Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Ръчните фенери на Milwaukee

В брой 7-8/2023 г. на списанието представихме гамата челни фенери на американската компания Milwaukee. В този брой правим същото за нейните ръчни фенери, без да повтаряме съдържащата се в предната статия обща информация, валидна и за двете групи лични фенери: технологията TRUEVIEW, и използваната за захранване на повечето фенери литиево-йонна батерия REDLITHIUM USB3.0.

За избягване на множество повторения, уточняваме също, че всеки от тук представените фенери разполага с щипка за носене на колан, за закрепване към джоб на дрехата или към чанта с инструменти. При обръщане на щипката на 180o, по-леките фенери може да се прикачат дори и към козирката на слънцезащитна шапка.

В този брой представяме 6 модела ръчни LED фенери на Milwaukee, подредени във възходяща класация по максимална светлинна мощност.

 

IR PL250

Заемащ малко място, лек, удобен за носене и държане, IR PL250 наподобява писалка и е отличен помощник, когато е необходим компактен ярък източник за осветяване на малка площ. По стародавна майсторска практика, при необходимост от наличие на две свободни ръце, производителят е предвидил и възможността той да бъде държан чрез захапване в устата. За целта задният му край има гумено покритие. Той излъчва светлинен поток 250 lm, който благодарение на рефлектор и леща, се превръща във фокусиран лъч, способен, според производителя, да осветява на разстояние до 100 m. Какво реално означава това, вече бе пояснено в предната статия.

На близко разстояние фенерът осветява добре, което позволява да бъде използван примерно за диагностициране на повреди при ремонт на превозно средство, при инсталационни и ред други дейности. Има два режима на работа – с максимална и минимална сила на светене. При първия фенерът излъчва светлинен поток 250 lm в продължение на 2 часа, при втория – 50 lm, в продължение на 8 часа.

Фенерът има и лазерен прожектор с дължина на вълната 650 nm (т.нар. червен лазер) и отклонение на лъча 0,05 mrad. Това позволява той да се използва и като лазерна показалка. Захранва се от вградена литиево-йонна акумулаторна батерия, която се зарежда посредством кабел чрез стандартен Micro USB източник на електрически ток с напрежение 5 V и сила 0,1–0,5 A. Времето на зареждане е 120 min.

Фенерът има светлинен индикатор, показват нивото на електрическия заряд на батерията. Има клас на защита IP67 – напълно защитен е срещу проникване на прах, издържа краткотрайно на потапяне във вода на дълбочина до 1 m, както и на падане от височина до 2 m. Тежи 60 g.

 

FL-LED

Окачен с щипка на колана или към джоб на работната дреха, FL-LED е удобен за работа преносим фенер, който лесно и бързо се превръща в стационарен чрез закрепването му посредством магнит върху повърхността на метален (феромагнитен) предмет. Той може да се закрепва откъм гърба, както и челно, под прав ъгъл спрямо повърхността. Захранва се от 2 алкални батерии тип AA. Петте светодиода излъчват разсеяна светлина в обхват от близо 180°.

Има два режима на яркост – със светлинен поток 300 и 100 lm. При първия може да работи в продължение на 5 часа с един комплект батерии, а при втория – 16 часа. Издържа удар при падане от височина 4 m върху бетонна плоча.

Има клас на защита IP54 (срещу проникване на прах и водни пръски, идващи от всички посоки), устойчив е и на химически агресивни течности.

Теглото му е 60 g.

 

IR FL500

IR FL500 е ръчен джобен фенер, предназначен за държане в ръка, както и за закрепване към метални предмети посредством силен магнит, разположен в задната му част. Силата на светене може да се задава в три степени със светлинен поток 500, 100 и 10 lm. Съответно продължителността на работа с едно зареждане на вградената литиево-йонна акумулаторна батерия е 3,5, 16 и 40 часа. Батерията се зарежда от външен Micro USB източник на захранване.

За отбелязване е, че този и всички следващи в описанието модели имат изработено от алуминиева сплав здраво тяло. Поради това те удържат на удар при падане от височина до 4 m върху бетон. В съчетание с класа им на защита от проникване на прах и вода (според модела), може да се каже, че това са фенери, пригодени да работят при екстремни условия. Този издържа на краткотрайно потапяне във вода на дълбочина до 1 m.

Фенерът тежи 100 g.

 

L4 FMLED-301

L4 FMLED-301 е типичен ръчен, предназначен за държане в ръка, фенер. Захранва се от описаната подробно в предната статия литиево-йонна батерия на Milwaukee REDLITHIUM USB 3.0, за чието зареждане има куплунг за свързване чрез кабел към Micro USB зарядно устройство. Времето за зареждане е 2 часа. Мощността му е 10 W.

Фенерът има светодиод, излъчва максимален светлинен поток 800 lm. Способен е да осветява на разстояние до 175 m. Яркостта на светене може да се намалява на 100 lm. При първия режим на работа фенерът може да свети в продължение на до 2,5 часа, а при втория – до 11 часа. Има светлинен индикатор, който показва степента на зареденост на батерията.

Формата на светлинния лъч е константна – с максимална яркост в централната част и разсеяна светлина по периферията му.

Фенерът има споменатия вече клас на защита IP67.

Тежи 200 g.

 

L4 TMLED-301

L4 TMLED-301 работи с литиево-йонна батерия REDLITHIUM USB 3.0. Излъчващ светлинен поток 1100 lm, той бележи следващото ниво на светлинна мощност сред този вид фенери на американската компания. С тази максимална светлинна мощност фенерът може да свети непрекъснато в продължение на 1,75 часа, както и да осветява на разстояние до около 175 m. При останалите два режима на светене с намалена мощност излъчваният светлинен поток е ограничен до 600 или 100 lm. За сметка на това продължителността на светене нараства на 4,5 или до 13 часа.

Характерна за този модел е системата за прецизно управление на светлинния лъч. Освен отрязяващ светлината рефлектор с конична форма, в основата на който е поставен светодиодът, фенерът има и прозрачна изпъкнала сферична леща с матирана повърхност. Тя се намира в подвижната глава на фенера. Монтирана чрез винт, при нейното завъртане вляво, тя се изнася напред и така лещата се отдалечава от светодиода. При максималната им отдалеченост рефлекторът фокусира светлинния лъч в сноп, осветяващ значително по-ярко смалена кръгова площ. В този режим фенерът осветява при посоченото максимално разстояние.

При завъртане на главата в обратната посока, лещата се приближава до светодиода и почти целият светлинен поток преминава през нея. В резултат на това се получава равномерно осветена зона с кръгова форма и значително по-голяма площ.

Управляващият фенера бутон е многофункционален. С него се включва и изключва осветлението, превключва се режима на светене. Едновременно с това той изпълнява и функцията на индикатор, информиращ както за протичане на процеса на зареждане, така и за моментното състояние на електрическия заряд в батерията.

Фенерът има мощност 12,8 W и тежи 200 g.

 

L4 FL2000

Към момента моделът L4 FL2000 държи палмата на първенството по светлинна мощност сред ръчните фенери на Milwaukee. В специалния режим на екстремна светлинна мощност (Boost Mode) той излъчва светлинен поток 2000 lm. Продължителността на светене в този режим е 35 s, след което преминава автоматично в режим на светене при средна мощност. Режимът Boost може да бъде прекратен и ръчно. Нормалните работни режими на светене на фенера са три: 1300, 800 и 100 lm. Съответно на това, продължителността на светене е до 4, 8 или 24 часа. Очевидно предлага осветеност в широк диапазон от мощност и продължителност на светене. Фенерът може да осветява на разстояние до около 200 m.

Подобно на предишния модел, L4 FL200 разполага с аналогична система за прецизно фокусиране на светлинния лъч. Разликата е, че при този, подвижната глава се премества чрез плъзгане – избутване напред и издърпване назад. Номиналната мощност на фенера е 12 W.

Пусковият бутон е многофункционален, както вече стана дума. Режимът Boost Mode се включва с двукратно натискане на бутона. Фенерът има клас на защита IP66, т.е. пълна защита срещу проникване на прах, както и от проникване на вода при обливане със силна струя от всички посоки. С батерия тежи 264 g.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото