Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Професионални електрогенератори REM Power

Марката REM Power на Rheinland Elektro Maschinen Group (REM Group) принадлежи към европейското поколение, което възникна след политико-икономическата промяна, която традиционно се свързва с емблематичното падане на Берлинската стена. Отварянето на пазарите в силно изостаналите в икономическо и индустриално отношение държави от разпадналия се социалистическия лагер стимулира появата на редица предприемчиви компании, които успяха бързо да нагодят дейността си към специфичните потребности и особености на пазарите в тези новоприобщени към развитата Европа държави. Една от тях е ниската платежоспособност, особено отчетлива през първите години след Голямата промяна.

Многонационалната компания Rheinland Elektro Maschinen Group (REM Group) е създадена през 1997 г. След 2001 г. групата се насочва активно и успешно настанява на пазарите от Средна и Югоизточна Европа.

Днес марката REM Power е добре позната на българския пазар, което се дължи и на доброто сътрудничество с нашата „Ташев-Галвинг“ ООД от 2014 г. насам.

Освен с многообразието от подходящо подбрани машини и модели, REM Power успява да се наложи и с тяхното добро качество, съчетано с конкурентни цени.

Продуктовата гама обхваща три основни потребителски групи:

» Полупрофесионални и майстори любители

» Професионални потребители

» Индустриални потребители.

Досега на страниците на списание „Направи сам“ са представени:

Телоподаващи MIG/TIG/MMA инверторни заваръчни апарати REM Power

Апарати REM Power за заваряване с електроди

Въздушни компресори на REM Power

В този брой на списанието представяме четири нови модела моно- и трифазни електрогенератори REM Power. Те са предназначени основно за професионално и индустриално приложение при работа с електроинструменти, които изискват мощен източник на електрически ток – мощни ъглошлайфмашини с голям пусков ток, къртачи, електрожени и др.

Три от моделите са монофазни: GSEm 3300 SB, GSEm 6000 SB и GSEm 7000 SBE, докато моделът GSEm 8250 TBE произвежда трифазен ток.

Електроенераторите се задвижват от четиритактов бензинов двигател, отговарящ на изискванията за стандарта за изгорели газове EURO 5. Работят с безоловен бензин с октаново число 93 и повече. Резервоарите им за гориво за оразмерени така, че с едно зареждане, при 50% натоварване, генераторът да работи в продължение на 9,5 до 7 часа.

Всички имат класическата система за ръчно стартиране чрез развъртане на коляновия вал с издърпване на стартерно въже. Два от тях – GSEm 7000 SBE и GSEm 8250 TBE имат и електрическа система със стартер за „запалване“ на двигателя, захранван от монтирана към генератора акумулаторна батерия. При тях системата за механичното стартиране с въже е резервна, в случай че, примерно, батерията откаже.

Вляво – GSEm 3300 SB, вдясно – GSEm 6000 SB

Всички имат система за автоматично поддържане на напрежението и честотата на произведения електрически ток (AVR), както и електронна система за предпазване на генератора от повреда в резултат на претоварване. Генераторите имат и автоматична защита на двигателя срещу повреда, причинена от ниско ниво на маслото в картера и влошено смазване.

Генераторите имат табло, на което се намират органите за управление, както и контактите за включване на захранваните с ток машини. Моделите GSEm 7000 SBE и GSEm 8250 TBE имат и дисплей, който отчита напрежението на електрическия ток, неговата честота и продължителността на работа на генератора. Към отличителните качества на тези два модела се добавя и това, че намотките на техните алтернатори са от меден проводник.

В зависимост от максималната мощност на захранване монофазните електрогенератори имат два вида контакти:

– Тип Шуко 230 V/ 16 A за захранване на машини с максимална мощност 3,68 kW

– Тип промишлен 2Р+Е 230 V/32 A за захранване на машини с максимална електрическа мощност 7,5 kW.

Освен тях трифазният GSEm 8250 TBE има и промишлен контакт 2Р+Е 400 V/16 A, за захранване на машини с максимална електрическа мощност 8 kW.

Четирите електрогенератора имат здрава носеща конструкция, изработена от огънати стоманени тръби. Моделът GSEm 3300 SB, който тежи 48 kg, няма колела, улесняващи транспортирането му. Останалите три генератора, с тегло от 79 до 101 kg, в зависимост от модела, имат по две подсилени колела от едната си страна и две или една обща ръкохватки, от другата. Това улеснява преместването им, включително и от сам човек. Ръкохватките са подвижни, а когато не се ползват, се сгъват.

За по-добра прегледност основните технически и експлоатационни характеристики на електрогенераторите са представени в табличен вид. Максималната захранваща мощност е от 3,5 kW за модела GSEm 3300 SB, до 8 kW за трифазния генератор GSEm 8250 TBE. За отбелязване е, че този генератор е способен да захранва и монофазен консуматор с максимална мощност 7,5 kW.

Вляво – GSEm 7000 SBE, вдясно – GSEm 8250 TBE

По своите технически параметри и цена, моделът е GSEm 3300 SB е най-подходящ за използване при занаятчийски дейности, включително в условията на домашна работилница. Вероятно и поради това той има изход за захранване с постоянен ток с напрежение 12 V и максимална сила 12 A.

За разлика от друг път, сега не успяхме да тестваме в редакционната работилница представените в статията генератори поради повече от обективни причини – теглото на машините, липсата на собствени достатъчно мощни консуматори на електрически ток, а в добавка и ограниченията за личностни контакти, наложени от COVID-19.

Затова ще се ограничим да споделим информация, добита от експерименти, извършени от техническия екип на „Ташев-Галвинг“ ООД. Най-малкият по мощност електрогенератор – GSEm 3300 SB, е изпробван при работа с мощната ъглошлайфмашина HiKOKI G23BYE (2200 W). Работи безотказно, включително не се усеща затрудняване поради пусковия ток при развъртане на ротора. Тук също се отчита, че шлайфмашината има електронна система за неговото ограничаване и предотвратяване на токов удар в електрическата мрежа.

Електрогенераторът GSEm 7000 SBE е изпробван за захранване на електродъгов заваръчен апарат. Работи безпроблемно с обмазани електроди Ø4 при сила на заваръчния ток 160 A.

Накрая ще добавим, че моделите GSEm 6000 SB, GSEm 7000 SB и GSEm 8250 TBE носят обозначението LYNX. Разследването ни установи, че тези машини са едни от първите, които го получават. Това е новост, която тепърва ще се въвежда при марката REM Power. С нея ще бъдат обозначавани само високо технологични модели, носители на най-високото ниво на качество – Premium.

За допълнителна информация и покупки вижте и пълната гама електрогенератори REM Power, налични в електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото