Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Нови клещи на Knipex

За немската фирма Knipex и нейните инструменти се пише с удоволствие, неизбежно пристрастие и респект, породени от тяхната иновативност, качество и многообразие. Фирмата води своето начало от 1882 г., когато нейният основател Карл Пуч започва производството на първите си клещи в ковачницата, разположена в мазето на къщата му в село Кроненберг (днес част от гр. Вупертал). Помощници са му калфа и двама чирака.

140 години по-късно, Knipex продължава да бъде мъдро управлявана фамилна фирма. Тя е водещ световен производител на професионални клещи, чиито продукти се продават в над 100 държави по света. Редица от нейните иновативни клещи са станали нарицателни със своите изключително възможности и качество. Такива, например, са уникалните и до днес клещи за инсталации с метални тръби Alligator, пуснати на пазара през 1972 г. Същото се отнася и за клещите Cobra, които се появяват на пазара през 1984 г. На стълбицата на световните рекордьори по качество се нареждат и компактните клещи-секачи Cobolt (на пазара от 1988 г.), които умножават до 40 пъти приложеното от ръката усилие. В зависимост от модела, клещи-секачи (KNIPEX CoBolt XL) с дължина 250 mm, са способни да режат средно твърда стоманена тел с диаметър до 6 mm. Затова производителят ги е нарекъл „клещи за рязане на болтове“. Защото и това го могат до определена дебелина.

През 1994 г. Knipex пуска на пазара поредния новаторски инструмент – клещите-гаечен ключ. Този напълно нов инструмент с паралелно движещи се една спрямо друга челюсти съчетава качествата на двата инструмента, чиито наименования са заложени в неговото име. Най-същественото при него, е че челюстите му не нараняват повърхността на детайлите, не могат да „превъртят”.

Продуктовата гама на Knipex обхваща значително над 1000 модела, сред които се откроява голяма група от клещи и други инструменти, предназначени за електроинсталационни дейности. Всички те изключително улесняват работата, особено за премахване на изолацията от проводници, а някои са и уникални. Такъв, например, е пуснатият като световна пазарна новост през 2016 г. инструмент KNIPEX ErgoStrip, който ще представим подробно в следващ брой на списанието.

Досега в „Направи сам” от клещите са представени:

– Клещи за тръби и гайки Knipex Alligator XL

Клещи за електроинсталации

В този брой на списание представяме пред читателите новости от света на Knipex в областта на клещите. Те бяха предоставени на редакцията за тестване от фирма „Ташев-Галвинг“ ООД. Тя е водещ дистрибутор на марката за България. Бърза справка в нейния електронен магазин показва, че към момента „Ташев-Галвинг“ ООД предлага над 640 продукта на Knipex, включително и множество резервни челюсти за различни модели клещи.

От многобройното семейство клещи, представяме само два модела, но за сметка на това, какви!

Клещи Knipex Cobra XS

Тези „бейби“ клещи моментално привлякоха вниманието ни, защото досега клещи, при това професионални, с такава големина не бяхме виждали. Редакционната ни работилница разполага с два модела Cobra с обичаните дължини 250 и 300 mm. За пръв път обаче, в нея гостува тяхно братче с дължина от само 100 mm.

Първата ни мисъл, щом ги видяхме в кутията бе, че те са сувенир, представящ знаменитата марка. Второто предположение, което мигновено ни просветна, бе, че става дума за клещи, подходящи за комплект тип „часовникарски“ инструменти.

И двете предположения се оказаха погрешни. Оказа се, че моделът Knipex Cobra XS е напълно функционален професионален инструмент. При това и патентован. Той е на-младият член на 36-годишната прочута фамилия Cobra. Пуснати на пазара през 2020 г., Knipex Cobra XS притежават характерните за фамилията особености и възможности за работа при тръбни инсталации. Също така и за работа с гайки и болтове, примерно при велосипеди и мотоциклети, когато това се наложи на пътя. Големината на инструмента позволява с него да се работи на места, недостъпни за клещи с обичайни размери. Големината и теглото от само 62 g го правят изключително удобен за носене в джоб или в чантичката с инструменти под седалката на велосипеда.

Разстоянието между челюстите се регулира на 11 степени и може да се настройва на място, само с една ръка

Разстоянието между челюстите може да се регулира на 11 степени, включително на мястото, където се работи. При това само с една ръка. Клещите могат да захващат тръби с диаметър до 28 mm, както и шестостенни гайки големина до 24 mm. Подобно на останалите членове на фамилията Cobra, и тук профилът на челюстите позволява на клещите да се самозадържат, щом веднъж захванат здраво детайла. Поради това, при отвиване или завиване вече не е необходимо ръката да притиска силно раменете на клещите едно към друго. Усилието се прилага основно върху горното рамо.

Веднъж пристегнати около тръбата, клещите Cobra XS имат способността да се самозадържат, което значително улеснява работата, и често напълно успешно може да заменят гаечния ключ

Назъбените повърхности на челюстите са допълнително закалени чрез индуктивно нагряване до твърдост 60 HRC. Това предотвратява притъпяването им, вероятността от приплъзване също. Осигурява на клещите дълготрайност.

Клещи Knipex TwinGrip

Специалното при тези клещи е, че за разлика от останалите, при които захващането е странично, челюстите на този модел може да захващат сигурно и челно. За целта по продължение на предните им краища са оформени канали с полукръгло напречно сечение и надлъжно назъбване. Възможността за челно захващане с челюстите е голямо предимство, когато се налага работа на места, където само върхът на клещите може да достига. С тях лесно се развиват и изваждат винтове за дърво с полукръгла глава, когато шлицовете за отвертката са повредени.

Специалната форма на челюстите и тяхното назъбване осигуряват здраво и сигурно захващане на детайла, и възпрепятстват превъртането на клещите

Разстоянието между челюстите може да се задава на 5 степени. В зависимост от настройката, клещите може да работят с тръби и други кръгли предмети с диаметър от 4 до 22 mm, както и с шестостенни гайки със същата големина.

Клещите Knipex TwinGrip са изковани от хром-ванадиева стомана и са закалени. Зъбите им са допълнително закалени до твърдост 61 HRC чрез индукционно загряване.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото