В категории: Актуални статии, Брой 12/2022, Градина, Инструменти, Покриви, Представяме ви, Ремонти, Строителство, Сухо строителство, Хоби

Лични предпазни средства Topmaster Professional

През 2021 г. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД отбеляза 20-годишнината на своята популярна марка за ръчни механични инструменти Topmaster. Рекапитулацията бе, че „след 20-годишно неспирно разширяващо се присъствие на пазара и продадени над 30 млн. инструмента, Topmaster Professional се е наложила като една от най-продаваните марки ръчни инструменти у нас. През всички тези години марката бележи непрестанен ръст на продажбите, като само през 2020 г. са продадени над 2,3 млн. броя”.

Година по-късно, по време на честването на 30-годишнината на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, инж. Павлин Николчев, бранд мениджър за марката, заяви, че „Марката Topmaster Professional се е утвърдила като пазарен лидер не само в сегмента на професионалните ръчни инструменти, където тя е фокусирана по рождение, но и на целия пазар на ръчни механични инструменти в България.” Сред факторите, осигурили водещото място на Topmaster Professional на пазара, инж. Николчев специално подчерта изключително широкото портфолио, което включва над 1600 инструмента. Те покриват практически всички продуктови категории. В това отношение марката също е лидер на българския пазар. Ето защо, по-нататъшното развитие и разширяване на портфолиото на Topmaster Professional с нови категории инструменти и нови модели ще бъде един от фокусите в политиката на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД през следващите години.

Развитието на инструментите и марката Topmaster Professional от 2002 г. насам, лесно и детайлно може да се проследи по посветените на тях 41 статии, публикувани досега в сп. „Направи сам“.

С малки изключения, през всички тези години, марката се свързваше основно с разнообразните видове и модели инструменти и тяхното приложение. Някак незабелязано отвън остана нейното постепенното навлизане и в една друга, не по-малко важна, дори по-отговорна, продуктова сфера – личните защитни средства. За развитието на този пазарен сегмент през последните години „Евромастер Импорт Експорт“ ООД заделя все повече внимание и ресурси.

Тази програма бе публично огласена по време на честването на 30-годишнината на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, това лято. Наред с други основни продуктови групи, инж. Павлин Николов и г-н Александър Баша, специалист обучение нови продукти, представиха изцяло обновената от 2020 г. насам гама лични предпазни средства Topmaster Professional. Всички те отговарят на съвременните изисквания и стандарти. Само за година, продажбите им са отбелязали ръст от 996%.

Дойде време и списанието да запознае своята читателска аудитория с гамата лични предпазни средства Topmaster Professional. Затова отново и изцяло даваме думата на инж. Павлин Николов.

 

Предпазни обувки

Обувките Topmaster Professional отговарят на изискванията на стандарта БДС EN ISO 20345:2011.

Те се делят на четири основни категории:

– SB – покрива базовите изисквания за защитни обувки;

– S1 = SB + наличие на затворена пета, антистатично ходило и защитно бомбе, устойчиво на удар с максимално енергийно ниво 200 J. Това означава, че то е способно да предпазва при удар от предмет с тегло 10 kg, падащ от височина 2 m.

– S2 = S1 + водоустойчива сая (горна мека част на обувката).

– S3 = S2 + притивопрободна пластина в ходилото.

Към момента с марката Topmaster Professional се предлагат обувки в категории S3, S1 и S1P. Последният модел има в добавка защитно бомбе и противопрободна пластина.

Обувките модел S3 се предлагат във вариант ниски и високи, със сая от висок клас – водоотблъскваща естествена телешка кожа, антибактериални сменяеми стелки, противоплъзгащи подметки тип SRC, изработени от полиуретан с двойна плътност. Имат метални бомбета и метални противопрободни пластини. Обозначението SRC означава, че подметката придава на обувката устойчивост срещу подхлъзване върху керамични плочки, намокрени с разреден сапунен разтвор, както и върху гладка стоманена плоча с глицерин. (553301, 553320).

Обувките модел S1P имат дишаща сая, изработена от висококачествен перфориран велур и покриват най-високите изисквания на стандарта, с изключение на водоустойчивостта. (553420)

Моделите S1 са със спортно-ежедневен дизайн. Изключително удобни, с дишаща текстилна сая. Предпочитани са за работа в затворени помещения, както и при сезонна работа на открито. Предлагат се в жълто-черен и сиво-черен цвят. (553410)

Най-новите модели се отличават с композитни бомбета, които, за разлика от стоманените, са около два пъти по-леки. Те притежават и топлоизолиращи свойства. Поради това не спомагат при студено зимно време образуването на конденз в областта на пръстите. Освен че олекотяват обувката, те я правят и по-удобна, предвид по-голямата широчина в областта на пръстите.

Друга особеност е по-устойчивата подметка от термопластичен полиуретан (E-TPU), каквато се използва при спортните модели на Nike и Adidas. Този материал има по-добра износоустойчивост, той е и по-лек. Ходилото на обувката способства за намаляване на умората на краката, защото при ходене поглъща част от ударното натоварване в областта на петата.

В тази група попадат два модела обувки – едната клас S1 (спортно-елегантен), а другата – клас S3. (553440, 553430)

 

Работно облекло

Моделите на Topmaster Professional са позиционирани в най-високия клас работно облекло. Те съчетават функционалност, комфорт, здравина и съвременен дизайн.

Серията включва панталон, полугащеризон и гащеризон, работно яке и елек, като и два модела от т. нар. софтшел (softshell) якета (в буквален превод „мека черупка”), подходящи както за работа, така и за ползване през свободното време.

Първата група продукти (557801, 557201, 557101 и 557901) са изработени от тъкан, позната като оксфорд, с тегло 260 g/m². Тя е произведена от полиестерни и памучни влакна. Поради специфичния метод на тъкане, нейната повърхност се отличава с характерната си релефна „шахматна” текстура. Създадена в Шотландия през XIX век, материята е получила наименованието си от прочутия университетски град Оксфорд, навярно защото, първоначално е използвана основно за производството на висококачествени памучни бели ризи, предпочитани от студентите. Днес този тип тъкани, произведени с добавка на синтетични влакна, се използват за производството на висококачествени ежедневни, спортни и туристически облекла. Представените тук работни облекла са ушити от тъкан оксфорд, съдържаща 65% полиестерни и 35% памучни влакна. Те са здрави, издръжливи при употреба, леки и позволяващи вентилация на тялото.

Характерни за тази група облекла са множеството подсилвания, функционалните джобове и усилените шевове. Всички имат и светлоотразителни елементи.

Втората група е представена с два модела якета тип „софтшел”, за които вече стана дума (557401, 557501). Този вид облекло е специално създадено за хора, практикуващи интензивно натоварващи, предимно планински спортове. То е двуслойно, откъдето идва и наименованието му. Външният слой е устойчив на вятър и водни пръски. Важна негова особеност е, че материята е паропропусклива отвътре навън. Поради това тези дрехи съчетават две трудно съвместими качества. Осигуряват добра защита срещу вятър, достатъчно добра, макар и не пълна, защита срещу силен дъжд и сняг. При активно движение тялото не прегрява и не се запарва, а долните дрехи се запазват сухи, което е от голямо значение при студено време. Показаните тук две якета са леки и еластични, позволяват максимална свобода на движение. Видно е също, че те са и елегантни.

Ушити са от материя със състав 94% полиестерни и 6% еластанови влакна (ликра). Единият от моделите се предлага с качулка, а другият позволява сваляне на ръкавите.

 

Ръкавици

Ръкавиците за механична работа отговарят на стандарта БДС EN 388:2016+A1:2019. Съответствието е обозначено чрез пиктограма с буквено цифров код, показващ класа на устойчивост срещу различни механични въздействия. Тук е посочено тяхното значение.

Към момента с марката Topmaster Professional се предлагат 6 модела ръкавици, пригодени за извършване на различни дейности.

Най-високият клас са удароустойчивите ръкавици, които имат кевларена подплата, осигуряваща най-висок клас защита от срязване. Те са изработени от мека телешка кожа. (558105)

Серията кожени ръкавици се допълва от два модела, които са подходящи за ежедневна работа, причиняваща малко до средно натоварване на ръцете. Първият модел е от ярешка кожа, позволяваща висока подвижност и чувствителност на пръстите, подходящ е за монтажни дейности. Основната функция на тези ръкавици е защитата на ръцете от замърсяване. (558101)

Другият модел е популярен още като „шофьорски ръкавици“. Те са изработени от ярешка кожа. Осигуряват добра защита срещу механично нараняване. (558106)

Ръкавиците, комбинация от кожа и плат, са предназначени за работа при по-тежки условия. Те покриват по-висок клас стандарти за механична защита, като в областта на дланите и пръстите са подсилени.

Колекцията ръкавици съдържа и по-бюджетен модел, подходящ за работа на открито, в т.ч. в строителството. Моделът е добре познат на пазара, но в изпълнение Topmaster Professional – марка, която традиционно залага на добавената стойност, те имат усилените шевове, а кройката им осигурява по-добра подвижност на пръстите. Произведени са от качествена телешка кожа с много добра износоустойчивост. (558102)

Другият модел, комбинация от кожа и плат, осигурява значително по-добър комфорт при работа и по-добра подвижност на пръстите. Дишащата материя на гърба го прави подходящ за работа през лятото. (558104)

Серията защитни ръкавици се допълва от традиционните ръкавици за заварчици. При тях също има добавена стойност – основният материал не е от обичайната грапава кожа. Те са произведени от гладка телешка кожа, която позволява значително по-добър и сигурен захват. (558103)

 

Защитни очила

Защитните очила Topmaster Professional съответстват на стандарта БДС EN 166. Той регламентира класификацията на очилата по класове:

– Клас 1 – подходящи са за ежедневна употреба

– Клас 2 – предназначени са за честа употреба

– Клас 3 – използват се при инцидентна употреба.

Друг важен параметър при избора на очила е степента на защита при удар. Тестът се провежда с метално топче, насочено с различна скорост към плаката (вж. таблицата).

Всички модели очила отворен тип, са с клас 1 и степен на защита от удар F. Те осигуряват и защита от UV лъчи.

В серията са включени очила и със затъмнени плаки, подходящи за работа на открито при силна слънчева светлина, както и за хора със силна чувствителност към светлината. Моделът има модерен дизайн. Плаките са обработени срещу надраскване и запотяване, осигуряват и добра странична защита. (561402)

Моделът SG02 е с прозрачни плаки. Те също са с удължен профил за по-добра странична защита, имат здрави широки рамки от полипропилен. (561403)

Моделът SG03 позволява 3-точково регулиране на рамките – както по дължина, така и под ъгъл. С изключително ниското си тегло (90 g) този модел е сред най-леките на пазара. (561405)

Серията завършва с очилата от затворен тип SG03, чиито плаки са от поликарбонат, поради което са по-устойчиви на удар и надраскване. Те са изработени от изключително мек винил, което позволява да прилепват добре към лицето. Имат отвори за вентилация, което предпазва плаката от запотяване. Очилата са с модерен спортен дизайн, имат широка ластична лента за захващане откъм тила. Могат да се носят и върху диоптрични очила. Подходящи са за използване в силно замърсена среда, както и от хора с проблеми в зрението, носещи диоптрични очила. (561404)

 

Антифони

През 2022 г. групата за лична защита бе допълнена със средства за защита на слуха. Всички те изпълняват изискванията на стандарта БДС EN 352-1:2020.

Максимално допустимото ниво на шум (звуково налягане) при работа е нормативно определено на 75 dB. При нива над тази граница е необходимо да се използват технически средства за защита на слуха – антифони. Те снижават нивото на звука до допустимите нива при дадена продължителност на въздействие. В таблицата са дадени максимално допустимото време, през което може да се излагаме на шум с нива над 75 dB.

Всички антифони имат за основен параметър, т. нар, SNR (по международния стандарт), който показва с колко dB се намалява нивото на звука (шума), който достига до външния слухов канал на ухото. Колкото по-висока е стойността SNR, толкова по-добре антифонът снижава нивото на шума.

С марката Topmaster Professional се предлагат външни антифони със SNR 25 (561411), които снижават нивото на шума с 25 dB. Предлагат се също и активни външни антифони с електронно управление, които филтрират само звуковите честоти, различни от съдържащите се в човешкия говор.

Това позволява на работещия да чува и разбира по-добре говор, което може да е изключително ценно при възникване на евентуална опасност. Активните антифони имат и вграден FM радиоапарат. (561412)

Освен външните антифони, предлагат се и вътрешни антифони (т. нар. тапи за уши) със SNR 28 dB. Те са за многократна употреба, свързани с корда в сигнален цвят, за да не се губят лесно. (561410)

За повече подробности посетете и сайта на Topmaster.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото