Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Комплект дърводелски фрезери за ъглошлайфмашина

За инструментите на немската компания Wolfcraft винаги се пише с мерак и удоволствие. Нейната продуктова гама обхваща множество оригинални инструменти и хитроумни приспособления, голяма част от които сполучливо допълват класическите електроинструменти, спомагат за разширяване на приложенията им, улесняват работата, нерядко са и незаменими. В предлаганите към моментна около 3300 продукта, Wolfcraft има над 550 патентовани от компанията изобретения и оригинални технически решения. В това всеки лесно може да се убеди, дори и само да прелисти 22-те статии в сп. „Направи сам“, представящи поредните нови инструменти и приспособления, носещи популярната по цял свят марка със 73-годишна история. Далеч по-пълна представа за предлаганите у нас продукти на Wolfcraft може да се добие от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

В този брой на списанието, към колекцията от статии добавяме поредния рядко срещан и трудно заменим дървообработващ инструмент. Той е предназначен не само за дърводелци, но и за творци, защо не и скулптори, които имат дарбата и способността да извайват творби от дърво.

Представеният тук комплект съдържа три фрезера, предназначени за монтиране към малка ъглошлайфмашина (Ø 115-125) с шпиндел M14. Те са предназначени за работа с мека или твърда дървесина при честота на въртене до 12 500 min¯¹.

Първите два от тях – с цилиндрична и сферична форма, имат работна част, чиято ситно назъбена повърхност наподобява класическата дърводелска пила с едри зъби, позната като рашпила – с права и/или заоблена режеща повърхност.

Както подсказват наименованията им, цилиндричният фрезер има цилиндрична работна повърхност, при другия, тя е сферична. Ето защо, особено първият вид, който е и по-разпространен във варианта му за работа с бормашина, често е наричан и ротационна пила.

Подобно на обикновените плоски и обли рашпили, повърхността им е покрита с множество специално разположени ситни островърхи зъбчета, получени чрез засичане на материала. Отнемането на материала с тези два фрезера на Wolfcraft става по същия начин, както и при обикновените ръчни пили. Разликата е, че тук „пилата” извършва въртеливо движение, а ръчния труд е заменен от машината.

Преди да разгледаме по-детайлно приложенията на трите фрезера, бихме поставили на челно място използването им за създаване на скулптури от дърво, на различни декоративно оформени предмети. Тези им способности, както и част от останалите по-традиционни дърводелски приложения, са илюстрирани чрез снимките.

Цилиндричният фрезер се използва за скосяване на кантове, за издълбаване на прорези,напречно на дъска, примерно за преминаване на тръба, за разширяване на вече пробити отвори с диаметър, позволяващ преминаването на фрезера, както и за изрязване на отвори с различна форма. Отлична работа вършат също за реновиране на стари греди чрез почистване на повърхността им. Също за премахване на кората върху парчета от клони или стъбла преди по-нататъшната им обработка, примерно за изработване на дръжка на инструмент, за напасване на новозакупена дръжка към лопата или търнокоп и т.н. Тези операции могат да бъдат извършвани и с класическа рашпила, ала много по-бавно и с физически труд.

При фрезера със сферична глава обаче, това не е така. На практика той е без конкуренция, особено за дълбаене в дървесината. С него лесно и бързо може да бъде извършвана основната част от работата при издълбаване и оформяне на различни по големина, дълбочина и форма вдлъбнатини, примерно с форма на купа, чиния и т.н. Също така фрезерът може да се използва и за издълбаване на надписи и орнаменти върху повърхността на дебели дъски, греди и други изделия от дърво. Работната част на двата фрезера е с диаметър 31,5 mm.

Третият инструмент наподобява дисков фрезер с диаметър 50 mm , с полубло напречно сечение на трите режещи зъба. Макар и с три зъба, той реже бързо и гладко, поради високата честота на въртене, при която работи. Дебелината му 9 mm. Подходящ е за повърхностна обработка, примерно издълбаване на чепове върху повърхността на дънера и разбира се, за дърворезба. Друго негово приложение е издълбаването на канали с дълбочина до 10 mm. Поради това едно от приложенията му в строителното дърводелство е за издълбаване на канали в греди и бичмета за прокарване на електрически кабел при скрита електроинсталация.

Трите фрезера са изработени от висококачествена индустриална стомана С45.

Поради по-високата честота на въртене, фрезерите отнемат агресивно от обработвания материал, при което се отделя и изхвърля с голяма скорост встрани голямо количество фини дървесни стружки. За предпазване на работещия от тях, комплектът съдържа и прозрачен удароустойчив предпазител. Той се закрепва с болт и ъглова пластина към главата (редуктора) на машината. Използва се един от отворите, предвидени за предната ръкохватка на ъглошлайфмашината. Ако към предпазителя се свърже маркучът на прахосмукачка, голямата част от стружките се засмукват и събират, а околното пространство се замърсява по-малко. Отворът на предпазителя е подходящ за свързване към маркучи с диаметър 29–32 mm.

Комплектът се предлага в елегантно, здраво и удобно за съхраняване и носене пластмасово куфарче с прозрачен капак. Освен в комплект, трите фрезера се продават и поотделно.

За допълнителна информация, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото