Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Инструменти на Stanley за сухо строителство

„Сухото строителство“ е съвременен метод, който през последните десетилетия доби широко разпространение при ново строителство във вътрешността на сградите, а също така и при ремонт на стари сгради. Изпълнен с голямоформатни плочи на гипсова основа, монтирани върху носеща конструкция от тънкостенни стоманени профили, понякога и директно върху съществуващи стени, този метод позволява бързо, лесно и изискващо минимални завършващи операции строителство. Негово голямо предимство е също така, че се извършва без мокри процеси, поради което в сградата не се внася допълнителна влага.

Този е предпочитаният метод за изграждане на леки преградни стени, за обшивка на подпокривното пространство в тавански помещения, за ограждане и затваряне на кухи пространства за тръбопроводи и други инсталации в бани и кухни, при изпълнение на вътрешна топло- и звукоизолация, за направа на окачени тавани и т.н. При неравни или криво иззидани стени, вместо бавното и скъпо полагане на дебели пластове мазилка, внасяща голямо количество влага в помещенията, предпочитаното решение отново е облицовката с плочи на гипсова основа, наречена още „суха мазилка“.

По темата „Сухо строителство“, със 105 публикувани статии списание „Направи сам“ е своеобразен енциклопедичен справочник.

Изброяваме, макар и само част от предимствата на „сухото строителство“, за да насочим вниманието на читателя, че този метод не е запазена територия само за професионалното строителство. Всеки по-сръчен домашен майстор без особени затруднения по този начин може да подобри дома или вилата си, включително чрез лесното превръщане на подпокривното в обитаемо пространство.

Освен основните материали, подробно описани в посочените статии, са необходими и някои несложни специализирани ръчни инструменти, които улесняват работата и позволяват постигане на високо качество и производителност. Поради това, за професионалния майстор те са задължителни.

Такъв набор инструменти предлага и световно реномираната американска фирма Stanley, която през своята 179-годишна успешна история се е утвърдила като водещ световен производител на ръчни механични инструменти, на електроинструменти и други принадлежности. Stanley е и една от водещите марки в рамките на мощната група Stanley Black & Decker.

От над 12 години официален дистрибутор за България на продуктите на Stanley е българската фирма „Ташев-Галвинг“ ООД. Тя е дистрибутор и на също така световно известните марки, принадлежащи на концерна Stanley Black & Decker – Black & Decker, DeWALT, Facom, USAG и др.

Предварително правим уговорката, че под понятието „гипсова плоча“, в статията се разбират плочите гипскартон и гипсфазер. Също така, някои от представените тук инструменти са подходящи за работа с други видове материали.

 

Рендета за гипсови плочи

Макар и да биват наричани най-често рендета, този вид инструменти повече напомнят на едра пила за дърво (рашпила). Докато при класическите пили назъбената работна повърхност се получава чрез насичане на метала, тук „рендосването“ се извършва от стоманен лист с диагонално разположени вълнообразни редици от отвори. Задният ръб на всеки от тях е с права форма, леко изпъкнал и остър. Листът има перфорирана по този начин режеща повърхност с множество остри зъбчета, които с лекота отнемат сравнително мекия материал на плочите.

Рендето се използва за обработване на техните кантове – най-често за изглаждане на неравностите, които остават след обичайното пречупване по предварително направен срез с макетен нож. След като острите ръбове на отворите се притъпят, лесно и бързо листът се заменя с нов.

Рендето Stanley 5-21-296 има метално тяло с две удобни за държане ръкохватки. При работа се държи с две ръце – задната движи, а предната притиска рендето. Тялото му е изработено от лека метална сплав, а задната ръкохватка е от пластмаса.

Общата дължина на рендето е 315 mm. Дължината на режещия лист е 255 mm, а широчината му – 42 mm.

Рендето е универсално, защото освен плочи на гипсова основа, с него може да се обработват още детайли от мека дървесина, фазерни плочи, шперплат, плочи от дървесни частици, винил, гума, фибростъкло и други материали. Като изключим изделията от масивна дървесина, това са все материали, които не са подходящи за обработване с класическо ренде с нож.

Обръщаме внимание, че описаният тук модел е един от няколкото рендета от този вид, които „Ташев-Галвинг“ ООД предлага към момента. Сред тях има и модели, пригодени за държане с една ръка, както и „ренде“ с цилиндрична форма, наподобяващо едра рашпила, предназначено за оформяне на отвори и кривини.

 

Ренде за скосяване на ръбове

Stanley STHT1-05937 е истинско ренде, защото реже със стоманен нож. Използва се за скосяване под ъгъл 45° на ръбовете на кантовете на гипсови плочи (в дърводелството и металообработването тази операция се нарича „снемане на фаска“).

Гипскартонените плочи се произвеждат със заоблен кант, докато плочите гипсфазер най-често имат прав кант (SK). Наличието на заоблен кант позволява плочите да се монтират прилепени една до друга, защото между тях остава достатъчно място за запълване с фугиращ материал, така че той да хване здраво и да не се отлепва след време. При гипсфазерните плочите с прав кант такава възможност няма, поради което те се монтират на разстояние една от друга, равно на половината от дебелината им. Така остава достатъчно широка фуга, която се запълва с фугиращ материал. Подобен проблем възниква и при рязани на място гипскартонени плочи. Вместо в такива случаи да се оставя фуга, чието запълване изисква доста търпение и време, решението е кантовете на допиращите се една до друга плочи да бъдат скосени с показаното тук ренде.

То има стандартно острие с трапецовидна форма за ножове със сменяеми остриета. Дълбочината на рязане при един ход на рендето може да се регулира в границите от 6,5 до 15 mm.

 

Инструмент за рязане на ивици от плочи

Инструментът Stanley STHT1-16069 е незаменим помощник за лесно, бързо и точно рязане на ивици с максимална широчина 125 mm от гипскартонена плоча. В действителност плочата не се реже, а се пречупва по продължение на предварително издълбан върху повърхността й плитък срез. При работа с този инструмент по линията на пречупване се правят два среза, от двете страни на плочата. За целта той има два срещуположно закрепени, лежащи в една равнина дискови ножа. Разстоянието между тях може да се променя в зависимост от дебелината на плочата. Инструментът може да работи с плочи с дебелина до 16 mm.

Едновременното издълбаване на двата среза на едно и също разстояние от канта улеснява, ускорява и повишава точността на работа.

 

Инструмент за изрязване на кръгови отвори

Инструментът Stanley STHT1-05878 е предназначен за точно и чисто изрязване в гипсови плочи на отвори с диаметър от 25 до 400 mm. Рязането се извършва с твърдосплавна ролка, подобна на ролките за рязане на керамични плочи.

 

Ръчен трион за гипскартон

Висококачественият сгъваем трион Stanley Fatmax FMHT0-20559 e произведен специално за рязане на гипсови плочи. Също така успешно, той може да се използва и в редица други области, примерно в овощарството. Възможността да се сгъва в удобно и безопасно за носене положение, е негово допълнително предимство.

Благодарение на заострения и специално заточен връх, както и на устойчивия на огъване стоманен лист, трионът може лесно да пробива плочата гипскартон. Така се изрязват отвори. Специално заточените с три режещи ръба зъби (Jet-Cut) ускоряват рязането с 50%.

Режещият лист може да се сгъва и застопорява в три положения – изправено (180°), под ъгъл 135° или 95°, както и изцяло да се прибира в ръкохватката. В това положение трионът е напълно безопасен и удобен за носене. Възможността за рязане при някое от трите работни положения на листа допълнително улеснява работата, обичайно на места в краищата на облицовката.

Ръкохватката е ергономична, с еластично покритие, което я прави още по-удобна за държане. Краят й е леко удължен надолу, което дава допълнителна опора на дланта и улеснява въртенето на триона при пробиване на отвор в плочата.

 

Нож за рязане на изолационни материали

Stanley Fatmax FMHT0-10327 е специализиран нож за рязане на топло- и звукоизолационни материали: дюшеци от стъклена или каменна вата, експандиран полистирол (EPS, стиропор), плочи от екструдиран полистирол (XPS), както и други влакнести материали – филц, картон и др.

Ножът има две остриета. Вълнообразното е предназначено за рязане на меки материали, например дюшеци и меки плочи от каменна вата. Ситно назъбеното острие е подходящо за рязане на плътни материали, каквито са плочите експандиран полистирол (EPS), екструдиран полистирол (XPS) и др.

Острието е изработено от неръждаема стомана. Дължината му е 350 mm, а дебелината е 2 mm. То е устойчиво срещу огъване. Ножът е проектиран за ефективна и продължителна работа. В края на ръкохватката е оформено ухо, през което се прокарва връв за връзване и носене на китка. Ръкохватката е изработена от двукомпонентен материал с цел осигуряване на сигурно държане в ръката и по-приятна работа. Това е особено полезно при работа в среда с повишена влажност и високи температури, каквато често е характерна при работа в подпокривното пространство.

 

Ножове със сменяеми остриета

Ножовете със сменяеми остриета са измежду инструментите, без които не може. Това е валидно и за сухото строителство, защото плочите от гипскартон, както вече стана дума, се разкрояват чрез пречупване по бразда, най-често издълбана с острието на такъв нож.

Тук навлизаме в територията на емблематичен за Stanley инструмент, в чието развитие и производство от много десетилетия компанията е световен лидер.

Направихме си труда и в каталога на Stanley за 2022–2023 г. преброихме около 55 модела ножове със сменяеми остриета, а само остриетата за тях заемат 8 от 280-те страници на този каталог. Сред тях се открояват остриетата от серията Carbide, които благодарение на своето покритие от волфрамов карбид, имат над десеткратно по-голяма износоустойчивост, респективно, дълготрайност, в сравнение със стандартните стоманени ножчета. За тези остриета производителят пише, че „Само диамантите са по-твърди и дълготрайни от тях“.

За останалите си видове остриета, производителят твърди, че износоустойчивостта им е двукратно по-голяма от стандартните видове.

Към момента „Ташев-Галвинг“ ООД предлага 30 модела ножове със сменяеми остриета с марките Stanley и Stanley Fatmax, както и богат набор от различни по вид и предназначение остриета за тях.

Тук избрахме да представим два модела, които съчетават добро качество с конкурентна цена. И двата имат метално тяло от магнезиева сплав, изработено чрез отливане под налягане. Това им гарантира стабилна работа и дълготрайност, а също така и ниско тегло.

Моделът Stanley 0-10-018 е представител на ножовете с право острие. Характерно за този вид остриета е, че те са сегментни. След притъпяване на режещия връх, сегмент от острието се отчупва и така ножът отново разполага с остър връх. Тази операция може да бъде повторена 8 пъти. Острието е с дължина 110 mm и широчина 18 mm. Дължината на ножа е 165 mm.

Механизмът за изваждане и прибиране на острието, както и за неговото фиксиране в работно положение, функционира сигурно, на практика, безотказно. Това, в много голяма степен се дължи на металното тяло с прецизно отлети две редици с гнезда, в които влиза плътно езичето на придвижващия острието механизъм.

Конструкцията на ножа, позволяваща сигурно фиксиране на острието (InterLock), е патентована. Неговата ръкохватка е съставена от две части, едната от които е подвижна и може да се премества напред и назад чрез завъртане на оцветената в жълто обла гайка. Чрез избутване напред, подвижната част притиска острието и така му придава по-голяма устойчивост срещу огъване. Ножът реже по-точно, а опасността от неволно счупване на острието поради огъване, е почти изключена. След изтегляне на подвижната част на ръкохватката назад, дръжката може се отворя лесно за смяна на острието.

Моделът Fatmax Exo (FMHT0-10288) е представител на ножовете, работещи с трапецовидни сменяеми остриета. При затъпяване на режещият връх на едната страна, острието се обръща и работата продължава с втория връх. Този модел е първият нож от този вид, който позволява пълно изваждане от ръкохватката на острието. Това много улеснява неговата подмяна. Заслуга за това има и малкият, но мощен магнит, който задържа острието и така улеснява поставянето му.

Острието се прибира изцяло в ножа, което го прави безопасен при съхраняване и пренасяне. При рязане се избутва напред и фиксира в четири работни позиции.

Ножът работи с всички стандартни трапецовидни и със сърповидна форма остриета на Stanley. Остриетата Stanley Fatmax (11-700) са произведени по патентована технология за индукционно закаляване на режещия им ръб. В съчетание с новата геометрия на ръба, те са с до 75% по-остри, до 100% по-дълготрайни и с до 20% по здрави в сравнение със стандартните остриета на Stanley. Издържат на сила на огъване до 35 kg.

В ръкохватката на ножа има магазин, който побира 5 резервни остриета. Формата и релефното й еластично покритие правят ножа изключително удобен за работа.

 

Шнур за очертаване на прави линии

Stanley Fatmax 0-47-480 е изключително полезен инструмент, когато се налага очертаване на прави линии с голяма дължина. Затова той има запазено място в кошницата с инструменти, необходими при сухото строителство.

Инструментът представлява намираща се в здраво тяло от алуминиева сплав макара, върху която е навит специален шнур с дължина 30 m. Той е изработен от полиестерни и найлонови влакна, което му осигурява голяма здравина, минимално разтягане, както и способност да задържа върху повърхността си креда (тебешир) на прах. Макарата има механизъм с петкратно предавателно съотношение, благодарение на което прибирането на шнура става 5 пъти по-бързо. При изтегляне на шнура, механизмът оказва минимално съпротивление.

Във вътрешността на инструмента се сипва прахообразна креда. Тялото му има прозорче от прозрачна пластмаса, което позволява визуален контрол върху наличното количество прах.

Инструментът има кука, позволяваща носенето му на колана.

При работа шнурът се изпъва между двете крайни точки на очертаваната линия. След това, някъде около средата, се издърпва с ръка, след което се пуска. Еластичният шнур удря повърхността, а полепналият върху повърхността му прах очертава желаната права линия.

 

Ролетка Stanley Fatmax Auto-Lock

Металната ролетка Stanley Fatmax Auto-Lock XTHT0-33671 с дължина 5 m има редица отличителни качества, които я поставят високо в класа на професионалните инструменти. Стоманената лента е необичайно широка – 32 mm, което й придава впечатляваща устойчивост в извадено положение. Тя може да бъде изтеглена на дължина до 3,3 m, без листът да се огъне и провисне надолу. Това е голямо предимство, особено при работа от сам човек.

По цялата си дължина стоманената лента е покрита със специален защитен слой Mylar, който осигурява десетократно по-сигурна защита, отколкото лаковете, използвани при масовите на пазара ролетки. Първите 80 mm имат и допълнително защитно покритие – Blade Armour, което увеличава двукратно износоустойчивостта на лентата в тази най-силно натоварена и подложена на изтриване част от нея.

Ролетката се доставя в комплект с два накрайника за захващане на предния край на лентата в точката от която започва измерването. Единият е по-малък и има вграден магнит. Той е достатъчно силен, поради което осигурява сигурно задържане при челен допир до стоманен елемент и безпроблемно изтегляне на лентата за извършване на измерването. Много подходящ е за измервания при метални конструкции. Вторият е значително по-широк, което позволява по-сигурно захващане към ръба на строителни елементи или дървена конструкция. При всички тези случаи, благодарение и на повишената устойчивост на лентата срещу огъване, производителят се е постарал да създаде максимално удобна ролетка за работа от сам човек.

Накрайниците са подвижни в интервал, равен на дебелината им. Това позволява измерването да започва от вътрешната или външната им страна.

Металната лента се изтегля лесно и плавно, също така бързо и плавно се прибира обратно и навива на макарата под въздействието на пружина. Патентованият механизъм Auto-Lock, който прибира лентата, мигновено спира движението й след отпускане на пусковия бутон, и я застопорява.

Ролетката работи перфектно, а дълготрайността й е доказана. Тя е здрава, устойчива е на удар при падане. Тялото и е от двукомпонентен материал – пластмаса и гума. Оребрената й повърхност улеснява и прави държането й по-сигурно. Може да се окача на колана, както и да се носи на каишка към китката.

С две думи, ролетката Stanley Fatmax Auto-Lock е истински професионален инструмент, изключително удобна за работа, сигурна и дълготрайна.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото