В категории: 2021, Актуални статии, Брой 12/2021, Дърводелство и обзавеждане, Хоби

Ъглов кухненски диван

 

40 години сп. „Направи сам“ 

 

Автор: Г.Б, чертежи: Борис Ачков

Издание 1984 г., тираж 120 000.

 

Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том I, издание 1984 г.

 

Обикновено кухнята е най-обитаваното помещение в жилището. В нея се събират както членовете на семейството, така и някои от „най-близките“ гости на дома. Тя е претъпкана с всевъзможни шкафове и шкафчета, мивка, хладилник и т.н., без които все не може. Затова всеки се стреми да обзаведе кухнята си по най-рационалния начин, което не всякога може да стане със стандартни мебели. Тогава на помощ идва личното творчество.

Едно по наше мнение сполучливо решение на ъглов кухненски диван е конструкцията, показана на фиг. 1. На него свободно могат да се разположат и хранят 3 – 4 и повече души в зависимост от големината на седалките. Дължините им не са посочени съзнателно, за да може всеки сам да ги съобрази в зависимост от мястото, с което разполага за дивана. Във вградената ракла, както и в пространството под подвижните седалки могат да се съхраняват различни вещи.

Седалките представляват дунапренени възглавници 31, облечени в подходящ декоративен плат. Калъфките 32 се затварят отдолу с цип или с копчета, за да могат лесно да се свалят за почистване.

Облегалките 10 и 11 са монтирани към стената с винтове за дърво, завити в дюбели или клепета.

Данните, необходими за изработване на детайлите на дивана, са дадени в таблицата. Освен тях необходими са още: лепило за дърво (туткал или Ц—200), фурнирни ленти и материали за повърхностна обработка – шлифовъчна хартия, байц, кит за дърво и безцветен лак за дърво.

Най-напред се изработва раклата (фиг. 2). Страниците 1 и плотът 2 се изрязват от ламинирана (или фурнирована) плоча от дървесни частици с ръчен циркулярен трион. Необходимо е да се знае. че лицевата страна на плочата при рязането трябва да се намира отдолу, за да не се нащърби. Реже се, като се оставят от всяка страна по 1-2 mm надбавка и кантовете се оформят окончателно чрез рендосване на абрихт или с електрическо ренде. Видимите кантове се фурнироват – за предпочитане с ивици естествен фурнир, който и по-лесно се намира, и по-сигурно се лепи (с туткал) от пластмасовите кантове. Фалцовете на свързващите летви 22  (фиг. 3) се издълбават с дърводелска фреза, а могат да се изрежат и с циркулярен трион, особено ако е снабден със специални шайби за наклонено монтиране на режещия диск.

Сглобяването на раклата е пояснено на чертежа. Страниците 1 се свързват с летвите 22 чрез залепване и допълнително укрепване с винтове за дърво. Винтовете в горната част на раклата могат да се завият откъм вътрешната страна, през летвите, за да не се виждат главите им.

Обърнете внимание: страниците не опират до пода. Това е направено, за да не се мокрят и евентуално раздуят при разливане на вода по пода.

Двете тела за сядане имат еднаква конструкция (фиг. 4 и 5) и се изработват по един и същ начин. Детайлите от масивна дървесина се разкройват и се рендосват гладко до получаване на необходимите размери, пробиват се отворите за диблите, оформят се шлицовете и чеповете на фризовете на рамката за дъното. Плочите от ПДЧ се разкрояват, както вече беше пояснено, и видимите им кантове се фурнироват.

Преди да се пристъпи към окончателното монтиране, видимите повърхности на всички детайли се шлифоват. ако е необходимо, се байцват и се лакират.

Рамките на двете седалки се сглобяват, като съответните царги се съединяват помежду си с дибли и лепило. Рамките за дъната се сглобяват на шлиц и чеп. След това последователно се монтират челата 6 и 9, задните страници 5 и 8 и страниците 3.

Необходимо е да се има предвид, че част от винтовете са показани условно на фигурите, защото така най-лесно се монтират детайлите на дивана. За да не се виждат главите им, там, където това ще грози, те могат да се скрият със специални декоративни капачки, ако плочата е фурнирована – да се вкопаят и след това отворите да се замаскират с кръгчета фурнир или пък да се използват свързващи болтове с декоративни глави. Тези винтове могат и да се заменят с дибли.

Накрая се монтират дъната 24 и 25 и седалките 4 и 7 и двете тела за сядане се прикрепват към раклата с по два болта 29.

 

 

 

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото