В категории: 2023, Актуални статии, Брой 5-6/2023, Градина

Metabo навлиза и в градинската техника

От началото на 2003 г. сп. „Направи сам“ започна да популяризира марката Metabo и редовно да информира читателите си за новите продукти на реномирания немски производител на професионални електроинструменти. От досега публикуваните 99 статии може да се проследи развитието на ръчните електроинструменти, на полустационарните и стационарни машини за работа с метали, дърво, строителни материали, пластмаси и други. За пръв път темата „градина” и по-специално, водните помпи на Metabo, се появиха в списанието през 2009 г. След това двукратно през 2014 г. Тези публикации привлякоха интереса на десетки хиляди читатели и многобройни почитатели на реномираната немска марка. Благодарение на своето много високо качество и добра сервизна поддръжка, през изминалите оттогава години водните помпи на Mertabo се ползват с неизменен успех и у нас. Към момента „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага гама от 21 модела, обхващащи широка палитра от различни по вид, конструкция и приложение водни помпи.

През последните години Metabo силно засили дейността си в разработването и предлагането на акумулаторно захранвани инструменти и машини, предназначени за работа в градината и озеленяването. За поддръжката на зелени площи не само в домашната градина, а също така в обществени и други паркове, спортни терени и т.н. Това не е случайно, защото името на компанията винаги се е свързвало с професионалния продуктов сегмент, а през дълъг период от време и единствено с този най-висок клас инструменти и машини.

Инструментите на Metabo са отличен помощник за обработване и поддържане на пространството около къщата, в градината – основно косене и рязане на трева и друга растителност, рязане на сурова и суха дървесина, включително за огрев, оформяне на жив плет, за почистване на открити пространства със силна въздушна струя, за растителна защита.

Високото качество на тези акумулаторно захранвани електроуреди и машини е допълнително гарантирано и поради факта, че Metabo е доказал се от близо две десетилетия насам водещ световен производител на висококачествени литиево-йонни акумулаторни батерии.

Неговите градински инструменти и машини на Metabo работят с литиево-йонните батерии от сериите Li Power и LiHD с изходящо напрежение 18 V. Заслужава да се отбележи още, че от 2009 г. насам всички батерии с това изходящо напрежение на електрическия ток могат да работят с всички електроинструменти и зарядни устройства на Metabo. Също така те са напълно съвместими с работещите със същото напрежение над 300 машини, производство на над 32 фирми, обединени в акумулаторната система CAS (Cordless Alliance System).

Към това огромното семейство акумулаторно захранвани инструменти принадлежат и новите градински машини на Metabo.

У нас те се предлагат от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, единствен и изключителен представител на Metabo за България – директно и чрез неговите търговски партньори в страната.

За това първо представяне на все още новата продуктова гама подбрахме четири различни по вид машини.

 

Четириколесна косачка за трева RM 36-18 LTX BL 46 Solo

Това е професионална машина, предназначена за косене на площи до 800 m2. Подходяща е за използване от фирми, специализирани в градинарски дейности и озеленяване, за комунални приложения, дейности, свързани с управление и поддържане на сгради и пространството около тях. Подходящи са и за домашна употреба, особено когато стопаните са ценители на висококачествената техника.

Като всяка друга, задвижвана с електричество машина, най-голямото предимство на косачката е ниското ниво на отделяния при работа шум и липсата на замърсяване от вредни газове. Идеална е за работа в населени места. Широчината на косене е 46 cm. Височината на рязане може да се регулира в границите от 25 до 80 mm. Това се извършва централно, на 7 степени. Обемът на коша за събиране на тревата е 55 l. Косачката тежи 25,4 kg, маневрена е и лесно се води.

Тя е пригодена за работа и в двата режима на косене – чрез събиране на отрязаната трева в кош и чрез рекултивиране (наричан още мулчиране), при което тревните стъбла се нарязват многократно на съвсем дребни късчета. Разхвърляни равномерно върху тревното поле, чрез биологично разграждане те се превръщат в естествена органична тор, подхранваща растежа на тревата. Този начин на косене има и ред други предимства, за които многократно е писано в списанието.

Машината се задвижва от мощен безчетков електродвигател с работно напрежение 36 V, захранван от две батерии с изходящо напрежение 18 V. Мощността на електродвигателя, респективно разходът на електроенергия се регулира автоматично в зависимост от височината на тревата и съпротивлението, което тя оказва при рязане. По този начин се осигурява ефективно използване на акумулираната в батерията електроенергия, нараства продължителността на работа с едно нейно зареждане.

Косачката е двойно подсигурена срещу неволно включване на двигателя. Лесно се транспортира, като ръкохватката й се сгъва двукратно, за да се побере в габарита на машината. Поради това тя заема малко място, което е несъмнено удобство и при съхраняването й.

Предлага се без батерии и зарядно устройство.

 

Ножица за жив плет HS 18 LTX BL 75

Ножицата се захранва от една батерия. Електродвигателят й също е безчетков. Дължината на режещия апарат е 75 cm, а дължината на рязане – 70 cm. Ножицата е пригодена за рязане на клонки с дебелина до 21 mm. Честотата на движение на гребените е 3400 хода/мин. С батерия LiHD с капацитет 10 Ah ножицата може да работи около 82 min. С нея машината тежи 4,4 kg.

Режещият апарат е съставен от два срещуположно движещи се гребена. Ножовете им са прецизно изрязани с лазерен лъч и перфектно заточени с „диамантен“ диск. Профилът им е оптимизиран с цел оказване на минимално съпротивление при рязане на дървесината. Зъбите режат чисто, срезът е гладък, без смачкване, поради което живата дървесна тъкан се уврежда минимално. Това улеснява по-бързото заздравяване на краищата на клонките.

Задната ръкохватка може да се завърта и фиксира на 5 позиции за най-удобно рязане в хоризонтална или вертикална посока на движение на машината.

С ножицата се работи лесно и безопасно благодарение на перфектния баланс на масата й, на еластичното покритие на ръкохватките, предпазния щит в основата на режещия агрегат, както светкавичното, под 0,2 s, преустановяване движението на режещите гребени след отпускане на предпазният механизъм в предната ръкохватка (на снимката – оцветен в червено).

Благодарение на системата Metabo VibraTech (MVT) нивото на предаваните на ръцете вибрации от машината е силно редуцирано. Машината е снабдена и с предпазния съединител Metabo S-automatic, който предпазва ножовете и предавателния механизъм от повреда в случай на блокирането движението на гребените.

Върху предния край на режещия апарат е поставен метален предпазител, който предпазва разположените в близост ножове от притъпяване или нащърбване при досег с твърд предмет.

 

Акумулаторна коса FSB 36-18 LTX BL 40 Solo

Този вид машини са отлично решение за косене на треви и друга растителност при малки тревни площи, при наклонен и неравен терен, при площи с множество препятствия, около пътеки, зидове и други места, където четириколесната косачка е неприложима. Косата е подходяща за цялостно поддържане на затревени площи в неголеми дворове и градини.

Предвидена е за работа с найлонова корда или стоманен нож, които присъстват в комплекта. Макарата с кордата е тип „автоматична”. Кордата с дебелина 2 mm е изработена от удароустойчив материал с еластична сърцевина. Тя е усукана спираловидно, с релефна повърхност. Поради това, тя има завишена режеща способност, ниско ниво на отделяния шум и повишена износоустойчивост. Подходяща е за косене на трева, плевели, включително на коприва, стига да не са с дебели и жилави стъбла.

Косенето с „автоматична” макара силно улеснява работата. Когато, поради удар в твърд предмет, влакното бъде прекъснато, възстановяването на работоспособността на косата става бързо и лесно, почти мигновено – с лек допир на въртящата се глава до почвата. Това освобождава блокиращия механизъм и двата края на кордата се самоизтеглят под въздействие на инерционните сили при въртене на макарата. Краищата им се прерязват до работната дължина от ножче, поставено на предпазителя.

Машината е пригодена за косене и с трилистен стоманен нож. Той е подходящ за рязане на дива растителност с по-дебели и жилави стъбла, на сплъстена трева, леторасти, за подрязване на трънлив жив плет.

Ръкохватката на машината е двустранна, с възможност за промяна на наклона й, което улеснява държането и воденето на машината. При работа се ползва презраменен ремък, който поема теглото на машината и разтоварва ръцете. Така те са заангажирани основно с направляване и управление на косата.

Широчината на ивицата на косене е 40 cm, което осигурява висока производителност на работа. Честотата на въртене се управлява ръчно в диапазона 0-6000 min¯¹.

Двигателят е безчетков. Захранва се от две батерии с напрежение по 18 V. С батерия LiHD 10 Ah машината може да работи в продължение на около 45 min.

Теглото на косата без батерия е 3,9 kg.

 

Акумулаторна помпа за вода TPF 18 LTX BL 2200

Тази водна помпа отлично допълва семейството градинска техника на Metabo. Предназначена е за работа с чиста вода. Тя може да бъде използвана като потопяема помпа, примерно за изпразване на басейн или за поливане в градината – ръчно или чрез дъждовален разпръсквач. Екологично и икономически обосновано решение е използване на помпата за напояване с дъждовна вода, предвидливо отклонена от водосточната тръба от покрива и събрана във варел или друг обемист съд. Друго нейно приложение е препомпването на вода от един съд в друг.

Второто й предназначение е за изсмукване на водата от залети помещения. Помпата е в състояние да засмуква водата до достигане дебелина на водния слой 1–2 mm.

Помпата се състои от две тела. В едното е поставена самата помпа, която подобно на всички потопяеми помпи, е сигурно защитена срещу проникване на вода във вътрешността й. В другото тяло се намира акумулаторната батерия, електрониката и таблото за управление на помпата и защита на електродвигателя. Това тяло се намира на сухо, примерно може да се закрепи чрез съдържащата се в комплекта стоманена кука откъм външната страна на съда с вода. Двете тела са свързани с електрически кабел с дължина 3 m. Помпата може да бъде потопявана на дълбочина до 2 m.

Тя има дебит 2200 l/h при денивелация, равна на нула. Максимална напорна височина е 20 m, при която дебитът е около 20 l/h. При напорна височина 10 m, дебитът на помпата е 1500 l/h. Има три режима на работа – с дебит 1200, 1800 или 2020 l/h и налягане на водната струя, съответно 0,6, 1,3 и 2,2 bar.

Батерията с капацитет 2 Ah, при максимален дебит (режим 3), осигурява изпомпване на около 660 l вода за 17 min. При поливане с ръчен пистолет (режим 1), едно зареждане на батерията осигурява поливане в продължение на около 55 min. Времето за работа на помпата може да бъде задавано чрез таймер – за 5, 10 или 20 min.

За допълнителна информация, посетете сайта: https://www.euromasterbg.com/c/gorska-i-gradinska-tehnika/05/page/2?manufacturers%5B0%5D=4

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2023, Актуални статии, Брой 5-6/2023, Градина

Ключови думи

,
 
към началото