В категории: автомобили, Актуални статии, акумулаторни батерии, Брой 12/2023, Инструменти

Стартерни устройства Raider

Когато преди четири години за пръв път тествахме в редакционната работилница и представихме пред читателите на списанието стартерно устройство „джобен формат”, способно да запали автомобил с отказала акумулаторна батерия, този вид устройства бяха все още екзотика на масовия пазар. За мнозина възможността от скромна по размери кутийка да се извлече електрически ток със сила няколкостотин ампера, изглеждаше като фантастика.

Плод на съвременното развитие на литиево-йонните батерии и електрониката, днес те са прибор от първа необходимост, заслужил мястото сред задължителното за всеки автомобил, според нас, оборудване.

Никой не е застрахован, че бедата „отказал акумулатор” няма да го сполети. Дори и хора, които технически грамотно и собственически отговорно се грижат редовно и правилно за доброто техническо състояние на акумулаторната батерия. Достатъчно е след паркиране, примерно на по-стар автомобил, който не изключва автоматично късите светлини, станали вече и дневни, това да бъде пропуснато. След няколко часа вероятността акумулаторът да откаже вече е голяма. При забравено осветление в купето, това обикновено става след 24 часа или повече, в зависимост от вида на източника на светлина и състоянието на батерията.

Темата за състоянието на електрическия заряд в батерията и неговото поддържане чрез редовно и правилно дозареждане с външно зарядно устройство Raider, бе разгледана подробно в този брой на списанието.

Наличието на такова устройство, обаче, не отменя необходимостта човек да се застрахова и да държи в колата си стартерно устройство. По правило акумулаторната батерия напомня по неприятен начин за себе си през мразовитите дни и месеци. Кошмарно е, когато автомобилът закъса на градска улица и понякога с часове се налага да търсим услужлив колега да „подаде ток“. Стига обаче да има специализиран за това, достатъчно дълъг кабел и да е възможно плътното доближаване на двата автомобила. Бедата може да стане и животозастрашаваща, ако акумулаторът откаже в условия на многочасово задръстване в автомобил, притиснат от снега по високопланински път, дори затънал в преспи.

Желязната логика подсказва, че дори веднъж да потрябва и свърши работа, устройството вече ще се е изплатило.

Ето защо, основавайки се и на лично придобитите впечатления при четиригодишното използване на качествено стартерно устройство от този вид, с голям интерес приехме поканата да тестваме първите портативни стартерни устройства от ново поколение Raider, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пусна на пазара. При това, точно навреме – малко преди зимата.

Това са три лесно преносими, буквално джобен или близък до него формат устройства, предназначени за аварийно запалване на двигателите на автомобили и други превозни средства, на лодки, селскостопански машини и др., които имат акумулаторни батерии с напрежение 12 V.

Устройствата се различават основно по капацитета на вградената в тях батерия и съответно по максималната сила на краткотрайния токов импулс, чрез който устройството спомага за развъртане на стартера на автомобила и осигурява достатъчно мощна, запалваща горивната смес искра при бензиновите двигатели. От капацитета на батерията зависи и броят на възможните опити за запалване на двигателя.

Освен това си основно предназначение, и трите модела представляват многофункционално външно устройство (Power Bank) за зареждане на батериите на различни мобилни електронни устройства – телефони, таблети, фотоапарати и др. с прав ток с напрежение 5 V при максимална сила 2 A. Стартерните устройства са комплектуване с универсален USB кабел с три конектора – Micro-USB, USB-C и Lightning.

Всяко от стартерните устройства се доставя в елегантен и здрав калъф като показания тук модел RD-JBD16 в комплект с два кабела – за свързване към акумулаторната батерия; универсален, за зареждане и захранване на различни електронни устройства, както и за зареждане на самото стартерно устройство

Устройствата нямат собствено зарядно устройство. Използва се стандартен външен източник на заряден ток с напрежение/сила – 5 V/2 A и USB изход. Свърването към него става посредством намиращия се в комплекта на устройствата кабел или друг с подходящ куплунг кабел.

Всяко от устройствата има вграден светодиоден (LED) източник на светлина, излъчващ в три режима – постоянен, мигаща при равни интервали или в режим SOS.

Стартовите устройства имат вградена литиево-полимерна (LiPo) акумулаторна батерия, която се отличава с много нисък саморазряд. Практиката е доказала, че заредената батерия съхранява продължително време акумулираната в нея електроенергия. Въпреки това се препоръчва на всеки три месеца тя да се дозарежда до 100%. Запалването на двигателя е най-успешно при напълно заредена батерия на стартовото устройство. Ето защо след всяко използване на устройството, батерията трябва да се дозареди.

Необходимо е да се има предвид, че тези устройства са предназначени за аварийно стартиране на двигателя, но не и да заменят акумулаторната батерия. Те я подпомагат при запалване на двигателя, след което стартовото устройство се откача бързо.

След това общо представяне, да разгледаме новите модели Raider.

 

RD-JBC20

Този модел държи лидерската позиция по мощност и възможности. Има батерия с капацитет 18 Ah, което позволява осигуряване на електрически ток със сила 600 А за стартиране на двигателя. Поради това устройството е подходящо за използване при бензинови двигатели с вътрешно горене с работен обем до 4000 cm³, както и за дизелови с кубатура до 2000 cm³.

Устройството има два изхода USB, както и два LED източника на светлина със споменатите режими на светене. Свързването към батерията на автомобила става посредством специален кабел.

Цената на RD-JBC20 е 229 лв.

 

RD-JBC16

Батерията е с капацитет 8 Ah и осигурява краткотраен стартерен ток със сила 450 A. Може да се използва при автомобили с бензинов двигател и работен обем до 4000 cm³, както и при дизелови двигатели до 2000 cm³.

Всичко останало е като при предния модел.

Цената на RD-JBC16 е 129,00 лв.

 

RD-JBC15

Това е най-компактното по размери и най-леко от трите стартерни устройства. Няма дисплей. Батерията му е с капацитет 5 Ah. Максималната сила на тока, който подава за стартиране двигателя, е 300 A. Има един USB изход. Предназначено е за използване при автомобили с бензинов двигател с работен обем до 3000 cm³.

Цената на устройството е 99,98 лв.

 

От съвсем краткото описание на трите стартерни устройства следва и фактът, че работата с тях е съвсем опростена. Свежда се до правилното им свързване към клемите на акумулаторната батерия и спазване на изискванията за продължителността на процеса на стартиране и интервалите, между два опита.

Аварийното запалване на двигателя става по следния начин.

1. Стартерното устройство трябва да бъде напълно заредено. Това се познава по стойността, изписана на дисплея или по светенето на четирите светодиода при модела RD-JBD15.

2. Куплунгът на силовия кабел се включва към устройството, като се притиска до упор, за да се осигури максимално добър електрически контакт по цялата контактна повърхност. Двете щипки – червена и черна, се захващат към клемите на батерията – червената към положителния полюс на батерията, а черната – към отрицателния. Това се прави при изключена захранване на автомобила.

3. Електрическото захранването на автомобила се включва, стартира се запалването на двигателя. Макар да не е изрично посочено, практиката при работа с такива устройства препоръчва това да не надхвърля 3 s.

4. Ако двигателят не запали от пръв път, се изчакват 15 s за зареждане на кондензатора на устройството и стартирането се повтаря.

5. Ако и този път двигателят на запали, след изчакване на поне 2 min може да се направи нов опит.

6. След запалване на двигателя, устройството се откача от акумулаторната батерия в рамките на до 30 s.

7. След всяка употреба на стартерното устройство, батерията му се дозарежда до 100%, за да бъде в готовност, когато потрябва.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото