Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Инструменти на Knipex за премахване на изолация от електрически проводници

Knipex предлага гама инструменти, специализирани за премахване на изолацията от различни видове електрически кабели – захранващи (едножилни и многожилни, едножични и многожични), кабели за пренос на данни (LAN и др.), коаксиални кабели. В зависимост от вида на кабела това е трудоемка, отнемаща време операция, която същевременно крие риск от повреда на изолацията на някой от проводниците при многожилните кабели.

При по-дебелите многожилни кабели, често и при коаксиалните, изтеглянето на прерязаното парче външна изолация става трудно, особено когато то е по-дълго. Ето защо, често се налага и надлъжно срязване на изолацията. Когато това се прави с обикновен макетен нож, вероятността от повреда на изолацията на вътрешен кабел или ширмовката при коаксиалния кабел също не бива да се подценява. Нещата допълнително се усложняват, когато се работи в края на вече монтиран кабел, при фиксирана дължина, когато грешките не могат или е трудно да бъдат коригиране чрез изтегляне на ново парче кабел.

Ето защо с голям интерес подхванахме да изпробваме предоставените ни от „Ташев-Галвинг“ ООД инструменти на Knipex. За илюстрация предпочетохме да използваме висококачествените снимки на производителя.

За да не се повтаряме, предварително ще кажем, че тялото на описаните тук инструменти е изработено от здрава, армирана със стъкловлакна, пластмаса.

 

KNIPEX ErgoStrip

KNIPEX ErgoStrip е носител на престижното отличие за дизайн iF през 2017 г., което се присъжда ежегодно от iF Международния форум по дизайн (IF International Forum Design) със седалище в Хановер, Германия.

Това е универсален инструмент за лесно, бързо и прецизно премахване на изолацията от показаните на снимката разновидности на електрически кабели, включително на кабели за влажни помещения с усилена (дебела) изолация (кабели от 3х1,5 mm² до 5х2,5 mm²). Подходящ е за премахване на изолацията от проводници с напречно сечение от 0,2 mm² до 4 mm², както и на многожилни проводници с диаметър Ø8 – Ø13. Също така се използва при коаксиални кабели с диаметър Ø4,8 – Ø7,5 и многожилни кабели за пренос на данни с диаметър Ø8 – Ø13.

Този иновативен инструмент, с ергономична пистолетна форма, с лекота се справя с напречното прерязване на изолацията и нейното изтегляне, както и с надлъжно срязване на външната изолация. Предният му край има конично стеснена форма, което е направено с оглед по-лесното проникване на инструменти при тесни, неудобни за работа места.

Краят на всеки отделен проводник се пъха до упор в отвора, съответстващ на напречното му сечение, двете части на инструмента се притискат, при което двете остриета обхващат плътно изолацията. С неколкократно двустранно завъртане на инструмента тя се прерязва, без повреда на медния проводник. Изолацията се премахва окончателно чрез издърпване. Така се получават еднакво дълги, почистени от изолацията краища.

Външната изолация на многожилни кабели се прерязва по същия начин. Първо се зарязва околовръст, а след това, с внимателно огъване в противоположни посоки, се прекъсва окончателно. Отделеното парче се издърпва.

 

Универсален инструмент за премахване на изолация (16 85 125)

На този универсален инструмент за премахване на изолацията от кабели производителят не е дал име. Затова в каталога на Knipex може да бъде намерен по своя продуктов номер или чрез търсене по видове инструменти. За огромната продуктова гама на Knipex, това важи за всички останали инструменти.

За разлика от KNIPEX ErgoStrip, този модел има по-ограничено предназначение. Използва се за премахване на изолацията от захранващи кабели с напречно сечение на проводника 0,2 / 0,3 / 0,8 / 1,5 / 2,5 / 4 mm². Подходящ е и за премахване на външната изолация на многожилни кабели, включително с усилена изолация, предназначени за използване във влажни помещения, с диаметър от Ø8 до Ø13 (от 3х1,5 mm² до 5х2,5 mm²).

Инструментът извършва и надлъжно срязване на изолацията. Той има вградено ножче, което се изважда при необходимост и кука, улесняваща носенето му в джоб.

 

Нож за премахване на изолация (16 20 165)

Инструментът Knipex 16 20 165 е предназначен за премахване на външна изолация при различни кабели чрез нейното напречно и надлъжно срязване. Дълбочината на среза може да се настройва чрез изваждане и прибиране на острието, което се регулира с намиращия се в задния край на инструмента винт. Инструментът има и вграден двустранно режещ нож със сърповидно заточен край от едната си страна.

Тук е мястото да отбележим, че за този нож, както и за много други инструменти, Knipex предлага резервни части за елементите, които подлежат на естествено износване.

 

KNIPEX TwistCut (90 22 02)

Освен за премахване на изолацията от проводници с напречно сечение от 0,2 mm² до 4 mm², KNIPEX TwistCut е предназначен също за прерязване на гофрирани пластмасови тръби за полагане на скрити електроинсталации. Може да реже тръби с диаметър от 13 до 32 mm. Максималната широчина на вълнообразния профил на тръбата е 2,7 mm.

Рязането с него става не само лесно и бързо, но и без смачкване на края на тръбата поради прекомерен натиск. Много съществено предимство е, че при работа с този инструмент, се гарантира и опазване на намиращите се в тръбата проводници от нараняване.

 

Ножица за електротехници (95 05 10)

Тази необичайна наглед ножица Knipex 95 05 10 е предназначена за рязане на електрически кабели. В задния си край двете остриета имат овални отвори, което улеснява рязането на дебели, многожилни кабели. Режещите ръбове на правите участъци имат фино назъбване, което улеснява рязането, като се ограничава възможността рязаният проводник да се изплъзва. Така се получава чист и равен срез. Остриетата са изработени от неръждаема стомана и имат твърдост 56 HRC.

Ножицата има и гнездо за пресоване на кабелни накрайници (тънкостенна втулка) върху краищата на многожични проводници. Обичайно тези втулки са изработени от мед, а повърхността им е посребрена за осигуряване на оптимален и дълготраен електрически контакт. Клещите са пригодени за пресоване на втулки, предназначени за проводници с напречно сечение до 6 mm².

Ножицата тежи 135 g. Има пластмасова кания, която прави възможно носенето й окачена на колана.

 

Универсален нож KNIPEX CutiX (90 10 165)

Накрая представяме един, наглед обикновен инструмент – универсалният нож Knipex CutiX. За него винаги има място в работилницата, защото, каквито и специализирани инструменти да се използват, ножът със сменяеми остриета винаги е потребен.

За този нож обаче, определението „обикновен“ не е напълно уместно. Тук става дума за професионален инструмент с повишена стабилност срещу огъване на острието и голяма дълготрайност, инструмент, на който винаги може да се разчита. Нещо което не може да се каже за евтиния канцеларски тип пластмасови макетни ножове, чиито остриета лесно се огъват, нерядко се счупват, а механизмът за движение на острието често отказва. Дори и след кратка работа, този тип евтини ножове често лесно се разпадат на съставните си части.

Ножът на Knipex обаче е нещо съвсем различно. Още при първото му хващане, веднага се усеща и прави впечатление масивното, здраво тяло на инструмента. То е изработено от магнезиева сплав. Механизмът за изваждане и прибиране на ножчето работи плавно и безотказно, осигурява стабилно положение на острието.

Най-съществената особеност на този нож е наличието на стабилизираща стоманена шина, която обхваща горния край на острието. Подобно на него, тя може да се изважда и прибира в тялото на ножа. При извадено положение, шината придава по-голяма устойчивост срещу огъване на тънкото и поради това гъвкаво стоманено острие. Тази стабилност в редица случаи позволява по-точно рязане, а острието е предпазено срещу неволно счупване. Покриващата канта на ножчето шина също така дава допълнителна опора и позволява върху острието да се оказва натиск с палеца, което също улеснява рязането.

Ножът има вграден магазин с две резервни остриета. Той работи със стандартни остриета с широчина 18 mm. Стабилизиращата шина също може да се сменя, поради което се продава и отделно.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото