировъчните пръти да не са с дебелина над 6 mm. Специално направените изрези с кръгъл отвор в края способстват за намаляване на термичните напрежения в диска при рязане. Това спомага за рязане с по-висока скорост. Според производителя, диамантните дискове STT са най-добрият вариант за професионална работа с трудни за рязане материали. При това възможно най-бързо и безопасно. Този диск е подходящ за рязане на материали с дебелина над 25 mm. Предлага се с диаметри 115 и 230 mm.

Диск ECD SuperPro. Завършваме представянето на гамата диамантни дискове на Rubi за сухо рязане с един необичаен модел. За разлика от всички описани досега дискове, специализирани за рязане, този може да се използва и за грубо изпиляване (шлифоване) на материала. Той съчетава качеството на рязане на дискове с непрекъснат режещ ръб, с възможността за внимателно отнемане на материал, характерна за специализираните шлифовъчни дискове. Подходящ е за рязане на плочи и други изделия от естествен камък, на всякакви керамични плочи и редица пластмаси. Също така и за допълнително обработка при напасване на кантове, скосяване на ръбове и ъгли на плочите чрез изпиляване.

Произведен по технологията за галванично закрепване на диамантните зрънца към стоманения лист, дискът е отлично балансиран. Поради това при въртенето си той създава изключително ниско ниво на вибрации, а това го прави особено подходящ при обработка на крехки, лесно чупливи материали.

Дискът е двустранно покрит с кръгообразни гнезда с диамантени зърна. При износване на едната страна на диска, той се обръща и работата може да продължи приблизително още толкова. Споменаваме приблизително, защото дълготрайността на диска силно зависи от твърдостта на обработвания материал.

Предлага се с диаметри 115 и 125 mm.

 

Допълнителна информация, включително ценова, може да намерите в електронния магазин на „Ташев Галвинг” ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото