В категории: 2022, Актуални статии, Брой 1-2/2022, Дърводелство и обзавеждане, Хоби

На „коктейл“ в спалнята

 

Владимир Попов

Издание 1989 г., тираж 80050.

Борис Ачков

Кънчо Кожухаров

 

Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том II, издание 1989 г.

 

Апартаментите с хол и стая, свързани помежду си с портална врата, не са рядкост. Мебелирането на двете помещения се затруднява от голямата разлика в техните функции и от практически неизползваемото пространство около портала.

Ако и двете стаи са с прозорци, може да се обзаведат така, че да се използват като хол и спалня, работен кабинет или детска стая, без излишна загуба на време и усилия (фиг. 1).

В портала се вгражда библиотека 1, която изпълнява функциите и на преградна стена. В долната й част се оставя отвор за две подвижни легла 2, които свободно преминават от едното в другото помещение. Има и отделни възглавници облегалки, които дават възможност през деня леглата да се превръщат в канапе. Пространството зад тях се използва като ракла за спално бельо и завивки.

Плъзгащата се врата 3, която не заема излишно място при отваряне, отделя двете помещения. Тя е висяща, без направляващи релси и ролки в долната си част.

Под прозорците са предвидени трансформираща се маса 4 и клапващ работен плот 5. Тази маса е много подходяща за жилища с парно отопление, защото в прибрано положение прикрива радиатора.

Предлагат се и леглата „сандвич“ 6, разположени непосредствено едно върху друго. През деня те заемат площ и обем колкото едно легло и не претрупват обстановката  както тези на два етажа.

Липсата на неподвижни легла, ракли и работни маси — предмети, които винаги заемат голяма площ — позволява да се въведат допълнителни мебели, озвучител-ни и осветителни тела, телевизор и т.н.

Ако се направи подобно обзавеждане, като се използват ако не всички, то поне някои от предлаганите решения, може да се живее в едно постоянно променящо облика си жилище. И нищо няма да пречи да се поканят гости в просторното помещение, което допреди малко е било спалня.

Следва:

  • Библиотека – преградна стена
  • Подвижни легла
  • Легла „сандвич“
  • Трансформираща се маса

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото