В категории: 2022, Актуални статии, Брой 1-2/2022, Градина

Нови електроинструменти за градината Raider Pro R20 System

В началото на юбилейната 30-годишнина на фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, откриваме представянето на новите за 2022 г. електроинструменти с два модела от серията Raider Pro R20 System. Тази най-млада серия, чиито първи представители се появиха на пазара в началото на 2019 г. уцели десетката на пазарния интерес, поради което получи бързо развитие. Започнала с 9 ръчни електроинструмента, към днешна дата Raider Pro R20 System обхваща 42 машини. Две от тях представяме в този пръв за годината брой на списанието.

Raider Pro R20 System включва обширна палитра от акумулаторно захранвани електроинструменти, предназначени за извършване на практически всички дейности, характерни за домашното майсторене и работилница, включително за работа в домашната градина – бормашини и винтоверти, ударни гайковерти, ъглошлайфмашини, перфоратори, такери, пистолети за боядисване, прободни, циркулярни и саблени триони, ексцентър шлайфмашини, миксери за строителни разтвори и др. Гамата градински инструменти включва верижни триони, коси (тримери), кастрачки, храсторези, колесни косачки за трева. Не липсват също прахосмукачките за сухо и мокро почистване, както и прахосмукачка за почистване на камината от пепел.

Инструментите Raider Pro R20 System образуват семейство, чиито електродвигатели се захранват с електрически ток с напрежение 20 V. Предлагат се литиево-йонни батерии с капацитет 1,5, 2, 3, 4 и 6 Ah. До месец „Евромастер Импорт Експорт“ ООД ще пусне на пазара и батерия с капацитет 8 Ah.

Семейството включва и три зарядни устройства – за ускорено или нормално, т.е. по-бързо или по-бавно, зареждане. Третото е предназначено за едновременно зареждане на две батерии.

Част от машините се предлагат в комплект с батерия и зарядно устройство, със или без пластмасов куфар. Предлагат се и във вариант без батерия и зарядно устройство. Това позволява оптимално конфигуриране на вече закупените и нови електроинструменти с подходящите една или повече батерии с капацитет, съобразена с вида на машините и продължителността на работа. Използването на едно зарядно устройство и една или повече батерии за всички електроинструменти от серията Raider Pro R20 System е рационално решение.

 

Комбинирана ножица за декоративни храсти и трева RDP-SGSS2

Почти всяка дворна градина се нуждае от ножица за оформяне на жив плет, създаващ непроницаема за външен поглед растителна стена покрай оградата или декоративен елемент във вътрешността на градината. При по-дълги и високи плетове периодичната резитба е трудоемка дейност, за която има специализирани моторни или електрически ножици с дължина на режещия гребен от около 50 до 100 cm.

Мераклиите градинари обаче, разполагат в арсенала си от инструменти и със специална, да я наречем мининожица с акумулаторно захранване. Нейното предназначение е за специфично, творческо оформяне на декоративни храсти и други растителни видове, като им се придава често причудлива форма – кълбовидна, цилиндрична, конична, квадратна или дори спираловидна. Крайният резултат зависи от вида на растението, творческото въображение и търпение на градинаря, и несъмнено от добрия инструмент.

За този вид декоративно градинарство от години съществува специална разновидност акумулаторни ножици за храсти, каквато е новият модел RDP-SGSS20 SOLO. Наименованието му подсказва, че се предлага без батерия и зарядно устройство. За неговото тестване при реални работни условия използвахме акумулаторна батерия с капацитет 2 Ah. Тя има тристепенен светодиоден индикатор, който показва наличния заряд. Зарежда се за 1 час.

Инструментът е комбиниран, защото може да извършва три операции. Освен като храсторез, той може да се използва и като ножица за рязане на трева на места, където тримерът или косата са безпомощни – между и около камъни, дървета, храсти и други препятствия, по края на тревни площи, в близост до цветя и друга крехка ценна растителност.

Третата функция на инструментът е използването му за повърхностно разрохкване на почвата в цветната или зеленчукова леха.

За всяка от тези дейности RDP-SGSS20 има приставка, специализиран инструмент. За обрязване на храсти се използва режеща гарнитура от вида, с който работят обичайните ножици за жив плет. Долният гребен е неподвижен, подвижният е горният. Честотата на движение е 1000 minˉ¹. Зъбите му са двустранно заточени, поради което режат при движението на гребена и в двете посоки. Дължината на рязане е 19 cm.

Зъбите на неподвижния гребен са по-дълги. Краищата им са оформени така, че да улесняват насочването на попадналите между тях клонки към режещите зъби. Тестването на ножицата показа, че тя може да реже живи клонки с дебелина до 6 mm.

При гарнитурата за рязане на трева подвижен е горният от двата режещи гребена. Зъбите са двустранно заточени. Широчината на рязане е 10 cm.

Третата приставка е ръчен миникултиватор с работна широчина 8 cm. Предназначен е за повърхностно разрохкване на почвата в лехи, сандъчета, големи саксии. Извършва възвратно-постъпателно движение с дължина на хода 10 mm и честота 1000 minˉ¹ Заменя ръчните инструменти от този вид, като улеснява и ускорява работата. Малката дължина на хода на движение позволява по-прецизна обработка в близост до стъблата. Целта на обработката е разрохкване на втвърдения тънък повърхностен пласт почва за подобряване на нейната водо- и въздухопропускливост.

Смяната на приставките става лесно и бързо, без необходимост от помощен инструмент. Достатъчно е да се свали капака, покриващ задвижващия механизъм и да се постави необходимата гарнитура.

Ножицата има удобна за държане ръкохватка с еластично покритие върху горната страна. Управлява се с два бутона – пусков и втори, предпазен, който механически блокира първия с цел предпазване срещу неволно включване на двигателя.

С батерия (капацитет 2 Ah) и гарнитура за обрязване на храсти, ножицата тежи 1085 g. Във варианта за рязане на трева теглото й е 970 g. Батерията тежи 390 g.

Цената на RDP-SGSS20 е 69,90 лв.

 

Машина за кастрене на клони RDP-SPS20 Set

Машината за кастрене на клони (кастрачка) на Raider RDP-SPS20 Set е подходяща за рязане на клони на дървета, намиращи се на височина до около 4,5 m от стъпил на земята човек. Тя има телескопично тръбно тяло, чиято дължина може да се променя. Така общата дължина на кастрачката е в границите от 1,93 до 2,75 m. Подобно на всички машини от този вид, режещият агрегат представлява малък верижен трион, монтиран в края на тръбното тяло. В другия край се намира ръкохватката с пусковия и блокиращия бутон. В задния край на ръкохватката се намира и гнездото за поставяне и свързване на батерията. Машината се доставя в комплект с литиево-йонна батерия с капацитет 2 Ah и зарядно устройство. Времето за зареждане на батерията е 1 час.

Рязането с верига осигурява високопроизводителна работа. Възможността за работа от земята, без използване на стълба, специална платформа или при най-опасният вариант – изкачване по дървото, е голямо удобство за работещия. И най-важното – осигурява в максимална степен безопасна работа. Поради това кастрачката с верига е най-подходящият инструмент за резитба на живи и изсъхнали болни клони. Най-често се използва при оформяне на короната на овощни дървета и плододайна резитба. Като всеки електрически задвижван инструмент, и този е предпочитан при работа в градска и крайградска среда, където шумните машини не са желани.

Работната дължина на шината е 190 mm. Режещата верига със стъпка 3/8” и дебелина на водещите звена 0,50” (1,3 mm) e нископрофилна, със силно ограничена склонност към появата на „обратен удар“. Тя е специално проектирана за малки триони с акумулаторно захранване. Тясната верига спомага за намаляване на съпротивлението на дървесината при рязане, реже по-бързо, удължава се времето за работа с едно зареждане на батерията. Веригата се движи със скорост 10,8 m/s. Реже бързо и чисто, при минимално нараняване на дървесината по линията на среза.

Машината има електромагнитна спирачка, която преустановява движението на веригата за 0,14 s след изключване на захранването на двигателя.

Механизмът за опъване на веригата е от „интелигентен“ тип и силно улеснява работата с машината. Регулирането става чрез завъртане на оцветеното в червено пластмасово колело, а фиксирането на шината в желаното положение – чрез стоманен винт. Главата му е пресована в здрава, удобна за хващане и позволяваща силно притягане с ръка перчата ръкохватка. Правилното опъване на веригата е предпоставка за безопасна работа на триона и минимално износване на веригата. Тя реже по-бързо и по-безопасно, по-дълго ще служи. Това конструктивно решение намалява вероятността от допир на ръката до острите ръбове на режещите звена и евентуално нараняване.

Смазването на веригата става принудително чрез помпа. Резервоарът за маслото е с вместимост 70 ml. Полупрозрачните му стени позволяват визуален контрол върху нивото на маслото.

Вече стана дума, че тръбното тяло на машината има телескопична конструкция, което позволява промяна на дължината му в границата на 82 cm. То представлява метална тръба, в чиято вътрешност се намира подвижен кух прът. Той има напречно сечение с шестоъгълна форма, което му придава необходимата здравина, за да не се огъва при работа в изтеглено докрай положение. Ръкохватката на машината и режещият агрегат са закрепени шарнирно към двата му края. Това е направено с цел създаването на възможност за завъртането им под малък ъгъл спрямо пръта. Те (кои те?) могат да бъдат фиксирани в три положения – в изправено или под малък наклон. Това осигурява по-добро прилягане на шината с веригата към рязания клон, както и по-удобно за държане положение на ръкохватката.

Изпробвахме машината при рязане на сух клон от череша (средно твърда дървесина) с дебелина 10 cm. Справи се с лекота.

Теглото на машината с батерията (без масло) е 3,74 kg.

Цената на комплекта RDP-SPS20 Set е 249 лв.

 

За допълнителна информация посетете сайта на Rider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2022, Актуални статии, Брой 1-2/2022, Градина

Ключови думи

,

QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото