Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Акумулаторни инструменти DeWALT със захранване 12 V

Да се пише за електроинструментите на DeWALT е вълнуващо преживяване, каквото неминуемо поражда по-внимателното запознаване с поредния перфектно изпипан инструмент на реномирания американски производител със стогодишна история. Тъй като неведнъж сме писали в списанието за машините с тази марка, ще споменем само, че за изминалото столетие DeWALT се е утвърдила като водещ световен лидер в проектирането, конструирането и производството на висококачествена професионална техника. Това ѝ отрежда първото място на пазара на професионални електроинструменти в Северна Америка, както и признанието за най-бързо развиваща се през последните години в света марка професионални електроинструменти. От над десет години неин дистрибутор за България е фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

В тази статия представяме няколко машини от новата генерация акумулаторни електроинструменти, захранвани с напрежение 12 V. Макар напоследък вниманието на компанията да е насочено значително повече към секторите на 18- и 54-волтовите електроинструменти, ползващите захранващо напрежение 12 V не отстъпват позициите си, защото имат своята запазена територия. Те разполагат с достатъчна мощност за широк кръг от приложения, като същевременно са по-компактни, по-леки, често и по-удобни за работа, особено на традиционно неудобни места – над главата или при ограничен достъп. Това, както и по-ниската цена, им поддържа широко отворени вратите на пазара за всички категории домашни майстори, а също така и за редица професионални приложения.

Както е известно, всички електроинструменти от серията 12 V ползват едни и същи акумулаторни батерии и зарядни устройства, обозначени за напрежение 10,8 V, защото между тях разлика няма.

Изпробваните в редакционната работилница, предоставени ни за тестване от „Ташев-Галвинг“ ООД електроинструменти, са комплектувани с батерии с капацитет 2, 3 и 5 Ah от наложилата се вече близо десетилетие, непрестанно усъвършенствана серия XR (Extreme Range). Поради пълната взаимозаменяемост при ползване на батериите, повечето от машините в тази серия се предлагат и във вариант без батерия и зарядно устройство.

Тук представяме няколко измежду най-често използваните в практиката акумулаторни електроинструменти – винтоверт, съчетаващ едновременно прекрасна бормашина с електрическа отвертка, 3 гайковерта, перфоратор и ръчен циркулярен трион. С изключение на една, всички останали машини се доставят в здрав, удароустойчив пластмасов куфар. Всеки от тях има механизъм за свързване помежду им в общ блок.

За да не се повтаряме, предварително ще кажем още, че всички зарядни устройства – DCB 112 и DB115, са пригодени за зареждане на батерии с капацитет 10,8, 12, 14,4 и 18 V. Също така, всяка от акумулаторните батерии има трипозиционен светодиоден индикатор, показващ нивото на електрическия заряд.

 

Акумулаторен винтоверт DCD703NT

Акумулаторният винтоверт DeWALT DC703NT се предлага в два варианта – със и без батерия и зарядно устройство. Първото усещане при взимането му в ръка е за силно олекотен, компактен и удобен за държане инструмент. След неговото изпробване, към този набор от оценки трябва да добавим и значителна за класа на машината мощност – 250 W, което му позволява да развива максимален въртящ момент 57,5/25,5 Nm, съответно при „твърдо“ или „меко“ завиване в зависимост от вида на материала. Този, както и по-голямата част от останалите акумулаторни електроинструменти на DeWALT, имат най-съвременни безчеткови електродвигатели.

Машината е двускоростна, като развива честота на въртене в интервалите 0–450 min¯¹ и 0–1500 min¯¹. Оборудвана е с бързопритягащ самозаключващ се патронник, който позволява работа със свредла с диаметър на опашката до 10 mm. Бормашината е подходяща за пробиване в дърво на отвори с диаметър до 20 mm, а в метали – до 10 mm.

Максималната големина на въртящия момент може да се задава на 15 степени. Теглото на винтоверта е 730 g без батерия и поставена глава. С челюстния патронник дължината на машината е 160 mm.

Споменавайки „глава“ си идваме на думата, защото именно тази особеност привлече силно вниманието и желанието ни да представим първо именно тази машина.

Комплектът съдържа четири накрайника, които се сменят много лесно и бързо.

– Бързопритягащ челюстен патронник с механизъм за заключване, който е предназначен за работа със свредла с цилиндрична опашка. Прави впечатление изключително прецизната изработка на патронника и неговите челюсти. В техническия паспорт е посочен минимален диаметър на свредлото 1,5 mm. Оказа се, че патронникът може да притяга сигурно и свредло с диаметър 0,5 mm – най-тънкото в арсенала на редакционната ни работилница.

– Патронник за работа със стандартни битове с шестостенна опашка и размер 1/4” (6,35 mm). Малката му дължина спомага машината да се използва и на труднодостъпни места.

– Ъглов патронник за работа с битове. Позволява завиване и развиване, както и пробиване под ъгъл 90° на отвори със специално свредло.

– Ценна придобивка, примерно при сглобяване на корпусни мебели, е накрайникът с ексцентрично разположен патронник за битове. Той позволява завиване и отвиване на винтове, намиращи са на под сантиметър разстояние от странична преграда.

 

Ударни гайковерти

Тук представяме три модела, представители на най-новото поколение ударни гайковерти на DeWALT, захранвани с напрежение 12 V. Работещи с най-съвременни безчеткови електродвигатели, имащи изключително здрава и износоустойчива механична конструкция, както и управляваща електроника, те се отличават с голяма мощност и висок въртящ момент за класа си, съчетани с компактни размери и ниско тегло. Безчетковият електродвигател осигурява и по-продължителна работа с едно зареждане на батерията.

Необходимо е да се има предвид, че някои от гайковертите се доставят с различно окомплектоване, със или без батерия и зарядно устройство, с една или две батерии, като всички без един, се предлагат в здрави, удобни за носене и съхраняване пластмасови куфари. Тези разновидности са обозначени с букви и цифра, намиращи се след номера на модела.

Всички модели имат на “челото” си по три симетрично разположени светодиода, които осветяват мястото на работа. Всички гайковерти, както и останалите тук представени машини, без циркулярния трион, имат стоманена щипка за носене на колана.

 

DeWALT DCF901P1

DeWALT DCF901 е мощен ударен гайковерт с максимален въртящ момент 340 Nm при завиване и около 500 Nm, в режим на развиване. Честотата на въртене се регулира плавно в диапазона 0–2850 min¯¹, респективно честотата на ударите – от 0 до 3250 ¯¹. Подходящ е за работа с болтове и гайки до M18. Големината на четиристена на задвижващия вал е 1/2“.

Характерни за инструмента са компактната му форма – дължина 12 cm и ниско тегло. Без батерия тежи 1 kg, а с батерия с капацитет 5 Ah – 1,45 kg. Пригоден е за продължителна работа и високо натоварване. Разполага със система за електронно управление, която постоянно следи температурата на батерията, силата на тока и нивото на остатъчния заряд, така че да не се допусне нейното разреждане под допустимата граница.

Отстрани машината има подходящо разположени гумени тампони, които предпазват повърхността, върху която е поставена в легнало положение. Предлага се с батерия с капацитет 5 Ah и зарядно устройство DCB115.

 

DeWALT DCF903P1G

Моделът DCF903 има идентична конструкция и технически параметри като на DCF901. Разликата с предния модел е в размера на четиристена на вала – тук е 3/8“. Втората разлика е, че машината се доставя в картонена кутия, а не в пластмасов куфар. Батерията и зарядното устройство са същите.

Гайковертът в този комплект е с фабрично поставена „броня“ от еластична гума, която механично защитава не толкова него при удар, колкото детайли и елементи с чувствителна повърхност от механично увреждане при неволен допир с машината по време на работа. Това е направено с оглед използването му в автосервизната дейност, където и повърхността на купето, и тапицерията във вътрешността му, трябва да се пазят зорко от повреждане. Гуменият предпазител се предлага и като отделен артикул.

 

DeWALT DCF902D2K

От представените тук ударни гайковерти моделът DCF902 е най-компактен и лек. Дължината му е 12 cm и с батерия с капацитет 2 Ah тежи 1 kg. Мощността му е 200 W, а максималният въртящ момент достига 168 Nm. Честотата на ударите при всички режими на работа е 0–3600 min¯¹. Четиристенът е с големина 3/8″.

Впечатление прави неговата по-висока степен на „интелигентност“. Гайковертът има система за електронно управление, която позволява двустепенно задаване на максималната честота на въртене: 0–1000 и 0–2850 min¯¹. Това улеснява по-точното й контролиране чрез пусковия бутон. Освен тези два, да ги наречем стандартни режима, гайковертът има и трети – за още по-прецизно управление на процеса при завиване и развиване на скрепителния елемент, обозначен с Precisions. Обхватът от честоти на въртене при този режим е 0–2850 min¯¹. Както подсказва наименованието, системата за управление на честотата на въртене и честотата на ударите позволява допълнителен автоматичен контрол при завиване и развиване на крепежния елемент. Целта е предотвратяване на прекомерното притягане, което може да причини повреда и заобляне на шестостена на болта или гайката, или повреждане на материала, в който крепежният елемент се завива. В режим на отвиване, когато съпротивлението рязко намалее и големината на приложения въртящ момент спадне, машината автоматично изключва ударното действие и намалява честотата на въртене. Това може да предпази отвора с резбата от повреждане, понякога и развитият елемент от изпадане и загубване.

Моделът DCF902 се предлага с две батерии с капацитет 2 Ah и зарядно устройство DCB112. Комплектът съдържа още набор накрайници – шестостенни вложки,с големина на шестостенния отвор от 8 до 17 mm.

 

Перфоратор DCH072L2М

В тази конфигурация акумулаторният перфоратор DCH072 се предлага в комплект с две батерии с капацитет 3 Ah и зарядно устройство DCB112, но има и вариант без батерии и зарядно устройство. Той е майсторски изпипана, елегантна, компактна, лека и удобна машина, разполагаща с всички предимства на акумулаторното захранване. С мощност от 1300 W и енергия на единичния удар 1,1 J, перфораторът е способен да пробива в бетон отвори с диаметър до 14 mm. Неговият оптимален работен режим е пробиване на отвори с диаметър 4–10 mm. Работи със свредла SDS plus. Честотата на ударите върху опашката на свредлото се контролира в границите от 0 до 4280 min¯¹, а честотата на въртене се регулира в диапазона 0–910 min¯¹.

Ударното действие може да се изключва, когато е необходимо пробиване без прилагане на ударно действие. В този режим, с подходящо свредло, той може да пробива отвори с диаметър до 10 mm в стомана и до 13 mm в дърво.

С едно зареждане на батерията перфораторът е способен да пробие до 24 отвора в бетон. Обръщаме внимание, че тези данни са валидни за батерия с капацитет 3 Ah. Като се има предвид, че перфораторът се доставя с две батерии, то посочената производителност при едно зареждане се удвоява. Времето за зареждане на тази батерия с включеното в комплекта зарядно устройство е 90 min. При по-мощно зарядно устройство – DCB115, DCB116 или DCB132, времето за зареждане се съкращава наполовина – 45 min.

Съчетанието между компактните размери и ниското тегло, прави перфоратора отличен инструмент при работа над главата, както и на места със силно ограничени възможности за достъп и работа.

Теглото на перфоратора с батерия е 1,9 kg.

 

Ръчен циркулярен трион DCS512P2

Ръчният циркулярен трион DCS512 е поредното майсторско произведение на техническата мисъл и високите производствени технологии. Металната част на тялото му и основата, върху която лежи машината, са изработени от висококачествена алуминиева сплав чрез прецизна отливка под налягане. Механизмът за завъртане на основата при рязане под страничен наклон работи прецизно и без какъвто и да било луфт. Всичко това осигурява стабилно и точно водене на циркулярния трион по време на рязане. Той е компактен, а удобната за държане ръкохватка просто прилепва в ръката. Подвижният предпазител, покриващ долната част на циркулярния диск, е от пластмаса.

Трионът работи с циркулярни дискове с диаметър 140 mm и вътрешен отвор Ø20. Способен е да реже при максимална дебелина на материала 47 mm. Честотата на въртене на диска без товар е 3600 min¯¹. За рязане под страничен наклон, машината може да се наклонява до ъгъл 50° спрямо основата си.

Комплектът, поставен в пластмасов куфар, съдържа диск T24 със заточени под страничен наклон твърдосплавни зъби, две батерии с капацитет по 5 Ah и зарядно устройство DCB112. С него продължителността на зареждане на всяка от батериите е 150 min. Комплектът съдържа и водач при успоредно на канта рязане. Машината има щуцер за свързване към професионална прахосмукачка. Предлага се и във вариант без батерии и зарядно устройство.

Дължината на циркулярния трион е 292 mm а височината му е 155 mm. С батерия (5 Ah) тежи 2,65 kg. Има и въртяща се стоманена кука, предназначена за окачване на машината.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото